Everything about guitar
Music is the art of listening
12 Δεκεμβρίου 2023, 16:56
Επιλογές ενισχυτή (η προσωπική μου άποψη και επιλογή)


Σκοπός του συγκεκριμένου θέματος ειναι να κάνω γνωστό έναν άψογο -κατα την γνώμη μου- συνδιασμό εξοπλισμού που με σχετικά "οικονομικό" τρόπο μπορεί να καλύψει σχεδόν όλες τις ανάγκες ενός επαγγελματία κιθαρίστα (και σίγουρα όλες του μη) στο κομμάτι της ενίσχυσής, είτε αυτή αφορά το practice είτε της ηχογράφησης αλλά και των live.

 Η επιλογή combo ενισχυτή που μπορεί να κάνει (σχεδόν) τα πάντα είναι δύσκολη δουλειά. Πολλές φορές αντίστοιχα δύσκολη επιλογή είναι ο δρόμος της κεφαλής/προενίσχυσης -και δεν μπαίνω καν στην διαδικασία να αναφέρω το δίλημμα "Λάμπα vs Solid state"-. Η αγορά ειναι γεμάτη απο επιλογές προφανώς ΑΛΛΑ κάτω απο 1000 euro είναι λίγες οι ποιοτικές λύσεις που μπορούν να δίνουν απάντηση σε όλα τα "θέλω" ενος μουσικού : απο την ποιότητα του ήχου μέχρι την ευκολία μετακίνησης ή την δυνατότητα του όποιου ενισχυτή να καλύπτει ηχητικά αν όχι όλο το φάσμα των πιθανών στύλ μουσικής που πιθανά θέλουμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών.Θα αναφέρω ορισμένα παραδείγματα για να γίνω περισσότερο κατανοητός .

Πρώτο παράδειγμα ο Fender Champion 100. Ενισχυτής για όλες τις δουλειές μιας και καλύπτει μεγάλο κομμάτι ήχων, έχοντας και αρκετά effect που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος. Δέχεται καλά τα όποια πετάλια διαθέτουμε και παρόλα τα 100w με την χρήση ακουστικών μπορεί να γίνει practice amp στο σπίτι αλλά και να χρησιμοποιηθεί στα Live μας. Η τιμή του είναι γύρω στα 400 euro πάνω κάτω -άρα σχετικά οικονομική επιλογή-. Συνολικά κάτι παραπάνω απο "τίμια" αγορά που όμως θα κάνει δύσκολη τη ζωή του χρήση ,εφόσον αυτός χρειάζεται να τον μεταφέρει :18 κιλά βάρος δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπερνάμε έτσι. Ξανα γράφω πως μια απ τις προυποθέσεις που έθεσα είναι η ευκολία χρήσης της επιλογής μας κάτω απ όλες τις συνθήκες : τον δουλεύω σπίτι, τον έχω στην πρόβα μου και τον χρησιμοποιώ και στα live που κάνω. Η συγκεκριμένη λοιπόν επιλογή ενώ καλύπτει το κομμάτι "ήχος" ,ταυτόχρονα μας κάνει δύσκολη τη ζωή λόγω μεταφοράς του (+ το γεγονός πως για χαμηλές εντάσεις στο σπίτι είναι στην ουσία κακή επιλογή με τα 100w δύναμης).

 Δευτερο παράδειγμα ο Orange Crush 35RT Combo . Όπως και ο Fender καλύπτει τα περισσότερα είδη μουσικής.Στο κομμάτι προφανώς των effect μένει "πίσω" -λιγότερο ποιοτικά κατα την γνώμη μου- αλλά ταυτόχρονα οικονομικότερος κατα 100 euro. Κατασκευή σαν tank, μικρότερο βάρος -γύρω στα 12 κιλά- που βοηθά περισσότερο στην μεταφορά ΑΛΛΑ προφανώς πολυ περισσότερο αδύναμος σε συνθήκες live -ακόμα και αν ειναι αυτά μικρά.

Προχωρώ στον Vox AC30C2.Κλασσικός βρετανικός ήχος της δεκαετίας του '60 , με 3 λάμπες προενίσχυσης, πολύ καλά effect on board με 30w δύναμης για τις ανάγκες μας. Όμως πολύ ακριβός σε σχέση με τους παραπάνω -γύρω στα 1000 euro η τιμή του- απ την μία, "αδύναμος" σε καταστάσεις hard rock (ή παρόμοιων στύλ) και φυσικά σχεδόν 33 κιλά που κάνουν την μετακίνηση του κάτι δύσκολο.

 Θα αναφέρω επιγραμματικά άλλες δυο καλές επιλογές απο διαφορετικές εταιρίες (προσπαθώντας να καλύπτω αρκετές απ τις μεγάλες εταιρίες). Πρώτα ο Peavey Classic 30 1×12 Valve Combo Tweed.30w,απίστευτα καλός στο να τον χρησιμοποιούμε σε διαφορετικά στύλ (απο pop στην heavy χωρίς δυσκολία),πολύ καλή κατασκευή,πολύ καλό Eq ορισμένα απ τα χαρακτηριστικά του που όμως κοστίζει κοντά στα 1000 euro και όταν πιεστεί (προφανώς σε συνθήκες Live ή πρόβας) βγάζει αρκετό "θόρυβο".

Τελευταίο παράδειγμα ο Blackstar HT Club 40 MKII .Λαμπάτος κ αυτος, πολύ καλός για τα περισσότερα -αν όχι όλα- μουσικά είδη,με χαρακτηριστικά όπως usb έξοδο για ηχογράφηση ,ψηφιακό reverd και effects loop, ομως αρκετό βάρος (και αυτός) -σχεδόν 24 κιλά- και κοστίζει περίπου 900 euro.

Η αναφορά των παραπάνω παραδειγμάτων (μόνο combo επιλογές) έγινε για έναν ευνόητο λόγο : είναι πραγματικά δύσκολο να βρώ πολλές διαφορετικές επιλογές για τέτοιο συγκριτικό (αναφέρομαι σε κεφαλή/καμπίνα) που να μπορούν να συνδυάζουν τις παρακάτω προυποθέσεις: versatility σε επίπεδο ήχου, πολλές διαφορετικές εργασίες (home practice-studio practice-live performance με την αντίστοιχη ευκολία μετακίνησης του) και σχετικά οικονομικό κόστος αγοράς.Φαίνεται δλδ πως η επιλογή κάποιου combo ενισχυτή είναι "μονόδρομος". Είναι όμως έτσι τα πράγματα ;

Κατα την γνώμη μου όχι. Υπάρχει ένας συνδιασμός κεφαλής/καμπίνας που μπορεί να καλύψει όλες τις παραπάνω ανάγκες, με οικονομικό τρόπο, ευκολία στην μεταφορά του, απίστευτα ποιοτικό ήχο και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Και το main pont είναι η καμπίνα που κάνει όλη την διαφορά : βάρος μόλις λίγο κάτω απ τα 2(!!!!) κιλά, εξαιρετικά compact μέγεθος, SICA 6 L 1.5SL ηχείο (130 watt δύναμης για όλες τις δουλειές) και κόστος γύρω στα 300 ευρώ.Μιλάω για το TOOB Metro 6.5 gp+ της μικρής φινλανδικής εταιρίας MP-PROJECTS. Η δική μου επιλογή που μου έλυσε πραγματικά τα χέρια (προσφέρουν κ καμπίνα στα 20W). Σε συνδιασμό με την όποια κεφαλή, έχουμε στα χέρια μας το σχεδόν perfect ενισχυτή για όλες τις δουλειές : εύκολο στην μεταφορά, υπέροχο ήχο, χρήση στο σπίτι ή στο studio ή ακόμα κ στο Live ,ανεξάρτητα αν την μία ημέρα παίζουμε σε pop σχήμα και την άλλη σε hard rock. Προσωπικά η δική μου επιλογή είναι με κεφαλή μπάσσου (την BAM200 και την Warwick gnome) καθώς θέλω ένα πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα στον ήχο αλλά σε συνδιασμό με πχ το DV Mark 250 σου δίνει τα πάντα. Εαν δε η επιλογή είναι η απλή έκδοση των 20w (η οποία όμως καλύπτει ακόμα και μικρά Live) τότε μιλάμε για πραγματική λύση : στο σπίτι,στο studio,στο Live, ξοδευοντας κάτω απο 500 ευρώ έχω τον ήχο μου, όπως τον θέλω εγώ,χωρίς συμβιβασμούς σε κανένα επίπεδο. Μετά απο πάρα πολλά χρόνια , καλύπτω όλες τις ανάγκες μου με οικονομικό και πάνω απ όλα ποιοτικό τρόπο. 

ΥΓ: Σε αυτό το σημείο θα αναφέρω την δική μου επιλογή σε επίπεδο combo εαν δεν είχα ανακαλύψει τους Φιλανδούς. Μιλάω για τον Bugera V22 Infinium που ναι μεν δεν κάνει όλες τις δουλειές που αναφέρω παραπάνω εξίσου καλά αλλά με κόστος κάτω απο 500 euro είναι πιθανά καλύτερη (συνολικά) επιλογή απο όλους τους πιθανούς υποψήφιους ενισχυτές που αναφέρω -ή μπορώ να σκεφτώ αυτή την στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο-.

- Στείλε Σχόλιο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
julios
Jules
από ΑΘΗΝΑ ΚΕΝΤΡΟ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/julios

Σκέψεις, προβληματισμοί και πολλά άλλα γύρω από την ζωή του κιθαρίστα (ερασιτέχνη ή μη).

Γίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...

    Αρχείο...

    Links