ελληνική μουσική
    621 online   ·  210.830 μέλη
    Οι Ποιητές της Rock: Macca

    Ενότητες
    Εισαγωγή
    Δισκογραφία
    Studio (Wings) Albums
    Studio (Solo Again) Albums
    Live Albums
    Συλλογές, Soundtracks & DVD’s
    Πρόταση & Βιβλιογραφία
    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 18 Δεκ 2007

    Εισαγωγή

    Η δισκογραφία του Paul McCartney που για τους φίλους του είναι ο Macca, μπορεί να ξεπέρασε σε ποσότητα την αντίστοιχη επί Beatles, αλλά δεν την ξεπέρασε σε ….ποιότητα! Αυτό βέβαια σηκώνει πολύ νερό και κινδυνεύουμε να ….πνιγούμε!!! Ας το δούμε:


  • *** ΕΙΣΑΓΩΓΗ:


  • "We're open tonight for fun, so bring all your friends, come on"

    Είναι ξεκάθαρο ότι οι Lennon & McCartney στις σόλο καριέρες τους, δεν κατάφεραν ούτε το μισό από όσα κατάφεραν στη δεκάχρονη στιχουργική και συνθετική τους συνύπαρξη επί Beatles. Το συνθετικό Μπητλικό τρίο Lennon, McCartney & Harrison, είχε ομολογουμένως πολύ καλές στιγμές καταθέτοντας διαμάντια όπως τα Plastic Ono Band (John Lennon) & All Things Must Pass (George Harrison), αλλά ο Sir James Paul McCartney (18 Ιουνίου 1942, Liverpool), απεδείχθη τελικά περισσότερο “εργατικός”, περισσότερο “αποδοτικός” και περισσότερο “αποτελεσματικός” (στα χρόνια τουλάχιστον που και οι τρεις ήταν εν ζωή) από τους άλλους δύο. Είχε τα πάνω του και τα κάτω του -όπως όλοι μας άλλωστε- και έφτασε στο ζενίθ με τα Band on the Run & Venus and Mars που έκανε με τους Wings. Η δισκογραφία λοιπόν του Paul McCartney που για τους φίλους του είναι ο Macca, μπορεί να ξεπέρασε σε ποσότητα την αντίστοιχη επί Beatles, αλλά δεν την ξεπέρασε σε ….ποιότητα! Αυτό βέβαια σηκώνει πολύ νερό και κινδυνεύουμε να ….πνιγούμε!!! Ας το δούμε:

    Α) Η μία πλευρά λέει ότι ο Paul ήταν μέγιστος σαν Beatle, αλλά στη σόλο καριέρα του όχι! Και αυτή η πλευρά, είναι συνήθως οι ακροατές που δεν προτίμησαν ποτέ τη μουσική και τα τραγούδια των Beatles και κριτικάρουν έντονα τη σόλο δουλειά του χαρακτηρίζοντάς την 'light' σε σύγκριση με τα όσα προσέφερε στην καριέρα του με τους Beatles. Πιθανότατα, δεν αφιερώνουν χρόνο για να ψάξουν τα albums του Macca και αρκούνται στις όποιες συλλογές των Beatles έχουν στην κατοχή τους ή το πολύ-πολύ ακούν τα όποια τραγούδια του όταν και όποτε παίζονται από το ραδιόφωνο.

    Αν δεχτούμε όμως αυτή τους την άποψη, θα πρέπει να τους τονίσουμε το εξής: Ο Paul στη σόλο καριέρα του, δεν είχε τη συνεργασία του John. Ήταν μόνος του. Άρα δεν είχε κανέναν για να τον 'κοντρολάρει'. Λέω εγώ τώρα…..

    Β) Η άλλη πλευρά λέει ότι αν πάρουμε οποιοδήποτε κομμάτι του Paul από τα τελευταία albums των Beatles, δεν θα βρούμε σημαντικές –προς το καλύτερο- διαφορές ούτε και στην πιο καλή ακόμα σόλο δουλειά του της περιόδου 1970-79, γιατί συνέχισε να δουλεύει ακριβώς με την ίδια φόρμουλα.

    Πολύ φοβάμαι λοιπόν, ότι η “Α” πλευρά παγιδεύεται στο συλλογισμό της και αρκείται στα Μπητλικά 'Maxwell's Silver Hammer', 'Honey Pie' ή 'Martha My Dear' (για να μην αραδιάσω εδώ ένα κατεβατό), απορρίπτοντας –χωρίς λόγο- albums του Paul όπως τα Ram & Band On The Run. Μα γιατί;

    Είναι γεγονός, ότι η πρώτη περίοδος του Macca, ήταν περισσότερο επιτυχημένη από τις ανάλογες των John & George. Με εξαίρεση τη δισκογραφική ευφορία του Plastic Ono Band και του All Things Must Pass, ο Paul ήταν ο μόνος που απολάμβανε επιτυχία με albums που γίνονταν χρυσά ή πλατινένια και παρ’ όλο που “μάζευε” κακές κριτικές, η δεκαετία του 70 ήταν για τις δουλειές του εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Μουσικά ήταν πάντα διαφορετικός και μελωδικός και σε έκανε να αδιαφορείς που τα στιχουργήματά του, δεν ήταν φιλοσοφημένα όπως του George ή στρατευμένα και αυτοβιογραφικά όπως του John. Έκανε βέβαια “νερά” στη δεκαετία του 80, αλλά στο κάτω-κάτω όπως έχω ξαναγράψει, ποιος δεν έκανε “νερά” σ’ αυτή τη δεκαετία; Σα να ήταν συνεννοημένοι ένα πράμα. Μα όλοι μαζί ρε παιδιά; Ευτυχώς όμως “συν” και “επαν” ήλθε προς το τέλος των 80’s με το Flowers In The Dirt.

    Στα τέλη της δεκαετίας του 90, φαίνεται ότι στράγγιξε και την τελευταία σταγόνα από το ταλέντο του. Σ’ αυτό, συνηγόρησε και ο θάνατος της αγαπημένης του Linda, που την παντρεύτηκε στις 12 Μαρτίου του 1969 και απέκτησε μαζί της τρία παιδιά. Τη φωτογράφο Mary Anna, τη σχεδιάστρια μόδας Stella Nina και τον μουσικό James Louis. Ο Paul υιοθέτησε επίσης την κόρη της Linda (από προηγούμενο γάμο) Heather Louise. Η Linda McCartney μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, πέθανε στις 17 Απριλίου του 1998. Ο Macca, παντρεύτηκε την Heather Mills στις 11 Ιουνίου του 2002 και απέκτησε μαζί της μία κόρη. Την Beatrice Milly McCartney.

    Επόμενο: Δισκογραφία






    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #10820   /   18.12.2007, 00:55   /   Αναφορά
    ΤΡΕΜΕ MACCA !!!! Ο ALEX TURNER ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΣΕ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ !!!!!!!!!!!!!!! ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΣ ΤΟΥΣ ARCTIC MONKEYS !!! (η καλυτερη μπαντα με τους πιο "εξυπνους" στιχους!!!)
    #10821   /   18.12.2007, 02:56   /   Αναφορά
    Καταπληκτικη φωνη αλλα ηταν ο λογιστης των Beatles. Καλος συνεργατης του John αλλα ετεροφωτος. Κριμα που 'εφυγαν' ο John κι ο George.
    #10824   /   18.12.2007, 09:10   /   Αναφορά
    είναι ένας από τους αγαπημένους δικό του ήταν το πρώτο 45άρι που αγόρασα (mull of kintyre) και πρόσφατα πήρα απότην Αγγλία σε 45άρι το give the ireland back (θαμένο στην Αγγλία) πέρασα καλά στο άρθρο σου ευχαριστώ
    #10828   /   18.12.2007, 12:09   /   Αναφορά
    Κάποτε ο George Harrison είχε πει,αναφορικά με τις σόλο δουλειές των πρώην μελών των Beatles,πως όταν ήταν μαζί και υπήρχε από κάποιον μία ιδέα που ήταν χάλια υπήρχαν τρεις γιά να τη σκοτώσουν.

    Κατά τ’άλλα και οι τρεις φίλε Γιώργο είχαν καλές και κακές στιγμές δημιουργικά...

    άλλωστε μαζί με το Martha my dear υπάρχει και το εκπληκτικό Blackbird .....

    Νομίζω πως είσαι λίγο αυστηρός με τον Macca κι ένα πουλάκι μου είπε πως δεν τον συμπαθείς.
    #10829   /   18.12.2007, 12:22
    Ναι Κώστα.

    Είναι αλήθεια αυτό που σου είπε το ....πουλάκι!!!!



    Παρ' όλα αυτά, δεν υπήρξα πολύ αυστηρός μαζί του!



    See you.... :)

    #10832   /   18.12.2007, 13:53
    See you too.....Blackbird!

    #10834   /   18.12.2007, 14:23   /   Αναφορά
    mpravo kai pali orfeus..

    polu wraio dimosieuma!!
    #10838   /   18.12.2007, 15:43






    “Είναι ξεκάθαρο ότι οι Lennon & McCartney στις σόλο καριέρες τους, δεν κατάφεραν ούτε το μισό από όσα κατάφεραν στη δεκάχρονη στιχουργική και συνθετική τους συνύπαρξη επί Beatles.”

    Θα συμφωνήσω …σχεδόν…

    Εμένα μου αρέσουν πολλές στιγμές και των δυο στην μετά beatles εποχή και κάποια τραγούδια τους τα θεωρώ αριστουργήματα ισάξια με αυτά που έγραφαν και σαν Beatles .Απλώς όταν ήτανε μαζί έκαναν θαύματα !!!!!

    Κι αυτό γιατί

    Α)ήταν πιτσιρικάδες και γούσταραν να την ψάχνουν τρελά

    Και

    Β) γιατί αν και ήταν πολύ έντονές προσωπικότητες και οι δύο ,με μεγάλο «εγώ» και πολύ προσωπικό στυλ , εκτιμούσε και επηρέαζε βαθειά ο ένας τον άλλο κι όταν έγραφαν «μαζί» είχαν την ανάγκη να φτιάξουν τραγούδια που θα άρεσαν στους άλλους …κι έτσι ανέβαζαν πολύ τις καλλιτεχνικές τους απαιτήσεις !!!!

    Αυτό δεν το συμπεραίνω ,τον έχουν πει και οι δυο πολλές φορές .







    “Το συνθετικό Μπητλικό τρίο Lennon, McCartney & Harrison”

    Sorry αλλά όσο ωραία τραγούδια κι αν έχει γράψει ο Harrison δε τον βάζουν μαζί με τους άλλους . . .Νομίζω ότι τα τραγούδια του στους beatles δεν ήταν παραπάνω από 7 .










    #10839   /   18.12.2007, 15:53
    Χωρίς να σε αμφισβητώ koukou-tsa,τα περισσότερα απ’τα τραγούδια του All things must pass του Harrison,γράφτηκαν τα 3 τελευταία χρόνια των Beatles.Σε μεγάλο βαθμό οι Lennon και McCartney δεν ήθελαν να του δώσουν περισσότερο χώρο από τα 2 τραγούδια άνα δίσκο που του αντιστοιχούσαν.


    #10840   /   18.12.2007, 15:58
    “Το συνθετικό Μπητλικό τρίο Lennon, McCartney & Harrison”

    Sorry αλλά όσο ωραία τραγούδια κι αν έχει γράψει ο Harrison δε τον βάζουν μαζί με τους άλλους . . .Νομίζω ότι τα τραγούδια του στους beatles δεν ήταν παραπάνω από 7 .




    Νίκο δεν αμφιβάλλω ούτε στιγμή για το "μέγεθος" του συνθετικού ντουέτου.

    Κι αν δεν συμπαθώ τον Macca -όπως είπε ένα πουλάκι στον Κώστα- αυτό δεν με αποτρέπει να του αναγνωρίζω τη σπουδαιότητά του.



    Θυμάμαι όμως μία δήλωση του Frank Sinatra: "Το 'Something' είναι ότι πιο σπουδαίο έγραψαν ποτέ οι ........Lennon & MacCartney"



    Keep Well.... :)

    #10841   /   18.12.2007, 20:32   /   Αναφορά
    Γεώργιε, Χρόνια Πολλά (και θα σου ρθω οπωσδήποτε αυτή την Παρασκευή).

    Άρθρο σου όπως πάντα, άψογο!

    Προσωπικά, χωρίς να τρελαίνομαι για τον Mc Cartney, πιστεύω ότι, ότι ήταν να δώσει σε προσωπικό επίπεδο, το έδωσε από το RAM μέχρι το Tug Of War...

    Το θέμα είναι, ότι αυτοί "μαζί δεν κάνανε και χώρια δεν μπορούσαν" !

    Ίσως ο μοναδικός solo Beatle που είχε το παραπάνω, να ήταν ο Lennon...

    (Προσωπικός μου αγαπημένος, ο Harrison - τον θεωρώ πιο "ψυχούλα", γιατί έχω την τάση να βλέπω τα "μεγαλεία", στα πιο απλά πράγματα, αυτά που ο κοινός θνητός, τα ψιθυρίζει και ασχολείται μαζί τους την ώρα που βολτάρει στο δρόμο και τα λέει με τον εαυτό του)...

    Πάντως η συνταγή ήταν μαγική, με την μίξη και των τεσσάρων συστατικών...

    #10843   /   19.12.2007, 04:56
    Χρόνια Πολλά Γρηγόρη.



    Μπορεί να μην συμπαθώ τον Macca (σαν χαρακτήρα), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μέγιστος τραγουδοποιός. Αγαπημένος μου είναι κι εμένα ο Harrison.



    Θα σε περιμένω!!!



    :)

    #10851   /   19.12.2007, 15:58   /   Αναφορά
    υπάρχει ένα σημαντικό λάθος σε αυτό το άρθρο



    εκτός απο μερικά τραγούδια (όπως love me do, please please me, she loves you) που γράφτηκαν στο ξεκίνημα των beatles, oi lennon και mcCartney δεν συνέθεταν μαζί τα κομμάτια... μπορει να τα δούλευαν μαζι ενορχηστρωτικά η ως παραγωγή αλλα ο καθένας συνέθετε μόνος του (οκ κάποιες φορές όταν δουλεύεις ένα κομμάτι με μία μπάντα μπορεί να γίνει μια αλλαγή στην σύνθεση..αλλα όχι σπουδαία πράγματα)... επομένως το ότι δούλευαν μαζί επιρρέασε μόνο ως προς την επιλογή των κομματιών σε κάθε αλμπουμ...

    ακόμα και στο a day in a life που είναι γραμμένο και από τους δύο, είχε ο ένας μία μελωδία, ειχε ο άλλος μια άλλη και τις ενώσαν...



    άλλωστε ο george όταν ρωτήθηκε πως θα ήταν η μουσική των beatless αν δεν είχαν διαλυθεί απάντησε: όπως είναι οι προσωπικες δουλειές







    #10853   /   19.12.2007, 18:42
    Σε ευχαριστώ για την πληροφόρηση, αλλά τα γνωρίζω αυτά.



    Γνωρίζω επίσης ότι οι Paul & John δούλευαν ΚΑΙ μαζί, στο σπίτι της Jane Asher όπου ο Paul είχε μετακομίσει όταν την αρραβωνιάστηκε.



    Δεν καταλαβαίνω όμως τι έχει να κάνει εδώ όλο αυτό που λες. Το άρθρο δεν αφορά στους Beatles, αλλά στον Macca.


    #10861   /   20.12.2007, 13:43   /   Αναφορά
    Πολύ ωραιο άρθρο...Εγώ θαυμάζω γενικότερα τον MacCartney και έμαθα και μερικά που δεν τα ήξερα.................
    #17936   /   04.03.2009, 23:13
    den exw logia.....