ελληνική μουσική
  232 online   ·  210.976 μέλη
  αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

  Αφιέρωμα στον βάρδο της Κρήτης Κώστα Μουντάκη

  30 Ιανουαρίου 2012 στο BADMINTON, ΕΝΑΡΞΗ 21.00

  Αφιέρωμα στον βάρδο της Κρήτης Κώστα Μουντάκη

  Πέμπτη 19 Ιαν 2012

  Ο Κώστας Μουντάκης (1926-1991) υπήρξε γνήσιος εκφραστής της λεβεντιάς, της ομορφιάς, της λευτεριάς και της αγωνιστικότητας του Κρητικού και της Κρητικής ψυχής. Η καταξίωση και η φήμη του ως μεγάλου λυράρη και τραγουδοποιού ξεπέρασαν τα όρια της Κρήτης. Εξαπλώθηκε σ’ όλη την Ελλάδα και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους Έλληνες της διασποράς, τους οποίους είχε επισκεφθεί πολλές φορές.

  Όπως επισημαίνει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος: «O Μουντάκης δεν ήταν κομμωτής μιας μουσικής περούκας, ένας συντηρητής, ένας ταριχευτής, ένα αποστεωμένο κατάλοιπο μιας παρωχημένης τέχνης. Έπιανε το σφυγμό της σημερινής ζωής και τον διοχέτευε στα στέρεα μουσικά καλούπια καθιστώντας την παράδοση ζώσα και μετατρέποντας το επίκαιρο σε  αιώνιο».

  Είκοσι ένα χρόνια μετά το φυσικό του τέλος, πραγματοποιείται ένα μεγάλο αφιέρωμα στις 30 Ιανουαρίου, στο θέατρο Badminton, στο πλαίσιο της σειράς «Τα πρόσωπα του Ελληνικού Τραγουδιού» από διακεκριμένους και δημοφιλείς μαθητές του.

   

  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

  Ross Daly, Κέλλυ Θωμά, Γιώργος Κατσαμάς, Γιώργος Μανωλάκης, Μάνος Μουντάκης, Αντώνης Παπαδάκης, Γιάννης Παπατζανής, Νίκος Παραουλάκης, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Πάρις Περυσινάκης, Στέλιος Πετράκης, Γιάννης Ρομπογιαννάκης, Σπυριδούλα Τουτουδάκη, Βασίλης Σταυρακάκης, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Γιάννης Χαρούλης

  Πέρα από την Τέχνη της λύρας ο Κώστας Μουντάκης τους δίδαξε ότι κάθε μουσικός πρέπει να πάρει το υλικό της παράδοσης, να το σεβαστεί απόλυτα, αλλά να το αποδώσει με ένα δικό του προσωπικό τρόπο.  Ακολουθώντας αυτήν την υπόδειξη όλοι οι συντελεστές του αφιερώματος ανεβαίνουν στην σκηνή του θεάτρου Badminton για να μας θυμίσουν τραγούδια όπως τα : «Μεσοπέλαγα Αρμενίζω», «Στης Γραμπούσας τ’ Ακρωτήρι», «Βοσκαρουδάκι Αμούστακο», «Ο Αργαλειός», «Ο Πραματευτής», «Ευθύνη Να’σαι Κρητικός», «Πουλιά μου Ταξιδιάρικα», «Για Σένα Κλαίω και Πονώ», «Γέμισε ο Κόσμος Ερωτιές», «Ο Φτωχός Ψαράς» κ.α.

   

  Ενορχηστρώσεις Α΄ Μέρους: Ross Daly

  Ενορχηστρώσεις Β΄ Μέρους: Πάρις Περυσινάκης

   

  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

  Μιχάλης Κουμπιός

   

  Προπώληση: Public, Metropolis, viva.gr, ticketnet.gr, 210 8840600

  Εισιτήρια: Α’ Ζώνη 25€, Β’ Ζώνη 20€, Γ’ Ζώνη 15€, Φοιτητικό Γ’ Ζώνη 12€

  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

  #24120   /   19.01.2012, 21:29   /   Αναφορά
  Κρητική παράδοση, κρητική μουσική... Απίστευτο το μεγαλείο της!!!! Πόσο θα'θελα να πάω! Μακάρι να μπορούσα!