ελληνική μουσική
    716 online   ·  210.847 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

    Σβήσιμο φωνής από τραγούδι

    Πώς μπορούμε να σβήσουμε τη φωνή του εκάστοτε τραγουδιστή σε ένα  κομμάτι για να βάλουμε άλλη φωνή της δικής μας  επιλογής;

    Σβήσιμο φωνής από τραγούδι

    Γράφει ο Σίμος Κουσκούνης (SimosKouskounis)
    7 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 09 Μαΐ 2011

    Θέλετε να βρείτε μια εκδοχή ορχηστρική  στο αγαπημένο σας κομμάτι; Κανένα πρόβλημα.

    Είναι η συνηθέστερη ερώτηση που μου έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια στο στούντιο. Πώς μπορούμε δηλαδή απλά και γρήγορα να σβήσουμε τη φωνή του εκάστοτε τραγουδιστή σε ένα  κομμάτι για να μπορέσουμε να βάλουμε  μια άλλη φωνή της δικής μας  επιλογής  και να παρουσιάσουμε ένα απλό DEMO.

    Για να εξηγηθούμε όμως εξ αρχής  εκατό τοις εκατό σβήσιμο φωνής δεν μπορεί να γίνει  και αυτό γιατί το track της φωνής  τα τελευταία χρόνια  υφίσταται μεγάλη επεξεργασία και τοποθετείται στη μείξη (mixdown), εκτός από το κέντρο του stereo image και δεξιά και αριστερά επεξεργασμένο από τους ηχολήπτες .

    Αυτό  όμως  είναι ένα άλλο κεφάλαιο που θα το εξετάσουμε στο μέλλον.

    Μπορούμε όμως  με μεγάλη επιτυχία να σβήσουμε τη φωνή από ένα τραγούδι και να προσθέσουμε μια δικιά μας και να παρουσιάσουμε ένα  DEMO.

    Σίγουρα στο εμπόριο υπάρχουν plug ins τα οποία είναι φτιαγμένα να κάνουν αποκλειστικά αυτή τη δουλειά εδώ όμως θα δείξουμε πως μπορούμε να κάνουμε απλά και γρήγορα το vocal removal σβήσιμο της φωνής χρησιμοποιώντας ένα απλό πρόγραμμα επεξεργασίας κυματομορφής.

    Θα χρειαστούμε λοιπόν ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κυματομορφής και στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιούμε το WAVELAB της STEINBERG που είναι και αρκετά διαδεδομένο στην αγορά .

    Πρώτη μας κίνηση λοιπόν είναι ότι ανοίγουμε την κυματομορφή:

    Σβήσιμο φωνής από τραγούδι

     

    Έπειτα επιλέγουμε το δεξί κανάλι right channel  και δίνουμε την εντολή αναστροφή φάσης  invert phase ή   flip reverse

    Σβήσιμο φωνής από τραγούδι

     

    Η επόμενη κίνηση είναι να αποθηκεύσουμε το υλικό μας μονοφωνικά δηλαδή ΜΟΝΟ ΜΙΧ:

    Σβήσιμο φωνής από τραγούδι

     

    Η επόμενή μας κίνηση είναι να ξανάσπλιτάρουμε την κυματομορφή. Δηλαδή να  ανοίξουμε την μονοφωνική κυματομορφή (Open)  και να την αποθηκεύσουμε (save) στερεοφωνικά:

    Σβήσιμο φωνής από τραγούδι

     

    Έν συνεχεία  επιλέγουμε το δεξί κανάλι right channel  και δίνουμε και πάλι την εντολή αναστροφή φάσης  invert phase ή   flip reverse:

    Σβήσιμο φωνής από τραγούδι

    Τώρα πλέον έχουμε υλικό χωρίς φωνές που είχαν μειξαριστεί στο κέντρο. Η επόμενη κίνηση είναι το να κάνουμε NORMALIZE σε όλη την κυματομορφή για να ξαναφέρουμε την δυναμική που έχουμε χάσει με την πιο πάνω επεξεργασία:

    Σβήσιμο φωνής από τραγούδι

     

    Τελειώνοντας  βλέπουμε ότι χρειαζόμαστε  make up στο EQ γιατί σίγουρα κάποια πρίμα  αν θα έχουμε χάσει όπως στην παρακατω εικόνα. Αφού διορθώσουμε το εκουαλάιζερ αποθηκεύουμε το υλικό μας που είναι πια έτοιμο για  περαιτέρω ηχογράφηση.

    Σβήσιμο φωνής από τραγούδι

     

    *Ο Σίμος Κουσκούνης

    είναι κιθαριστής - συνθέτης και

    Ιδιοκτήτης του Room-S Recording Studios
    www.wavemusic.gr
    simos@wavemusic.gr


    Tags
    Μουσική Εκπαίδευση:επεξεργασία μουσικής



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #22421   /   09.05.2011, 13:24   /   Αναφορά
    Μπραβο Σίμο και σε ευχαριστούμε, πολυ ενδιαφέρον το θέμα, θα φτiαξουμε πολλά καραοκε τωρα :))))
    #22424   /   09.05.2011, 14:14   /   Αναφορά
    Βοηθήστε με να καταλάβω πως εμπλέκεται ο νόμος με το vocal removal ?
    #22425   /   09.05.2011, 14:39
    Νομίζω ότι είναι ''παραποίηση έργου'' άλλα Σίμο μου ποτέ δεν έχει γίνει κάποιο θέμα πιστεύω διότι αν το κάνει κάποιος για να το τραγουδήσει απλά και να το ανεβάσει στο youtube αυτό αποτελεί παράλληλα διαφήμιση του έργου οπότε δεν ενοχλεί αν όμως το αναπαράγει για ίδιον κέρδος ... θα έχει πρόβλημα σωστά?

    #22426   /   09.05.2011, 14:57
    Πριν από αρκετά χρόνια είχα ξαναενορχηστρώσει και ηχογραφήσει 100 εκατό γνωστά τραγούδια για τις ανάγκες της εκπομπής Άντρες έτοιμοι για όλα .

    Η συγκεκριμένη εκπομπή ήταν στον αέρα νομίζω γύρω στα δυό χρόνια

    Για την δουλειά αυτή κόπηκαν και εισπράχθηκαν τα αντίστοιχα τιμολόγια και φυσικά πληρώθηκε ο αρμόδιος εισπρακτικός φορέας .

    Δεν υφίσταται θέμα παραποίησης έργου σε καμία περίπτωση demo .

    Ηθικό δικαίωμα για παραποίηση έργου μπορείς να προβάλλεις Νικόλα μου αν πάρω ένα κομμάτι το διασκευάσω και το ξανατραγουδήσω αποβλέποντας σε οικονομικό όφελος…. Χωρίς την άδεια του δημιουργού που κατά το πλείστον είναι εκχωρημένη από τους δημιουργούς στον αρμόδιο εισπρακτικό φορέα …

    Ας χαλαρώσουμε λίγο …. Και βάζει και όμορφα κομμάτια η Αλκυόνη ….


    #22427   /   09.05.2011, 15:08
    χαλαροι ειμαστε μαλλον πιο σωστα χαλαρός ειμαι :)

    #22429   /   09.05.2011, 17:48   /   Αναφορά
    Τι ωραία θέματα είναι αυτά !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Πάρα πολύ χρήσιμο άρθρο που δίνει απάντηση σε συναφείς ερωτήσεις πολλών μελών .

    ΄Ατομα σαν κι εσένα Σίμο νομίζω , κατα τη γνώμη μου, πως είναι πολύτιμα στην Κοινότητα του Μ/Η κι αξίζουν τα συγχαρητήριά μας κι ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ».

    Από αύριο (πρωί-πρωί ) θα τρέξω στην αγορά για την αναζήτηση και προμήθεια του προγράμματος

    Μου έδωσες «τροφή» για πολλές ώρες ευχάριστης αλλά και χρήσιμης προσωπικής απασχόλησης .

    Μια ερώτηση αν επιτρέπεις: Μπορούμε με το πρόγραμμα αυτό (εκτός της φωνής) να απομονώνουμε και να αντικαθιστούμε ( παίζοντας εμείς δηλ) κάποιο μουσικό όργανο της επιλογής μας από ένα επεξεργαζόμενο μουσκό κομμάτι;;



    #22430   /   09.05.2011, 19:47
    Καλησπέρα φίλε μου Γιάννη.

    Για μία ακόμα φορά σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    Πρώτα πρώτα να μην εκληφθεί ως διαφήμιση η χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος .

    Την συγκεκριμένη επεξεργασία μπορείς να την κάνεις με οποιοδήποτε πρόγραμμα ,οποιασδήποτε εταιρείας για επεξεργασία κυματομορφής από τα τόσα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

    Απλά εγώ χρησιμοποιώ προγράμματα αυτής της εταιρείας από το 86-87 και … βγάλε….



    Τώρα γι αυτό που με ρωτάς θα χρειαστείς και ένα επιπλέον plug in που λέγεται multi band compressor.

    Διευκρινίζω όχι απλό compressor αλλά multi band compressor.

    Οποιασδήποτε εταιρείας !

    Συνήθως αυτά τα plug ins συμπεριλαμβάνουν και gate , expander ,

    d-esser και φυσικά compressor / limiter .

    (Το καθένα τους απλά και μόνο για να περιγραφεί θέλει και ένα άρθρο … )

    Αφού έχεις λοιπόν διάθεση για ψάξιμο και πειραματισμό , οπλίσου με υπομονή και επιμονή και όπου κολλήσεις … εδώ είναι ο φίλος σου ο Σίμος.

    Καλωσόρισες στον υπέροχο κόσμο της ηχοληψίας !



    ΥΓ. Το μεζέ δεν τον ξεχνάω …


    #22431   /   09.05.2011, 20:51
    Eυχαριστώ πολύ για την άμμεση απάντηση Σιμο. Διάθεση έχω ,γνώσεις τεχνολογίας δεν έχω . Ειδικά με αυτές τις ξενόγλωσσες ορολογίες .............. άστα να πάνε . Με κάλυψες όμως πλήρως , καθόσον «κρατάω» και μου αρκεί η γενική απάντησή σου , το ότι δηλαδή μπορεί να γίνει και η αντικάσταση ενος οργάνου . Σαφώς και αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι δεν διαφημίζεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα . Η διαφήμιση-κερδοσκοπία έχει διαφορετικό «πρόσωπο» από «το πρόσωπο» ενός μέλλους που απλώς βοηθάει μέσω των άρθρων με ότι μέσο (πχ. πρόγραμμα) γνωρίζει και έχει στη διαθεσή του.

    Άντε να κάνουμε και ένα «χαλαρό» καράοκε με τον προηγούμενο σχολιαστή ,τον κοινό μας φίλο τον Νικόλα (AlfaWOLF)


    #22433   /   10.05.2011, 14:42
    ..."μπορεί να γίνει και η αντικάσταση ενος οργάνου"...



    Αυτό μπορεί να γίνει μονο αν το συγκεκριμένο όργανο που θέλουμε να αφαιρέσουμε έχει τοποθετηθεί "καρφί" στο κέντρο της στερεοφωνικής μίξης και δεν έχει επεξεργαστεί με στερεοφωνικά εφέ.

    Οι κυρίες φωνές γράφονται συνήθως μονοφωνικά και αν δεν τύχουν στερεοφωνικής επεξεργασίας -πράγμα σπάνιο σήμερα-, και τοποθετηθούν μετά στο κέντρο της στερεοφωνικής μίξης είναι πανεύκολο να βγουν από αυτήν.

    Οι φωνές η όργανα επεξεργασμένα με stereo εφέ τύπου phaser, flanger, chorus και deleay η με ψυχοακουστικά εφέ, αφήνουν πάντοτε κάποια ίχνη, μιας και όλα βασίζονται στην χρονική διαφορά του σήματος που φτάνει στο κάθε κανάλι ξεχωριστά, όπου ανάλογα με την ένταση του εφέ, τον διαχωρισμό L και R καναλιών και το μουσικό μέρος στα σημεία που πατάνε, μπορεί άλλοτε να βγαίνουν πιο έξω και άλλοτε να καλύπτονται από μουσική και να μην γίνονται εύκολα αντιληπτές.

    Σημείωση πως στην ηλεκτρονική μουσική γενικότερα, στο κέντρο της μίξης τοποθετούνται συνήθως και μπότα/ταμπούρο, οπότε καλό θα είναι στα καραόκε μας να προσθέσουμε τα ρυθμικά που θα λείπουν, εύκολα μα πρόχειρα με κάποια λούπα, η αν θέλουμε πιστότητα στον αρχικό αυθεντικό ήχο και ρυθμικό παίξιμο - και μπορούμε φυσικά- με κάποιο εικονικό drum machine sampler που το προγραμματίζουμε εμείς στο sequencer μας.

    #22436   /   11.05.2011, 13:33
    Σε ευχαριστώ φίλτατε klefth και εσένα για την απάντηση. Είσαι πλήρως κατατοπιστικός . Επικυρώνεται με το σχόλιό σου η παραπάνω παρατηρήσή μου " Τί ωραία Θέματα είναι αυτά " . Μπράβο σας βρε παιδιά . Πράγματι μαθαίνουμε πολύ ωραία και χρήσιμα πράγματα εδώ .

    #22434   /   10.05.2011, 20:41   /   Αναφορά
    Τέλειο άρθρο Σίμο! Φυσικά όπως ειπώθηκε, «μαγικά» αποτελέσματα για ΚΑΘΕ τραγούδι ΔΕΝ υπάρχουν, καθώς απομακρύνεται ό,τι είναι μιξαρισμένο στο κέντρο (πάντα χάνονται και άλλα πράγματα εκτός από τη φωνή, ενώ πολλές φορές χάνονται άλλα πράγματα ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ τη φωνή).


    Παρακάτω «μεταφράζω» όλα όσα έγραψες για το Audacity, αντί του Wavelab. Το Wavelab είναι πολύ πιο επαγγελματικό μεν, αλλά ως εμπορικό πρόγραμμα είτε το αγοράζεις, είτε το κατεβάζεις «σπασμένο» από torrent. Με το Audacity από την άλλη, που είναι ελεύθερο λογισμικό (GNU GPL), είσαι νόμιμος χωρίς να δώσεις ούτε 1 ευρώ, ενώ απολαμβάνεις αρκετά προηγμένες δυνατότητες επεξεργασίας ήχου, εκατοντάδες free plug-ins και υποστήριξη όχι μόνο Windows, αλλά και Linux, Mac-OS, κλπ. To Audacity το κατεβάζει κανείς από εδώ http://audacity.sourceforge.net.


    ---1η Μέθοδος--- (με τα βασικά εργαλεία του Audacity: εύκολη, αν και προτείνω να πάτε κατευθείαν στη 2η μέθοδο).


    ΒΗΜΑ 1: από το μενού File -> Import -> Audio… (ή Αρχείο -> Εισαγωγή -> Audio… αν έχουμε το ελληνικό μενού στο Audacity) εισάγουμε το τραγούδι (αλλιώς, απλά σύρουμε κι αφήνουμε το αρχείο wav ή mp3 πάνω στο audacity).


    ΒΗΜΑ 2: ανοίγουμε το μενού του καναλιού (δηλ. πατάμε το μαύρο τριγωνάκι αριστερά εκεί που είναι το όνομα του track) και δίνουμε Split Stereo Track (ή Διαίρεση Στέρεο Καναλιού), οπότε χωρίζει το αριστερό από το δεξιό κανάλι.


    ΒΗΜΑ 3: επιλέγουμε το right (δεξί) κανάλι (δηλ. το κάτω όπως εμφανίζονται οι κυματομορφές στην οθόνη), πατώντας απλά π.χ. λίγο επάνω από τα κουμπάκια Mute/Solo (Σιγή/Σόλο). Θα δούμε να «γκριζάρει» ολόκληρη η κυματομορφή του καναλιού.


    ΒΗΜΑ 4: από το μενού Effect -> Invert (ή Εφέ -> Αντιστροφή), αντιστρέφουμε τη φάση του ήδη επιλεγμένου δεξιού καναλιού.


    ΒΗΜΑ 5: πάλι από το μενού του κάθε καναλιού (το τριγωνάκι αριστερά) επιλέγουμε Mono: αυτό το κάνουμε ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ κανάλια.


    Σε αυτό το σημείο, αν πατήσουμε το PLAY (ή το space bar του πληκτρολογίου), θα ακούσουμε το τραγούδι με τα φωνητικά «θαμμένα» (ίσα που θα διακρίνονται). Φυσικά, μόνο αν είμαστε τυχεροί και το αρχικό μας τραγούδι είχε τα φωνητικά μιξαρισμένα ακριβώς στο κέντρο (κάτι που δε συμβαίνει συνεχώς).


    ΒΗΜΑ 6: από το μενού Effect -> Amplify (ή Εφέ -> Ενίσχυση), δίνουμε αρνητική τιμή ενίσχυσης, π.χ. -3 (ή όποια άλλη αρνητική τιμή βλέπουμε ότι μειώνει ακόμη περισσότερο τα αχνά φωνητικά που παρέμειναν).


    ΒΗΜΑ 7: από το μενού File -> Export (Εξαγωγή) αποθηκεύουμε είτε ως mp3 είτε ως wav το αποτέλεσμά μας.




    ---2η μέθοδος--- (καλύτερη, γρηγορότερη, με καλύτερα συνήθως αποτελέσματα, όμως προϋποθέτει να κατεβάσουμε αυτό: http://audacity.sourceforge.net/nyquist/centerpanremover.zip και να βάλουμε το αρχείο centerpanremover.ny που περιέχεται στο zip, μέσα στο φάκελο Plugins του Audacity, που είναι μέσα στα Program Files).


    ΒΗΜΑ 1: ίδιο με την 1η μέθοδο (εισάγουμε το τραγούδι στο Audacity).


    ΒΗΜΑ 2 (αντικαθιστά όλα τα βήματα 2, 3, 4, 5, 6 της 1ης μεθόδου): έχοντας εγκαταστήσει το plugin, στο μενού Effect (Εφέ) θα εμφανιστεί (χαμηλά στη λίστα) η εντολή Center Pan Remover… και στο παράθυρο που εμφανίζεται απλά πατάμε ΟΚ (οι αρχικές ρυθμίσεις του παραθύρου κάνουν συνήθως τη σωστότερη δουλειά, αλλιώς πειραματιζόμαστε).


    ΒΗΜΑ 3: ίδιο με το 7ο βήμα της 1ης μεθόδου (εξάγουμε το αποτέλεσμα σε wav ή mp3).

    #22444   /   12.05.2011, 14:42
    Εξαιρετικά τα σχόλια και του Κλέφτη και του Χάρη.

    Μπράβο ! Εύγε και στους δυό!


    #25089   /   29.07.2012, 11:03

     Ευχαριστώ πολύ,είναι κάτι που με απασχολούσε καιρό και δεν ήξερα πως γίνεται.


    Συγχαρητήρια!


    #28924   /   11.10.2014, 21:01   /   Αναφορά

    Το δοκίμασα στο wavelab καιδεναπομονώνει τα λόγια.