ελληνική μουσική
    718 online   ·  210.832 μέλη
    Οι Τροβαδούροι της Rock: Donovan

    Ενότητες
    Εισαγωγή και Βιογραφία
    Δισκογραφία και Άλμπουμς
    Διασκευές, Φιλμογραφία και DVDs
    Πρόταση και Βιβλιογραφία
    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 18 Σεπ 2008

    Εισαγωγή και Βιογραφία

    Η συνάντησή μας ήταν (για μένα) ….σούπερ! Ήταν όπως τον περίμενα, πιστός στην εικόνα που έβγαζε μέσα από τα τραγούδια του.



     

  • *** Εισαγωγή:
  • Ο Donovan ήταν ένας από τους δασκάλους μου. Ήταν ο Βρετανός Dylan. Τον αγάπησα μέσα από τα ρομαντικά “χίππικα” τραγούδια του και όταν ο ο γιος του Χάρρυ Κλυν και φίλος μου Νίκος Τριανταφυλλίδης τον έφερε το 2001 στην Ελλάδα για να παίξει στο κολέγιο του Ψυχικού, είχα την τύχη όχι μόνο να τον δω και να τον ακούσω, αλλά και να μιλήσω μαζί του και να πω πολλά πράγματα από κοντά, στο τέλος της συναυλίας. Απλός, οικείος, ειλικρινής και ντυμένος στα μαύρα, θύμωσε λίγο μαζί μου όταν πριν τον συναντήσω, πέρασα από το πάλκο και πήρα τις πέννες του.

    - May I have your guitar picks please?
    - But you already have them!


    Τις έχω κλεισμένες σε ένα φακελάκι με ημερομηνία: 12 Ιανουαρίου 2001.

  • *** Βιογραφία:
  • Ο Donovan Leitch γεννήθηκε στη Σκοτία (Glasgow) στις 10 Μαΐου του 1946. Οι Κέλτικες ρίζες του, αλλά και η αγάπη του πατέρα του για την ποίηση, υπήρξαν πάντοτε μία συνεχής επιρροή για τη μουσική του. Η οικογένειά του μετακόμισε στο Hertfordshire της Αγγλίας όταν ο Donovan ήταν δέκα χρόνων. Στα 1963, έφτασε με ωτο-στοπ, μέχρι την Cornwall, κοιμόταν στην άμμο και κατέληξε να γίνει ένας περιπλανώμενος Τροβαδούρος με ινδάλματα τραγουδοποιούς όπως οι Martin Carthy, Woody Guthrie, Alex Campbell & Jack Elliott. Στα 18 του βρήκε τον εαυτό του στο Νο. 3 των Βρετανικών charts με το "Catch the Wind" και τον Μάρτιο του 1965 ο Pete Seeger τον προσκάλεσε να λάβει μέρος στο Newport Folk Festival όπου τραγούδησε μαζί με την Joan Baez. Η επιτυχία του, συνεχίστηκε με τραγούδια όπως τα "Colours", "Turquoise", "Universal Soldier", "Sunshine Superman", "Mellow Yellow", "Hurdy Gurdy Man", "Atlantis", "There Is A Mountain" & "Season of the Witch".

    Σε αντίθεση με τους Beatles και τους Rolling Stones, ο Donovan παρέμεινε μοναχικός και ρομαντικός Τροβαδούρος θίγοντας με τα τραγούδια του, τα προβλήματα του περιβάλλοντος, της αδικίας και του πολέμου, προτείνοντας έναν κόσμο ειρηνικό και αρμονικό. Ήταν φίλος με την Joan Baez, τον Bob Dylan, τους Rolling Stones (περισσότερο με τον Brian Jones) και τους Beatles. Επηρέασε και έδειξε στους John Lennon & Paul McCartney πώς να παίζουν κιθάρα με τα δάχτυλα και όταν στα 1965 γοητεύθηκε από τον Mahareshi Mahesh Yogi, πήγε μαζί τους στις Ινδίες, για να μελετήσουν τις φιλοσοφικές ιδέες του Ινδού γκουρού.

    Στη διάρκεια των 70’s αλλά και στο ξεκίνημα των 80’s ο Donovan εξακολούθησε να ηχογραφεί albums εκφράζοντας όχι μόνο το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον, την πνευματική αναγέννηση και τη γνώση, αλλά δηλώνοντας ταυτόχρονα και την ανησυχία του για την ειρήνη με albums όπως τα 'Cosmic Wheels' & 'Neutronica'. Αυτή την περίοδο μετακόμισε με την οικογένειά του στο Joshua Tree της California. Στα 1990, επέστρεψε για να ζήσει στη Νότιο Ιρλανδία και στα 1994, μαζί με τους Noel Redding, Marianne Faithfull, Phil May, Paul Jones και τον θετό του γιο Julian Jones, (γιο του Brian Jones και της Linda Lawrence) διοργάνωσε μία συναυλία/αφιέρωμα στον αδικοχαμένο κιθαρίστα των Rolling Stones, Brian Jones στο Marquee Club του Λονδίνου.

    Στα 1995, παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ για την Joan Baez, στο ραδιόφωνο του BBC και στα 1996 άρχισε να δουλεύει για το album Sutras με παραγωγό τον Rick Rubin. Στα 2003 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Doctor of Letters από το St. Albans Cathedral και στα 2004 κυκλοφόρησε το –μέχρι τώρα- τελευταίο του album με τίτλο Beat Café.

    Επόμενο: Δισκογραφία και Άλμπουμς






    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #16471   /   18.09.2008, 00:33   /   Αναφορά
    Α, καλά… Από Σκοτσέζο πήγες και βούτηξες πένες? Γι αυτό σε κοιτούσε με μισό μάτι όσο συζητούσατε :-)))
    #16472   /   18.09.2008, 01:17   /   Αναφορά
    http://www.myspace.com/donovanofficial
    #16474   /   18.09.2008, 11:38   /   Αναφορά
    Eξαιρετικη παρουσιαση,πολυ ωραιο αρθρο.
    #16476   /   18.09.2008, 18:06   /   Αναφορά
    Καλά, σχόλια για το πόσο εξαιρετικά είναι τα άρθρα σου (περιεχόμενο + τρόπς γραφής) δεν χρειάζονται πλέον, έχω βαρεθεί να σου τα λέω. Λοιπον, εγώ τον λατρεύω τον donovan, είναι γλυκήτατος, ψαγμένος, ρομαντικός και αιχμηρός - σε ότι τραγουδάει και το πως τα τραγουδάει. Για να μη σου πω ότι παίζει στο ίδιο γήπερο με τον Ντύλαν. Το κακό είναι ότι εδώ και καιρό δεν το ακούω τόσο συνχνά (θα επανορθώσω). Δεν ήξερα αρκετές λεπτομέρειες, πάντως μεταξύ των άλλων' απ' ότι βλέπω, έκανε και παρέες με άλλα φοβερά παιδιά σαν κι αυτόν. Τέλος πάντων. Πολύ καλό, μπράβο. Θα το διαβάσω πιο αναλυτικά το βράδυ. Α να και κάτι άλλο. Αυτό το "προσοχή στο παρόν άλμπουμ, ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη ζημία στην πραγματικότητά σας"..., το κρατάω. Μου άρεσε. Οχι μόνο για το άλμπουμ :):)
    #16477   /   19.09.2008, 12:35   /   Αναφορά
    "Α, καλά… Από Σκοτσέζο πήγες και βούτηξες πένες?"



    Πολύ εύστοχο το σχόλιο!!! Απίστευτος! :))



    Υ.Γ. Γιώργο, συγγνώμη που δε σχολιάζω το άρθρο σου, αλλά τα...σχόλια, όμως θέλει ποοολύ διάβασμα...

    ΟΤΑΝ + ΑΝ το εμπεδώσω, βλέπουμε..!
    Administrator
    #16478   /   19.09.2008, 15:52   /   Αναφορά
    >> έδειξε στους John Lennon & Paul McCartney πώς να παίζουν κιθάρα με τα δάχτυλα



    Ενδιαφέρον :)





    ΥΓ. Ούτε που τον ήξερα... Thanks Orfeitto.
    #16480   /   19.09.2008, 21:08   /   Αναφορά
    :)))
    #16499   /   21.09.2008, 17:55   /   Αναφορά
    Η αλήθεια είναι ... ότι δεν τον ήξερα !!

    Πολύ ενδιαφέρουσα η δουλειά του.



    Όμρφο και απολαυστικότατο το άρθρο !