@thank
Παράθεση:
Και ένα τελευταίο. Η θέληση του ανθρώπου ειναι όντως απεριόριστη δύναμη. Και όντως μπορείς να τρέξεις 100 χλμ αν το βάλεις πείσμα.
|
|
!!!
!!!
Προσωπικά, όσο και να παλέψω, όσο και να προσπαθήσω, να τρέξω 100 χλμ δε θα τα καταφέρω. Ακόμα και αυτός που θα το καταφέρει, θα είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας.
Αν κατάλαβα καλά, πιστεύεις ότι όλα είναι θέμα θέλησης. Όπως είπα και πιο πάνω, ο αιώνιος δεύτερος σε κατάταξη αθλητής, π.χ. στα 100 μ, είναι δεύτερος διότι έχει λιγότερη θέληση από τον πρώτο? Δεν υπάρχει η περίπτωση ο οργανισμός του δεύτερου να είναι χειρότερος από τον οργανισμό του πρωταθλητή? Αυτό είναι πάνω και πέρα από τα όρια που βάζει ο καθένας για τον εαυτό του. Ανήκει στα όρια που βάζει η φύση για σένα. Δεν είναι θέμα επιλογών, αφού εχουμε ξεφύγει από τα προσωπικά πλαίσια του κάθενος.
Διότι καλά, να συγχέουμε τις έννοιες "δε μπορώ" και "δε θέλω" στο πλαίσιο που μπορεί να υπάρξει μονοσήμαντη υποκατάσταση. Τι γίνεται, όμως, όταν δε μπορεί να επιτευχθεί υποκατάσταση?
Για παράδειγμα:
Μου λέει ένας φίλος μου: "Πάμε για καφέ?", κι εγώ του απαντάω "Δε μπορώ γιατί έχω να λύσω ασκήσεις και δε θα προλάβω να τις κάνω", ενώ στην πραγματικότητα ξέρω ότι μπορώ να τις τελειώσω γρήγορα αλλά δε θέλω να πάω για καφέ. Αυτή είναι μία λανθασμένη υποκατάσταση του "δε θέλω" με το "δε μπορώ".
Δεν ισχύουν, όμως, τα ίδια στην περίπτωση που η γιαγιά μου θέλει να βάλει καλάθι από 50 μέτρα! Είναι αδύνατο, διότι η υποκατάσταση απαγορεύεται από την ίδια τη φύση. Όσο και να θέλει η γιαγιά μου να σκοράρει από 50 μέτρα (
), δε θα το πετύχει.
@neerie
Παράθεση:
Αν θέλουμε κάτι πραγματικά θα το προσπαθήσουμε μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, μπορεί να μην το καταφέρουμε στο βαθμό που θέλουμε, αλλά σημασία έχει το ότι το επιδιώξαμε με όποιον τρόπο μπορούσαμε.
|
|
Αυτό, όμως, τελικά δε σημαίνει "δε μπορώ"??? Δεν το κατάφερα, άσχετα με το αν προσπάθησα.