ελληνική μουσική
  403 online   ·  210.985 μέλη
  Το “Abracadabra’’ είναι ίσως το πιο γνωστό τραγούδι των Steve Miller Band, αλλά όχι και το πιο αντιπροσωπευτικό, καθώς απέχει πολύ από τον ήχο του συγκροτήματος.
  ABRACADABRA - Steve Miller Band
  Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
  225 άρθρα στο MusicHeaven
  Δευτέρα 16 Ιούλ 2007
  Μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που περίμεναν από τους Steve Mille Band οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Blues, αλλά πολλοί άλλοι το βρήκαν ακαταμάχητο και ως ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του faux-new wave. Διαβάστε παρακάτω τις περιπέτειες που πέρασε ο Steve Miller μέχρι ν' ανέβει στην κορυφή...

  ABRACADABRA - Steve Miller Band

  I heat up, I can't cool down
  You got me spinnin'
  'Round and 'round
  'Round and 'round and 'round it goes
  Where it stops nobody knows

  Every time you call my name
  I heat up like a burnin' flame
  Burnin' flame full of desire
  Kiss me baby, let the fire get higher

  Abra-abra-cadabra
  I want to reach out and grab ya
  Abra-abra-cadabra
  Abracadabra

  You make me hot, you make me sigh
  You make me laugh, you make me cry
  Keep me burnin' for your love
  With the touch of a velvet glove

  Abra-abra-cadabra
  I want to reach out and grab ya
  Abra-abra-cadabra
  Abracadabra

  I feel the magic in your caress
  I feel magic when I touch your dress
  Silk and satin, leather and lace
  Black panties with an angel's face

  I see magic in your eyes
  I hear the magic in your sighs
  Just when I think I'm gonna get away
  I hear those words that you always say

  Abra-abra-cadabra
  I want to reach out and grab ya
  Abra-abra-cadabra
  Abracadabra

  Every time you call my name
  I heat up like a burnin' flame
  Burnin' flame full of desire
  Kiss me baby, let the fire get higher

  I heat up, I can't cool down
  My situation goes 'round and 'round
  I heat up, I can't cool down
  My situation goes 'round and 'round
  I heat up, I can't cool down
  My situation goes 'round and 'round


  Το ‘‘Abracadabra’’ κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1982 και περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δωδέκατο δίσκο των Steve Miller Band. Ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α. ενώ έφτασε και ως το Νο 2 της Μεγάλης Βρετανίας.

  Πρόκειται για ένα πιασάρικο Pop τραγούδι με σεξουαλικά υπονοούμενα που είναι αρκετά διαφορετικό από τις προηγούμενες δουλειές του συγκροτήματος. Αλλά, ας πούμε πρώτα λίγα λόγια για τους Steve Miller Band…

  Ο Steve Miller γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1943 στο Milwaukee του Wisconsin. Η μητέρα του, Bertha, ήταν τραγουδίστρια της τζαζ και ο πατέρας του, ο Dr.George “Sonny’’ Miller, ήταν παθολόγος αλλά στον ελεύθερο χρόνο του ασχολούταν ερασιτεχνικά ως μηχανικός ήχου και γνώριζε αστέρια της εποχής, όπως οι Charles Mingus και Les Paul, τους οποίους έφερνε στο σπίτι ως φιλοξενούμενους.
  Ο Les Paul ήταν ο εφευρέτης της ηλεκτρικής κιθάρας και της πολυκάναλης ηχογράφησης. Μαζί με τη σύζυγό του, Mary Ford, επισκέπτονταν συχνά το σπίτι των Miller. Μάλιστα, ο πατέρας του Steve Miller ήταν κουμπάρος του ζευγαριού καθώς τους είχε παντρέψει. Ο Steve Miller πήρε την πρώτη του κιθάρα ως δώρο στην ηλικία των 4 ετών και γρήγορα έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική. Ο Les Paul του δίδαξε τις πρώτες συγχορδίες στην κιθάρα καθώς και διάφορες τεχνικές τις οποίες ο Steve Miller χρησιμοποίησε αργότερα όταν έγινε επαγγελματίας.

  Το 1950 η οικογένεια Miller μετακόμισε στο Dallas του Texas. Ο πατέρας του Steve Miller εξακολουθούσε να ηχογραφεί διάφορα είδη μουσικής και σπουδαίοι μουσικοί εκείνης της εποχής συνέχισαν να επισκέπτονται το σπίτι της οικογένειας Miller, συμπεριλαμβανομένου και του θρυλικού Blues man T-Bone Walker.
  Στο St.Mark’s School του Τέξας, ο Steve Miller σε ηλικία 12 ετών και οπλισμένος με τις διδασκαλίες μιας μουσικής μεγαλοφυΐας όπως ο Les Paul, σχημάτισε το πρώτο του Blues συγκρότημα, τους Marksmen. Μετά από 4 χρόνια, όμως, έφυγε από το κολλέγιο, γεγονός που οδήγησε στην αναγκαστική διάλυση του συγκροτήματος. Αργότερα άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin στο Madison όπου και σχημάτισε ένα νέο συγκρότημα, τους Ardells.

  Ο Steve Miller δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του. Το 1964 μετακόμισε στο Σικάγο για να ενταχθεί στην τοπική Blues σκηνή όπου έπαιξε με τους μεγάλους Muddy Waters, Howlin’ Wolf και Buddy Guy ενώ συνεργάστηκε για δύο χρόνια με τον Barry Goldberg. Όλοι τους τον ενθάρρυναν να συνεχίζει να παίζει μουσική.
  Με τον Goldberg σχημάτισε το συγκρότημα Goldberg-Miller Blues Band, το οποίο υπέγραψε συμβόλαιο με την Epic Records, ηχογράφησε κάποια singles και μετακόμισαν όλοι τους στο Manhattan.
  Το 1966, όταν το συγκρότημα επέστρεψε στο Σικάγο, η Blues σκηνή έφτασε στην παρακμή της και ο Steve Miller απογοητευμένος επέστρεψε στο Τέξας με την ελπίδα να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin. Δεν έγινε, όμως, δεκτός στη μουσική σχολή κι έτσι αγόρασε ένα μεταχειρισμένο Volkswagen Microbus και αναζήτησε την τύχη του στο Σαν Φρανσίσκο, όπως έκαναν πολλοί καλλιτέχνες εκείνη την εποχή.
  ABRACADABRA - Steve Miller Band
  Στο Σαν Φρανσίσκο σχημάτισε για πρώτη φορά τους Steve Miller Blues Band. Εκείνη την εποχή ο Steve Miller είχε μείνει άφραγκος και πολλές φορές κοιμόταν στο φορτηγάκι του. Έτσι, όταν το συγκρότημα τον Ιανουάριο του 1967 ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο Avalon Ballroom, μπόρεσε να νοικιάσει ένα διαμέρισμα.
  Το συγκρότημα, ιδιαίτερα μετά τη συμμετοχή του σε μία συναυλία του Chuck Berry στο Fillmore, άρχισε να γίνεται γνωστό στην πόλη. Εκείνη η συναυλία κυκλοφόρησε αργότερα σε δίσκο και είναι η μοναδική ηχογράφηση των Steve Miller Blues Band που είναι διαθέσιμη σε CD.

  Αργότερα, την ίδια χρονιά, το συγκρότημα μετά από μία εμφάνιση στο Monterey Pop Festival, υπέγραψε συμβόλαιο με την Capitol ως Steve Miller Band βγάζοντας τη λέξη ‘‘Blues’’ από το όνομά του.

  Ο Steve Miller, έχοντας κάνει ήδη το όνομά του γνωστό, διαπραγματεύτηκε ένα συμβόλαιο που εξασφάλιζε στον ίδιο τον πλήρη καλλιτεχνικό έλεγχο. Ήταν επίσης ένα από τα πιο προσοδοφόρα συμβόλαια στην ιστορία της μουσικής αφού έλαβε το πρωτοφανές, για την εποχή εκείνη, ποσό των 50.000 δολαρίων.


  Η πορεία πριν το “Abracadabra’’
  Η σταδιοδρομία του Steve Miller, καλύπτει δύο διακριτά στάδια: αυτό του κορυφαίου Blues-Rocker στο San Francisco στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, και αυτό του κορυφαίου σε πωλήσεις Pop-Rock star από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
  Όταν ξεκίνησαν οι Steve Miller Band ήταν ένα συγκρότημα που έπαιζε ένα συνδυασμό Blues και Rock. Ο πρώτος δίσκος τους με τίτλο ‘‘Children of the Future’’ κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1968 και είχε βαθιές ρίζες στο ψυχεδελικό Blues, που εκείνη την εποχή κυριαρχούσε στη μουσική σκηνή του Σαν Φρανσίσκο. Ο δίσκος εγκωμιάστηκε από τους κριτικούς, ενώ παίχτηκε και από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθιερώνοντας έτσι τον Steve Miller ως Blues-Rocker. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτός ο δίσκος είναι ένα από τα σπουδαιότερα debut albums όλων των εποχών. Έπειτα, ακολούθησε μια σειρά από δίσκους υψηλής ποιότητας που γνώρισαν επιτυχία και βοήθησαν τους Steve Miller Band να αποκτήσουν το δικό τους κοινό.

  Οι δίσκοι του συγκροτήματος, αν και είχαν μία σεβαστή πορεία στα charts, απέτυχαν να βγάλουν κάποια μεγάλη επιτυχία. Επιπλέον, ο Steve Miller ηχογραφούσε όλο και πιο συχνά με μουσικούς εκτός συγκροτήματος γεγονός που δημιούργησε μεγάλες εντάσεις στις τάξεις των Steve Miller Band. Οι αλλαγές στα μέλη ήταν συχνές ενώ κι οι περιοδείες του συγκροτήματος υπήρξαν ταραχώδεις αφού οι καυγάδες μεταξύ των μελών του γκρουπ ήταν στο ημερήσιο πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή η Capitol πίεζε για την ηχογράφηση νέων δίσκων. Τον Σεπτέμβριο του 1971 οι Steve Miller Band, με νέα σύνθεση, κυκλοφόρησαν το δίσκο ‘‘Rock Love’’, το φτωχό υλικό του οποίου δεν έπεισε το κοινό ενώ αποτυχία γνώρισε και ο επόμενος δίσκος.

  Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται χειρότερα για τον Steve Miller όταν στο δρόμο για το αεροδρόμιο, ξεκινώντας για την ευρωπαϊκή του περιοδεία, είχε ένα τροχαίο ατύχημα στο οποίο έσπασε το λαιμό του και, στη συνέχεια, έπαθε ηπατίτιδα με αποτέλεσμα να μείνει εκτός δράσης για οκτώ μήνες, τους οποίους τους πέρασε στο σπίτι των γονιών του στο Ντάλας προκειμένου να αποθεραπευτεί. Αυτή ήταν μια κρίσιμη και σημαντική καμπή στη σταδιοδρομία του Steve Miller. Όμως, το γεγονός αυτό, του έδωσε την ευκαιρία να αναδιπλωθεί και να επιστρέψει δριμύτερος, αυτή τη φορά με πιο μελωδικά και προσιτά στο ευρύ κοινό τραγούδια.

  ABRACADABRA - Steve Miller BandΕπιστρέφοντας στην Καλιφόρνια και μετά από μόλις 19 ημέρες στο studio, o Steve Miller κάνει μια νέα αρχή. Ήταν Οκτώβριος του 1973 και οι Steve Miller Band, και πάλι με νέα σύνθεση αλλά και ολοκαίνουργιο ήχο, κυκλοφορούν το δίσκο ‘‘The Joker’’, ο οποίος ήταν κι ο πρώτος δίσκος που την παραγωγή έκανε ο ίδιος ο Steve Miller. Το album γνώρισε μεγάλη επιτυχία, έγινε πλατινένιο και εκτόξευσε το ομώνυμο τραγούδι στο Νο 1.
  Το “The Joker’’ σηματοδότησε την έναρξη της δεύτερης φάσης της καριέρας του Steve Miller, που περιλάμβανε πιο απλοϊκά τραγούδια. Επιπλέον, ανέλαβε ο ίδιος όλα τα φωνητικά του συγκροτήματος. Αν και οι φωνητικές του δυνατότητες ήταν περιορισμένες, τα τραγούδια του ήταν πιο φιλικά και προσιτά στο ραδιόφωνο.

  Ακολούθησε μία εξαντλητική περίοδος με συναυλίες και νέους δίσκους και, έχοντας πλέον καθιερωθεί, ο Steve Miller επέλεξε να μείνει για ένα διάστημα μακριά από τη δισκογραφία. Αγόρασε ένα αγρόκτημα και έφτιαξε το δικό του studio ηχογράφησης στο οποίο επεξεργάστηκε, σχεδόν ταυτόχρονα, τους δύο ευρέως επιτυχημένους δίσκους ‘‘Fly Like An Eagle’’ και ‘‘Book of Dreams’’.
  Το “Fly Like An Eagle’’ κυκλοφόρησε το Μάιο του 1976 και, παρά το γεγονός της ενδιάμεσης μακροχρόνιας διακοπής, επισκίασε την ποιότητα και τις πωλήσεις των προηγούμενων δίσκων του συγκροτήματος, αφού ο δίσκος πούλησε πάνω από 4.000.000 αντίτυπα. Επιπλέον, χάρισε στους Steve Miller Band τη δεύτερη Νο 1 επιτυχία τους με το τραγούδι ‘‘Rock ‘n’ me’’ καθώς και μερικές ακόμη επιτυχίες όπως το πασίγνωστο «Serenade» .
  Το ‘‘Book Of Dreams’’, που κυκλοφόρησε ένα χρόνο και μία μέρα μετά το ‘‘Fly Like An Eagle’’, γνώρισε την ίδια περίπου επιτυχία πουλώντας πάνω από 3.000.000 αντίτυπα και βγάζοντας, επίσης, μερικές επιτυχίες.

  ABRACADABRA - Steve Miller BandΟι δύο αυτοί τελευταίοι και πολυπλατινένιοι δίσκοι των Steve Miller Band αντιπροσωπεύουν την κορυφή της εμπορικής σταδιοδρομίας του συγκροτήματος, καθώς όχι μόνο ανέβηκαν στην κορυφή των charts αλλά ξεκίνησαν και μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά επιτυχιών με τα ‘‘Rock ‘n’ Me’’, “Take The Money And Run’’, “Jet Airliner’’ και “Jungle Love’’. Έτσι, ενώ οι κριτικοί κατακεραύνωναν τον Steve Miller επειδή εγκατέλειψε τις μουσικές καταβολές του και τους κοινωνικούς και επίκαιρους στίχους για χάρη της απλής Pop-Rock μουσικής, όλο και περισσότεροι funs ελκύονταν από τα πιασάρικα και μελωδικά τραγούδια του. Μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι Steve Miller Band, το 1977 ξεκίνησαν μία μεγάλη περιοδεία συνοδεύοντας τους Eagles.

  Αργότερα, όλες οι επιτυχίες του συγκροτήματος που περιλαμβάνονταν στους τρεις τελευταίους –και προσανατολισμένους προς την Pop- δίσκους συμπεριλήφθηκαν στο δίσκο ‘‘Greatest Hits 1974-1978’’, έναν από τους πιο επιτυχημένους δίσκους στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας αφού μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 13.000.000 αντίτυπα.

  ABRACADABRA - Steve Miller Band
  Η δεκαετία του 1970 ήταν, συνεπώς, η πιο πετυχημένη εμπορικά δεκαετία του Steve Miller. Μετά από αυτή την τεράστια επιτυχία ο Steve Miller απείχε και πάλι τόσο από τη δισκογραφία όσο και από τις περιοδείες, για να επιστρέψει τέσσερα χρόνια αργότερα, μόνο που αυτή τη φορά η επανέμφανισή του θα είναι λιγότερο θεαματική. Το 1981, λοιπόν, οι Steve Miller Band κυκλοφορούν το ‘‘Circle of Love’’, ο οποίος ήταν ένας φιλόδοξος δίσκος. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους κριτικούς, το συγκρότημα εμφανίστηκε σ’ αυτό το δίσκο με αιχμηρά, ουσιαστικά, μελωδικά τραγούδια αλλά, δυστυχώς, οι πωλήσεις του δίσκου ήταν άκρως απογοητευτικές. Έτσι, έξι μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 1982, ο Steve Miller επιστρέφει στην πετυχημένη φόρμουλα της Pop, και με τον Kenny Lee Lewis στη ρυθμική κιθάρα κυκλοφορεί το πιασάρικο και πλατινένιο ‘‘Abracadabra’’.


  Ο απόηχος του ‘‘Abracadabra’’
  Το “Abracadabra’’ είναι ίσως το πιο γνωστό τραγούδι των Steve Miller Band, αλλά όχι και το πιο αντιπροσωπευτικό καθώς απέχει πολύ από τον ήχο του συγκροτήματος. Μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που περίμεναν από τους Steve Mille Band οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Blues, αλλά πολλοί άλλοι το βρήκαν ακαταμάχητο και ως ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του faux-new wave.
  Ο Steve Miller δεν είναι ο μόνος από τους καθιερωμένους ροκ καλλιτέχνες που έκανε στροφή προς την Pop μουσική. Στη δεκαετία του 1980, οι ZZ Top, οι Van Halen και οι Yes είχαν γνωρίσει επιτυχία με τραγούδια στα οποία χρησιμοποίησαν synthesizers και ήταν και ακριβές παραγωγές. Όλοι τους έχασαν μερικούς από τους σκληροπυρηνικούς τους οπαδούς αλλά κέρδισαν πολύ περισσότερους.
  Άλλωστε, με το ξημέρωμα της δεκαετίας του 1980, η δημοτικότητα του Steve Miller άρχισε να πέφτει και το συγκρότημα αναζητούσε μία επιτυχία που να αποκαταστήσει τη φήμη τους. Ο Steve Miller πάντα ήταν συμπαθητικός και μελωδικός αλλά δεν έβγαλε ποτέ έναν ακλόνητο Pop δίσκο. Με τους σχεδόν new wave ρυθμούς του ‘‘Abracadabra’’ πήρε το αίμα του πίσω.

  Το τραγούδι, με Pop μουσική και ενορχήστρωση με αρκετή δόση εφέ από τα keyboards, είχε τεράστια απήχηση στον κόσμο παρά το γεγονός ότι οι στίχοι του είναι… ανόητοι -με πιο αξιοσημείωτο το ανεκδιήγητο αλλά και αθάνατο ‘‘Abra-abracadabra I want to reach out and grab ya’’.
  Παρόλα αυτά, με την κυκλοφορία του τον Ιούνιο του 1982, το ‘‘Abracadabra’’ μπήκε γρήγορα στο Top 40 των Η.Π.Α. και του πήρε μόνο 6 εβδομάδες να μπει στο Top 10, το πρώτο για τους Steve Miller Band μετά από 5 χρόνια.
  Στις 29 Αυγούστου του 1982 το τραγούδι ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α. ρίχνοντας από την κορυφή το ‘‘Eye Of The Tiger’’ των Survivor (από το ‘‘Rocky III’’) επιτυγχάνοντας έτσι το τρίτο Νο 1 των Steve Miller Band μετά το ‘‘The Joker’’ και το ‘‘Rock ‘n’ Me’’. Κατόπιν, στην κορυφή του αμερικάνικου top ανέβηκε η μπαλάντα των Chicago “Hard For Me To Say I’m Sorry’’ η οποία παρέμεινε στο Νο 1 για δύο εβδομάδες και ακολούθως, στις 25 Σεπτεμβρίου του 1982, το ‘‘Abracadabra’’ ανακαταλαμβάνει την κορυφή για άλλη μία εβδομάδα. Παράλληλα ‘‘άγγιξε’’ την κορυφή και της Μεγάλης Βρετανίας αφού έφτασε ως το Νο 2 δίνοντας στους Steve Miller Band τη δεύτερη μεγάλη επιτυχία τους στην Αγγλία.

  ABRACADABRA - Steve Miller BandΑυτό είναι και το τραγούδι χάρη στο οποίο ο Miller γύρισε το πρώτο του video clip. Άλλωστε το MTV άρχισε να έχει μεγάλη δύναμη και οπωσδήποτε ένας καλλιτέχνης χρειαζόταν ένα video clip για να ενισχύσει τις πωλήσεις των δίσκων του. Για το video του ‘‘Abracadabra’’ επιστρατεύτηκαν μάγοι για να εκτελέσουν διάφορα τεχνάσματα. Ο Steve Miller εμφανίζεται στο video φορώντας γυαλιά ηλίου και παίζοντας κιθάρα, ενώ κινείται σε αργή κίνηση. Στην πραγματικότητα, όμως, οι σκηνές του Miller προστέθηκαν αργότερα αφού όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα του video, ο Steve Miller βρισκόταν σε περιοδεία.
  Η ωραία κοπέλα που εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του video, ζει σήμερα σε ένα διαμέρισμα στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας. Παραδόξως, δεν θυμάται νοσταλγικά εκείνη την εμφάνισή της ούτε τη θεωρεί αξιοσημείωτη.

  ABRACADABRA - Steve Miller Band
  Το ‘‘Abracadabra’’ ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία των Steve Miller Band αλλά, κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν και η τελευταία σημαντική παρουσία τους στα charts καθώς κανένα από τα επόμενα τραγούδια τους δεν κατάφερε να μπει στο Top 40 των Η.Π.Α.
  Το 1988 οι Steve Miller Band επέστρεψαν στις μουσικές ρίζες τους με τον εξαιρετικό δίσκο ‘‘Born 2B Blue’’, όπου πειραματίστηκαν με την Blues και την Jazz. Με το δίσκο αυτό οι Steve Miller Band ξανακέρδισαν το σεβασμό και την αναγνώριση των κριτικών. Την ίδια χρονιά ο Les Paul κάλεσε τον Steve Miller να εμφανιστεί σε μία συναυλία στην οποία συμμετείχαν οι B.B. King, David Gilmour και Eddie Van Halen. Μετά το show, ο Steve Miller ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του David Gilmour να εμφανιστεί σε μία συναυλία των Pink Floyd.

  ABRACADABRA - Steve Miller Band
  Με την είσοδο της δεκαετίας του 1990 οι Steve Miller Band στηρίχτηκαν στις παλιές κλασικές επιτυχίες τους δίνοντας sold-out συναυλίες, εγκαταλείποντας πλέον τη δισκογραφική παρουσία εκτός από κάποιες μεμονωμένες συμμετοχές του Steve Miller, όπως εκείνη του 1997 που συνεργάστηκε με τον πρώην Beatle, Paul McCartney, στον υποψήφιο για Grammy δίσκο ‘‘Flaming Pie’’.
  Για πολλά χρόνια, η Capitol Records πίεζε τον Steve Miller να ‘‘αναβαθμίσει’’ το δίσκο ‘‘Greatest Hits 1974-1978’’ αλλά αυτός αρνιόταν. Όμως, από εκείνο το δίσκο έλειπε το ‘‘Abracadabra’’ κι έτσι ο Steve Miller τελικά πείστηκε και τον Σεπτέμβριο του 2003 το ‘‘Young Hearts – The Complete Greatest Hits’’ ήταν πλέον γεγονός. Για την κυκλοφορία αυτού του δίσκου έγινε νέα ψηφιακή επεξεργασία του ήχου ώστε τα παλιά τραγούδια να ακούγονται ακόμα πιο ωραία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα πραγματικό δώρο δεδομένου ότι τα τραγούδια αυτά έχουν ενσωματωθεί στην καρδιά του Rock & roll και αποτελούν πλέον ένα πρότυπο τέχνης με τα οποία συγκρίνονται όλα τα υπόλοιπα.

  Το έργο του Steve Miller παραμένει ένα από τα καλύτερα παραδείγματα δημιουργικού ροκ από τις Η.Π.Α. Οι πρώτοι πέντε δίσκοι του είναι ζωτικής σημασίας για οποιονδήποτε σοβαρό συλλέκτη του είδους ενώ κι η μετά το ‘‘Fly Like An Eagle’’ δουλειά του έχει να επιδείξει επίσης έναν μεγάλο αριθμό υψηλής ποιότητας Pop/Rock τραγουδιών.
  Γενικά η συμβολή του Steve Miller στο ροκ είναι άξια προσοχής και όχι αγνόησης. Λίγοι καλλιτέχνες της εποχής του μπορούσαν να τραγουδήσουν σαν άγγελοι και, ταυτόχρονα, να παίζουν κιθάρα σαν δαίμονες.
  Το συγκρότημα των Steve Miller Band εδώ και πολλά χρόνια απέχει από τη δισκογραφία αλλά εξακολουθεί να πουλάει κάθε χρόνο εκατομμύρια από τους παλιούς του δίσκους, να δίνει sold-out συναυλίες και να συμμετέχει σε διάφορα φεστιβάλ καθώς και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις…  Κείμενο-έρευνα: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης

  Tags
  Μουσικά Είδη:BluesJazzPopRockΜουσική Γενικά:ραδιόφωνοΜουσική Εκπαίδευση:συγχορδίεςΚαλλιτέχνες:Paul McCartneyChicagoChuck BerryEaglesGuyPink FloydVan HalenZZ TopGrammyΜουσικά Όργανα:κιθάρα  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

  #8887   /   16.07.2007, 10:14   /   Αναφορά
  Αν και θεωρώ το Abracadabra πολυπαιγμένο, όχι σημαντικό (αλλά εμπορικά "έξυπνο"), για έναν καλλιτέχνη του αναστήματος του Miller, (υπάρχουν τόσα άλλα κορυφαία στην καριέρα του), χαίρομαι που κάποιος ασχολήθηκε μ έναν από τους σπάνιους εκπροσώπους της american southern classic rock artists.

  Το άρθρο σου εμπεριστατωμένο, κατατοπιστικό και πολύ καλογραμμένο.

  Συγχαρητήρια!
  #8888   /   16.07.2007, 13:21   /   Αναφορά
  simfono me tin dessypris
  #8890   /   16.07.2007, 20:53   /   Αναφορά
  Πολυ καλη δουλεια.... σ΄ευχαριστουμε!

  Νομιζω οτι το Serenade ειναι το πιο αγαπημενο τραγουδι...
  #8891   /   16.07.2007, 21:51   /   Αναφορά
  Θα συμφωνησω με τους φιλους παραπανω, και να σ ευχαριστησω που εμαθα λιγα περισσοτερα πραγματα για την ιστορια αυτου του αγαπημενου μου γκρουπ. Μπορει να ειναι αγνωστο γκρουπ για την υπολοιπη Ελλαδα, αλλα στην Θεσσαλονικη, την περιοδο 1978 -82 περιπου, ακουγοταν πολυ απο τα τοτε πειρατικα ραδιοφωνα της πολης. :-)  Ειναι απο τα πρωτα μου ακουσματα στην classic rock καθως τους επαιζε συνεχεια ο αδελφος μου-μεταξυ αλλων βεβαια ονοματων εκεινης της εποχης, οπως EAGLES, AMERICA και αλλων πολλων... που παραμενουν αγαπημενες μουσικες για μενα.

  Διαβασα το αρθρο σου ακουγοντας τα:

  "FLY LIKE AN EAGLE", "SWINGTOWN", "SERENADE", "STUCK IN THE MIDDLE WITH YOU", "THE JOKER", "JET AIRLINER" τα οποια σας προτεινω ανεπιφυλακτα, και αποτελεσαν ενα πολυ καλο soundtrack στο υπεροχο αρθρο σου.

  Να 'σαι καλα che, και περιμενουμε κι αλλα τετοια αρθρα για αλλα γνωστα ή και οχι τοσο γνωστα ονοματα της μουσικης ιστοριας.

  Καλο βραδι σε ολους! :o)
  #8893   /   17.07.2007, 23:36
  Πολύ σωστα Alkyoni ! ..... ;)

  #8924   /   22.07.2007, 00:58   /   Αναφορά
  Εγώ πάντα πίστευα ότι το πιο γνωστό τραγούδι τους, στην Ελλάδα τουλάχιστον, ήταν το Serenade.  Όσον αφορά το συγκεκριμένο τραγούδι, ήταν μια έξυπνη προσπάθεια της μπάντας να εγκλιματιστεί στα 80's που μπαίνανε φανταχτερά φανταχτερά, και που τελικά τους ξεπεράσανε.
  #17015   /   07.11.2008, 10:52
  Πολυ καλο αρθρο για ενα απο τα μεγαλυτερα συκγροτηματα ολων των εποχων...Πιστευω πως αυτο το γκρουπ προσεφερε πολλα στη μουσικη και ωθησε πολλους λατρεις της ροκ να ασχοληθουν και λιγο με τα blues...

  #17023   /   07.11.2008, 19:04
  Το Abracadabra είναι από τα πρώτα ξενόφερτα τραγούδια που άκουσα στη ζωή μου !!! Το βίντεο - κλιπ του παιζόταν στα "κενά" που πρέκυπταν στο πρόγραμμα της τότε κρατικής τηλεόρασης [το δε κορίτσι που παίζει στο βίντεο κλιπ .... πανέμορφο !!!!]. Επίσης, σε ένα θερινό σινεμά των 80ς η κασέτα με το Abracadabra έπαιζε στα διαλείμματα των ταινιών επί ..... 5 - 6 συναπτά έτη !!!! Συμπαθητικό τραγούδι, και, για εμάς τους 30βάλε είναι συνδεδεμένο με την παιδική μας ηλικία ... Το αξιόλογο έργο του Steve Miller βρίσκεται στα 70ς, με τραγούδια όπως το Serenade, το Winter Time, το Joker, το You Can Rock On Me Baby [όπου η κιθάρα παραπέμπει ευθέως στο Allright Now των Free του Paul Cossof] κλπ .... Όμως, οι πραγματικά καταπληκτικοί δίσκοι του είναι από τα 60s, και συγκεκριμένα το "Children Of The Future" [1968] και "Sailor" [1969], όπου περιέχεται το πολύ όμορφο ψυχεδελο - μπλουζ ινστρουμένταλ "Song For Our Ancestors" .... Τώρα, αν με το αρκούντως "ανάλαφρο" Abracadabra ο Steve Miller αδίκησε τον εαυτό του [προκειμένου να "χτυπήσει" τα τσαρτς] .... του το συγχωρώ, καθόσον, όπως προείπα, αυτό το τραγούδι είναι ταυτισμένο με την ανεμελιά και την αθωότητα της παιδικής μου ηλικίας ....

  #19397   /   21.12.2009, 18:06   /   Αναφορά
  Το έχω ακούσει το κομμάτι και για να πω την αλήθεια δεν μου έχει αρέσει καθόλου. Το άρθρο όμως είναι πολύ εντάξει και δίνει πολλές πληροφορίες για έναν αξιόλογο καλλιτέχνη.