ελληνική μουσική
414 online   ·  209.846 μέλη
αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

Αρπαξε τη Warner Music μέσα από τα χέρια της ΕΜΙ

Στα χέρια ομίλου Αμερικανών επενδυτών, του οποίου ηγείται ο Καναδός μεγιστάνας των μίντια Εντγκαρ Μπρόνφμαν, πέρασε η τέταρτη μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία του κόσμου, Warner Music.

Η μητρική της εταιρεία, Time Warner -ο μεγαλύτερος όμιλος μίντια του κόσμου- συμφώνησε χθες στην πώλησή της στον όμιλο Μπρόνφμαν έναντι 2,6 δισ. δολαρίων, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της βρετανικής δισκογραφικής ΕΜΙ ότι αποσύρει το ενδιαφέρον της για τη Warner Music. Η ΕΜΙ, τρίτη μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία του κόσμου, είχε καταθέσει νωρίτερα φέτος προσφορά ύψους 1,6-1,7 δισ. δολαρίων για τη Warner Music και μέχρι πριν από μία εβδομάδα φαινόταν ότι θα κατάφερνε να την αποκτήσει.
Γράφει ο Γιώργος - Άγγελος (Jorge) / 298 άρθρα στο MusicHeaven
Τρίτη 25 Νοέ 2003


Ωστόσο η Time Warner προτίμησε τον όμιλο των αμερικανικών εταιρειών, καθώς θα λάβει περισσότερο ρευστό, αναγκαίο για τη μείωση του ύψους 24,1 δισ. δολαρίων χρέους της. Παράλληλα, η συμφωνία θα είναι πιο εύκολο να εγκριθεί από τις αντιμονοπωλιακές αρχές αφού, σε αντίθεση με μια συγχώνευση Warner Music-EMI, δεν μειώνει τον αριθμό των δισκογραφικών εταιρειών.

Οι 5 αδελφές του πενταγράμμου

Το 75% της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας -η οποία ταλανίζεται από την πειρατεία, τη διακίνηση μουσικής από το Ιντερνετ και ανταγωνιστικά προϊόντα διασκέδασης όπως τα DVD και τα βιντεοπαιχνίδια- ελέγχεται σήμερα από πέντε εταιρείες, με πρώτη τη Universal που ελέγχει το 25,9% της αγοράς. Ακολουθούν οι Sony Music με μερίδιο 14,1%, η ΕΜΙ με 12%, η Warner Music με 11,9% και BMG με 11,1%. Ηδη Sony και BMG έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να συγχωνευθούν.

Με βάση της όρους της χθεσινής συμφωνίας, η Time Warner διατηρεί το δικαίωμα να επαναγοράσει μειοψηφικό μερίδιο στη Warner Music, η οποία αποτελεί εστία μεγάλων ονομάτων της διεθνούς δισκογραφίας, όπως η Μαντόνα, οι «R.E.M.» και οι «Red Hot Chili Peppers». Στην εξαγορά περιλαμβάνονται και οι μουσικές εκδοτικές δραστηριότητες της Time Warner, ενώ η συμφωνία επαναφέρει στο προσκήνιο της μουσικής βιομηχανίας τον Εντουαρντ Μπρόνφμαν, δημιουργό της Universal, η οποία αφού πέρασε στη γαλλική Vivendi ανήκει σήμερα στο NBC.

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!

σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

#306   /   25.11.2003, 16:55   /   Αναφορά
Ας σημειωθεί απλά ότι ο Bronfman, του οποίου ο όμιλος αγόρασε την Warner είναι ο πρώην πρόεδρος της Universal Music, της μεγαλύτερης ανταγωνίστριας όλων των εταιριών....Ξέρει καλά τα μυστικά του επαγγέλματος....
#308   /   26.11.2003, 11:11   /   Αναφορά
Σαφώς και το ξέρει, όμως μη νομίζετε πως είναι βέβαιο ότι η Warner music άλλαξε ουσιαστικά χέρια. Οι όμιλοι εταιρειών στην Αμερική είναι δομημένοι με τη μορφή πυραμίδας. Και είναι βέβαιο ότι στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται άλλου επιπέδου εταιρείες, τέτοιες μάλιστα που μπροστά τους εταιρείες σαν την Time Warner ή τον όμιλο Μπρόνφμαν θεωρούνται μύγες, παρόλο που για μας λογίζονται ως κολοσσοί. Ίσως τελικά η Warner music να παρέμεινε στην ίδια πυραμίδα και απλά να άλλαξε ο ενδιάμεσος διαχειριστής, γεγονός που εγώ τουλάχιστον, θεωρώ πολύ πιθανό.