ελληνική μουσική
    875 online   ·  210.853 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Live Reviews

    Live review: Οι Πυξ Λαξ στην Πάτρα

    Μετά από την συναυλία τους στο ΟΑΚΑ και τις εκατοντάδες αρνητικές κριτικές περίμενα να παρακολουθήσω και εγώ αυτήν την συναυλία...

    Live review: Οι Πυξ Λαξ στην Πάτρα

    Γράφει ο giannis (220493)
    10 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 08 Οκτ 2011

    Όλα ξεκίνησαν ένα καλοκαιρινό πρωινό του 2010 όταν έφτασε στα αυτιά μου η είδηση ότι οι Πυξ Λαξ διοργανώνουν την τελευταία περιοδεία τους στην μνήμη του Μ. Ξυδούς. Οι πρώτες μου σκέψεις ήταν ζωηρές, γεμάτες ανυπομονησία, καθώς θα έβλεπα όλα αυτά τα μέλη μαζί (και όχι μεμονωμένα) στο ίδιο stage. Είχα πει χαρακτηριστικά: «Δεν με ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο σταθμός τους, θα πάω όπου και αν παίξουν». Στη συνέχεια, παρακολούθησα την συνέντευξη τύπου που έδωσαν στο δημοσιογραφικό κοινό και τον σχεδιασμό της διοργάνωσης παραμένοντας ακόμα έκπληκτος. Οι μήνες πέρασαν και τα εισιτήρια άρχισαν να κυκλοφορούν. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήμουν από τους πρώτους που έτρεξαν από πρωί-πρωί να προμηθευτούν τα εισιτήρια τους για μεγαλύτερο μουσικό γεγονός της χρονιάς. Δεν άργησα όμως να παραλάβω και εγώ το δικό μου εισιτήριο.

    Το καλοκαίρι έφτασε και η περιοδεία αρχίζει από τα Ιωάννινα. Οι 4 προγραμματισμένες συναυλίες στην Ελλάδα( Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο) σχεδόν πενταπλασιάζονται. Ήταν η στιγμή που κατάλαβα ότι οι συναυλίες έλαβαν χώρα και για άλλους σκοπούς…. Το ενδιαφέρον μου για αυτήν την περιοδεία ήταν μεγάλο. Οι Πυξ Λαξ αποτελούσαν για μένα ένα μουσικό ερέθισμα και μια συντρόφια στα 12-16 έτη της ηλικίας μου. Αν και είμαι τώρα 18 μπορώ να σας εξομολογηθώ ότι δεν έχω σταματήσει να ακούω τα τραγούδια αυτών των καλλιτεχνών, αλλά πλέον τα ακούω με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο. Δεν έχουν να μα δώσουν τίποτα άλλο. Φυσικά, για τις επόμενες γενιές οι Πυξ Λαξ θα αποτελούν το μεγαλύτερο ελληνικό συγκρότημα και σίγουρα τα hits στο YouTube θα αυξάνονται σταδιακά…

    Μετά από την συναυλία τους στο ΟΑΚΑ και τις εκατοντάδες αρνητικές κριτικές περίμενα να παρακολουθήσω και εγώ αυτήν την συναυλία για να μπορώ να φέρνω τεκμηριωμένη γνώμη. Πράγματι, η διοργάνωση της συναυλίας των Πυξ Λαξ ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν λάβει χώρα στην πόλη της Πάτρας και συγκεκριμένα στο Παμπελοποννησιακό  στάδιο(μετά την ανακατασκευή του το 2004). Για όσους γνωρίζουν από μουσική οι εγκαταστάσεις ήταν πολλές καλές και ακριβές(αν και αυτό δεν έχει πολλές φορές σημασία) και ο ήχος στην αρένα του σταδίου ικανοποιητικός.

    Τα δευτερόλεπτα στο πάνελ της σκηνής κυλούσαν βασανίστηκα για τους εκατοντάδες θαυμαστές από κάτω. Πλέον στην ηλικία μου και για την άποψη που έχω σχηματίσει για το γκρουπ όλες αυτές οι κινήσεις μου προκαλούσαν γέλιο….. Η συναυλία άρχισε με το «Μοναξιά μου όλα»  και το πλήθος( μαζί με έμενα) έγιναν ένα τραγουδώντας τους στίχους ….. Η συναυλία διήρκησε σχεδόν 2.30 ώρες και πραγματικά ακούστηκαν  αγαπημένα τραγούδια αλλά και νέες δημιουργίες του Φ. Πλιάτσικα και Μ. Στόκα.

    Όλοι σχεδόν έφυγαν με μια γλυκιά αλλά συνάμα πικρή γεύση: «Έζησαν την μεγαλύτερη καλοκαιρινή στιγμή, άκουσαν τους Πυξ Λαξ αλλά δεν θα τους ξαναδούν μαζί». Απολογισμός της περιοδείας των Πυξ Λαξ εκτός από την εμπορική της επιτυχία είναι ότι κέρδισαν και εκατοντάδες νέους ακροατές και οπαδούς για τα επόμενα χρόνια….

    Όσον αφορά την δική μου άποψη οι Πυξ Λαξ είναι ένα σχήμα που έχει δώσει το στίγμα του στο ελληνικό πεντάγραμμο, καταγράφοντας μελωδίες και στίχους που θα μείνουν σε πολλούς από εμάς. Αν και οι ενορχηστρώσεις τους είναι πάντα φτωχές, αυτό δεν αναιρεί τις ωραίες μελωδίες που έχουν δημιουργήσει.


    Tags
    Καλλιτέχνες:Πυξ ΛαξΜουσική Γενικά:συνέντευξη



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #23525   /   09.10.2011, 17:57   /   Αναφορά
    Τη μέρα της συναυλίας, δυστυχώς, έλειπα από την πόλη και δε μπόρεσα να παρευρεθώ.

    Όλοι όσοι ήταν εκεί, άνθρωποι μικρότεροι αλλά και μεγαλύτεροι από εμένα, μου είπαν ακριβώς όσα έγραψες κι εσύ, Γιάννη.

    Μπράβο για το λιτό, μεστό κι εμπεριστατωμένο κείμενό σου!