ελληνική μουσική
  553 online   ·  210.907 μέλη
  Οι Beautiful South είναι ένα βρετανικό συγκρότημα που παρά την επιτυχία των δίσκων του και τις sold-out συναυλίες του, δεν έγινε ποτέ αυτό που λέμε Pop stars. Η μεγαλύτερη επιτυχία τους, το «A Little Time», δεν είναι τελικά τόσο ρομαντικό όσο ακούγεται αλλά, απεναντίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι καταθλιπτικό μιας και μιλάει για την αλλαγή που συμβαίνει στη σχέση ενός ζευγαριού. Παρακάτω θα διαπιστώσουμε για ποιο λόγο αυτό το τραγούδι γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία, πίσω στο 1990...
  Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
  224 άρθρα στο MusicHeaven
  Σάββατο 17 Φεβ 2007
  A LITTLE TIME - The Beautiful South

  I need a little time to think it over
  I need a little space just on my own
  I need a little time to find my freedom
  I need a little

  Funny how quick the milk turns sour,
  Isn't it isn't it
  Your face has been looking like that for hours
  Hasn't it hasn't it
  Promises promises turn to dust
  Wedding bells just turn to rust
  Trust into mistrust

  I need a little room to find myself
  I need a little space to work it out
  I need a little room all alone
  I need a little

  You need a little room for your big head
  Don't you don't you
  You'll need a little space for a thousand beds
  Won't you won't you
  Lips that promise fear the worst
  Tongue so sharp the bubble bursts
  Just into unjust

  I've had a little time to find the truth
  Now I've had a little room to check what's wrong
  I've had a little time and I still love you
  I've had a little

  You had a little time and you had a little fun
  Didn't you didn't you
  While you had yours do you think I had none
  Do you do you
  Your freedom that you wanted back
  Is yours for good I hope you're glad
  Sad into unsad

  I've had a little time to think it over
  Had a little room to work it out
  I found a little courage to call it off

  I've had a little time.

  Οι Beautiful South είναι ένα βρετανικό συγκρότημα που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα του. Παρά την επιτυχία των δίσκων του και τις sold-out συναυλίες του, το συγκρότημα δεν έγινε ποτέ αυτό που λέμε Pop stars. Τα πρόσωπά τους δεν είναι διάσημα αλλά το χιούμορ και η ευφυΐα των τραγουδιών τους εξασφάλισε στους Beautiful South συνεχή επιτυχία και μακρόχρονη σταδιοδρομία.
  Το συγκρότημα σχηματίστηκε μετά τη διάλυση των Housemartins, οι οποίοι ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του 1980.

  Οι Housemartins ήταν ένα πρώιμο, ανεξάρτητο, συγκρότημα που ειδικεύονταν σε κιθαριστικά Pop τραγούδια με σαρδόνιους στίχους. Τα τραγούδια τους χαρακτηρίζονταν από τα θαυμάσια φωνητικά του τραγουδιστή τους, Paul Heaton, αλλά και από την αριστερή πολιτική τους τοποθέτηση.
  Ο Paul Heaton και ο drummer Dave Hemingway ήταν τα δύο μέλη των Housemartins που το 1989 σχημάτισαν τους Beautiful South, αν και ο Dave Hemingway εγκατέλειψε τα drums και πήρε το μικρόφωνο του τραγουδιστή δίπλα στον Heaton. Η φιλική διάσπαση των Housemartins συνέβη εν μέρει επειδή ο μπασίστας Norman Cook γοητευόταν όλο και περισσότερο από την χορευτική μουσική. Ο Norman Cook αφού γνώρισε κάποιες επιτυχίες με διάφορα ονόματα, θα γινόταν τελικά διάσημος ως Fatboy Slim. Μάλιστα, παρά την τεράστια διαφορά στο ύφος μεταξύ της μουσικής του κι εκείνης των Beautiful South, ο Cook βοήθησε στην ενορχήστρωση μερικών από τα τραγούδια του συγκροτήματος.  Το συγκρότημα συμπληρώθηκε με τη «στρατολόγηση» του κιθαρίστα David Rotheray, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Heaton στο γράψιμο των τραγουδιών, του μπασίστα Sean Welch και του drummer David Stead που επί εποχής Housemartins ήταν υπεύθυνος γενικών καθηκόντων. Η επιλογή του ονόματος για το νέο συγκρότημα (στα ελληνικά «Όμορφος Νότος») είναι ειρωνική. Όλα τα μέλη του συγκροτήματος κατάγονται από τη βόρεια Αγγλία και η έδρα των Beautiful South ήταν η πόλη Hull στο βορρά. Το όνομα του γκρουπ είναι εν μέρει μια σαρκαστική αντανάκλαση της απέχθειας του Heaton για τη νότια Αγγλία, όπου το συγκρότημά του δεν ήταν καθόλου γνωστό, και, από την άλλη, μια προσπάθεια να αναγκαστούν οι… macho men, δηλαδή οι σαρκαστικά αρρενωποί άνδρες, να προφέρουν τη λέξη «beautiful».  Όπως και οι Housemartins, οι Beautiful South συνδύασαν τη μελωδική μουσική με τους συχνά σκοτεινούς, σαρδόνιους, σαρκαστικούς και κυνικούς στίχους. Ο ήχος τους ήταν «ελαφρύς», ελκυστικός, «λεπτός» και ταυτόχρονα σοφιστικέ: jazz-Pop επηρεασμένη από τη Soul και μπαλάντες βασισμένες στο πιάνο, επιστρατεύοντας μερικές φορές έγχορδα ή χάλκινα πνευστά. Άλλωστε οι μελωδίες που σκαρφίζονταν οι David Rotheray είχαν φανερές επιρροές από τον Burt Bacharach και τον Paul McCartney μέχρι τον Marvin Gaye. Κάτω από την επιφάνεια των ιδιόμορφων μελωδιών κρύβονταν οι πνευματώδεις, καυστικοί αλλά και ευαίσθητοι στίχοι του Paul Heaton που μιλούσαν για τον αλκοολισμό, τη θρησκεία, τον έρωτα, την πολιτική και, κυρίως, την δυσάρεστη πλευρά των σχέσεων. Μάλιστα, οι New York Times τους περιέγραψαν ως συγκρότημα με «μουσική της Mary Poppins και στίχους του Charles Manson» (!).
  Οι ευχάριστες ενορχηστρώσεις του συγκροτήματος μετρίαζαν συχνά την πικρία που υπήρχε στους στίχους του Heaton. Αυτή η διαφορετικότητα –ενισχυμένη κι απ’ το γεγονός ότι οι Beautiful South ήταν ένα πολυμελές συγκρότημα με τρεις τραγουδιστές- ήταν κι η δύναμη του συγκροτήματος που σε συνδυασμό με το πολύ προσωπικό και βρετανικό ύφος τους, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Beautiful South έγιναν, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, αρκετά δημοφιλείς και σεβαστοί στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ παράλληλα παρέμεναν άγνωστοι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  Παρόλο που τα μελωδικά jazz-Pop τραγούδια τους κατέστησαν τους Beautiful South ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα στη Βρετανία, το συγκρότημα δεν βρήκε την παραμικρή απήχηση στην Αμερική. Μέχρι το 1995 οι δίσκοι του ούτε καν κυκλοφορούσαν στις Η.Π.Α.!

  Η δημοτικότητα των Beautiful South στη Μεγάλη Βρετανία επιβεβαιώθηκε με την καταπληκτική επιτυχία που γνώρισε το 1994 ο δίσκος τους με τίτλο «Carry On Up the Charts», μία συλλογή με τα singles του συγκροτήματος που έκανε πωλήσεις επιπέδου Beatles και Michael Jackson. Ο δίσκος πούλησε σχεδόν 2.500.000 αντίτυπα, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν 1 στις 7 οικογένειες στη Μεγάλη Βρετανία διαθέτει ένα αντίτυπο του δίσκου!

  Το «A Little Time» κυκλοφόρησε το 1990 και ήταν το πρώτο single από το δίσκο «Chock» που ήταν ο δεύτερος δίσκος των Beautiful South. Το τραγούδι αυτό έγινε το πρώτο Νο 1 του συγκροτήματος καθώς ανέβηκε στην κορυφή της Μεγάλης Βρετανίας στις 27/10/1990 όπου και παρέμεινε για μία εβδομάδα ενώ συμπλήρωσε συνολικά 14 εβδομάδες στα charts.  Το τραγούδι έγραψαν ο Heaton με τον Rotheray. Πρόκειται για ένα ντουέτο με τον Hemingway και την Briana Corrigan, πρώην τραγουδίστρια των Anthill Runaways, η οποία αν και δεν ξεκίνησε ως μέλος των Beautiful South αργότερα ενσωματώθηκε ως πλήρες μέλος.

  Με την προσθήκη της Briana Corrigan το συγκρότημα είχε ήδη ένα τρίο βασικών τραγουδιστών (Heaton, Hemingway, Corrigan) γεγονός που βοήθησε στον χαρακτηρισμό των τραγουδιών του Heaton ως γλυκόπικρα δράματα αφού έτσι κάθε τραγουδιστής αναλάμβανε ερμηνευτικά έναν ρόλο.
  Το «A Little Time» είναι ένα ευχάριστο κομμάτι ως προς τη μουσική του αλλά όχι και ως προς τους στίχους του αφού μιλάνε για το χωρισμό ενός ζευγαριού και τη μεταστροφή της σχέσης τους. Προσέχοντας, λοιπόν, τους στίχους του τραγουδιού διαπιστώνουμε ότι το τραγούδι δεν είναι τελικά τόσο ρομαντικό όσο ακούγεται αλλά, απεναντίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι καταθλιπτικό μιας και μιλάει για την αλλαγή που συμβαίνει στη σχέση ενός ζευγαριού.
  Ο Hemingway νιώθοντας εγκλωβισμένος στη σχέση διεκδικεί περισσότερη ελευθερία ζητώντας χρόνο και χώρο ενώ η Corrigan τον διακόπτει και τον κατηγορεί για εγωισμό και ανειλικρίνεια:
  Hemingway: Χρειάζομαι λίγο χρόνο για να το σκεφτώ. Χρειάζομαι λίγο χώρο για τον εαυτό μου. Χρειάζομαι λίγο χρόνο για να βρω την ελευθερία μου. Χρειάζομαι λίγο…
  Corrigan (τον διακόπτει): Είναι αστείο πόσο γρήγορα το γάλα γίνεται ξινό. Έτσι δεν είναι; Το πρόσωπό σου είναι έτσι εδώ και ώρες. Υποσχέσεις, υποσχέσεις που γίνονται σκόνη. Οι καμπάνες του γάμου σκουριάζουν. Η εμπιστοσύνη γίνεται δυσπιστία…

  Η μουσική του τραγουδιού χαρακτηρίζεται κυρίως από το πιάνο αλλά έχει κι ένα μέρος όπου συμμετέχουν χάλκινα πνευστά καθώς και αυλός. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα μέρη που τραγουδά η Corrigan, η μουσική υποχωρεί αφήνοντας τα φωνητικά της να κυριαρχήσουν στο τραγούδι και να αποσπάσουν έτσι την προσοχή του ακροατή.
  Στο κλείσιμο του τραγουδιού η Corrigan επαναλαμβάνει μουσικά το θέμα του Heaton:
  «Βρήκα λίγο χρόνο να το σκεφτώ… βρήκα λίγο το κουράγιο να τα παρατήσω»

  Δεν είναι τυχαία η επιτυχία που γνώρισε το τραγούδι. Πολλοί ακούγοντας το «A Little Time», ταυτίστηκαν με αυτό έχοντας βιώσει στο παρελθόν, ή βιώνοντας στο παρόν, παρόμοιες καταστάσεις. Ακόμα και οι διάλογοι που ανταλλάσουν οι δύο «πρωταγωνιστές» του τραγουδιού είναι τόσο ρεαλιστικοί που μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά του ακροατή και του σπαράζει την καρδιά.
  Με το πικρό αυτό τραγουδιστικό επιχείρημα των Beautiful South αποδείχθηκε, όμως, ότι πολλοί άνθρωποι είναι στενόμυαλοι. Έπαιρναν είτε το μέρος του ενός είτε το μέρος του άλλου, αδυνατώντας να κατανοήσουν τη θέση και τα συναισθήματα και των δύο.

  Το «A Little Time» συνοδεύτηκε από ένα αξιομνημόνευτο video στο οποίο οι δύο τραγουδιστές είναι καλυμμένοι με αλεύρι στο μέση μιας κουζίνας που, προφανώς, έγινε γης μαδιάμ από έναν εκρηκτικό καυγά που προηγήθηκε μεταξύ των δύο.
  Κατά ειρωνικό τρόπο, οι στίχοι του Heaton έπληξαν και το ίδιο το συγκρότημα. Το 1992 η Briana Corrigan έφυγε από τους Beautiful South λόγω της διαφωνίας που είχε με κάποιους από τους «δηλητηριώδεις», πράγματι, στίχους του Heaton… Οι Beautiful South, όμως, συνεχίζουν να ηχογραφούν. Ο τελευταίος τους δίσκος, με τίτλο «Suberbi» κυκλοφόρησε το 2006 και έφτασε ως το Νο 6 της Μεγάλης Βρετανίας. Μέχρι στιγμής, όμως, κανένα τραγούδι τους δεν επανέλαβε την επιτυχία που γνώρισε το «A Little Time»…  Κείμενο - έρευνα: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης
  Πηγές:
  BBC, Hitchhiker's Guide to the Galaxy “The Beautiful South – The Band’’
  Last FM, the Social Music Revolution
  David P. King “The Beautiful South Discography’’
  Jon Kutner and Spencer Leigh “1000 UK #1 Hits’’
  Stephen Thomas Erlewine, “The Beautiful South – Biography’’
  Glenn Kenny / Scott Schinder / Michael Zwirn, “The Beautiful South’’


  Tags
  Μουσικά Είδη:PopSoulΜουσικά Όργανα:ΈγχορδαΚαλλιτέχνες:Michael JacksonPaul McCartneyMarvin Gaye  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

  #7214   /   18.02.2007, 02:27   /   Αναφορά
  Ωραια η αναδρομη που μας χαρησες αγαπητε che κι ευχαριστω που μου τους θυμησες!

  Τουλαχιστον στην Θεσσαλονικη, τα ραδιοφωνα εκεινη την εποχη, τους ειχαν μονιμα στα πικαπ και στον "αερα" της πολης ;o)

  Απο τα αγαπημενα συγκροτηματα μαζι με τους Housemartins, Morrissey κ.α. αυτου του ειδους μουσικης  Ξεχασες να αναφερεις ομως και το δυσαρεστο της υποθεσης, οτι πριν λιγες μερες, ανακοινωθηκε η διαλυση του γκρουπ :o((

  Δειτε εδω σχετικα: http://www.avopolis.gr/news/default.asp?ID=9360  Δεν πειραζει, εχουμε τα τραγουδια τους και τις αναμνησεις μας για παρεα...

  Η μουσικη δεν τελειωνει ποτέ!!!

  Καλη συνεχεια σε ολους!

  :o)
  CHE
  #7217   /   18.02.2007, 11:03
  Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το κείμενο ήταν ήδη έτοιμο και το έστειλα για δημοσίευση πριν ανακοινωθεί η διάλυση του συγκροτήματος. Διαβολική σύμπτωση!

  Ελπίζω να μην τους γρουσούζεψα εγώ.

  Τα χαιρετίσματά μου στη Θεσσαλονίκη (καθότι είναι η πατρίδα μου)...

  #11228   /   12.01.2008, 22:52   /   Αναφορά
  Τι πηγα και ξεθαψα τωρα... ας ειναι καλα το "περισκοπιο"!!!

  Εγκαινιαζοντας την νεα βοηθητικη σελιδα του ΜΗ, επεσα πανω εδω μετα απο ενα χρονο σχεδον...χαχαχα!!

  Εστω και καθυστερημενα λοιπον, τα χαιρετισματα μου και της Θεσσαλονικης στον αγαπητο che :o)