ελληνική μουσική
  436 online   ·  210.975 μέλη
  αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

  Δίχως μουσική... το τίποτα!

  Χωρίς τη μουσική θα επικρατούσε η δυστυχία και το χάος...

  Δίχως μουσική... το τίποτα!

  Γράφει ο Λάμπρος (kwhlab)
  2 άρθρα στο MusicHeaven
  Πέμπτη 04 Αύγ 2011

  Ώρες ώρες σκέφτομαι πως η μουσική είναι κάτι σαν έμβιο ον. Εξελλίσεται, αναπαράγεται, ελίσσεται και μας κρατάει συντροφιά σαν ένα καλο βίβλίο ή σαν ένα κατοικίδιο. Φανταστείτε τη ζωή σας δίχως μουσική. Θα ήταν μια ζωή μουντή και θα πνιγόσασταν ακόμη περισσότερο στη γκρίζα καθημερινότητα και την ηθική αναλγησία που σας περικλείει.

  Παρά την παρακμή και την υποκουλτούρα κάποιων ανθρώπων, η μουσική παραμένει ακλόνητη. Όπως είπαμε πριν, η μουσική εξελίσσεται... παίρνει διάφορες μορφές, Rock, Pop, Jazz, trance... Το μαγικό με τη μουσική είναι πως όσες μάσκες και αν φορά, πάντα σε ταξιδεύει και σε οδηγεί σε μέρη που κανένα... καλό ταξιδιωτικό γραφείο δεν θα μπορούσε.

  Απο τα αρχαία κιόλας χρόνια, οι εκδηλώσεις της ζωής ήταν συνιφασμένες με τη μουσική. Γάμοι, πανηγύρια, γλέντια, χαρές και λύπες. Γιατί αυτό είναι το μυστήριο της μουσικής... Μπορεί να σου κρατήσει συντροφία σε ένα γλέντι αλλα και σε ένα άδειο σκοτεινό σπίτι, όταν είσαι στις μαύρες σου. Σκεφτείτε γάμο χωρίς μουσική.... ένα πανηγύρι χωρίς κλαρίνα, αρα και χωρίς χορό. Η μουσική είναι ένα μέσο εξωτερίκευσης και όσο και αν κάποιοι προσπαθούν αν το υποδαυλίσουν, φτάνει το κουμπί "PLAY" ...για να γεμίσει ο χώρος με τις θεραπευτικές ιδιότητες της.

  Τέλος, πρέπει όλοι να αναλογιστούμε πως η μουσική και άλλες τέχνες αλληλοεξαρτούνται... Αρκετό είναι να σκεφτούμε πως δίχως τη μουσική, δε θα υπήρχε ο χορός ... Αρα δύο σημαντικές απώλειες απο τη ζωή μας. Ολόκληρες βιομηχανίες έχουν στηριχτεί και άνθρωποι έχουν πλουτίσει απο το γλυκό άγγιγμα της μουσικής στις ψυχές των ανθρώπων.

  Το συμπέρασμα είναι πως χωρίς τη μουσική θα επικρατούσε η δυστυχία και το χάος στις ζωές των ανθρώπων.


  Tags
  Μουσικά Είδη:JazzPopRock  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

  #23178   /   05.08.2011, 15:00   /   Αναφορά
  Δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν κάποιο πρόβλημα ακοής και δυστυχώς, δεν

  μπορούν να απολαύσουν αυτή τη μαγεία που προσφέρει η μουσική, είναι

  καταδικασμένοι να ζουν μέσα στη δυστυχία και το χάος; Δεν το νομίζω...

  και χωρίς τη μουσική ο άνθρωπος μπορεί να ζεί ευτυχισμένος, αρκεί να βρεί άλλα πράγματα που θα τον κάνουν να νοιώθει το ίδιο καλά.
  #23179   /   05.08.2011, 18:42
  Στην ταινία "Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού" υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σκηνή μεταξύ ενός ιδεαλιστή καθηγητή και μιας κωφάλαλης κοπέλλας (Γουίλλιαμ Χάρτ, Μαρλή Μάτλιν) κατά την οποία αναδεικνύεται οτι τα κωφάλαλα άτομα έχουν ένα υποτυπώδη τρόπο να "αισθάνονται" την μουσική μέσω ελαφρών δονήσεων και ακολουθώντας τις κινήσεις του παρτεναίρ χορευτή. Δεν ξέρω αν ισχύει, αλλά είναι ενδιαφέρον...

  #23183   /   06.08.2011, 19:07
  Ισχύει αγρίως.Σε ένα φόρουμ που σύχναζα παλιότερα κάναμε μιά συνάντηση στη Λάρισα και μεταξύ τών παιδιών που ήρθαν ήταν και δύο κωφάλαλοι.Το βράδυ πήγαμε σ'ένα "ελληνάδικο" κι'εκεί οι κωφάλαλοι "ξεβιδώθηκαν" στον χορό,ούτε βήμα δέν έχαναν.Μάς εξήγησαν (με νοήματα βεβαίως) πως είχαν μάθει να αντιλαμβάνωνται τίς δονήσεις στο δάπεδο τής αίθουσας και από αυτές καταλάβαιναν τον ρυθμό.Επίσης παρακολουθούσαν και τίς κινήσεις τών λοιπών επί τής πίστας χορευόντων και συγχρονιζόντουσαν μ'αυτές.  Υπάρχουν επίσης και μπαλλέτα κωφαλάλων.  Τέλος,θυμάμαι πως σε κάποιο βιβλίο που έχω με θέμα τούς ήχους,υπάρχει φωτογραφία μαθητών ενός σχολείου κωφαλάλων που σκυμμένοι πάνω από το πιάνο τής δασκάλας τους,"αισθανόντουσαν" την μουσική μέσω τών δονήσεων που μετέδιδε το πιάνο στο αυτί τους.  ΥΓ.Το υπέρτατο παράδειγμα βέβαια είναι τού Μπετόβεν,ο οποίος έγραφε μουσική ακόμα και όταν κουφάθηκε.Δέν είχε ανάγκη να ακούη τους ήχους με τ'αυτί του,τους "άκουγε" με το μυαλό του,αφού ήξερε πώς θα ηχούσε κάθε νότα που έγραφε στο χαρτί.


  #23182   /   06.08.2011, 10:25   /   Αναφορά
  ...Πιστεύω πως είναι αδύνατον να μιλάμε για έναν κόσμο χωρίς μουσική αφού δεν μπορούμε καν να γνωρίζουμε πως θα ήταν το σύμπαν χωρίς αυτήν.. Εννοώ πως η μουσική έχει αλλάξει τόσο τα δεδομένα της εξέλιξης του κόσμου που η απουσία της θα μας είχε φέρει σε ένα άλλο επίπεδο, το οποίο δεν μπορώ να γνωρίζω εάν θα ήταν καλό ή κακό! Το σίγουρο είναι πως η μουσική μπορεί να ήταν η αφορμή ακόμα και για την γέννησή μας, και από τη στιγμή που γεννηθήκαμε μας συντροφεύει και όπως έγραψες και στο άρθρο.. μας ταξιδεύει..(:
  #23188   /   09.08.2011, 17:21   /   Αναφορά
  Καταλαβαινω πως το συμπερασμα αυτου ειναι πως ο ανθρωπος χρειαζεται τη μουσικη και στη χαρα και στη λυπη του..οπως και η μουσικη χρειαζεται τον ανθρωπο για την εξελιξη της...
  #24283   /   19.02.2012, 13:14   /   Αναφορά
  Τόσο αληθινό, πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει την έκφραση, δε μπορώ να σκεφτώ αν δεν ακούω μουσική ή με χαλαρώνει η μουσική. Από μόνο του αυτό, σημαίνει ότι είμαστε ένα με αυτή και με την έλλειψή της πραγματικά θα επικρατούσε χάος.
  #25606   /   26.10.2012, 02:48   /   Αναφορά

  "Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος....", το είπε κι ο Νίτσε... ;)