ελληνική μουσική
  579 online   ·  210.982 μέλη
  αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

  Μια Καθημερινή Μουσική

  Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τον «Καθρέφτη ήχων αληθινών» το CD του Μιχάλη Ανδρονίκου, με τίτλο Μια Καθημερινή μουσική, με δώδεκα οργανικά κομμάτια για μικρά σύνολα ή και για σόλο όργανο, και δύο τραγούδια σε ποίηση Κωστή Παλαμά από τη συλλογή "Τα Τραγούδια της Πατρίδος μου"...
  Γράφει ο Jorge (jorge)
  300 άρθρα στο MusicHeaven
  Κυριακή 07 Σεπ 2003
  Η μουσική αυτή, γραμμένη όπως οι σελίδες ενός ημερολογίου, αντανακλά την καθημερινή πραγματικότητα του δημιουργού, αφήνοντας τους ακροατές να προσαρμόσουν τη δική τους καθημερινή κατάσταση στη μουσική, και να ταξιδέψουν μέσω της βιωματικής ακρόασης στο μαγικό κόσμο των καθημερινών στιγμών.

  Ο συνδυασμός του λαϊκού στοιχείου με το έντεχνο γίνεται αυθόρμητα και χωρίς επιτήδευση, αφήνοντας ένα ελληνικό «άρωμα» ανάμεσα στους ήχους και στα συναισθήματα. Οι ισορροπίες ανάμεσα σε διαφορετικούς μουσικούς κόσμους όπως είναι αυτοί του Ψάλτη και του πιάνου ή της κλασικής κιθάρας και του λαϊκού βιολιού, πραγματοποιούνται με οικονομία των μέσων και με λιτότητα στην έκφραση των μουσικών ιδεών, επιτρέποντας στους «μη ειδικούς» (οι οποίοι δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν το πιο σοφό ακροατήριο) να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν τη μουσική κάνοντας τις δικές τους προεκτάσεις.

  Η μελοποίηση των δύο αυτών ποιημάτων του Παλαμα φωτίζει την αμεσότητα, την ζωντάνια και την μουσικότητα της ποίησής του, που παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου. Αποσκοπεί κυρίως στην ανάδειξη του ποιητικού λόγου, μέσα από απλές μουσικές διαδικασίες οι οποίες συγκροτούν ένα περιβάλλον για τα νοήματα και τα συναισθήματα που δημιουργούνται στον ακροατή. Τα τραγούδια αυτά δίνουν τη δυνατότητα για μια ιδιαίτερη γνωριμία και επαφή με την ποίηση του Παλαμά σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

  Οι μουσικοί που πήραν μέρος στην ηχογράφηση του cd έχουν μια στενή φιλική σχέση με το δημιουργό, κι αυτό βοήθησε πολύ στην ουσιαστική επικοινωνία και στην ομοιογένεια του ηχητικού αποτελέσματος. Συμμετείχαν οι Διονύσης Μπουκουβάλας πιάνο, Αναστάσιος Ηλιόπουλος ψαλμωδία, Γιάννης Λοΐζου βιολί, Σταύρος Παργινός τσέλο, Θωμάς Δημητρακόπουλος κιθάρα, Κώστας Κατωπόδης σαξόφωνο, Γιάννης Φίλιας τραγούδι, Μανούσος Πλουμίδης κλαρινέτο, Αλέκα Εληώτη κρουστά.

  Την εικαστική επιμέλεια του cd είχαν οι καλλιτέχνες Μίλτος Παντελιάς και Ειρήνη Γκόνου, μετατρέποντας τις τσαλακωμένες, «καθημερινές» παρτιτούρες σε πραγματικό έργο ζωγραφικήs.

  Ο Μιχάλης Ανδρονίκου διαθέτει και ιστοσελίδα στη διεύθυνση andronikou.musicheaven.gr, όπου μπορείτε να διαβάσετε το βιογραφικό του και να αφήσετε τα σχόλιά σας.

  Η βαθμολογία του MusicHeaven.gr: 4/5

  Tags
  Μουσικά Όργανα:βιολίκιθάραΚαλλιτέχνες:ΑναστάσιοςΓιάννης ΦίλιαςΜιχάλης ΑνδρονίκουΜουσική Εκπαίδευση:παρτιτούρες  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

  #9093   /   12.08.2007, 21:23   /   Αναφορά
  Μια δισκογραφική δουλειά που μας υπενθυμίζει ότι δεν χάθηκε η αξία της μουσικής και μας κάνει να ελπίζουμε!