ελληνική μουσική
    798 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

    Site του Μήνα: Δήμητρα Γαλάνη

    Εδώ και χρόνια που σερφάρω στον χώρο του Διαδικτύου, μια από τις πρώτες –και θλιβερές- διαπιστώσεις μου ήταν ότι, ενώ η χώρα μας διαθέτει τόσους αξιόλογους μουσικούς, οι ιστοσελίδες τους δεν είναι διόλου αντάξιες της καλλιτεχνικής τους αξίας. Στις περισσότερες από αυτές, το αίσθημα της απαξίωσης για το Διαδίκτυο και της εγκατάλειψης είναι κάτι παραπάνω από διάχυτο. Ίσως αυτός να ήταν και ο πρώτος λόγος που με έκανε να ξεχωρίσω εξ αρχής την ηλεκτρονική σελίδα της Δήμητρας Γαλάνη, μιας σελίδας φτιαγμένης με μεράκι, τόσο ανθρώπινης που μόλις μπαίνεις στους χώρους της, νιώθεις αμέσως την ζεστασιά που εκπέμπει η ίδια η καλλιτέχνις...
    Γράφει ο Γιώργος (Giorgos)
    4 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 25 Μαΐ 2004
    Η ιστοσελίδα είναι σε μορφή πλήρους οθόνης (fullscreen) και σε λειτουργία flash. Με την στολή του Superman τη μουσική του Batman και διάχυτο χιούμορ, η Δήμητρα με τη μορφή κινουμένων σχεδίων είναι η ξεναγός μας. Πρώτη μας επιλογή το βιογραφικό της. Ξεχάστε τις κοινότυπες βιογραφίες, που προσπαθούν μέσα σε μια σελίδα να κλείσουν δεκαετίες ολόκληρες, αυτές που προορίζονται για να τοποθετηθούν σε προγράμματα συναυλιών και τις έχουμε πλέον αποστηθίσει. Εδώ η ίδια η καλλιτέχνις παίρνει τον λόγο και μας αφηγείται τη ζωή της βήμα προς βήμα, χωρίς περιορισμό χωροχρόνου. Όχι μία αλλά τριάντα (30!) σελίδες, γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, είναι στη διάθεση του επισκέπτη, έτοιμες να τον καθοδηγήσουν στο ταξίδι μιας ζωής. To section αυτό επιτελεί τριπλό έργο:

    1. Μαθαίνεις για την Γαλάνη. Για την τραγουδίστρια, την μουσικό, τη συνθέτι, την παραγωγό. Μετά δυσκολεύεσαι να χρησιμοποιήσεις σκέτο τον όρο «τραγουδίστρια».
    2. Μαθαίνεις για την Δήμητρα. Από τα παιδικά χρόνια και το σχολείο μέχρι την ωριμότητα, όλες αυτές οι σελίδες σού αποκαλύπτουν τον ζεστό και προσιτό άνθρωπο, τον οποίο άφησαν ανεπηρέαστο τα…starιλίκια (sic) και οι βεντετισμοί.
    3. Μαθαίνεις –κυρίως- για την ελληνική μουσική. Το τμήμα αυτό αποτελεί πολύτιμο ντοκουμέντο στο οποίο παρελαύνουν όλα τα μεγάλα ονόματα του τελευταίου μισού αιώνα από το χώρο της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

    Στην ιστοσελίδα ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί πλήρως για την τεράστια δισκογραφία της Δ. Γ., από τα 45άρια μέχρι και τον τελευταίο δίσκο «Επί σκηνής», για τον οποίο μάλιστα υπάρχουν πρόσθετες πληροφορίες στην κεντρική σελίδα. Στο τμήμα «1969-1999 – Εφ’ όλης της ύλης» παρουσιάζεται η απόλυτη συλλογή 10 δίσκων που κλείνουν μέσα τους 30 χρόνια δισκογραφίας, από την «Αθανασία» και τον «Σείριο» μέχρι το «Χάραμα» και το Μέγαρο Μουσικής. Το section παρέχει τους στίχους αλλά και ηχητικά αποσπάσματα από μερικά από τα πιο σημαντικά της τραγούδια.

    ¶ξιο ειδικής αναφοράς είναι το Forum της Δήμητρας Γαλάνη. Περιπλανηθήκαμε για ώρες στις σελίδες του και διαπιστώσαμε ότι τα μέλη του κρατούν ένα πολύ υψηλό επίπεδο, καταπιάνονται με την προβληματική του ελληνικού ήχου και του ελληνικού στίχου και αποδεικνύουν ότι σε εποχές που ο λόγος και η μουσική μοιάζουν χαμένοι σε δύσβατα μονοπάτια, υπάρχουν –ευτυχώς- ακόμα άτομα σκεπτόμενα που νοιάζονται βαθιά για το παρόν και το μέλλον της Τέχνης, αντιστεκόμενα στα σκουπίδια που μας βομβαρδίζουν ανηλεώς. Μεγάλη εντύπωση μάς έκανε το γεγονός ότι η ίδια η Δ. Γ. δίνει το «παρών» σε τακτά χρονικά διαστήματα, δείχνοντας ότι όχι μόνο νοιάζεται για την μουσική της κοινότητα, αλλά κι ότι αφιερώνει πολύτιμο χρόνο στο να διαβάσει τα άρθρα και τους προβληματισμούς του κοινού.

    Κι αν κουραστήκατε από την περιήγησή σας, το chatroom της Δ. Γ. σας περιμένει για να συζητήσετε και να χαλαρώσετε. Αν πάλι είστε πιο «αθλητικοί», δοκιμάστε να παίξετε…τέννις μαζί της. Σημ.: Είναι απείρως καλύτερη από ό,τι φαντάζεστε.

    Ίσως το μόνο που δεν μας άρεσε ήταν ότι δεν μπορέσαμε τελικώς να ακούσουμε τα ηχητικά αποσπάσματα, καθώς και να δούμε το τηλεοπτικό αφιέρωμα του MAD που παρέχει η σελίδα. Ελπίζουμε να είναι ένα προσωρινό τεχνικό πρόβλημα. Επίσης, θα θέλαμε στο μέλλον να υπάρχει η δυνατότητα προβολής των στίχων από όλα τα τραγούδια της, μαζί με μια μηχανή αναζήτησης στίχων.

    Συμπέρασμα: Πρόκειται για μια πλήρη ιστοσελίδα, άξια του ονόματος και της ιστορίας της καλλιτέχνιδος. Μας κέρδισε το χιούμορ της και η νεανικότητα που αποπνέει μέσα από τον χώρο αυτό. Ο λόγος της, μεστός, άρτιος, ζεστός, ανθρώπινος, μιλούσε κατευθείαν στην ψυχή μας. Τέλος, το μεράκι και η διάθεσή της να ασχοληθεί η ίδια προσωπικά με την ιστοσελίδα της ήταν η ευχάριστη έκπληξη. Τα συγχαρητήρια του ΜusicHeaven είναι κάτι παραπάνω από δεδομένα.

    Βαθμολογία: 5/5
    Διεύθυνση site: www.galani.gr

    Tags
    Μουσικά Είδη:ελληνική μουσικήΚαλλιτέχνες:Δήμητρα Γαλάνη



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    Administrator
    #578   /   26.05.2004, 09:31   /   Αναφορά
    Ευχαριστούμε Γιώργο για την κριτική. Το site της Γαλάνη είναι από τα πρώτα στο χώρο. Από την έναρξη της λειτουργίας του θυμάμαι πως είχε τόσο θερμούς υποστηρικτές, όσο και άλλους που το θεωρούσαν "παιδικό" ή πολύ προοδευτικό για την συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα. Πάντως είτε έτσι, είτε αλλιώς κερδίζει τον επισκέπτη και του δημιουργεί μια περιέργεια να ξαναμπεί, μήπως και ανακαλύψει κάτι που του ξέφυγε την προηγούμενη φορά. Με μένα τουλάχιστον, έτσι γίνεται :)
    #579   /   26.05.2004, 13:54
    Γιώργο το site είναι όντως πολύ καλό και μπράβο που το βρήκες και μας το πρότεινες ως το site του μήνα (είχα αρχίσει να βαριέμαι απίστευτα το προφίλ του Πορτοκάλογλου..)



    Κάποιες μικρές προσωπικές αναζητήσεις σε ιστοσελίδες καλλιτεχνών αποκάλυψαν οτι σε θέματα οργάνωσης ιστοσελίδας κακοτεχνούν(!)

    Είναι όντως ελλιπέστατες, βαρετές, αφήστε που πολλές φορές φιλοξενούνται σε geocities κτλ κτλ.Ελπίζω κ οι υπόλοιποι να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτού του site (όχι βέβαια αντιγράφοντας το) και να αρχίζουν λίγο,λίγο να τα συμμαζεύουν..



    ΥΓ. Φανταστείτε τον Νταλάρα με στολή Superman.. ¶ρε τι θα άκουγε απο τον Τζίμη..




    #580   /   26.05.2004, 19:13   /   Αναφορά
    Να 'στε καλά, παιδιά. Χαρά μου είναι να μπορώ να προβάλλω τέτοιους διαδικτυακούς τόπους όπως τους αρμόζει. Ειλικρινά, έχω βαρεθεί την σοβαροφάνεια που πρέπει σώνει και καλά να συνοδεύει οποιονδήποτε φτασμένο καλλιτέχνη. Αν κάποιος από αυτούς νιώθει ότι απορρέει μέσα από την ψυχή του και το ταμπεραμέντο του να προβάλλει με χιούμορ την ιστοσελίδα του, τότε ας το κάνει με τις ευλογίες όλων μας. Κι εγώ άκουγα χρόνια τώρα που επισκέπτομαι το εν λόγω site "Μα είναι δυνατόν μια Γαλάνη να το παίζει Superman και Βatman κλπ. κλπ.". Σας πληροφορώ ότι αφενός κανείς τους δεν έχει χιούμορ κι αφετέρου δεν μπορεί να διακρίνει το παιδί που ζει μέσα στη Δήμητρα, η οποία οδηγεί την Γαλάνη. Γιατί έτσι πρέπει να συμβαίνει, κι όχι το αντίστροφο. Δεν ξέρετε πόσο καιρό ήθελα να γράψω για αυτό το site (και να είναι καλά κι ο Jorge που μου έδωσε την δυνατότητα).



    Αυτό το πηγαίο χιούμορ προέρχεται από την αυθεντικότητα της καλλιτέχνιδος, που έχει μείνει αλώβητη τόσα χρόνια. Κι αν είναι να πάει μπροστά η ελληνική μουσική, τότε μαζί με το ταλέντο και τη δουλειά, έχει ανάγκη και την αυθεντικότητα του καλλιτέχνη, σε μια εποχή που όλοι μαϊμουδίζουν και έχουν σαν κριτήριο επιτυχίας το να συμβαδίζουν με τη μόδα και να αντιγράφουν άλλα κακέκτυπα. Μακάρι να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες στο χώρο του Διαδικτύου.
    Administrator
    #582   /   30.05.2004, 03:26
    Αυτό το μήνα, ο φίλος Giorgos, είχε την ιδέα να μας παρουσιάσει ως site του Μήνα, το site της Δήμητρας Γαλάνη. Εγώ παράλληλα ενημέρωσα τη Δ.Γαλάνη, μέσω του Forum της σελίδας της, για αυτή την παρουσίαση.



    Το εντυπωσιακό είναι ότι βρήκε το χρόνο και είχε την καλοσύνη να μας απαντήσει :-)



    Ορίστε τι μας έγραψε, επαναλαμβάνω, η ίδια η Δήμητρα Γαλάνη:



    [B]Κατ΄ αρχήν θέλω να ευχαριστήσω το Music Heaven για την διάκριση αυτή και να ευχηθώ σε ότι κάνετε καλή επιτυχία.

    Πήγα στο site σας και το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον και θεωρώ μεγάλη μας τιμή την παρουσίασή σας.

    Και λέω μας γιατί αυτή η διάκριση ανήκει στους φίλους επισκέπτες που κάθε μέρα ομορφαίνουν αυτόν το "σπίτι" με τη παρουσία τους και τη σκέψη τους.

    Όταν πρωτοκάναμε με τον Γιώργο Δομιανό και την Μυρσίνη Λοϊζου αυτό το site, είχαμε ένα όνειρο. Να γίνει πραγματικά ένας τόπος συνάντησης και μέσα από αυτό να δημιουργηθούν σχέσεις φιλίας και αλήθειας, ανάμεσα σε ανθρώπους με κοινές ευαισθησίες και επιλογές. Το καταφέραμε και με το παραπάνω θα έλεγα, και έτσι όποιος μπαίνει, καταλαβαίνει ότι εδώ θα είναι ελεύθερος να αφήσει άφοβα τη σκέψη του.

    Τώρα, εγώ προσωπικά, αισθάνομαι πανευτυχής και περήφανη για τους φίλους μου που για άλλη μια φορά, θέλω να τους ευχαριστήσω για τη παρουσία τους και την αγάπη τους για το "σπίτι" μας.

    Σας ευχαριστούμε λοιπόν όλοι

    Γειά χαρά![/B]



    Το σχετικό topic θα το βρείτε

    εδώ



    Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε την Δήμητρα Γαλάνη για τα καλά της λόγια και να δηλώσουμε παντοτινοί θαυμαστές της φωνής και του έργου της.



    Ευχαριστούμε Δήμητρα!

    #584   /   31.05.2004, 21:37   /   Αναφορά
    Από τη μία, αν το καλοσκεφτείς, είναι εντυπωσιακό που μια καλλιτέχνις του βεληνεκούς της Γαλάνη αφιερώνει πολύτιμο χρόνο για να διαβάσει για την κριτική της ιστοσελίδας της και μπαίνει μάλιστα στον κόπο να απαντήσει. Κι απ' την άλλη, είναι τόσο φυσικό ένας άνθρωπος με την απλότητα που διακρίνει την Δήμητρα να φροντίσει για αυτό το "σπίτι" που έχτισε με τόσο κόπο και μεράκι. Όλοι οι φίλοι αυτού του διαδικτυακού τόπου πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς που η οικοδέσποινά του τους φροντίζει με τόσο ζήλο και θέρμη και εκφράζεται για εκείνους με τα καλύτερα λόγια.



    Η τιμή, κυρία Γαλάνη, είναι όλη δική μας. Θερμές ευχαριστίες από το ΜusicHeaven για τα καλά σας λόγια, ακόμα θερμότερες οι προσωπικές μου ευχαριστίες που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε όσα έγραψα για την ιστοσελίδα σας. Να είστε πάντα καλά.