Rock Music
11 Απριλίου 2012, 22:19
Η ιστορία του Rock
ροκ  Rock Music  

Η Rock μουσική είναι αναμφισβήτητα είδος λαϊκής μουσικής που δημιουργήθηκε από τη ζύμωση πολλών λαών κ κουλτούρων από το 1900 κ μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 50 δεν χρησιμοποιείται ο ορός rock. Απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με ερωτικά, κοινωνικά, πολιτικά, στοιχεία και έμπνευση.

Η μουσική βασίζεται στις ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς αλλά και πληκτροφόρα όργανα, όπως πιάνο ή συνθεσάιζερ και στον ρυθμό 4/4, με χαρακτηριστική μελωδία φωνητικών και είχε ως βάση την τεχνοτροπία του Rhythm and Blues και το ρυθμό του rock and roll των αφροαμερικάνικων κοινοτήτων. Το ύφος του είναι ποικοιλόμορφο, χρησιμοποιώντας έναν στίχο-χορωδία μορφή, αλλά μουσικά χαρακτηριστικά που είναι δύσκολο να οριστούν. Η κυριαρχία του ροκ από λευκούς, άνδρες κυρίως μουσικούς έχει θεωρηθεί ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τα θέματα που διερευνώνται στη μουσική rock. Το rock θέτει υψηλότερου βαθμού έμφαση στην μουσικότητα, στη ζωντανή παράσταση, καθώς και μια ιδεολογία της αυθεντικότητας από ό,τι η pop μουσική, ενώ χωρίζεται σε κατηγορίες και υποκατηγορίες.

Πολλά είδη μουσικής συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε στο rock. Τα πιο κύρια από αυτά είναι η Country μουσική, κυρίως από τον αμερικανικό νότο, το blues των μαύρων, η jazz αλλά και η κλασική μουσική! Η εφιαλτική κατάσταση της δεκαετίας του 30 όσο για την Αμερική η οποία ήταν στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης όσο και οι αναταράξεις στην Ευρώπη με τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι γεγονός ότι άφησε πίσω της καταστροφή, μαζί και έναν διαφορετικό κόσμο. Αυτό βέβαια δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει τις ήδη καταπιεσμένες μειονότητες στις Η.Π.Α... Έτσι ξεπηδά το underground κίνημα με όχημα την Beat κουλτούρα. Το να είσαι beat σημαίνει να έχεις κατέβει την άβυσσο της προσωπικότητας, να βλέπεις τα πράγματα σε βάθος, να είσαι υπαρξιστής, να' σαι σε φοβερή εγρήγορση, και ταυτόχρονα να νιώθεις άδειος. Η γενιά που ο πόλεμος δεν την είχε αφήσει να δημιουργηθεί, και σε πολλές περιπτώσεις την είχε καταστρέψει, οι πρώτες συμμορίες τον teddy boys, προάγγελοι των hell’s angels, οι άνεργοι, η εμφάνιση των Ghetto. Μέσα από τα Ghetto ξεπηδά η jazz, η μπιμποπ και η χρήση παραισθησιογόνων κυρίως χασίς αλλά και ηρωίνης.


Είναι εύκολα κατανοητό ότι το κάθε ένα από τα παραπάνω είδη μουσικής αποτελεί από μόνο του ξεχωριστό μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της μουσικής γενικά. Εδώ απλως τα αναφέρω γιατί κυρίως μέσα από αυτά εμφανίστηκε η rock μουσική όπως την γνωρίζουμε σήμερα.
Την δεκαετία του 50 αρχίζει να γίνεται αισθητό αυτό που λίγα χρόνια μετά ονομάστηκε χάσμα γενεών. Μέσα από την οικονομική κυρίως ανάκαμψη σε αυτή τη δεκαετία, ο κόσμος των ανηλίκων αρχίζει να διαλέγει καινούργια είδωλα, καινούργιο τρόπο να ντύνεται, να αγαπά, να σκέπτεται. Η ρήξη με την προηγούμενη γενιά μεγαλώνει, ο teddy boyσμος κάνει θραύση.

Η γενιά αυτή όμως δεν έχει τη δική της μουσική. Κάπου εκεί γεννήθηκε το ροκ αν Ρολ. Ένα πάντρεμα της Country μουσικής με το blues.. Όταν συγχωνεύτηκαν αυτά τα 2 είδη, και όταν το τραγούδησαν και οι λευκοί και ξέφυγε από τα ghetto τον μαύρων, και όταν άρχισαν να το παίζουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί τότε άλλαξε και η μέχρι τότε μουσική σκηνή, ο βράχος άρχισε να κυλάει.Τα πρώτα ονόματα που απέκτησε η νέα μουσική όσο έμεινε στα ghetto των μαύρων, ήταν, race music, και sepia music. Όταν ο νέος ρυθμός χτύπησε την πόρτα των λευκών το νέο είδος μετονομάστηκε σε Rock n' Roll. Το Rock n' Roll είναι το πρώτο ουσιαστικά μαζικό, καλλιτεχνικό-πολιτιστικό φαινόμενο που καταργεί ουσιαστικά τις διακρίσεις ανάμεσα στης εθνικές ομάδες της Αμερικής. Ο κινηματογράφος διέδωσε το Rock n' Roll με ταινίες όπως το rock around the clock και Blackboard jungle με την μουσική του Bill Haley με τους Comets το 1955 να προκαλούν ενα υστερικό ενθουσιασμό τόσο που για πρώτη φορά εκδηλώσεις τέτοιου τύπου γίνονται πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων.

Η νεολαία όμως είχε βρει πλέον την δική της μουσική. ακολούθησε ένας ξέφρενος ρυθμός παραγωγής, της νέας μουσικής, είδωλα δημιουργούταν ανά πάσα στιγμή αλλά και πολλά χανόταν το ίδιο γρήγορα. Ηλικίες από 14 έως 20, ο Elvis Presley γίνεται το απόλυτο είδωλο. Chuck Berry, Bo Diddley, Fats Domino, Jerry Lee Lewis, Gene Vincen, Buddy Holly, Elvis Presley, Carl Perkins, από τα κυριότερα ονόματα που κυριαρχούσαν. Σε κάποιο σημείο και μετά η μουσική βιομηχανία άρχισε να παρακολουθεί της συνήθειες των νέων και γενικά τη νέα νοοτροπία, άρχισε να κατευθύνει τα πράγματα με ευφυέστατο τρόπο και να δημιουργεί τάσης και είδωλα κατά της ανάγκες της. Τεράστια τα κέρδη τους, αλλά και τεράστιο το πλήγμα στην ιδία τη μουσική. Η εμπορευματοποίηση αυτή ξέκοψε το είδος από τον αρχικό του δυναμισμό, και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα προς τα τέλη του 50 το οδήγησε στον μαρασμό, και στον εκφυλισμό.

Πριν όμως προλάβει η μουσική βιομηχανία να αλλάξει και να αλλοιώσει αυτό το είδος, το ροκ εν ρολ πρόλαβε και έδωσε την γνησιότητα την αμεσότητα μιας νέας γενιάς που ζήτησε και πήρε τη ζωή της στα δικά της χέρια... Οι ιεροκήρυκες βλέπουν στο πρόσωπο του Presley τον διάβολο, και οι συντηρητικοί στο  Rock n' Roll τον κόκκινο κίνδυνο, άλλωστε βρισκόμαστε στο 50... Ο Ψυχρός Πόλεμος, ο πόλεμος της Κορέας, παντού το φάντασμα του ανατολικού μπλοκ. Το rock όμως γεννιέται... Ξημερώνει η δεκαετία του 60...

- Στείλε Σχόλιο
05 Απριλίου 2012, 04:37
Pink Floyd - Wish You Were Here
Pink Floyd  rock  

Ας "διαβάσουμε" Ιστορία......

Pink Floyd - Wish You Were Here

video 

- Στείλε Σχόλιο
05 Απριλίου 2012, 04:11
Τι είναι Rock Music;
ροκ  Rock Music  

Πολλές φορές ακούμε από ανθρώπους, που ίσως και να μην γνωρίζουν την rock μουσική, εκφράσεις όπως: Rock κατάσταση, Rock τύπος, Rock σκηνικό...
Το rock σίγουρα "δεν" είναι απλά 4 μουσικά όργανα σε μια σκηνή... Είναι κάτι που ξεπήδησε από τη μουσική κ έγινε ιδεολογία!


Τι στ' αλήθεια όμως είναι Rock; Rock καταρχήν είναι το αυθεντικό και το γνήσιο. Rock είναι να αγαπάς τους φίλους σου. Rock είναι η ελευθερία στο τρόπο ζωής, στο τρόπο σκέψης και στο τρόπο έκφρασης. Rock είναι οι κακές συνήθειες, η αυτογνωσία. Rock είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Rock είναι η γυναικάρα που είδαμε στο δρόμο και μας κόπηκαν τα γόνατα. Ακόμη ποιο Rock είναι η στιγμή που αυτή το κατάλαβε. Rock είναι η στιγμή που βρήκαμε τη δύναμη να ζητήσουμε συγνώμη. Rock είναι να ταξιδεύεις άφραγκος με ένα σακίδιο στον ώμο. Rock είναι να είσαι καταρρακωμένος και να σου φύγει ένα αυθόρμητο χαμόγελο στη θέα ενός παιδιού. Rock είναι η ελπίδα και η πίστη για ένα καλύτερο αύριο, όχι για σένα, για όλους... Rock είναι να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα, να υπομένεις το χλευασμό και την απόρριψη θεωρώντας ότι στο τέλος θα δικαιωθείς. Rock είναι τέχνη. Rock είναι τριαντάφυλλο με αγκάθια που μας ματώνει το χέρι. Rock είναι να λες για πάντα και να το πιστεύεις. Rock είναι το "γιατί" που αναφωνήσαμε τη στιγμή της αποτυχίας και της απογοήτευσης. Rock είναι η ευφορία που νοιώσαμε όταν είδαμε τη προσπάθεια μας να δικαιώνεται.


Rock είναι ο φίλος που μου έμαθε να ακούω την υπέροχη μπάντα και που τα τελευταία 10 χρόνια έχω να συναντήσω. Rock είναι αυτό που νιώθω τώρα γράφοντας αυτό το Post...


video 

- Στείλε Σχόλιο
Συγγραφέας
georgemagn

Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/georgemagn

Για όσους ξέρουν ή θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο της Rock μουσικής...Tags

Pink Floyd rock ροκ Rock Music

Γίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...

    Αρχείο...

    Links