Μουσική Οδύσσεια
Για να δούμε τι θα ακούσουμε πάλι...
22 Νοεμβρίου 2009, 18:33
Μύθος #1: Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική..!
Άρθρα  

Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική, μας έπρηξαν κανονικά το συκώτι με αυτή την κωμικοτραγική ατάκα. Κάποια περίοδο κιόλας είχαν κάνει και διαφημιστικό σποτάκι, έξυπνα φτιαγμένο και μελετημένο για να μας κάνει να αισθανθούμε μαλάκες.

   Λοιπόν ας δούμε λίγο την λογική τους, ο καλλιτέχνης δουλεύει και πρέπει να πληρωθεί για τον κόπο του, και φυσικά όταν δεν πληρώνουμε τα 20 ευρό για τα 10 τραγούδια που περιέχει το Σι-Ντι ο μουσικός χάνει λεφτά και δουλεύει σαν τον μαλάκα για το τίποτα. Όλα ΟΚ και λογικά μέχρι εδώ αλλά η ουσία είναι ότι δεν μιλάμε πλέον για μουσική αλλά για ένα προϊόν το οποίο παρασκευάζετε και υπόκειται όπως και σε όλα τα άλλα προϊόντα σε μια οικονομική κουλτούρα και διάφορους κανόνες απ την παραγωγή μέχρι την πώληση.

   Αν ήταν ένα κουτάκι με 10 σοκολατάκια και από αυτά κάθε φορά έτρωγες τα δυο που άξιζαν και τα υπόλοιπα, επειδή δεν τρωγόντουσαν τα άφηνες στο συρτάρι να μουχλιάσουν, θα δεχόσουν να το πληρώνεις; Πρέπει να είσαι λίγο μαλάκας για να το κάνεις η να μην έχεις άλλη επιλογή. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την συντριπτική πλειοψηφία από τα Σι-Ντι που κυκλοφορούν στην αγορά. Εδώ και πόσες δεκαετίες οι δισκογραφικές εταιρίες μας δουλεύουν κανονικά επειδή η μουσική είναι υποκειμενική και δεν υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσεις τα καλά από τα κακά τραγούδια. Μαλακίες στο τετράγωνο, λίγο γνώση να έχεις πάνω στο θέμα, φαίνονται από το πρώτο κιόλας άκουσμα οι στοίχοι που είναι γραμμένοι από πρόγραμμα, μελωδίες που απλά επαναλαμβάνονται ανά καιρούς και υπάρχουν απλά για να γεμίσουν το πολύτιμο προϊόν τους. Αυτά για να δούμε το ποίοι μας λένε "μαλάκες και κλέφτες".

   Δεν θέλω να μπω σε γνωστά πλέον θέματα, όπως το τι κερδίζει καθαρά ο μουσικός και τι κρατάει μια δισκογραφική εταιρία αυτά τα ποσοστά υπάρχουν για κάποιο λόγο, διάφορα έξοδα που αφορούν την προώθηση μιας μπάντας και άλλα πολλά.

   Η ουσία είναι πως για να παρακολουθήσω έστω και μια μουσική σκηνή που με ενδιαφέρει θα έπρεπε να δίνω τα 7/10 του μισθού μου σε δίσκους, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει και να χτυπάνε οι δισκογραφικές εταιρίες το κεφάλι τους στον τοίχο. Οπότε καταλήγουμε σε ένα απλό δίλημμα που αφορά τους μουσικούς, προτιμάνε να μην πάρουν δραχμή από έμενα, επειδή πολύ απλά δεν γίνετε, και να μην τους μάθω ποτέ ή να γίνουν γνωστοί και να προωθηθούν μέσω του διαδικτύου (πειρατεία);

   Ο κόσμος αλλάζει και η τεχνολογία εξελίσσεται, το να κάνεις δικαστήρια και μηνύσεις σε κάτι που είναι αναπόφευκτο μου φαίνεται καθαρά σαν κίνηση απελπισίας για να αρπάξουν ότι μπορέσουν.

   Η προσωπική μου άποψη είναι πως οι πρώτοι που θα έπρεπε να "σιντάρουν" (δίνουν τσάμπα) είναι οι μουσικοί οι ίδιοι, όπως και κάνουν εξάλλου οι περισσότεροι που παλεύουν να βγουν απ την αφάνεια. Ας πουλάνε τα Σι-Ντι 500 και 1000 ευρό το καθένα σε clubs, ραδιοφωνικούς σταθμούς, καφετέριες γενικά σε μέρη που βασίζονται στη μουσική, έχουν κέρδη από τους δίσκους και στην ουσία την χρησιμοποιούν σαν υπηρεσία και όχι για προσωπική χρήση.
- Στείλε Σχόλιο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
alexnope
Αλέξανδρος
από ΚΕΡΚΥΡΑ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/alexnope

Καλή Μουσική

Tags

Alternative Rock Alternative Blues Singer-Songwriter Indy Pop Rock Britpop Electronic Female Vocalists Folk Male Vocalists Jazz Metal Progressive Rock Psychedelic Άρθρα

Γίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links