ελληνική μουσική
    654 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Μουσική και ανθρώπινη διάθεση

    Μήπως πρέπει να είμαστε κατά της πειρατείας; Μήπως πρέπει να σεβόμαστε τους δημιουργούς;

    Μουσική και ανθρώπινη διάθεση

    Γράφει ο giannis (220493)
    10 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 24 Απρ 2010

    Η  μουσική είναι η επιστήμη και η τέχνη της προβολής συναισθημάτων, ιδεών και διαθέσεων απέναντι σε όλα τα ζητήματα μιας ζωής.

    Στις μέρες είναι γνωστό πως έχουμε την ανάγκη για ψυχαγωγία αλλά με διαφόρους τρόπους πιο σύγχρονους. Από την αρχαιότητα έχει παρατηρηθεί πως οι πρόγονοι μας από όλες τις εποχές(Αρχαία, Κλασσική, Ελληνιστική,…)έχουν αναπτύξει  τις δικές τους προτιμήσεις. Είναι αναμφισβήτητο σίγουρο πως και η μουσική ανήκει σε αυτόν τον τομέα της διασκέδασης. Η  μουσική όμως είναι η επιστήμη και η τέχνη της προβολής συναισθημάτων , ιδεών και διαθέσεων απέναντι σε όλα τα ζητήματα μιας ζωής.

    Δεν μπορώ να φανταστώ ένα κόσμο χωρίς την ύπαρξη μιας μελωδίας που μας δημιουργεί όμορφα συναισθήματα αλλά μας τονώνει ηθικά και μας  ανάπτει το ενδιαφέρον για κίνηση ή ακόμα να τραγουδήσουμε και εμείς ή έστω να ψιθυρίσουμε…..

    Οι νέοι έχουν διαμορφώσει τις δικές τους προτιμήσεις και με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνουν την προσωπικότητα τους με έναν ξεχωριστό τρόπο που επηρεάζει και τις απόψεις των άλλων για τον καθέναν από εμάς.

    Η αλήθεια είναι πως δεν πρέπει να κατακρίνουμε κάποια είδη «μουσικής» αν και αυτά δεν είναι «ποιοτικά» γιατί μπορεί να απηχούν σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.

    Όμως η μουσική είναι συναίσθημα της καθημερινής ζωής μας, των στόχων μας, των ονείρων μας  το κάθε τι που μας απασχολεί κατά τη διάρκεια της ύπαρξης μας σε αυτόν κόσμο…

    Μήπως λοιπόν πρέπει να αντιμετωπίσουμε την μουσική με κάποιο καλύτερο τρόπο; Μήπως πρέπει να είμαστε κατά της πειρατείας; Μήπως πρέπει να σεβόμαστε τους δημιουργούς; Μήπως πρέπει να αποκτάμε συνείδηση της ανθρώπινης διάθεσης που αποκτά κανείς από το άκουσμα αυτό;

    Γιάννης Αλτανόπουλος

     





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #19998   /   24.04.2010, 21:07   /   Αναφορά
    Συμφωνώ με όσα λες εκτός από κάποια σημεία. Πρώτα από όλα γιατί να είμαστε κατά της πειρατείας. Και τι σχέση έχει ο σεβασμός προς τους καλλιτέχνες. Εγώ που θαυμάζω απεριόριστα π.χ τον Bob Dylan και έχω κατεβάσει όλη του την δισκογραφία από το διαδίκτυο, μειώνω το σεβασμό που έχω για αυτόν; Όχι. Τον θαυμάζω το ίδιο. Και γιατί άλλωστε να πάω στο δισκάδικο να αγοράσω έναν δίσκο του και να πληρώσω τα μαλλιά της κεφαλής μου, αντί να τον κατεβάσω δωρεάν; Έτσι κι αλλιώς αυτοί που ωφελούνται ουσιαστικά είναι οι δισκογραφικές εταιρίες και όχι οι καλλιτέχνες. Να σέβομαι αυτές λοιπόν; Όχι, δεν θα το κάνω.



    Επίσης λες ότι δεν πρέπει να κατακρίνουμε κάποια είδη μουσικής, γιατί απηχούν στη κοινωνία. Και τι σημαίνει αυτό; Ο κόσμος δεν επιλέγει πάντα σωστά. Οι δισκογραφικές προωθούν το κατάλληλο και πιο εμπορεύσιμο υλικό και το πασάρουν στους αγοραστές, το οποίο πολλές φορές είναι πολύ κακής ποιότητας.



    Συμφωνώ όμως, για την αξία της μουσικής στη ζωή μας. Πράγματι ένας κόσμος χωρίς μελωδία θα ήταν ένας άδειος κόσμος. Και ακόμη και η παραμικρή μελωδία που μπαίνει στο κεφάλι μας θα πρέπει να την θεωρούμε ως δώρο. ΄Ένα δώρο που χρησιμεύει ως έκφραση των συναισθημάτων μας, των προβλημάτων που μας αποσχολούν κ.α.
    #19999   /   25.04.2010, 08:36   /   Αναφορά
    το θέμα με τη πειρατεία είναι λίγο περίπλοκο...αν η μουσική είναι δώρο τότε γιατί δεν αφήνουν οι δισκογραφικές την απεριόριστη και χωρίς όρους διανομής της από το ίντερνετ?γιατί απλά θέλουν να τα οικονομίσουν

    Στο κάτω κάτω με το ίντερνετ μειώνεται και το κόστος παραγωγής αφού τα κομμάτια είναι σε ψηφιακή μορφή και έτσι δε χρειάζεται παραγωγή εξωφυλλου θήκης ,έξοδα διανομής κλπ,κοστίζουν κ αυτά.

    Κάτι που θα μπορούσε να γίνει είναι ίσως το εξής:να έχουν στις ιστοσελίδες τους εκτός από το τζάμπα κατέβασμα των άλμπουμ και επίσημα φόρουμ μπάντας που να απαντάνε όμως τα μέλη των συγκροτημάτων τακτικά εννοώ να υπάρχει παρε-δώσε με το κόσμο.έτσι θα έχει επισκεψιμότητα η σελίδα και θα αυξυθούν κατακόρυφα οι διαφημίσεις και τα κέρδη.

    όσον αφορά το θέμα της περιφρόνισης του mainstream,το πρόβλημα είναι πως δεν είναι μουσικές επιλογές μεγαλης μερίδας του κόσμου, τους τα επιβάλλουν άμμεσα ή έμμεσα (διαφιμήσεις,ρειάλιτι,κλπ) με πολύ έξυπνο τρόπο.το θέμα είναι πως θα παροτρύνεις τον αλλο να ''ψαχτεί'',να γνωρίσει διάφορα είδη μουσικής,να δει τί τον εκφράζει.απλά έχουμε μάθει να δεχόμαστε ό,τι μας δίνουν χωρίς να κρίνουμε.
    #20002   /   25.04.2010, 10:57   /   Αναφορά
    ...τόσο νέος τόσες πολλές διακρίσεις και συμμετοχές...

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!



    Καλημέρα και χρόνια πολλά !!!



    Η ανησυχίες σου και η αγάπη σου για το αντικείμενο είναι καταφανείς...



    Σαφώς πρέπει να σεβόμαστε τους δημιουργούς !!!

    Και το κάνουμε...



    Πειρατεία όμως και σεβασμός στους δημιουργούς είναι εντελώς διαμετρικές καταστάσεις...



    Πρώτον: οι δισκογραφικές δε διεκδικούν τα δικαιώματά τους για πάρα πολλούς λόγους.



    Δεύτερον: οι δημιουργοί έχουν παραιτηθεί των δικαιωμάτων τους λες κι ο απο μηχανής θεός θα τους τους φέρει τα κέρδη στο σπίτι.



    Τρίτον: η ολική εκχώρηση δικαώματος είσπραξης από ανώνυμες εταιρίες κανέναν δε βοηθά.



    Τέταρτον: ο τελευταίος που φταίει είναι ο ακροατής.



    Παλαιότερα στα τζουκ μποξ γινότανε ο χαμός.

    Κέρδιζαν αυτοί που είχαν τα μηχανήματα, σαφέστατα πολλά, αλλά ταυτόχρονα οι πωλήσεις των δίσκων ήσαν στα ήψη, τέτοια ύψη μάλιστα που δέκα σημερινοί δημιουργοί μαζί, δεν μπορούν να φτάσουν σε πωλήσεις, το νούμερο ενός και μόνου τραγουδιού του τότε.

    Πειρατεία ήταν κι εκείνη.

    Δισκογραφικές υπήρχαν και τότε.



    Το πρόβλημα όμως είναι το ίδιο.

    Ούτε τότε οι δημιουργοί έπαιρναν τα δικαιώματά τους...



    παραφράζοντας: και επιμένοντας:

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ...



    Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΣΑΣ...



    ΠΙΑΣΤΕ ΤΟΝ ΤΑΥΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ...



    ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ ΗΝΙΑ... ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΣΚΗΠΤΡΑ...



    ("...κρατούσε σκήπτρο με κόμπους ασημένιους σύμβολο της εξουσίας και του τίτλου του...") [Άγγελος Τερζάκης]



    Να είσαι πάντα καλά και καλή επιτυχή σταδιοδρομία !!!
    #20004   /   25.04.2010, 19:04   /   Αναφορά
    Κατα αρχάς , ναιότατε και φίλτατε 220493 , σε συγχαίρω για τό άρθρο σου και τις όμορφες σκέψεις σου γύρω από τη μουσική . Προβληματίστηκα όμως στο σημείο του άρθρου σου «Μήπως πρέπει να είμαστε κατά της πειρατείας; Μήπως πρέπει να σεβόμαστε τους δημιουργούς;». Προσπαθώ λοιπόν να το συνδέσω με το υπόλοιπο κείμενο αλλά δεν μου «κολάει» και κατά την προσωπική μου εκτίμηση ίσως αντιφάσκει στο όλο νόημα . Μπορεί και να κάνω λάθος . Τι σχέση όμως μπορεί να έχει η «πειρατεία» με την αντίληψη της μουσικής ή με ένα νεκρό ίσως δημιουργό; Σημαίνει ότι δεν τον σέβομαι; . Και ο σεβασμός θα απεδίδετο σαυτόν μόνο αν αγόραζα τον δίσκο του; Θα ήθελα αν μπορούσες να αναπτύξεις λίγο την αποψή σου .

    #20005   /   25.04.2010, 22:17   /   Αναφορά
    Συνειδητοποιώ πως τελικά δεν μπορούμε να διεισδύσουμε μέσα σε ένα κείμενο, να κατανοήσουμε περισσότερο τι θέλει να εκφράσει και όχι τι επιφανειακά εκθέτει στους αναγνώστες. Πράγματι, μια ανάγνωση δεν μπορείς να καταλάβεις ότι η μουσική είναι κάτι παραπάνω από τέχνη, ασχολία, ψυχαγωγία ….είναι τρόπος ζωής, είναι «οξυγόνο», είναι οδηγός.



    Η επαφή με την μουσική σε καθιστά άτομο με μεγάλο πνευματικό και ηθικό πηλίκο. Φυσικά υπάρχουν είδη μουσικής που υποστηρίζουν διαφορετικές θεωρίες που δεν αρμόζουν σε μια «κοινωνική τάξη» ενώ δεν αποτελούν στοιχεία αδελφικής συμβίωσης.



    *rollinngstone* Σαφώς, αν και είναι αντιφατικό αυτό που θα ομολογήσω με το κείμενο, έχω επιλέξει και έχω ξεχωρίσει κάποια ορισμένα στυλ μουσικής τα οποια μπορω να τα χαρακτηρίσω ως κομμάτια της ζωής μου, ως κομμάτια του πάζλ που ζω…. Προσωπικά, δεν κατηγορώ είδη αλλά κατηγορώ ανθρώπους που υποστηρίζουν τα είδη αυτά και κατακρίνουν όλα τα άλλα θεωρώντας ως τα «καλυτέρα», τα «ιδανικότερα» και γενικότερα «μουσική». Δεν θέλω να ασχοληθώ με το προϊόν των δισκογραφικών γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα.



    *reteos* Όταν δηλώνω πως οφείλουμε να είμαστε κατά της πειρατείας εννοώ πως πρέπει να σεβόμαστε τους καλλιτέχνες, τους δημιουργούς και γενικότερα όσους συντέλεσαν σε αυτό που ακούμε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφράσεις την αγάπη σου για τον καλλιτέχνη αλλά ήθελα να εκφράσω μια άποψη πως και η αγορά ενός cd είναι επιβράβευση του δημιουργού. Πολλές φορές η αγορά κάποιου δίσκου σε ενώνει περισσότερο με τον καλλιτέχνη και με την μουσική.



    Πρέπει να σταματήσουμε να πατάμε ένα play και ένα stop χωρίς να καταλαβαίνουμε τι πράττουμε. Με ένα play αρχίζουν και περνούν από μπροστά σου, από πίσω σου ,δίπλα σου χιλιάδες λέξεις, ήχοι, εικόνες και μηνύματα.



    Με το κείμενο παραπάνω θέλω να δηλώσω πως η μουσική είναι συναίσθημα και απαιτείται ο κατάλληλος σεβασμός, όπου μπορεί να πάρει πολλές μορφές .Ελπίζω στο μέλλον να καταγράψω και άλλους τρόπους….

    #20006   /   25.04.2010, 22:59
    Συγγνώμη, αλλά τι λες τώρα;

    Άμα αγοράσω ένα CD ενός καλλιτέχνη ενώνομαι πειρισσότερο μαζί του. Γιατί; Είται νόμιμος είτε πειρατικός ένας δίσκος είναι το ίδιο. Μουσική, που ξεχύνεται και μπαίνει στο κεφάλι σου, προκαλώντας τα ίδια συναισθήματα. Δεν διαφέρει το γεγονός ότι ο δίσκος που κατέχεις είναι παράνομος ή νόμιμος.



    Και δεν μπορώ να κατανοήσω αυτήν την επιβράβευση. Σαφώς και οι καλλιτέχνες είναι άνθρωποι που εργάζονται για να βγάλουν λεφτά, όπως όλοι μας, αλλά τα χρήματα που δίνουμε σε αυτούς δεν είναι ακριβώς επιβράβευση. Η μεγαλύτερη επιβράβευση που μπορείς να δώσεις σε έναν καλλιτέχνη, είναι να ακούσεις τη μουσική του και να πεις "θεε μου, τι ήταν αυτό που άκουσα!!". Να σε ενθουσιάσει με τις δημιουργίες του ο καλλιτέχνης. Τότε μόνο πραγματικά τον επιβραβεύεις και ενώνεσαι με τις σκέψεις, τα συναισθήματά του.



    Αγαπώ πολλούς καλλιτέχνες. Πολλούς τους έχω ανακαλύψει από τέτοια παράνομα downloads. Αλλά τους θαυμάζω τους εκτιμώ. Τους επιβραβεύω με τα συναισθήματα που νιώθω αξούγοντας τη μουσική τους. Άλλο αν δε θέλω να δώσω χρήματα, για να τους ακούσω. Το έχω κάνει αυτό πολλές φορές εξάλλου και σπάνια έχω απογοητευτεί για την επιλογή μου.



    Τέλος πάντων αυτό που θέλω να πω είναι ότι σεβασμός στη μουσική δεν είναι χρήματα. Είναι τα συναισθήματα οι σκέψεις, που προκαλούνται τη στιγμή που την ακούς. Και τίποτε άλλο.

    #20008   /   25.04.2010, 23:52
    Το ότι είμαι υπερ της πειρατείας σημαίνει ότι δεν σέβομαι τον καλιτέχνη ;

    Αλλο πράγμα ο σεβασμός και άλλο το συναισθηματικό δέσιμο μαζί του.

    Τέλος πάντων , το ότι ο καθένας έχει δική του άποψη δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσω μαζί του .

    Νάσαι καλά φίλε μου 22Ο493 και καλή συνέχεια .


    #20009   /   26.04.2010, 00:02
    Εντάξει παιδιά. δέχομαι την γνώμη σας και θα φανώ ψεύτης αν σας πω οτι δεν έχω κατεβάσει και εγώ παράνομα.



    Σαφώς και τα χρήματα δεν φτάχνουν μουσική. Εχω δει όμως πολλές φορές οι μουσικοί να παίζουν για τα χρήματα λε΄γοντας "πως θα βγάλουμε χρήματα,αφού δεν έχουμε πωλήσεις....", προσωπικά όσα live έχω κάνει χρήματα δεν έχω πάρει....δεν ισούται η μουσική με το χρήμα.



    Απλώς πιστευώ πως και ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ "ΚΟΥΔΟΥΝΗΣΕΙ" ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΕΙ ΓΙΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ...



    ΥΓ.Δέχομαι όλες τις απόψεις σας.

    #20007   /   25.04.2010, 23:24   /   Αναφορά
    Φίλε Γιάννη συμφωνώ σε όλα εκτός απο το κυριότερο.Η πειρατεία δεν έχει καμία σχέση με το σεβασμό μου προς το δημιουργό.Είναι εντελώς διαφορετικές συζητήσεις.Εμένα η δισκογραφική πόσο με σέβεται που το cd το βάζει το λιγότερο 19.99 € (:p) παρακαλώ?Και πόσο η δισκογραφική σέβεται τον ίδιο της το καλλιτέχνη??Πίστεψε με,εμείς που έχουμε πολλααααά gb κατεβασμένης μουσικής σεβόμαστε πιο πολύ από όλους το καλλιτέχνη.
    #20235   /   05.06.2010, 18:41   /   Αναφορά
    Ωραίο το μνμ που περνά το τέλειο άρθρο σου!!!

    #21616   /   29.01.2011, 23:57   /   Αναφορά
    Αν ονομαζουμε "πειρατεια" την αξιοποιηση του Διαδικτυου ως εργαλειο για τη διαδοση και οχι για την υποβαθμιση της μουσικης, τοτε πως επρεπε να ονομαζουμε την εκμεταλλευση των καλλιτεχνων, των στιχουργων και των συνθετων για την παραγωγη ενος στεγνου προιοντος με στοχο το κερδος και μονο????
    #21844   /   12.02.2011, 15:31   /   Αναφορά
    πειρατές εξ αναγκασμού ειμαστε ολοι! μακάρι να μπορούσαμε να αγοράσουμε ολα τα ακούσματα μας σε cd, θα το κάναμε πιστεύω!