Αντικοινωνική Ταλαντούχα Υποκουλτούρα
Johnie's Anto Pro
11 Φεβρουαρίου 2009, 16:08
Το Παλτό....
Το παλτό  

.

Η απαγόρευση του τσιγάρου στους κλειστούς χώρους δημόσιας χρήσης προκάλεσε πανικό στους καπνιστές. Είμαι σίγουρος ότι η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο.

Ένα επιπρόσθετο άγχος στη σκέψη των καπνιστών προβληματίζοντας την παρέα και συζητώντας με λεπτομέρειες τα σχέδια αντιμετώπισης της απαγόρευσης. Βλέπω για παράδειγμα στις δημόσιες υπηρεσίες με αναρτημένο το νομικό πλαίσιο της απαγόρευσης σε περίοπτη θέση. Στα δυο μέτρα ο υπάλληλος  αφήνει το τσιγάρο και καπνίζει μόνο του μην τον πιάσουν επ’αυτοφώρο Ο διευθυντής καπνίζει κανονικότατα γιατί είναι απομονωμένος στο γραφείο του. Και στο μπούγιο το κόσμου που περιμένει στη σειρά 3-4 άτομα έχουν φέρει το τσιγάρο αναμμένο από έξω.

Λέω τώρα ότι αφού έτσι είναι στις υπηρεσίες του Δημοσίου «στο κράτος», θα υπάρχει πλήρης ελευθερία στους καπνιστές στις καφετέριες, στα club, στα κέντρα διασκέδασης

Αυτή είναι η αισιόδοξη μεριά για τους καπνιστές. Το «παλτό» το βλέπω όμως και αισιόδοξα. Φαντάζομαι την απαγόρευση με κατασταλτικά μέσα και ελεγκτικές διαδικασίες.

Για παράδειγμα σε ένα κέντρο διασκέδασης μια ομάδα υπάλληλοί του μαγαζιού σε συνεργασία με την αστυνομική αρχή (ασφαλίτες) να κάνουν σωματικό έλεγχο στην είσοδο και να ψάχνουν για τσιγάρα, καπνό, αναπτήρα. Αφού τα έχουν πάρει από τον κόσμο τα απαγορευμένα υλικά μπορεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Ανιχνευτές καπνού και ειδικά συστήματα εντοπισμού μυρωδιάς καπνού, σαρώνουν τη σάλα του κέντρου βλέπω κάποιος που από την επήρεια αλκοόλ και να ανάβει τσιγάρο κάνοντας την «επανάσταση». Οι υπάλληλοι του μαγαζιού τον μπαγλαρώνουν σε οριζόντια θέση και διακριτικά γίνεται η μεταφορά του στη πίσω πόρτα σε μια κλούβα της αστυνομίας. Οδηγείται ο «επαναστάτης» καπνιστής στον εισαγγελέα για να του απαγγείλει τις κατηγορίες για την παραβίαση του νόμου για τη χρήση τσιγάρου σε κλειστούς δημόσιους χώρους και φυσικά ή απόφαση για τον κατηγορούμενο είναι να ακολουθήσει το πρόγραμμα απεξάρτησης από το κάπνισμα που παρέχει η πολιτεία σε περιφερειακές πόλεις και ινστιτούτα όπως στη Γαύδο και στο σύμπλεγμα νησιών στα Ίμια.

Μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας αισθάνεται περήφανη για το οργανωμένο σύγχρονο κράτος.

Εύχομαι καλή τύχη στους συντρόφους καπνιστές.

5 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

MPara (11.02.2009)
Έχεις σκεφτεί ποτέ εσύ και οι σύντροφοι (σου) καπνιστές να μην καπνίσετε σε κάποιο δημόσιο χώρο απλά από σεβασμό προς τους μη-καπνιστές?Και όχι επειδή θα σας "κυνηγήσουν"?
Ούτε μία στο εκατομμύριο!

Η αλήθεια είναι ότι στα τόσα χρόνια που συναναστρέφομαι καπνιστές,οι περιπτώσεις που σεβάστηκαν (έστω ρωτώντας αν ενοχλούν)τους υπόλοιπους συνδαιτημόνες ήταν απειροελάχιστες.

Δυστυχώς στους περισσότερους καπνιστές η λέξη σεβασμός δεν υπάρχει ως έννοια...

Φιλικά
Μάρα

Υ.Γ Μην το πάρεις προσωπικά.Δες το λίγο πιο σφαιρικά το θέμα.
Ευχαριστώ



JohnieAnto (11.02.2009)
Φίλη MPara, πολύ καλά τα λες ! συμφωνώ μαζί σου, και έτσι για την ιστορία σε ενημερώνω οτι δεν είμαι καπνιστή !
MPara (11.02.2009)
Δεν είσαι καπνιστή...ρέγγα?(αστειάκι)
:)))
Συγγνώμη για την παρανόηση,αλλά με μπέρδεψε η λέξη "σύντροφοι".


σύντροφος:
companion, partner, sidekick
ουσ α/θ σύντροφος ['sindrofos]

1. που είναι συνδεδεμένος συναισθηματικά με κάποιον
Μένει με το σύντροφό της.

2. με τον οποίο υπάρχει κοινή δραστηριότητα
σύντροφος στο παιχνίδι

πηγή:el.thefreedictionary.com
JohnieAnto (11.02.2009)
ολοι σύντροφοι είμαστε σ'αυτή τη ζωή ! χαχα! λες να το ξεκινήσω τώρα??
Latte (11.02.2009)
Η δική μου θέση είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι (και πρέπει να είναι) ελεύθερος να επιλέγει αυτό που εκείνος θέλει για τον εαυτό του (άσχετα με το αν - κατά την άποψη άλλων - είναι ή όχι καλό γι' αυτόν, π.χ. για την υγεία του).
Προϋπόθεση όμως είναι η επιλογή του αυτή να έχει αποτελέσματα/συνέπειες μόνο για τον ίδιο, όχι και για τρίτους.

Στο βαθμό που η επιλογή να είναι κανείς καπνιστής κινείται σε αυτό το πλαίσιο, κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει σε κάποιον αν θα καπνίσει η όχι.

Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ατομική (κατά τ' άλλα) επιλογή, όμως, είναι ότι (υπό συγκεκριμένες συνθήκες) έχει externality, δηλαδή ότι το όποιο κόστος της (π.χ. ότι βλάπτει την υγεία) το επωμίζονται και άλλοι, τρίτοι, οι οποίοι δεν έχουν κάνει αυτήν την επιλογή.

Αν ο καπνιστής στήριζε την επιλογή του, χωρίς να επιβάλλει τις συνέπειές της στους τρίτους, δε θα υπήρχε ανάγκη καμίας νομοθετικής απαγόρευσης.

Αλλά κι αν ο μη καπνιστής σεβόταν την επιθυμία/επιλογή του καπνιστή (δηλ. αν δεν του επέβαλλε το να μην την έχει, αλλά ξεκαθάριζε ότι τη σέβεται, εφ' όσον δεν τον αφορά), τότε δε θα ήταν τόσο άκαρπες οι όποιες νομοθετικές απαγορεύσεις...

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
johnieanto
Johnie
Τραγουδιστής
από ΠΕΙΡΑΙΑΣ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/johnieanto

Τα πάντα για τα ΠΑΝΤΑ.... με λίγα λόγια ότι νά ναι

Tags

κριτική Μέρα κι αυτή όνειρο Πολύμνια \"πήρες πια τα μάτια σου \" Stereomatic Το παλτό

Γίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links