Life's what you make it!
...so let's make it right!
29 Σεπτεμβρίου 2012, 16:42
Γιατί οι άνθρωποι φωνάζουν όταν θυμώνουν;
Σοφά λόγια  

Μια μέρα, ένας σοφός ρώτησε τους μαθητές του:
   «Γιατί οι άνθρωποι ουρλιάζουν όταν εξοργίζονται;»
   «Επειδή χάνουν την ψυχραιμία τους» απάντησε κάποιος.
   «Μα γιατί πρέπει να ξεφωνίζουν αφού ο άλλος βρίσκεται δίπλα τους;» επέμεινε ο σοφός.
   «Γιατί θέλουν να τους ακούσει» είπε ένας άλλος μαθητής.
   «Και γιατί δεν μπορεί να του μιλήσει με χαμηλή φωνή;» ρώτησε πάλι ο δάσκαλος.
     Διάφορες απαντήσεις δόθηκαν αλλά καμιά δεν τον ικανοποίησε.
    «Ξέρετε γιατί ουρλιάζουν δυο άνθρωποι όταν είναι θυμωμένοι;» τους είπε τότε. Επειδή όταν θυμώνουν, οι καρδιές τους απομακρύνονται πολύ. ΄Ετσι, για να μπορέσει ο ένας ν’ ακούσει τον άλλο, πρέπει να φωνάξει δυνατά, ώστε να καλύψει την απόσταση. Όσο πιο οργισμένοι είναι, τόσο πιο δυνατά πρέπει να φωνάξουν για ν' ακουστούν. Το αντίθετο γίνεται, για παράδειγμα, όταν δυο άνθρωποι είναι ερωτευμένοι. Δεν έχουν ανάγκη να ξεφωνίσουν. Μιλούν σιγανά και τρυφερά, επειδή οι καρδιές τους είναι πολύ κοντά. Η απόσταση μεταξύ τους είναι ελάχιστη. Μερικές φορές μάλιστα είναι τόσο κοντά, που δεν χρειάζεται ούτε καν να μιλήσουν. Ψιθυρίζουν μονάχα. Κι όταν η αγάπη τους είναι πολύ δυνατή, δεν είναι αναγκαίο ούτε καν να μιλήσουν, τους αρκεί να κοιταχτούν. Έτσι συμβαίνει πάντα κι όταν δυο άνθρωποι που αγαπιούνται πλησιάζει ο ένας τον άλλον.
   »Όταν συζητάτε, λοιπόν, μην αφήνετε τις καρδιές σας να απομακρυνθούν, μη λέτε λόγια που σας απομακρύνουν, γιατί θα έρθει μια μέρα που η απόσταση θα γίνει τόσο μεγάλη, ώστε τα λόγια σας δεν θα βρίσκουν πια το δρόμο του γυρισμού".

Mahatma Gandhi

Πηγή: http://voskotopi.blogspot.gr/2012/09/blog-post_29.html

3 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

sven (29.09.2012)
Πολύ όμορφη παραβολή αλλά υπάρχουν περισσότερες πλευρές, μία από τις οποίες είναι και αυτή που αναδεικνύει η ιστοριούλα του ποστ.
 
Το ύψωμα της φωνής αποτελεί και ένδειξη πως θέλουμε να μας πάρουν στα σοβαρά, πως θεωρούμε πως οι άλλοι δεν μας «ακούν», πως δεν μας παίρνουν στα σοβαρά, πως θέλουμε να τονίσουμε κάποια όρια, να δείξουμε πως ξεπέρασαν οι άλλοι τα όρια αυτά, μπορεί να είναι ακόμα μια προσπάθεια επιβολής, ένδειξη απουσίας επαρκών επιχειρημάτων, ένδειξη ανασφάλειας κ.ά.
 
Η καρδιά, για παράδειγμα, ενός γονέα που φωνάζει θυμωμένα στο παιδί του δεν βρίσκεται μακριά από την καρδιά του τελευταίου. Απλά, μπορεί να υποδηλοί μια ένδειξη απογοήτευσης, αθέτησης ορίων από την πλευρά του παιδιού κ.τ.λ.
 
Το ανέβασμα του τόνου της φωνής, που παρατηρείται και σε πολύ μικρής ηλικίας παιδιά, ακόμα βρέφη, αποτελεί γενικά μια απόλυτα φυσιολογική εκδήλωση και ένδειξη συγκεκριμένων συναισθημάτων και έχει μεγάλη εξελικτική αξία, πολύ περισσότερη στους προγόνους μας. Κάτι ανάλογο είναι το κλάμα, όταν είμαστε λυπημένοι, το γέλιο και τα δυνατά επιφωνήματα σε περίπτωση μεγάλης χαράς κ.τ.λ.
 
Έχω την εντύπωση πως η παραβολή αυτή δεν είναι του Mahatma Gandhi, καθώς την έχω δει σε διάφορες εκδοχές στο παρελθόν. Την ανήρτησε, επίσης, αρχές του 2012 ο Paolo Coelho στο δικό του blog χωρίς να αναφέρει κάποια πηγή προέλευσης, ούτε φυσικά και τον Gandhi.
 
Καλό ΣΚ!!!
renabill (30.09.2012)
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!!!!
renabill (30.09.2012)
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!!!!

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
kamelia8
Μαρία


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/kamelia8

Λίγο απ' όλα!



Tags

Απόψεις Ας γελάσω Ενδιαφέροντα ή και όχι Λογοτεχνία Μια εικόνα χίλιες λέξεις Ρητά Σκέψεις Μου αρέσει Radio MusicHeaven Τραγούδια που μιλάνε Σοφά λόγια Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν



Επίσημοι αναγνώστες (5)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links