ελληνική μουσική
  446 online   ·  210.930 μέλη
  Είναι αυτός που ουσιαστικά επέβαλε το στυλ «φωνή κιθάρα» και για πρώτη φορά ακούσθηκαν μπαλάντες με κοινωνικά μηνύματα..
  Κώστας Χατζής
  Γράφει η Μαργαρίτα (margo)
  6 άρθρα στο MusicHeaven
  Κυριακή 01 Ιούν 2008
  Ο Κώστας Χατζής αναμφίλεκτα θεωρείται απ τους κορυφαίους και συνάμα πρωτοπόρους δημιουργούς στο κοινωνικό τραγούδι.

  Είναι αυτός που ουσιαστικά επέβαλε το στυλ «φωνή κιθάρα» και για πρώτη φορά ακούσθηκαν μπαλάντες με κοινωνικά μηνύματα. Διαμόρφωσε με την διαχρονική παρουσία του εδώ και 50 χρόνια σχολή, και γενιές τραγουδοποιών ακολούθησαν τα χνάρια του και μεγαλούργησαν στο μετέπειτα έντεχνο ελληνικό τραγούδι.

  Ο Κώστας Χατζής γεννήθηκε στη Λιβαδειά. Ο παππούς του υπήρξε μεγάλος λαϊκός κλαρινετίστας αλλά και ο πατέρας του έπαιζε πολύ καλό σαντούρι γι αυτό και ο Κώστας δεν άργησε ν’ ακολουθήσει τα βήματα της οικογένειας του. Στα δεκαέξι του κιόλας χρόνια τον έπαιρνε ο πατέρας του και τραγουδούσε σε γάμους και βαφτίσια και σε κάθε εκδήλωση που ήταν απαραίτητα η δημοτική κυρίως μουσική και μετά από πενταετή περιπλάνηση στην επαρχία έρχεται στην Αθήνα άγνωστος μεταξύ αγνώστων.

  Τότε αρχίζει μια από τις πιο δύσκολες και σκληρές περιόδους της ζωής του.

  Είναι η εποχή που προσπαθεί να επιβιώσει και να βρει το δρόμο του. Την προσπάθεια του αυτή θα την πληρώσει με τρομερές στερήσεις, πίκρες και απογοητεύσεις και γρήγορα θα καταλάβει πως ο δρόμος που διάλεξε είναι γεμάτος αγκάθια και παγίδες που καιροφυλακτούν σε κάθε βήμα . Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα να αναδειχτεί σε έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες του ελληνικού τραγουδιού. Μετά από 8 χρόνια γεμάτα πίκρες και απογοητεύσεις, εμφανίζεται στη μπουάτ «Τιπούκειτος» και ένα χρόνο αργότερα στη «Ρουλότα». Δυο χρόνια μετά έρχεται ο πρώτος του δίσκος και μαζί με αυτόν η καθιέρωση.

  Το ταλέντο του ανακάλυψαν γρήγορα όλοι οι μεγάλοι συνθέτες της εποχής (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Πλέσσας, Σπάρτακος, Μαρκόπουλος) με τους οποίους συνεργάσθηκε και ερμήνευσε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τα τραγούδια τους, προσθέτοντας έντονα το προσωπικό του στυλ και την ιδιαίτερη ευαισθησία η οποία προσθέτει μελωδία και νόημα στον στίχο του τραγουδιού…

  Αν η δεκαετία του ’60 καθιέρωσε τον Κώστα Χατζή, η δεκαετία του ’70 τον ανέδειξε σαν έναν από τους πιο σπουδαίους συνθέτες και εκτελεστές τραγουδοποιούς.
  Στη δεκαετία αυτή έγραψε το «Πέτρα και Φως», το «Ουαί», το «Γιος της Άνοιξης», το «Δεκατρία τραγούδια» το ανεπανάληπτο «Ρεσιτάλ», το «Ανθρώπινα Συστήματα», το «Κώστας Χατζής 79»,και «Ελπίδα-Δάκης στου Κ.Χατζή». Είχαν προηγηθεί: «Γειτονιές του κόσμου», «Αναγέννησις Αλόννησος», «Κώστας Χατζής τραγουδά Κώστα Χατζή», «Ο Κώστας Χατζής παίζει και τραγουδά μαζί σας».


  Στο τέλος της δεκαετίας αυτής, ο Κώστας Χατζής μέσω περιοδείας επισκέπτεται και την Αμερική για συναυλίες στον απόδημο Ελληνισμό. Αξιοσημείωτο είναι πως η φήμη του ως τραγουδιστή της ειρήνης έφτασε μέχρι και τον Λευκό οίκο όπου ο τότε Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ τον προσκάλεσε για να τον γνωρίσει και να τον συγχαρεί για το έργο του. Είναι απ τους μόνους Έλληνες καλλιτέχνες που προσκαλέστηκαν και τους δόθηκαν εύσημα για το ήθος και το έργο τους από Αμερικανό Πρόεδρο.

  Η δεκαετία του ’80 σφραγίζεται με το «Ταμ-Ταμ» και «Συνάντηση» με την Μαρινέλλα, το «Νταουλιέρικα», το «Στίγματα του Καιρού» και την «Ζωντανή Συναυλία στον Ορφέα». Η δεκαετία του ’90 ανοίγει με τον δίσκο «Η Αλεξίου Τραγουδάει Κώστα Χατζή», ακολουθεί το «ΡΟΜ Αγάπη μου», η «Μουσική Ιεροσυλία», το «Εικόνες του Σήμερα» το «Ερωτικά» , «Άπονες εξουσίες», «Τα βράδια που ονειρεύονται οι Τσιγγάνοι», το «Χωρίς εσένα» και το «Σε 4/4». Στην τελευταία πενταετία παρουσιάζει το δίσκο «Κώστας Χατζής Live», συμμετείχε στο «Ιωβηλαίο» με τον Μίμη Πλέσσα, το «Στιγμές Μοναξιάς» και το Live με τον Αντώνη Ρέμο.
  Ο Κώστας Χατζής ήταν και είναι ο στοχασμός μιας ανήσυχης νιότης που δεν γερνάει ποτέ…και ποτέ δεν σβήνει…

  ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗ

  Από το 1956 γράφω αυτό το είδος μπαλάντας και η αιτία ήταν όχι μια η δυο, αλλά πολλές. Η βασική αιτία ήταν ότι άνηκα σε μειονότητα και αυτό το ένοιωσα για πρώτη φορά όταν πήγα σχολείο. Πρόσεξα πως με ξεχώρισαν όχι όμως από μίσος, αλλά από άγνοια και μεγαλώνοντας συνέβησαν γεγονότα, που με έκαναν να θέλω να τα καταγγείλω και να αναφερθώ στα ανθρώπινα δικαιώματα ,αν και τότε δεν γνώριζα αυτό το νόμο που είχε αναφερθεί το 1918 από την κοινωνία των εθνών, αλλά εγώ με τις λίγες γνώσεις, έλεγα πως ο θεός στέλνει τον ήλιο και τη βροχή για δίκαιους και άδικους, άρα είχα κι εγώ μερίδα από τη ζωή ό,τι κι αν ήμουνα μαύρος, άσπρος, γύφτος η….

  Έτσι από τότε μέχρι σήμερα καταγγέλλω την πολιτεία που δεν έσκυψε ποτέ πάνω από τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων και τους αφήνει να κάνουν όλες τις μορφές εγκλημάτων και αναφέρομαι με άμεσο η έμμεσο τρόπο στα ανθρώπινα δικαιώματα και καθήκοντα η αυτοσαρκάζομαι και μπορώ πιο εύκολα να προσεγγίζω τα αυτιά ανθρώπων που ίσως να μην γνωρίζουν πως συμβάλλουν στην αδικία η σε κάποια άλλη μορφή πόνου ψυχικού του συνανθρώπου τους.

  Τραγούδησα και τραγουδώ τον έρωτα που είναι η επέκταση της αγάπης, τραγούδησα και τραγουδώ τα κοινωνικά θέματα που δημιουργεί το παγκόσμιο αποτυχημένο σύστημα που έχει μεταφέρει τη διάρρηξη της επικοινωνίας των ανθρώπων (εφαρμόζοντας έτσι το διαίρει και βασίλευε), αλλά τραγούδησα και τον δημιουργό, την δημιουργία του την εκτίμηση σ’ αυτά και την ελπίδα για ένα ευτυχισμένο αύριο εδώ στο πρόσωπο της γης.

  Ακόμα κι αν χάσω την φωνή μου, μέσα μου θα τραγουδώ τα ίδια πράγματα ώσπου να φύγω απ τη ζωή.

  Ευχαριστώ όλους αυτούς που συνέλαβαν και έγραψαν και με τη φωνή μου είπαν αυτά που ήθελαν και αυτοί. Ευχαριστώ όλους αυτούς, που με βοήθησαν να φωνάζω αυτά που είχα στην καρδιά μου και δεν είχα το όπλο της πένας για να τα γράψω εγώ, αλλά είχα τη δική τους αγάπη και συμπαράσταση να δεχτούν να γράψουν και να φωνάξουν μαζί μου και ακόμα επιμένουν.

  Ευχαριστώ
  Κώστας Χατζής


  Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από το www.petridisradio.blogspot.com
  Το σημείωμα του Κώστα Χατζή από το www.alexandroshatzis.com

  Tags  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

  #14209   /   01.06.2008, 13:18   /   Αναφορά
  Ένας μεγάλος συνθέτης - τραγουδιστής - τραγουδοποιός μιας εποχής που σημάδεψε με την αισθητική και μουσικότητα της μια ολοκληρη γενιά που αντέχει τα χτυπηματα των καιρων ακόμα και μέχρι σημερα.  Ο Κώστας Χατζής , ένας ευαισθητος μουσικός με έντονο το στοιχείο της ειρήνης και της "παρέας" στα τραγούδια του αλλά και στις συνεργασίες που έκανε. Από τα στενά μαγαζακια της περιοχής της Πλάκας μέχρι και τις εμφανισεις του στα μεγαλύτερα μαγαζιά.  Τραγούδια οπως το " Στασου που πας " , " Σπουδαίοι Άνθρωποι " , " Σ αγαπώ " , Βρε δε Βαριεσαι αδερφε " θα μέινουν παντα χαραγμένα στις μνήμες μας και στις καρδιές μας.  Σε ευχαριστούμε Κώστα Χατζή για την ιδιέταιρη "χροιά" που έβαλες στο ελληνιό τραγούδι αυτού του τόπου.  Μαργαρίτα , καταπληκτική επιλογή , σε Ευχαριστούμε πολυ !!!  #14210   /   01.06.2008, 13:38   /   Αναφορά
  ΤΙ να γράψει κανείς για τον Κώστα Χατζή??Δεν βρίσκω λέξεις τόσο μεγάλες!!! Απλά σιγοτραγουδώντας το "περιστρεφόμαστε"του στέλνω νοερά ενα μήνυμα αγάπης, όπως έκανε, και κάνει τόσο καιρό αυτός!!!

  Το παράπονό μου οτι δεν κατάφερα ακόμα να τον συναντήσω,και τραγουδώντας να το πω...

  "Μια καλημέρα ήρθα μόνο να σου πω κι ύστερα πάλι θα φύγω, έχεις τον λόγο μου ούτε ενα σ αγαπώ δεν πρόκειται πια να σου πω...μα αν δακρύσω κι αν λυγίσω μια στιγμή γύρνα στο τοίχο για λίγο..δείξε καρδιά μου λίγη υπομονή ..βοήθα με να γιατρευτώ" !!!!

  Και μετά να θυμηθούμε μαζί και εκείνο το πολύ τρυφερό τραγούδι που μας έδωσε" σου έστειλα τριαντάφυλλα κλειστά, γιατί θυμάμαι πόσο τ αγαπούσες.......δεν θυμάμαι την συνέχεια....

  Μας έδωσε ύμνους ...να είναι ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!  #14212   /   01.06.2008, 14:35
  Και αυτα που θα πεις είναι λίγα για αυτον τον ανθρωπο!!!! αχ τον ειδα και σε λαιβ και ηταν καταπληκτικος!!!!!!

  #20028   /   02.05.2010, 23:01
  Ψάχνω εδώ και και καιρό το τραγούδι του Κώστα Χατζή στο οποίο αναφέρεσαι "Σου έστειλα τριαντάφυλλα κλειστά, γιατί θυμάμαι πόσο τ΄αγαπούσες .... κλπ"

  Αν ξέρεις τον τίτλο ή το δίσκο ή αν ακόμα στην καλύτερη περίπτωση έχεις το τραγούδι σε mp3 απάντησέ μου ή στείλε mail

  Ευχαριστώ προκαταβολικά


  #23227   /   21.08.2011, 17:24
  ο τιτλος του τραγουδιου/μπαλαντας του μεγαλου ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗ ειναι ΄΄σε αναμνηση στο cd Κωστας Χατζης live μια βραδια στον τοπο που γεννηθηκα

  Ισως ειναι καθυστερημενη απαντηση αλλα τωρα μολις διαβασα το σχολιο και

  αν δεν εχεις παρει ακομη την πληροφορια χαιρομαι να την δωσω

  ζιζη

  #14216   /   01.06.2008, 18:41   /   Αναφορά
  Για τον Κ. Χατζή με κάλυψαν τα προηγούμενα σχόλια!

  Συγχαρητήρια για το άρθρο Μαργαρίτα!!!:-)
  #14222   /   02.06.2008, 00:15   /   Αναφορά
  Σπουδαίος καλλιτέχνης!!

  Έχω ακούσει πως είχε πάντα τα καλύτερα μικρόφωνα γιατί συχνά

  τραγουδούσε ψιθυριστά και ήθελε τέλειο ήχο

  Επίσης επέλεγε με μεγάλη προσοχή τους στιχουργούς του, εξ' ου και

  τα πολύ ωραία τραγούδια!

  Ευτυχής συγκυρία ήταν η συνεργασία του με την στιχουργό Σώτια Τσώτου.

  Δημιούργησαν αρκετά αριστουργήματα

  Όμορφο άρθρο Μαργαρίτα!
  #14225   /   02.06.2008, 01:23   /   Αναφορά
  Αγαπημένος καλλιτέχνης

  ο Κώστας Χατζής .

  Η μέχρι σήμερα πορεία του

  του δίνει τα εύσημα για το ήθος του.

  Όμορφο το άρθρο Μαργαρίτα

  σε ευχαριστούμε και για την υπενθύμιση.

  #14226   /   02.06.2008, 01:36   /   Αναφορά
  Στην εφηβεία μου, όταν πρωτοτραγούδησα με μια κιθάρα ό,τι τέλος πάντων με συγκινούσε, τα τραγούδια που γνώρισα απο την φωνή τού Κώστα Χατζή, κατείχαν -αλλά και κατέχουν ως τώρα- μια απο τις πιό λατρεμένες θέσεις μέσα μου.

  Τόσο ιδιαίτερος, τόσο ευαίσθητος, τόσο εκφραστικός...

  Είναι δύσκολο να επιλέξω κάποια τραγούδια που ξεχώρισα στην όλη πορεία του. Εξακολουθώ να τον ακούω, ειδικά κάποια βράδυα κάπως ....κάπως.

  Οταν τον γνώρισα απο κοντά, μαγεύτηκα απο το χαμόγελό του και την ευγένειά του.

  Χωρίς πολλά-πολλά, αναμφίβολα είναι ένας καλιτέχνης που κατάφερε να αποτυπώσει στην Ελληνική μουσική σκηνή το δικό του προσωπικό στίγμα και ηχόχρωμα, με μία -Αξία -Αισθητική- και Ευγένεια- όσο λίγοι.

  Δεν θα μπορούσα παρά να τον ευχαριστήσω για όσα όμορφα και βαθειά ανθρώπινα εναπόθεσε στον ψυχισμό μου μέσα απο τα τραγούδια και την παρουσία του.

  Οπως και εσένα, Μαργαρίτα, που μου έδωσες το έναυσμα...
  #14228   /   02.06.2008, 08:05   /   Αναφορά
  αγωνιστής τραγουδιστής μάλιστα σε μια πρόσφατη συνέντευξή του έλεγε πως κοιμόταν στα παγκάκια και όταν έπιανε βροχή σκεπαζόταν με τη κιθάρα μέχρι το λαιμό (την είχε μέσα σεν εν πλαστικό) όσο για το ρεσιτάλ τον θεωρώ εναν από τους καλύτερους "ζωντανούς" δίσκους
  #14236   /   02.06.2008, 11:25   /   Αναφορά
  Δεν έχω δυστυχώς την απαραίτητη μουσική παιδεία για να μιλήσω επισταμένως για την προσφορά ενός ανθρώπου του δικού του μουσικού εύρους...

  Εκείνο που σίγουρα μπορώ να καταθέσω ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στην ύπαρξη του είναι πως κατά την δυσκολότερη περίοδο της εφηβείας μου άκουγα μονο μια φωνή εντός μου να σιγοτραγουδά...

  "Η καρδιά μου φύλο-φύλο... στο Αιγαίο και στον ήλιο..."

  Ας είναι καλά!!!
  #14238   /   02.06.2008, 11:59   /   Αναφορά
  Μαργαρίτα ξύπνησες ευχάριστες αναμνήσεις. Ό,τι και να ειπωθεί για τον Κώστα Χατζή και τους συνθέτες και στιχουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε, μάλλον θα τους αδικήσει παρά θα τους ευφημίσει...
  #14241   /   02.06.2008, 13:44
  Πράγματι είναι λίγο το όποιο κείμενο για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη.

  Χαίρομαι που το συμπληρώνετε κι εσείς με τα δικά σας σχόλια.Ο καθένας όπως το έχει βιώσει..

  όπως είπε και η Κατερίνα έχει κάνει αριστουργήματα μαζί με την Σώτια Τσώτου και αυτά ήταν που πρωτοάκουσα απ' το Χατζή.

  Σε μια παραλία με δυο κιθάρες και μια παρέα που δεν σταματούσε να τραγουδάει"σπουδαίοι άνθρωποι αλλά.." ,"Η παλιά Εδέμ","Ο Στρατής"..

  και τόσα άλλα με απίστευτους στίχους από τον ίδιο το Χατζή ,τον Ηλία Λυμπερόπουλο,το Λευτέρη Παπαδόπουλο και άλλους άξιους στιχουργούς.

  Μοναδικές στιγμές και ερμηνείες με τη Μαρινέλλα ..τραγούδια που μένουν και θα μείνουν.

  #14266   /   03.06.2008, 13:16   /   Αναφορά
  Όταν κοιτάς από ψηλά,

  μοιάζει ο κόσμος ζωγραφιά...  ...από ψηλά δεν ξεχωρίζουνε,

  οι ομορφιές και τα στολίδια.
  #14274   /   03.06.2008, 14:16   /   Αναφορά
  Συγχαρητήρια Μαργαρίτα για την δημοσίευση!Το σημείωμα του,συγκινητικό...Νομίζω τα λέει όλα,το πόσο απλός άνθρωπος και καλλιτέχνης είναι...

  Πολύ ιδιαίτερος μουσικός,πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή φωνή,απίστευτο ταλέντο...Ο,τι και να πω,λίγο θα είναι...

  Οταν κοιτάς από ψηλά,μοιάζει η γη με ζωγραφιά...

  Πολυαγαπημένο τραγούδι!!Οταν το ακούω,με γεμίζει θετική ενέργεια.
  #14303   /   03.06.2008, 21:31   /   Αναφορά
  Καταπληκτικό άρθρο!!!

  Τι μου θύμησες Μαργαρίτα. Τότε που εκτός από όνειρα φυτεύαμε και τριανταφυλλιές που για στήριγμά τους βάζαμε τα παλιοτούφεκα και το ψωμί το κόβαμε με τα χέρια....

  Τον θυμάμαι στην μπουάτ της Πλάκας στο ημίφως -φοιτητόπουλο τότε- που πηγαίναμε για προσκύνημα και για δάκρυ με ρίγος στην ραχοκκοκαλιά...

  Ο μελαχροινός Θεός του να τον έχει πάντα γερό να τον απολαμβάνουμε.

  Σ΄ευχαριστώ Mαργαρίτα.....
  #14308   /   04.06.2008, 11:02
  Μπράβο! Πράγματι μοναδικός έλληνας καλλιτέχνης στο είδος του. Ιδιαίτερη & ξεχωριστή μουσική κ δίσκοι βγαλμένοι μόνο με μία κιθάρα. Πολύ καλό το άρθρο, ευχαριστούμε :)))  ......τα νιάτα του έφαγε ο Στρατής στα ναυπηγεία ολημερίς......

  #14479   /   09.06.2008, 22:25   /   Αναφορά
  Ένα άρθρο κόσμημα για τη σελίδα

  #14943   /   28.06.2008, 14:47   /   Αναφορά
  "Ο Κώστας Χατζής αναμφίλεκτα θεωρείται απ τους κορυφαίους και συνάμα πρωτοπόρους δημιουργούς στο κοινωνικό τραγούδι."

  Συνφωνώ απόλυτα...έχει χαράξει μία απίστευτη υπογραφή σε πολλά τραγούδια.

  #21475   /   07.01.2011, 15:23   /   Αναφορά
  τον γνωρισα οταν μπηκα στο γυμνασιο ουσιαστικα μεγαλωσα μουσικα μαζι του απο τοτε μεχρι σημερα τα τραγουδια του εινα επικαιρα Ξεχειλιζουν απο συναισθημα ανθρωπια και κοινωνικα μηνυματα Να ειναι καλα να μας χαριζει τα τραγουδια του με την χαρακτηριστικη υπεροχη φωνη του
  #23228   /   21.08.2011, 17:45   /   Αναφορά
  Πρωτη φορα εψαξα στον υπολογιστη για τον ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗ τον λατρευω χρονια τωρα και πιστευω οτι ειναι μοναδικος.Ποια κομματια του να θυμηθω

  και να μην πω αυτο ειναι το ποιο ωραιο.Χαιρομαι που διαβασα το αφιερωμα

  (¨;)σου.Τον συμπαθησα οταν πρωτοακουσα το κομματι ΄΄μην με χτυπας μη

  με πονας εισ,αδερφος αν εκανα κακο ας το βρω απο τον θεο....Απο τοτε δεν

  τον αλλαζω με αλλον

  Ζιζη