ελληνική μουσική
    565 online   ·  210.844 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Λένα Πλάτωνος - Η συναυλία στο Παλλάς

    Το cd αυτό αποτελεί ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσε η Λένα Πλάτωνος στο Παλλάς, την βραδιά της 20ης Οκτωβρίου του 2009.

    Λένα Πλάτωνος - Η συναυλία στο Παλλάς

    Γράφει η Αυγή (kithara-woman)
    16 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 20 Μαΐ 2010

    Στo cd, όπως και στη συναυλία, συμμετέχουν η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Γιάννης Παλαμίδας και σε ένα τραγούδι η Victoria Bozhyk.

    Πρόκειται για ένα διπλό cd, συνολικά 30 τραγούδια, σε μουσική και στίχους της Λένας Πλάτωνος, στο πρώτο cd, ενώ στο δεύτερο, το στιχουργικό μέρος των τραγουδιών ανήκει στην Μαριανίνα Κριεζή. Το cd  κυκλοφορεί σχεδόν 30 χρόνια μετά τον πρώτο δίσκο της Λένας Πλάτωνος ‘’Σαμποτάζ’’ που τότε θεωρήθηκε πρωτοποριακός από άποψη σύνθεσης κυρίως αλλά και στίχου.

    Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο τραγούδι, η αίσθηση που σου αφήνει, είναι από τη μια, το πόσο προσεγμένος  και καθαρός είναι ο ήχος, λίγα όργανα συνολικά (κιθάρα, πιάνο που παίζει η ίδια, τύμπανα, μπάσο) και από την άλλη, εκτός από την διαύγεια του συνολικού αποτελέσματος, ο ίδιος ο ήχος, τα τραγούδια της Πλάτωνος, έχουν από μόνα τους να διηγηθούν τη δική τους ιστορία, και οι ήχοι είναι πρωτότυποι.

    Βέβαια, πρόκειται για ζωντανή εκτέλεση ήδη γνωστών τραγουδιών που έχει κυκλοφορήσει η Λένα Πλάτωνος στο παρελθόν, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά για κάποιον σαν εμένα που δεν έχω δει επί σκηνής την Πλάτωνος, καταλαβαίνω ότι σίγουρα έχω κάνει μια σημαντική παράλειψη..

    Ξεκινώντας ήδη από το πρώτο cd ξεκινάει και το μουσικό ταξίδι, άλλοτε στην πλατεία Καπνικαρέας, άλλοτε στη θάλασσα, την μητέρα του κόσμου, όπως την αποκαλεί η Λένα Πλάτωνος στο ομώνυμο τραγούδι  ‘’θάλασσα’’, άλλοτε σε ένα σαλούν, στο πρώτο τραγούδι του δεύτερου cd ‘’θα συναντηθούμε στο σαλούν’’. Άλλες φορές ταξιδεύουμε πάνω σε μια ‘’γαλάζια κιθάρα’’, κι άλλες κλείνουμε ‘’ραντεβού στην όαση’’. Στη συνέχεια με την ‘’πτήση 201’’ γυρίζουμε από τη Βουδαπέστη για να ταξιδέψουμε ξανά μέσα από τις αίθουσες του σινεμά στις ‘’χίλιες και μια νύχτες σινεμά’’ και στη συνέχεια να μεταμορφωθούμε σε ‘’κινούμενα σκίτσα’’ και να ξεκινήσουμε και να ‘’πάμε μια βόλτα στο σουπερ μάρκετ’’.

    Όπως είναι φανερό ακόμα κι από τους τίτλους των τραγουδιών, η γραφή της Πλάτωνος, όπως επίσης και της Μαριανίνας Κριεζή, έχει κάτι το φανταστικό και σουρεαλιστικό. ‘’Δύσκολες’’ λέξεις, από την άποψη ότι δεν συνηθίζονται πολύ σε τραγούδια πχ σαμποταζ, αμπαλαζ, καμουφλαζ, σαλουν, κλπ, μπλέκονται με τις συνθέσεις, που άλλοτε είναι πιο ηλεκτρονικές και άλλοτε κυριαρχεί το πιάνο.

    Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τα δυο μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη, στο πρώτο δισκάκι, τα ‘’βράδυ’’ και ‘’μόνο’’ που ερμηνεύουν η Σαβίνα Γιαννάτου με τον Γιάννη Παλαμίδα.

    Στο ίδιο δισκάκι υπάρχουν και τα πολύ γνωστά και αγαπημένα ‘’Ρόζα Ροζαλία’’ και φυσικά ο ‘’χορός των μπιζελιών’’, για να θυμηθούμε και τη ‘’Λιλιπούπολη’’.

    Αρκετά από τα τραγούδια είναι σε στυλ παρλάτας και κάποιες φορές θύμιζαν απαγγελία ποιήματος, αυτή την αίσθηση μου άφησαν.

    Η θεματολογία ήταν σχετική με απλά, καθημερινά θέματα και προβλήματα, με κοινωνικο- πολιτικές προεκτάσεις και αναφορές σε θέματα της καθημερινότητας, πχ στο τραγούδι ‘’εμιγκρέδες της Ρουμανίας’’. Όλα τα τραγούδια είναι γεμάτα εικόνες που περιγράφονται με απλά λόγια και σε κάνουν να νιώθεις πως είσαι κομμάτι της σκηνής που εκτυλίσσεται. Η Λένα Πλάτωνος μοιάζει να μας διηγείται ιστορίες.

    Στα συν του δίσκου η προσεγμένη έκδοση, που περιλαμβάνει φωτογραφίες και μια συνέντευξη της Λένας Πλάτωνος.

    Ίσως όμως, το μόνο μείον που μπορώ να βρω, είναι ότι ο ίδιος ο χώρος του Παλλάς είναι λίγο αταίριαστος με το όλο στυλ των τραγουδιών και της ίδιας της Πλάτωνος. Αλλά αυτό βέβαια αφορά την ίδια την παράσταση και όχι την ηχητική αναπαράσταση της.

     

    Αναλυτικά, τα τραγούδια στα δύο cd έχουν ως εξής:

    CD1
    1. Τι νέα, ψιψίνα;
    2. Ραντεβού
    3. Στην πλατεία Καπνικαρέα
    4. Εμιγκρέδες της Ρουμανίας
    5. Ντορούτσκα
    6. Παίζοντας με τη Βικτώρια
    7. Αλίμονο
    8. Βράδυ
    9. Μόνο
    10. Θάλασσα
    11. Πρωτομαγιά
    12. Η λάθος αγάπη
    13. Ερημιά
    14. Η κυψέλη
    15. Μετακόμιση
    16. Ο χορός των μπιζελιών
    17. Ροζα Ροζαλία


    CD2
    1. Θα συναντηθούμε στο σαλούν
    2. Γαλάζια κιθάρα
    3. Ραντεβού στην όαση
    4. Ο γύρος του κόσμου σε 1’
    5. Πτήση 201
    6. Το μαγικό μπλου τζην
    7. Χίλιες και μία νύχτες σινεμά
    8. Τα κινούμενα σκίτσα
    9. Πάμε μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ
    10. Αν μ’ αγαπάς, έλα να κάνουμε έρωτα
    11. Σαμποτάζ
    12. Στον αστερισμό του πιγκουίνου
    13. Το κοπερτί

     

    Ερμηνευτές: Λένα Πλάτωνος , Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης Παλαμίδας, Victori Bozhyk

    Μουσική: Λένα Πλάτωνος

    Στίχοι: Λένα Πλάτωνος, Μαριανίνα Κριεζή

    Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης

    Εταιρεία Παραγωγής: Lyra


    Tags
    Καλλιτέχνες:Γιάννης ΠαλαμίδαςΛένα ΠλάτωνοςΜαριανίνα ΚριεζήΜουσικά Όργανα:κιθάραΜουσική Γενικά:συνέντευξη



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #20128   /   20.05.2010, 02:38   /   Αναφορά
    Σαν ιδέα φαίνεται ελκυστική, μακάρι να είναι τόσο ελκυστική και η υλοποίησή της.
    #20129   /   20.05.2010, 09:13   /   Αναφορά
    Αυγούλα για άλλη μια φορά μου κίνησες το ενδιαφέρον!
    #20150   /   26.05.2010, 09:30   /   Αναφορά
    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ !!!

    ΕΙΘΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ !!!
    #20151   /   26.05.2010, 13:18   /   Αναφορά
    Ευχαριστω πολύ,παιδιά, για την ανάγνωση και τα σχολιάκια!!

    Είχα ακούσει ελάχιστα την Λένα Πλάτωνος,κάποια τραγούδια της, και από όσο κατάλαβα σε αυτό το διπλό cd,κακώς είχα ακούσει ελάχιστα!Κάθε τραγουδι και μια μικρή ιστορία.
    #21711   /   11.02.2011, 01:56   /   Αναφορά
    Γεια σου quitar-Woman.Δεν ανέφερες τον (συν)ενορχηστρωτη Στέργιο Τσιρλιάγκο (πληκτρα-synth...).Kαλή συνέχεια στις διαδρομές σου.
    #21768   /   11.02.2011, 12:11   /   Αναφορά
    Όντως,παράλειψη..Ευχαριστω για την υπενθύμιση και την ανάγνωση! :-)