ελληνική μουσική
    605 online   ·  210.857 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Καμία Συμπάθεια για τον Διάβολο

    Τα Άλυτα Μυστήρια στην Ιστορία της Μουσικής

    Τα άλυτα μυστήρια, ειδικά όταν βασίζονται στην πραγματικότητα, διαθέτουν μια απαράμιλλη γοητεία που προκαλεί ανατριχίλες.

    Τα Άλυτα Μυστήρια στην Ιστορία της Μουσικής

    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 13 Μαρ 2024

    Η ανθρώπινη γοητεία με το νοσηρό, που χρονολογείται από τότε που οι Murder Ballads χρησίμευαν ως σαγηνευτικό μέσο για την διάδοση των πιο σκοτεινών ιστοριών της κοινωνίας, διαρκεί αιώνες. Στις μέρες μας, με την έλευση του διαδικτύου, εμφανίστηκαν τόσες πολλές, απόκοσμες δεισιδαιμονίες και αφηγήσεις τρόμου, βασισμένες και στη λαογραφία, που θα μπορούσαμε να γεμίσουμε ολόκληρες αποθήκες με αυτές. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά πυροδοτεί τη φαντασία μας, είναι το αίνιγμα των ιστοριών που δεν έχουν οριστικό κλείσιμο. Τα άλυτα δηλαδή μυστήρια, ειδικά όταν βασίζονται στην πραγματικότητα, διαθέτουν μια απαράμιλλη γοητεία που προκαλεί ανατριχίλες. Όπως και άλλοι τομείς, έτσι λοιπόν και ο τομέας της  μουσικής, φιλοξενεί στη συλλογή της, αληθινά ανησυχητικά περιστατικά που παραμένουν στη σκέψη μας για πολύ καιρό.

    Οι άνθρωποι βλέπετε, είναι καλωδιωμένοι για να λύνουν προβλήματα, ή έστω για να προσπαθούν να τα λύσουν. Οτιδήποτε άγνωστο παρουσιάζει μια πιθανή πρόκληση και ως εκ τούτου, η γοητεία μας με τα μυστήρια είναι μια θεμελιώδης πτυχή της ανθρώπινης φύσης. Επιπλέον, η έμφυτη περιέργειά μας για πιθανούς κινδύνους μπορεί ενδόμυχα να πηγάζει από την επιβίωση, αλλά αυτή η ίντριγκα επεκτείνεται σε διάφορες μορφές μέσων και ψυχαγωγίας, όπως αποδεικνύεται από τη δημοτικότητα των ντοκιμαντέρ εγκλήματος, των ταινιών τρόμου και των αστυνομικών μυθιστορημάτων. Τα μουσικά δε αινίγματα, μας συνεπαίρνουν λόγω της σχολαστικής τεκμηρίωσης του μουσικού κόσμου και της έντονης συμπάθειας που νοιώθουμε για τους καλλιτέχνες, κάνοντας κάθε ανεξήγητο στοιχείο, εξαιρετικά σπάνιο.

    Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά από τα πιο αινιγματικά και άλυτα μυστήρια της μουσικής βιομηχανίας, αφήνοντάς μας όλους να συλλογιζόμαστε ...τι μέλλει γενέσθαι;
     

    1. Η Εξαφάνιση του Richey Edwards

    Τα Άλυτα Μυστήρια στην Ιστορία της Μουσικής

    Οι μυστηριώδεις εξαφανίσεις έχουν πάντα μια απόκοσμη ιδιότητα. Έτσι λοιπόν, και  η εξαφάνιση του Richey Edwards των Manic Street Preachers,  προκαλεί ρίγη.

    Στα μέσα του χειμώνα του 1995, μεταξύ 1ης και 14ης Φεβρουαρίου, ο Edwards εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Το εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητό του ανακαλύφθηκε κοντά στη διαβόητη γέφυρα Severn, μια στοιχειωμένη τοποθεσία που σχετίζεται με αυτοκτονίες. Αυτό το περιστατικό άφησε την οικογένειά του σε ένα οδυνηρό κενό, διχασμένη ανάμεσα στο να τον κηρύξει νεκρό ή να κρατήσει την ελπίδα ότι μπορεί να είναι ακόμα ζωντανός και ξαφνικά να επιστρέψει; Ελλείψει συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων, η κατάσταση του Edwards παρέμενε αβέβαιη για πάνω από μια δεκαετία έως ότου, το 2008, θεωρήθηκε επίσημα ο θάνατός του. Ωστόσο, το αίνιγμα γύρω από τον Edwards δεν τελείωσε με την εξαφάνισή του. Στα χρόνια που ακολούθησαν στη δεκαετία του '90, υπήρξαν σποραδικές αναφορές για υποτιθέμενες εμφανίσεις του Edwards σε διάφορες τοποθεσίες της Ασίας. Αυτές οι δελεαστικές αναφορές για έναν άνθρωπο που πίστευαν ότι είχε φύγει από τον κόσμο, εγείρουν ενδιαφέροντα ερωτήματα για τη μοίρα του: θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ακόμα ανάμεσα στους ζωντανούς, κρυμμένος μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας; Και γιατί;

    2. Το Μυστήριο του  Dark Side of the Rainbow

    Τα Άλυτα Μυστήρια στην Ιστορία της Μουσικής

    Το Rock έχει μια πλούσια παρακαταθήκη από θρύλους, μερικοί από τους οποίους ψιθυρίζονται ακόμη και πριν ...γεννηθούν. Οι Pink Floyd, που βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο τέτοιων θρύλων, συσχετίζονται με μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και σκοτεινές ιστορίες, που ονομάζεται Dark Side of the Rainbow και αν μη τι άλλο, αφορά στο περίφημο album, Dark Side of the Moon (1973) και στην ταινία Wizard of Oz (1939). Μερικοί δε, θέλοντας να «παίξουν» με τις λέξεις, το ονομάζουν Dark Side of Oz ή και Wizard of the Moon. Το όλο θέμα, είναι μια συγκλονιστική συγχώνευση Rock  και κλασικού κινηματογράφου που φέρνει κοντά τους Pink Floyd και την Judy Garland με έναν τρόπο που πιθανώς δεν φανταζόσασταν ποτέ.

    Η θεωρία λέει ότι συμβαίνει ένας απρόσκοπτος συγχρονισμός μεταξύ των δύο,  που ξεδιπλώνεται εάν αρχίσετε να παίζετε το album, ενώ συγχρόνως παρακολουθείτε και την ταινία στο DVD Player. Θα πρέπει όμως, να ξεκινήσετε να παίζετε το Dark Side of the Moon ακριβώς τη στιγμή που βρυχάται το λιοντάρι της MGM στην αρχή της ταινίας. Αυτό το περιστατικό έχει γοητεύσει τόσο τους λάτρεις της μουσικής όσο και τους λάτρεις του κινηματογράφου και πυροδοτεί ζωηρές συζητήσεις και μεταμεσονύχτιες προσπάθειες με στόχο να ξετυλίξουν τον αινιγματικό συσχετισμό που συνδέει το album με την ταινία. Τα μέλη πάντως της μπάντας των Pink Floyd, αρνούνται οποιαδήποτε σχέση.

    3. Τι Συνέβη στον Sonny Boy Williamson;

    Τα Άλυτα Μυστήρια στην Ιστορία της Μουσικής

    Αυτή είναι μια ιστορία που όσο την ξετυλίγεις, τόσο πιο περίεργη γίνεται. Σε ηλικία 34 ετών, η ζωή του Sonny Boy Williamson συντομεύτηκε τραγικά. Το 1948, μετά από μια συναυλία στο Chicago’s Plantation Club, συνάντησε έναν μυστηριώδη θάνατο μόλις ένα τετράγωνο μακριά από το σπίτι του. Παρά το γεγονός ότι εκείνη την εποχή είχε ένα τραγούδι μεγάλης επιτυχίας, το «Shake that Boogie», στο Rhythm and Blues Chart, η δολοφονία του παρέμεινε αινιγματική.

    Η επίσημη αναφορά της αστυνομίας ανέφερε ληστεία και επίθεση, αλλά ο μουσικός William Arnold ισχυρίστηκε ότι γνώριζε την αληθινή ιστορία. Σύμφωνα λοιπόν με τον Arnold, ο Sonny Boy είχε κερδίσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό στον τζόγο, αλλά στη συνέχεια, μπλέχτηκε σε καυγά με τους υπόλοιπους τζογαδόρους, και αυτό οδήγησε στο θάνατό του. Οι λεπτομέρειες γύρω από τη δολοφονία του παρέμειναν κρυφές ή ασαφείς, προκαλώντας ερωτήματα για την αυθεντικότητά του. Ακόμη και όταν την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε ο θάνατός του από τις εφημερίδες, δεν υπήρχε καμία αναφορά για τον αντίκτυπο που είχε στον κόσμο της μουσικής, για το ποιος ήταν ο Sonny Boy, για τη μουσική του καριέρα και όλα τα σχετικά όπως γίνεται συνήθως με τους γνωστούς και δημοφιλείς μουσικούς. Ο θάνατος δηλαδή του Sonny Boy, πέρασε στα «ψιλά». Όλα αυτά όμως, εγείρουν το ερώτημα: Μήπως το κατεστημένο απέκρυψε σκόπιμα την πραγματική αιτία του θανάτου του; Και γιατί;

    4. Τι Συμβαίνει με τους Fans των Grateful Dead;

    Τα Άλυτα Μυστήρια στην Ιστορία της Μουσικής

    Είναι απολύτως βέβαιο, πως όταν κάποιος σκέφτεται τους Grateful Dead, το τελευταίο πράγμα που έχει στο μυαλό του είναι πιθανώς ο φόνος. Ωστόσο, πολλά απόκοσμα περιστατικά και εξαφανίσεις έχουν συσχετιστεί με γεγονότα που σχετίζονται με τους Grateful Dead όλα αυτά τα χρόνια.

    Η Bridget Lee Pendell-Williamson, για παράδειγμα, εξαφανίστηκε το 1996 σε ηλικία 23 ετών ενώ ακολουθούσε τους Grateful Dead και ο Douglas Simmons εθεάθη για τελευταία φορά σε μια συναυλία των Grateful Dead το 1990. Στη συνέχεια, το 1993, ο Mitchel Fred Weiser και η κοπέλα του, η Bonita Ο Bickwit, εξαφανίστηκαν ενώ έκαναν ωτοστόπ για να πάνε σε μια συναυλία των Dead. Το 1995, το σώμα ενός αγνώστου άνδρα ανακαλύφθηκε κοντά σε μια από τις συναυλίες τους στην Atlanta, και το 2008, το πτώμα μιας γυναίκας αγνώστων στοιχείων που φορούσε ένα σακάκι Grateful Dead, βρέθηκε στο Sacramento. Το 1991, μια δολοφονημένη γυναίκα με ένα τατουάζ τίγρη στο αριστερό της πόδι, που έμοιαζε με το σχέδιο της κιθάρας του Gerry Garcia, βρέθηκε στο δάσος της κομητείας Warren του New Jersey. Επιπλέον, το 1995, δύο άνδρες βρέθηκαν νεκροί σε ατύχημα με φορτηγό Volkswagen και ο ένας απ’ αυτούς είχε στην τσέπη του δύο εισιτήρια για μία συναυλία των Grateful Dead. Μυστήρια πράγματα όντως... Grateful Dead; Ποιοι είναι πάλι αυτοί; Δεν τους ξέρω.

    5. Ποιος Είναι ο Randy Fitzsimmons;

    Τα Άλυτα Μυστήρια στην Ιστορία της Μουσικής

    Μπορεί οι Hives να έχουν εδραιώσει τη θέση τους ως μία από τις πιο δημοφιλείς μπάντες στην σουηδική μουσική σκηνή, αλλά το αίνιγμα που ονομάζεται Randy Fitzsimmons εξακολουθεί να παραμένει. Η ιστορία ξεκινάει με κάθε μέλος της μπάντας να παραλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα επιστολή με το ταχυδρομείο. Σε αυτή την επιστολή, ο μυστηριώδης Randy Fitzsimmons, κάλεσε αυτούς τους μουσικούς, να δημιουργήσουν μία μπάντα, υποσχόμενος να τους οδηγήσει σε πρωτοφανή ύψη δημοτικότητας, ξεπερνώντας ακόμη και τους θρυλικούς ABBA. Καθώς όμως, οι επιτυχίες της μπάντας άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη, η περιέργεια ώθησε τους ανθρώπους στο να ψάξουν πιο βαθιά για να λύσουν το αίνιγμα που ονομαζόταν Randy Fitzsimmons. Τα πράγματα όμως έγιναν πολύ πιο περίπλοκα όταν τον Μάϊο του 2023, η μπάντα κυκλοφόρησε το έκτο της album, με τίτλο: The Death of Randy Fitzsimmons. «Άντ’ εσύ, ξαγκίστρωνε» που λέει κι ο λαός μας...

    6. Το Μυστήριο του Peanut Duck!

    (ή αλλιώς: Ποια είναι η Marsha ρε παιδιά;)

    Στη δεκαετία του ’80, το τραγούδι «Peanut Duck», φέρεται να αποδίδεται σε μια γυναίκα που ονομάζεται Marsha Gee, της οποίας όμως η ταυτότητα παραμένει ανεπιβεβαίωτη. Δεν υπάρχει επίσης καμία πληροφορία για την ηχογράφηση αυτού ή οποιουδήποτε άλλου τραγουδιού από την Marsha. Ως αποτέλεσμα, η προέλευση του «Peanut Duck» παραμένει ένα συναρπαστικό αίνιγμα, όπως αίνιγμα παραμένει και η ίδια η Marsha. Ποια είναι; Ζει; Πού βρίσκεται; Marsha μου, να με συμπαθάς, αλλά με μηδενική πληροφόρηση για το άτομό σου, αδυνατώ να σε συμπεριλάβω στον τόμο των Γυναικών.

    7. Η Εξαφάνιση του Jim Sullivan

    Τα Άλυτα Μυστήρια στην Ιστορία της Μουσικής

    Η εξαφάνιση του Jim Sullivan αποτελεί ένα διαρκές αίνιγμα σε ολόκληρη τη μουσική ιστορία. Το 1975, ενώ κατευθυνόταν προς το Nashville, ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός μπήκε σε ένα μοτέλ της Santa Rosa, αγόρασε ένα μπουκάλι βότκα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε χωρίς κανένα ίχνος.

    Η ίντριγκα γύρω από την εξαφάνισή του, τροφοδοτείται περαιτέρω από τη μυστηριώδη φύση του ίδιου του Sullivan. Το ντεμπούτο του album, UFO, εκδόθηκε αρχικά σε ιδιωτική ετικέτα και γνώρισε αφενός μέτρια επιτυχία, αφετέρου δε, εξαντλήθηκε πολύ σύντομα. Ωστόσο, ο ίδιος ο Sullivan δεν επανεμφανίστηκε ποτέ και οι αναφορές έχουν προσφέρει διαφορετικές εξηγήσεις για αυτό το αινιγματικό γεγονός.

    Μερικοί κάνουν εικασίες για δολοφονία, ενώ άλλοι προτείνουν ότι μπορεί να έχει εξαφανιστεί σκόπιμα. Δεδομένου δε και του τίτλου τού πρώτου του album, οι θεωρίες συνωμοσίας περί απαγωγής από εξωγήινους, δίνουν και παίρνουν. Τελικά, παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες έρευνας, δεν ανακαλύφθηκε ποτέ τίποτα.

    8. Ο Θάνατος του Brian Jones

    Τα Άλυτα Μυστήρια στην Ιστορία της Μουσικής

    Η τραγική ανακάλυψη του άψυχου Brian Jones στην πισίνα του σπιτιού του, το 1969 συνέβη λίγο μετά τη δημόσια ανακοίνωση της αποχώρησής του από τους Rolling Stones. Η αρχική επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατό του, ανέφερε τον πνιγμό ως αιτία θανάτου. Ωστόσο, οι πρόσφατες αποκαλύψεις που προέκυψαν από μια άγνωστη δήλωση ενός μάρτυρα έχουν αναζωπυρώσει το σκεπτικό σχετικά με την πληρότητα της αρχικής έρευνας. Επιπλέον, οι διαφορές μεταξύ της έκθεσης του ιατροδικαστή και των πληροφοριών που έχουν διανεμηθεί από την αστυνομία στα ΜΜΕ έχουν εγείρει υποψίες. Παραδόξως, παράλληλα με τις αφηγήσεις για την έντονη αδιαφορία του Brian για τη μπάντα των Stones, έχουν προκύψει μια σειρά από περίεργα περιστατικά, συνοδευόμενα από νέες προοπτικές από ειδικούς που εξέτασαν εξονυχιστικά την αναφορά θανάτου.

    Πέραν όλων αυτών, υπάρχει και η ομολογία του χτίστη που δούλευε στο σπίτι του Brian, που έκανε την ώρα που πέθαινε, ότι ήταν αυτός που τον έπνιξε. Δεδομένης της εισροής όλων αυτών των πληροφοριών, έχουν γεννηθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του.

    9. Τι Συνέβη στον Glenn Miller;

    Τα Άλυτα Μυστήρια στην Ιστορία της Μουσικής

    Και ενώ ο Glenn Miller βρισκόταν στο ζενίθ της ένδοξης μουσικής του καριέρας, έκανε μια αξιοσημείωτη θυσία. Αντάλλαξε τη γοητεία της τεράστιας εμπορικής του επιτυχίας με την επισημότητα μιας στρατιωτικής στολής. Η ευγενής αποστολή του ήταν να εξυψώσει το πνεύμα των αμερικανικών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της ταραχώδους εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Έτσι, ένα απόγευμα γεμάτο ομίχλη, ακριβώς στις 15 Δεκεμβρίου του 1944, ο Miller ξεκίνησε ένα μοιραίο ταξίδι, αναχωρώντας από την Αγγλία με κατεύθυνση προς τη Γαλλία. Τραγικά, το αεροσκάφος του εξαφανίστηκε στην ομίχλη της Μάγχης, καλύπτοντας για πάντα τον Miller με ένα αινιγματικό πέπλο μυστηρίου. Η εξαφάνισή του, έχει γίνει ένα από τα διαρκή αινίγματα της ιστορίας. Το πέρασμα του χρόνου έχει εμβαθύνει στα μυστήρια γύρω από τη μοίρα αυτής της εμβληματικής φιγούρας και ο Miller κηρύχθηκε νεκρός ένα χρόνο μετά την εξαφάνισή του, αφήνοντάς μας να συλλογιζόμαστε τα πολύπλευρα ερωτήματα που συνεχίζουν να πλανώνται.

    10. Το Μυστήριο του Θανάτου τού Johnny Thunders

    Τα Άλυτα Μυστήρια στην Ιστορία της Μουσικής

    Ο Johnny Thunders έμελλε να γίνει θρυλικός, όπως το είδωλό του, ο Keith Richards. Επιδεικνύοντας από νεαρή ηλικία μια αξιοσημείωτη μουσική ικανότητα, είχε εξαιρετική συνεισφορά σε μπάντες όπως οι Dolls και οι Heartbreakers που κέρδισαν αφοσιωμένους θαυμαστές, συμπεριλαμβανομένων των Sex Pistols αλλά και του Johnny Marr.

    Ωστόσο, ο Thunders πέθανε στη Νέα Ορλεάνη σε ηλικία 38 ετών. Οι συνθήκες γύρω από τον πρόωρο θάνατό του παραμένουν ασαφείς, και διαιωνίζονται από έναν ιστό αντιφατικών θεωριών που διαδίδονται από στόμα σε στόμα. Από τις εικασίες για καρκίνο μέχρι τους ψίθυρους για επικίνδυνα παιχνίδια, είναι ταιριαστό η ζωή ενός βαθιά μυθοποιημένου ανθρώπου να κορυφωθεί σε έναν θάνατο που καλύπτεται από μυστήριο.

    Ευχαριστώ για την ανάγνωση...


    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesRockΚαλλιτέχνες:ABBAGrateful DeadPink Floyd



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε