ελληνική μουσική
    430 online   ·  211.112 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

    Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;

    Το να μάθετε αποκλειστικά κιθάρα μόνος είναι δύσκολο εκτός αν αγαπάτε πραγματικά το όργανο και έχετε  την αυτοπειθαρχία να μελετάτε σταθερά...

    Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;

    Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
    128 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 25 Σεπ 2013

    Ερωτήματα, όπως τα παρακάτω, είναι συχνά και καθημερινά σ’ όλες τις μουσικές ιστοσελίδες.

    • Μπορώ να μάθω μόνος κιθάρα;
    • Μπορώ να εμπιστευτώ το διαδίκτυο να μάθω κιθάρα;
    • Τι λέτε για τα on line μαθήματα;
    • Μπορώ να μάθω κιθάρα από Video ταινίες;
    • Ποια ακόρντα να μάθω πρώτα;
    • Η μέθοδος άνευ διδασκάλου αρκεί να μάθω μόνος κιθάρα;
    • Αρκεί ένα βιβλίο με εικονογραφημένες συγχορδίες να βοηθήσει;
    • Ποιο σύστημα αυτοδιδασκαλίας είναι το καλύτερο;

     

    Το να μάθετε αποκλειστικά κιθάρα μόνος είναι δύσκολο εκτός αν αγαπάτε πραγματικά το όργανο και έχετε  την αυτοπειθαρχία να μελετάτε σταθερά... Αν λοιπόν πήρατε την απόφαση να δοκιμάσετε μόνοι σας , να ξέρετε ότι θα είναι πιο επίπονο, όμως με όρεξη και θέληση αλλά και με ‘’κυνήγι’’ ερωτημάτων σε  επαγγελματίες και στο διαδίκτυο να σας δίνουν συμβουλές πιστεύω ότι είναι εφικτό.

    Ελπίζω τα παρακάτω πρακτικά σε συνδυασμό με τα θεωρητικά άρθρα και τα YouTube Videos μου να βοηθήσουν τον αρχάριο και ειδικά αυτόν που θέλει να μάθει και είναι σε γεωγραφική περιοχή που δεν έχει μουσικά σχολεία και δασκάλους (αναφέρομαι κυρίως στην νησιώτικη ‘’άγονη γραμμή’’ όπου για 33 έτη υπηρέτησα και σ’ αυτούς είναι αφιερωμένο το άρθρο αυτό).

    Ιδανικό θα ήταν ,η καθοδήγηση από κάποιο δάσκαλο, σε μουσικό ωδείο ή από κάποιον επαγγελματία ή ερασιτέχνη που να παίζει καλά, για να σε βοηθήσει τουλάχιστον στα  βασικά. Εγώ προτρέπω τους αρχάριους μουσικούς φίλους – αν έχουν την οικονομική άνεση- να επιλέξουν , τουλάχιστον στην αρχή, την καθοδήγηση ενός δασκάλου. Ο δάσκαλος ξέρει το δρόμο που πρόκειται να ακολουθήσει ο μαθητής και έτσι ξέρει να τον οδηγήσει με την σωστή σειρά. Ο δάσκαλος βοηθάει και ενθαρρύνει τον μαθητή να ξεπεράσει τις δυσκολίες του, να του μάθει την σωστή στάση του σώματος, την σωστή δακτυλοθεσία και πώς να μην οδηγηθεί σε προβλήματα υγείας όπως π.χ. τενοντίτιδα.

    Βέβαια στο διαδίκτυο θα βρεις ιστοσελίδες με άφθονες πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά την κιθάρα με σκαριφήματα, εικόνες , φωτογραφίες , ηχητικά αποσπάσματα και videos. Τις έχεις όμως εμπιστοσύνη ;

     

    Η δική μου μέθοδος αυτοδιδασκαλίας

    Εγώ ακολουθώ τη μέθοδο με άρθρα διανθισμένα με εικονογραφημένες σελίδες, software (για εκμάθηση της ταστιέρας , ακόρντων , τρανσπορταρίσματος και γενικά μουσικών θεμάτων), ηχητικά αποσπάσματα και video clips για κιθάρα από μένα αλλά και επιλεγμένα videos από το διαδίκτυο.

    Ειδικά τα εικονογραφημένα ακόρντα σε συνδυασμό με τα videos αλλά και ο τρόπος εκλαϊκευσης των κειμένων, από την 40ετή ερασιτεχνική εμπειρία μου,  έχουν σκοπό την πρόληψη απογοήτευσης που δημιουργεί στον αρχάριο η δυσκολία εκμάθησης του πλούσιου και ποιητικού αυτού οργάνου. Πιστεύω ότι η μέθοδος αυτή να αποβεί χρήσιμη στους αρχάριους ερασιτέχνες.

    Έχω γράψει αρκετά άρθρα (πιστεύω τεκμηριωμένα κι όπου υπήρχαν ασάφειες ή λάθη ορθογραφικά , εμφανισιακά και ουσιαστικά-επειδή δεν έχω δυνατότητα editing-  έχω κάνει αντίστοιχη διόρθωση με αντίστοιχο σχόλιο)– μπορείτε να τα μελετάτε όταν έχετε χρόνο και να παίρνετε έστω και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Τα άρθρα που αφορούν και την κιθάρα είναι:

     

    Θεωρητικά μαθήματα  (κάντε κλικ) όπως:

     

    ‘’Τρανσπόρτο’’  (Το 2ο μέρος του άρθρου)

     ‘’ Μαθήματα Αρμονίας’’

    ‘’Κλίμακες Μινόρε’’

    ‘’κλιμακες και δρόμοι’’

    ‘’ Συγκερασμένα & Ασυγκέραστα συστήματα’’

     

    Μαθήματα για κιθάρα (κάντε κλικ)  όπως:

     

    ’οι βασικοί τύποι κιθάρας σήμερα’’

    ‘’κιθάρες με ειδικά τάστα και κιθάρες με παράξενα σχήματα’’

    ‘’το καποτάστο’’,

    ‘’Ταστιέρα κιθάρας και τα barre ακόρντα’’  

    ‘’Τα μυστικά του μετρονόμου ‘’

    20 έτοιμοι ρυθμοί drums-σε 2 σελίδες της ιστοσελίδας – (next για τη 2η σελίδα) για παίξιμο με κιθάρα ή άλλα όργανα.

     

    Μερικά software που θα σας βοηθήσουν άμεσα

    Jdownloader  :Θα σας βοηθήσει να κατεβάζετε από το YouTube ή τα video ή μόνο τον ήχο του video

    CyberLink Wave Editor : Πολύ Χρήσιμο όταν πχ θέλω να μάθω ένα κομμάτι instrumental και ειδικά ένα ταξίμ ή μια εισαγωγή σε μια συγκεκριμένη τονικότητα, διαφορετική όμως από αυτή που κυκλοφορεί το τραγούδι στα CDs στο εμπόριο ή από αυτή που τραγουδούν διάφοροι τραγουδιστές το τραγούδι στο YouTube ή το σπουδαιότερο με χαμηλότερη κατά βούληση ταχύτητα ώστε να εκπαιδευτείτε  ταχύτερα

    Σημείωση: Αν πρόκειται για ‘’τρανσπορτάρισμα’’ φωνής πάνω ή κάτω από 2 ημιτόνια η φωνή αλλοιώνεται (πχ η ανδρική μπορεί να μοιάζει γυναικεία ή παιδική….). Δείτε το εδώ στο χρόνο 0:10 από Cm σε Fm:

    https://www.youtube.com/watch?v=3Ffqe-ZMKVY

     

    Pitch Shifting σε audio clip και ταυτόχρονα Speed Changing

    https://www.youtube.com/watch?v=t7PVoIaoLmU

     

    Δείτε εδώ πολλά software για εκμάθηση διαφόρων οργάνων αλλά και μουσικής γενικά.

     

     

    Μαθαίνοντας Κιθάρα μόνος

    Μέρη κιθάρας

    μέρη κιθάρας
    μέρη κιθάρας

     

    Ταστιέρα Κιθάρας

     

    Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;

    Ένα on Line πρόγραμμα εκμάθησης ταστιέρας κιθάρας – πιστεύω σπουδαίο βοήθημα για τον αρχάριο, που σ’ εκπαιδεύει να μάθεις σιγά – σιγά τις νότες της ταστιέρας ορίζοντας εσύ πόσα τάστα θέλεις κάθε φορά .

    Το πρόγραμμα αυτό είναι  μια καλή  μέθοδος να μάθετε υπό τύπο ερωτήσεων , υποσυνείδητα και με επανάληψη , τις νότες μέχρι το 12οτάστο και ειδικά τις νότες στην 6η και 5η χορδή γιατί σ’ αυτές τις δύο  ‘’πιάνονται’’ σχεδόν τα περισσότερα ακόρντα.

    Άρα για έναν αρχάριο  που δεν έχει ακόμα ’’αφτί’’, σίγουρα θα είναι μεγάλη βοήθεια.

      

    Συμβουλές με λίγα λόγια

    Προσωπικά μ' αρέσουν όλα τα είδη κιθάρας και ανάλογα τι θέλω να παίξω αλλάζω από κλασσική /ηλεκτροκλασσική σε ακουστική/ ηλεκτροακουστική και κάπου – κάπου σε  ηλεκτρική.

    • Η κλασσική μπορεί να καλύψει πολλά είδη μουσικής. Βέβαια  παίζουν ρόλο και τα ακούσματα, το στυλ του καθενός , το παίξιμο με δάκτυλα ή πένα ή και τα δύο….
    • Αν είστε νέοι ξεκινήστε απ’ την αρχή με τα δάκτυλα και μάθετε τα ακόρντα και αρπεζέ
    • Το ακόρντο 7ηςθα το συναντήσετε σε πολλά βιβλία και με το όνομα: ‘’Σέτιμο’’.
    • Η θέση του δεξιού χεριού να είναι μεταξύ της οπής της κιθάρας και του καβαλάρη. Τότε ο ήχος θα είναι πιο δυνατός
    • Η ταστιέρα στην ακουστική κιθάρα είναι στενότερη και πιστεύω ότι διευκολύνει στην εκμάθηση των ακόρντων .
    • Η απόσταση από τάστο σε τάστο είναι 1 ημιτόνιο.
    • Για να αποκτήσετε ταχύτητα πρέπει να εξασκείστε αργά.
    • Συνηθίστε απ’ την αρχή το ‘’τυφλό σύστημα’’. Δηλαδή να μη βλέπετε την ταστιέρα είτε διαβάζετε παρτιτούρα είτε όχι. Αφήστε το αυτί να ακούει αν τα δάκτυλα πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Έτσι θα αποκτήσετε φυσικότητα αλλά και αυτοπεποίθηση στο παίξιμο σας.
    • Ακούτε μουσική με κιθάρα όσο πιο συχνά μπορείτε
    • Παίξτε με κάποιον άλλον καλύτερο από εσάς και ζητήστε του να σας μάθει κάποιο κόλπο.
    • Αν μαθαίνετε μόνος , στο διαδίκτυο θα βρείτε άφθονα jamming tracks για οποιοδήποτε στυλ μουσικής και οποιαδήποτε τονικότητα επιθυμείτε  ή χρησιμοποιήστε τους δικούς μου έτοιμους drum ρυθμούς για ελληνικά τραγούδια σε mp3 όπως εδώ ή χρησιμοποίησε μετρονόμο για να σολάρετε. Προσοχή στο tempo – να γιατί πρέπει απ’ την αρχή να μάθετε να μετράτε- γιατί είναι καλύτερα να χάνετε μερικές νότες στη μελωδία που παίζετε παρά το ρυθμό.
    • Κάντε ‘’ζέσταμα’’ με ακόρντα ή σόλο που σας ευχαριστούν.
    • Μη προσπαθήσετε ποτέ να αντικαταστήσετε τις χορδές της κλασσικής (ναϋλον)  με χορδές ακουστικής (συρμάτινες).
    • Μην αγοράζετε κιθάρα από το ‘’όνομα’’, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες σας και το στυλ σας. Επισκεφτείτε το μουσικό  κατάστημα με κάποιον έμπειρο κιθαρίστα.
    • Καλόν είναι η κιθάρα που θα αγοράσετε να έχει ‘’truss rod’’ που είναι μια ατσάλινη ράβδος στο εσωτερικό της ταστιέρας που χρησιμεύει να σταθεροποιεί αλλά και να ρυθμίζει (με μπουλόνι που έχει στο εσωτερικό της κιθάρας) την καμπυλότητα της ταστιέρας. (αν κάποτε σκευρώσει να έχετε δυνατότητα ρύθμισης).

     

    Κούρδισμα κιθάρας

    • Το κούρδισμα καθίσταται ευκολότερο με τη εξάσκηση και την πρόοδο. Η κλασσική μέθοδος είναι:
    • Να κουρδίζουμε την 5ηχορδή (Α=λα) με τον τονοδότη (διαπασών τόνου ΛΑ)
    • Κατόπιν πατάμε στο 5οδιάστημα στη Α (λα) και ταιριάζουμε την 4η χορδή ΡΕ (D).
    • Μετά θα πατήσουμε πάλι στο 5οδιάστημα στη D και θα ταιριάξουμε την 3η χορδή ΣΟΛ (G).
    • Τώρα όμως θα πατήσουμε στο 4οδιάστημα τη χορδή G και θα ταιριάξουμε την 2η χορδή την ΣΙ (B).
    • Κατόπιν θα πατήσουμε πάλι στο 5οδιάστημα στη χορδή Β και θα ταιριάξουμε την χορδή ΜΙ καντίνι (e).
    • Τέλος με ανοικτή τη χορδή e καντίνι θα ταιριάξουμε τη 6η χορδή ΜΙ μπάσο (Ε).

     

    Σήμερα όμως έχουμε τα ηλεκτρονικά κουρδιστήρια και είναι παιχνιδάκι. Οπότε εδώ απλά θα δώσω ένα On Line site για κούρδισμα. ΕΔΩ :

     

    Να θυμάστε ότι αλλάζουμε  νέες χορδές με τη μέθοδο ‘’μια βγάζω μία βάζω’’ .Ποτέ όλες ταυτόχρονα γιατί στρεσάρουμε το μπράτσο της κιθάρας  .

    Αν για πρώτη φορά θέτω νέες χορδές (δεν υπήρχαν παλιές) βάζω αυτές σταυρωτά (πχ την Ε και μετά την Β…) για να αποφύγω την πίεση στο μπράτσο.

    Αν οι χορδές είναι ναϋλον και καινούργιες μπορεί να διαπιστώσεις ότι ξεκουρδίζονται σχεδόν αμέσως και χρειάζονται πολλές φορές ξανακούρδισμα. Γι αυτό τις τραβάμε ελαφρά  προς τα πάνω (stretching out),από διάφορα σημεία της χορδής , αρκετές φορές και ξανακουρδίζουμε . Γι αυτό (σε κάποιο γλέντι) να έχουμε μαζί μας και παλιές ναϋλον χορδές ώστε με το που μας σπάσει κάποια το κούρδισμα της παλιάς να είναι σχεδόν άμεσο και σταθερό.

    Ένας τελικός έλεγχος κουρδίσματος είναι το τσεκάρισμα της νότας κάθε ανοιχτής χορδής με τη νότα που παίρνουμε πατώντας την ίδια χορδή στο δωδέκατο τάστο. Αν οι νότες δεν είναι ίδιες τότε απαιτείται από καλό γνώστη η μετακίνηση του saddle (της κοκάλινης ράβδου του καβαλάρη) ή προς το μέρος της ταστιέρας ή αντίθετα.

    Πάντα μετά την τοποθέτηση , ειδικά των ατσάλινων χορδών, να κόβουμε το περίσσευμα με έναν κόφτη ώστε να μη τραυματίσουμε κάποιον που θα κάθεται δίπλα μας.

     

    Δωδέκατο τάστο

     

    Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;

     

    Τρόποι κρούσεως των χορδών της κιθάρας

    Οι χορδές κρούονται είτε με νύχια είτε με πένα. Για κρούση με νύχια πρέπει τα νύχια του δεξιού χεριού να είναι ομοιόμορφα κομμένα και που να ξεπερνούν τις άκρες των δακτύλων και κάθε τόσο να φροντίζουμε να στρογγυλοποιούνται με το ψαλίδι και να λιμάρονται ή με χάρτινη λίμα νυχιών ή με ψιλό γυαλόχαρτο. Ένας καλός ήχος προέρχεται και από καλά λιμαρισμένα νύχια (να μην έχουν σχισίματα). Στο αριστερό χέρι δεν αφήνουμε νύχια. Τα ακροδάχτυλα του αριστερού χεριού πατούν στις χορδές καμπυλωτά.

    Υπάρχουν 2 τρόποι κρούσεως των χορδών:

     

    a.)   Tirando: Σημαίνει ελεύθερο χτύπημα της χορδής χωρίς όμως το δάκτυλο που τη χτύπησε να στηριχθεί σε κάποια πλησιέστερη χορδή. Δείτε το ΕΔΩ

     

    b.)   Appoyando: Σημαίνει χτύπημα της χορδής όμως το δάκτυλο που τη χτύπησε να στηριχθεί στην πλησιέστερη χορδή (πχ χτυπώντας με τον δείκτη την χορδή G μετά το χτύπημα το δάκτυλο στηρίζεται στη χορδή D). Δείτε το ΕΔΩ

     

    Τεχνικές Legato (Hammer On & Pulling Off)- Staccato –Sliding-Bending

    Με τον όρο Legato =’’Σύζευξη’’, εννοούμε την ένωση 2 φθογγόσημων διαφορετικής οξύτητας που τα εκτελούμε χωρίς καμιά διακοπή μεταξύ τους. Πχ χτυπούμε με το δεξί χέρι μια χορδή και με το 1ο δάκτυλο του αριστερού χεριού , αφήνουμε να ακουστεί ο ήχος της και απότομα θέτουμε το 2ο δάκτυλο στο επόμενο τάστο χωρίς όμως να ξαναχτυπήσουμε με το δεξί χέρι τη χορδή. Τότε η νότα αυτή ακούγεται ενωμένη με την πρώτη. Αυτό λέγεται και ‘’ανιόν legato’’ ή και Hammer On . Ενώ αν χτυπήσουμε πχ τη νότα G στην 1η χορδή και την αφήσουμε απότομα αυτό είναι το ‘’κατιόν legato’’ ή Pulling Off. Δείτε το ΕΔΩ

    Με τον όρο Staccato = ‘’ξερό χτύπημα’’, εννοούμε να ακουστεί μια συγχορδία ξερή και το επιτυγχάνουμε διακόπτοντας τον ήχο της θέτοντας την παλάμη του δεξιού χεριού πάνω στις χορδές ή απομακρύνοντας τα δάκτυλα του αριστερού χεριού που είχαν σχηματίσει ο ακόρντο. Δείτε το ΕΔΩ

    Sliding = ‘’ολίσθηση’’. Χτυπάμε μια νότα και γλιστράμε σταθερά σε μια άλλη χωρίς να ξαναχτυπήσουμε. Δείτε το ΕΔΩ

    Bending = ‘’Σήκωμα χορδής’’ (δεν αφορά την κλασική κιθάρα με ναϋλον χορδές). Με την τεχνική αυτή (σπρώχνουμε τη χορδή πλάγια και αφήνουμε το δάκτυλο να επιστρέψει στην αρχική του θέση) παράγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος (Bluesy sound) που μπορεί να είναι οξύτερος από λίγα cents μέχρι και ένα τόνο. Τέτοιον ήχο παράγουν εύκολα οι φυσαρμόνικες. Δείτε το ΕΔΩ

     

    Δακτυλοθεσίες

    Δείτε και μια σελίδα για δακτυλοθεσία με το δεξί χέρι (finger- style ) – πριν 40 χρόνια που μάθαινα εγώ κιθάραΕδώ

    Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;

    Μόλις συνηθίσουν τα δάκτυλα κάντε την εξάσκηση στο Μί Μινόρε (Em) .Χτυπούμε όλες τις χορδές χωρίς όμως καθόλου πατήματα με το αριστερό χέρι :

     Σε ρυθμό 6/8 αρπεζέ παίξτε το Em:

     Χτυπώντας με τον αντίχειρα (α) τη Μι μπάσο (Ε) και μετά διαδοχικά και ισόχρονα την Σολ (G)με το δείκτη (δ) - την Σι (B) με τον μέσο (μ)  - την Μι καντίνι (e) με τον παράμεσο (π) - την Σι (B) με τον μέσο (μ) -  και την Σολ (G) με τον δείκτη (δ).

    Μόλις μάθετε αυτά συνεχίστε το ίδιο μοτίβο 6/8 με άλλα ακόρντα σε αρπεζέ (arpeggios) με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και θα αισθανθείτε  τη γλυκύτητα των ακόρντων.

    Δείτε το video μου με finger-style και αρπεζέ:

    https://www.youtube.com/watch?v=qey5ZIRjubU

    Ομοίως να μάθετε αρπεζέ  για ρυθμό 8/8 κλπ….

     

    Αν γνωρίζετε να διαβάζετε παρτιτούρα τότε εκτελέστε αρπεζέ και τα παρακάτω:

    Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;

    Αν παίζετε με πένα τότε μπορείτε να μιμηθείτε τα ανωτέρω παίζοντας το αρπεζέ με την πένα.

     

    Βέβαια η ηχητική μεγαλοπρέπεια δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του παιξίματος με τα δάκτυλα .Ακούστε εδώ ένα μεγαλοπρεπές  ηχητικό  με πένα (χωρίς finger-style) σε Boogie- Boogie στυλ.

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6lbvSBNLLoo#at=96

      

    Πίνακας με όλα τα ακόρντα για τις κλίμακες ματζόρε

    Οι 3 πάνω χορδές: 6η(Ε) , 5η (Α) και 4η (D) λέγονται μπάσα και παίζονται με τον αντίχειρα. Οι 3 κάτω χορδές : 3η (G) , 4η ( Β) και 1η (e καντίνι) λέγονται και ακομπανιαμέντα και παίζονται αντίστοιχα με τους δακτύλους : Δείκτη , μέσο , παράμεσο .

    (Παλιά οι χορδές κλασσικής κιθάρας ήταν φτιαγμένες : τα ακομπανιαμέντα από έντερα οι δε μπάσες από μετάξι περιτυλιγμένο με λεπτό ορειχάλκινο σύρμα).

    Στην κιθάρα οι συγχορδίες (ακόρντα ή chords) τις περισσότερες φορές εμφανίζονται με διπλές (και στα μπαρέ και με τριπλές) τις ίδιες νότες κι αυτός είναι ο λόγος που το άκουσμα τους ηχεί μεγαλοπρεπώς. Για να είναι όμως ευχάριστο το άκουσμα τους πρέπει να εκτελούνται με λεπτότητα και να ακούγονται καθαρά όλοι οι φθόγγοι που αποτελούν τη συγχορδία.

    Σ’ ένα μουσικό κομμάτι η συνηθισμένη σειρά των ακόρντων (το λεγόμενο Chord Progression) είναι:IIVV7 – I που είναι η Τέλεια Πτώση. Τα γυρίσματα I – IV – V7 δίνουν ακουστικά το συναίσθημα της έντασης και η ισορροπία επανέρχεται με τις νότες του προσαγωγέα που βρίσκονται στην V7 με την επιστροφή στην τονική (Ι).

    Υπάρχουν όμως και άλλα είδη πτώσεων που θα συναντήσετε σε πολλά τραγούδια. Έτσι η πτώση IIV - V7 δηλαδή παραμονή στη δεσπόζουσα λέγεται Ατελής Πτώση.

    Επίσης η πτώση IIVI λέγεται πλάγια πτώση.

     

    Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;

    Δείτε εδώ και εδώ πίνακες με τα ακόρντα για όλες τις κλίμακες

     

    Ανοικτά Ακόρντα

    C-D-E-F:

    Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;


    G-A-B:

    Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;

     

    Δείτε και το video μου για τα ‘’Ανοικτά ακόρντα’’:

     https://www.youtube.com/watch?v=bC8pJXBXlyk

     

    Ακόρντα barre

     

    Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;

    Δείτε το άρθρο με εικονογραφημένα τα ακόρντα barre ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΤΥΛ  (Α – Ε – C – F style barre) και συνοδευόμενα videos ΕΔΩ:

    ‘’Ταστιέρα κιθάρας και τα barre ακόρντα’’  

     

    Καποτάστο (Capo)

    Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;

    Δείτε το πλήρες άρθρο ΕΔΩ: ‘’το καποτάστο’’,

     

    Ενορχήστρωση

    Μελετήστε τα  παρακάτω 4 τραγούδια. Προσπαθήστε να τα συνοδεύσετε με τα ακόρντα που σας δίνω. Μετά βρείτε αντίστοιχα τραγούδια της αρεσκείας σας και κάντε το ίδιο.

    Χιλιάδες τραγούδια με τα ακόρντα (όχι βέβαια πάντα 100% σωστά) θα βρείτε στο Kithara to.

    Το πρώτο τραγούδι  ‘’το ενορχηστρώνω’’ με  τα 3 βασικά ακόρντα (I IV V7 ) της τονικότητας C ματζόρε  (CFG7 )που είναι αρκετά για να ακούγεται (σ’ αυτό το τραγούδι)  η συνοδεία καλή ενώ στο δεύτερο με τα 3 βασικά ακόρντα (I IV V7 ): D - GA7 της τονικότητας D ματζόρε ‘’το ενορχηστρώνω’’ και με 3 επιπλέον ακόρντα (τα B7 – Em - F#m ) – δηλαδή 6 ακόρντα (D  - G– B7 -Em – A7 - F#m) για να ακούγεται η συνοδεία καλή.

    Θα μπορούσες στο 2ο τραγούδι στη θέση του Em και F#m να βάλεις το Α και στη θέση του Β7 το G οπότε η ενορχήστρωση να είναι πάλι με τα 3 βασικά ακόρντα (δοκίμασε το) και δες τη διαφορά. Είναι θέμα εξάσκησης και εμπειρίας η χρήση περισσοτέρων των 3 ακόρντων .

     

    ’Το Ακορντεόν ‘’ σε C ματζόρε

    Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;

     Ακούστε το ΕΔΩ

     

    ‘’Κάποιο Δειλινό’’ σε D ματζόρε

    Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;

    Ακούστε το ΕΔΩ

     

    Ομοίως σε Μινόρε αρμονικό


    Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;

    ‘’Ένα μαχαίρι’’ σε Am αρμονικό

     Ακούστε το ΕΔΩ 

    Το 3ο τραγούδι  το ενορχηστρώνω με  τα 3 βασικά ακόρντα (I IV V ) της τονικότητας Am μινόρε αρμονικό (AmDmE )που είναι αρκετά για να ακούγεται (σ’ αυτό το τραγούδι)  η συνοδεία καλή ενώ (το τραγούδι συνεχίζει με μετατροπία ανά ημιτόνιο)

     

    ‘’Αχ περιστέρι μου μη φεύγεις βιαστικό’’

     Ακούστε το ΕΔΩ :

     Το 4ο τραγούδι το ενορχηστρώνω με τα 3 βασικά ακόρντα (I IV V7 ): της τονικότητας Am μινόρε αρμονικό (Am – Dm – E ) αλλά και με 1 επιπλέον ακόρντο (το F) – δηλαδή 4 ακόρντα (Dm - GmA -F) για να ακούγεται η συνοδεία καλή.

    Θα μπορούσες κι εδώ στο 4ο τραγούδι στη θέση του F να βάλεις το Am οπότε η ενορχήστρωση να είναι πάλι με τα 3 βασικά ακόρντα (δοκίμασε το) και δες τη διαφορά. Είναι λοιπόν θέμα εξάσκησης και εμπειρίας η χρήση περισσοτέρων ακόρντων {από τα 7 διαθέσιμα σε κάθε τονικότητα .Δηλαδή των 3 βασικών (I IV V7 ) και εμπλουτισμό με διάφορα σχήματα – που να συμπεριλαμβάνουν εκτός των 3 βασικών άλλο ένα ή δύο ακόμα- ανάλογα με το τραγούδι}.

     

    Εκπαιδευτικά Videos κιθάρας

    Το ακόρντο C ματζόρε με ‘’άλλο’’ πιάσιμο

    https://www.youtube.com/watch?v=mK7648lb8No

     


    Συνδυασμός ακόρντων A - E - C shape (πχ στην D Χιτζάζ)

    τις μπασαδούρες

    https://www.youtube.com/watch?v=U3ot-1cC4tI

     

    Γιατί τα τάστα κιθάρας είναι ανόμοια σε μήκος; (θεωρητικό)

    Στην κιθάρα η απόσταση από τάστο σε τάστο είναι πάντα ένα ημιτόνιο ,δηλαδή η τονική απόσταση μετρούμενη με θεώρηση ημιτονίων είναι η ίδια, ενώ η απόσταση σε mm είναι κάθε φορά διαφορετική είναι όμως ανάλογη της συχνότητας που παράγεται πατώντας κάποιο τάστο.

    Επομένως το ημιτόνιο δεν ισοδυναμεί με μήκος που να ισχύει για όλα τα τάστα άρα γι αυτό απέχουν μεταξύ τους διαφορετικό μήκος.

    Άρα το ημιτόνιο δεν μπορεί ποσοτικά να προσδιοριστεί από μία συγκεκριμένη μεταβολή μήκους που να ισχύει για όλα τα τάστα.

    Δηλαδή τα τάστα είναι τοποθετημένα έτσι ώστε κάθε φορά που το πιέζουμε, το ισοδύναμο μήκος χορδής που φτιάχνεται  από πίεση του δακτύλου μας να είναι 1,059463 φορές μικρότερο  από ότι αν πιέζαμε  το δάκτυλο μας στο προηγούμενο τάστο ή αντίστοιχα 1,059463 φορές μεγαλύτερο από ότι αν πιέζαμε  το δάκτυλο μας στο αμέσως επόμενο.

    Βλέπε κεφάλαιο ‘’Κουρδίσματα – ενότητα Equal Temperament ΄΄ ΕΔΩ: ‘’ Συγκερασμένα & Ασυγκέραστα συστήματα’’

     

    Τα μήκη χορδών αλλά και η συχνότητα  ακολουθούν  μια γεωμετρική πρόοδο και  το "βήμα" της γεωμετρικής προόδου στην οποία ανήκουν οι τιμές συχνότητας των μουσικών φθόγγων της Equal Temperament είναι το 1,059463  .

     

    Πεντατονικές Κλίμακες

    Χρησιμοποιούνται κυρίως στην Jazz-Rock-Blues τεχνοτροπία. Η κλίμακα Blues δεν είναι τίποτε άλλο παρά η Μινόρε Πεντατονική με την προσθήκη μιας 4ηςνότας που επειδή δίνει τον χαρακτηριστικό Bluesy sound λέγεται νότα blue.Δείτε το λεπτομερές άρθρο μου ΕΔΩ

     

    Licks/ riffs

    Τα licks ή και riffs είναι ευκολομνημόνευτες μικρές μελωδικές μουσικές φράσεις (οι δικές μας ‘’εισαγωγές’’ τραγουδιού ή πχ τα ταξίμ) που συνδέουν ένα μουσικό κομμάτι και το ίδιο lick μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε πολλά παρόμοια τραγούδια ως έχει ή με κάποια δική μας παραλλαγή. (Πολλοί λένε ότι υπάρχει μια μικρή διαφορά μεταξύ του lick και του riff. Το Lick αναφέρεται κυρίως σε μελωδικές γραμμές ενώ το riff και σε συγχορδίες )

    Μπορούμε δε εύκολα το lick να το κάνουμε τρανσπόρτο πάνω κάτω της ταστιέρας όσα τάστα θέλουμε. Αν δε το lick περιέχει νότα ανοικτής χορδής κατά το τρανσπόρτο η νότα αντικαθίσταται από ίδια νότα ενός του τάστου ή του αμέσως κοντινότερου τάστου. Να γιατί πρέπει σιγά-σιγά να μαθαίνουμε απ’ έξω τις νότες τις ταστιέρας. Δείτε ένα παράδειγμα licks  ΕΔΩ

     

    Σφιγμένη τεχνική

    Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;

    Όταν παίζετε κιθάρα καταπονείται όλο το χέρι, μέχρι και τον αυχένα. Για την αποφυγή  τενοντίτιδας  που μπορεί να προέλθει λόγω ‘’σφιγμένης τεχνικής’’ προσοχή στην σωστή εξάσκηση, δηλαδή ζέσταμα, διαλείμματα, όχι υπερβολικό shredding  (τεχνική υπερβολικής  ταχύτητας). Εδώ ένα πολύ καλό άρθρο και ένα πολύ καλό video  στα ελληνικά με συμβουλές για πρόληψη  και  θεραπεία της τενοντίτιδας.

     

    Ποια κιθάρα να αγοράσω ;

    Σήμερα έχεις πολλές επιλογές για αγορά κιθάρας ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτεις : Χωρίς καμιά διάθεση διαφήμισης απλά αναφέρω μερικές:

    Takamine, Walden, Yamaha, Αrt & lutherie,  Simon & patrick, Ibanez , Epiphone , Fender αλλά και A6 Ultra , Furch D-20-CM Natural ,Larrivee D-03 , Guild D-40 Standard ……Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με προτάσεις. Δες εδώ στο MusicHeaven δεκάδες τέτοια threads. Εμπιστέψου όμως κάποιον φίλο σου κιθαρίστα και πηγαίνετε μαζί στο μουσικό κατάστημα.

     

    Αξεσουάρ

     

    Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;

     

    Τελικές προτάσεις από τον συγγραφέα

    • Εκτύπωσε τις φωτογραφίες με τα ακόρντα που θέλεις να μάθεις (Προτείνω απ’ την αρχή να μάθετε  το C όπως δείχνω εδώ: )
    • Μάθε πρώτα τα γυρίσματα των C (C – F – G7) ,  D (D – G – A7), και Am (Am – Dm – E7) , Dm (Dm – Gm – A7) ακόρντων  
      • Αν μάθεις καλά τα ανωτέρω τότε χρησιμοποίησε και το ’το καποτάστο’’,
      • Επίσης τότε ασχολήσου και με τους 2 δρόμους Ουσάκ & Χιτζάζ (κυρίως σε D χιτζάζ και Αm Ουσάκ). Δες το άρθρο μου ΕΔΩ: όπου θα βρεις και πλούσιο ελληνικό ρεπερτόριο.
      • Με το software CyberLink Wave Editor μετέτρεψε οποιοδήποτε τραγούδι κατεβάζεις από το Youtube ή έχεις στο σκληρό δίσκο του PC σε μορφή mp3 σε μια από τις παραπάνω τονικότητες , ρύθμισε κατά βούληση το tempo και κάνε πρακτική εξάσκηση συνοδεύοντας το με τα βασικά τουλάχιστον ακόρντα .

     

    Βέβαια το παν εξαρτάται αποκλειστικά από την όρεξη και τη θέληση σας. Εμείς εδώ είμαστε να σε βοηθήσουμε (υπάρχουν πιο ειδικοί από μένα στο http://www.musicheaven.gr/  που,  αν γίνετε μέλος, όταν απευθυνθείτε με κάποιο thread στο forum ή με ερώτηση στα ‘’Μαθήματα Μουσικής’’ ή και με Προσωπικό Mήνυμα στα μέλη , (σε μένα μη διστάσετε να ρωτήσετε ότι θέλετε με Π.Μ και αν δεν το ξέρω θα προσπαθήσω να το πληροφορηθώ και θα σας απαντήσω) , θα σου λύσουν όλες σου τις απορίες για συγκεκριμένα μοντέλα κιθάρας, τιμές, μαγαζιά, αλλά και ότι άλλο ρωτήσετε…

    Καλή επιτυχία!





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #27877   /   26.09.2013, 15:09   /   Αναφορά

    Πάρα πολύ ωραίο άρθρο Στέφανε, αναλυτικότατο και σωστά οργανωμένο, με συνδέσμους και παραπομές, έτσι ώστε να γίνεται απόλυτα κατανοητό από τον αναγνώστη.

    #27920   /   08.10.2013, 12:08

    ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟΥ


    Ερώτημα:


    Πως όμως γίνεται και ακούγεται ‘’σωστή’’ η εναρμόνιση μελωδίας μόνο με τις κύριες 3 συγχορδίες;


     


    Απαντώ πρακτικά ως εξής στο ανωτέρω ερώτημα:


    Επειδή είμαι παίχτης φυσαρμόνικας και όλες οι διατονικές φυσαρμόνικες παίζουν μόνο στη κλίμακα που είναι η τονικότητα τους (εκτός αν εφαρμόσουμε την τεχνική bendings) θυμήθηκα όσα έγραψα στην ενότητα  ‘’ακομπανιαμέντα’’ σε αυτό το άρθρο μου.


    Ότι δηλαδή στις διατονικές φυσαρμόνικες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ΜΟΝΟ 3 ακόρντα. (πχ φυσαρμόνικα τονικότητας C μόνο τα ακόρντα: C – G – Dm (σχετική της F).


    Με τη φυσαρμόνικα λοιπόν μπορούμε να συνοδεύσουμε (άρα και να εναρμονίσουμε οποιαδήποτε μελωδία που χρησιμοποιεί αποκλειστικά τους φθόγγους μιας διατονικής κλίμακας μόνο με τις συγχορδίες I - IV - V).


    Τα 3 αυτά ακόρντα περιέχουν ΟΛΕΣ τις νότες της διατονικής κλίμακας. Πχ τα ακόρντα C-G-F περιέχουν ΟΛΕΣ τις νότες της C ματζόρε, γι αυτό αυτή η έστω αναγκαστική (με 3 μόνο ακόρντα) εναρμόνιση 'ακούγεται' σωστή.


    Στους  δρόμους όμως (hitzaz , ousak….)δεν ισχύει η βασική αρχή εναρμόνισης “1η - 3η- 5η“ . Εδώ Δείτε τις συγχορδίες που εναρμονίζουν δρόμους που χρησιμοποιούμε ευρύτατα στην Ελληνική Μουσική.


    Βέβαια στο άρθρο δείχνω αναλυτικά ότι η εναρμόνιση πολλών τραγουδιών απαιτεί πλέον των 3 αυτών συγχορδιών.


    Ποιά όμως είναι η μέθοδος που μπορούμε άμεσα να βρούμε ποια είναι τα 3 βασικά ακορντα;


    Απλά παίρνουμε μια οποιαδήποτε νότα σαν τονική και μετράμε μια καθαρή 4ηαριστερόστροφα και μια καθαρή 5ηδεξιόστροφα. Ή


    Έχοντας φωτοτυπία μπροστά μας τον κύκλο των 5ωνή κάνοντας χρήση του πολύ καλού – άμεσης διαδραστικότητας- software



     


    κάντε  κλικ εδώ     http://randscullard.com/CircleOfFifths/


    όπου τουλάχιστον στο mode: Major/Ionian με κάποια παρατεταμένη χρήση θα τα απομνημονεύσετε εύκολα.


    #27923   /   08.10.2013, 20:54

    ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΕΣ για κιθάρα


    Εδώ μηχανή αναζήτησης για σημειολογικές παρτιτούρες  για ξένα  τραγούδια (αντίστοιχο με το http://kithara.to/ για τα ελληνικά)



    #27968   /   15.10.2013, 17:18

    Και δυο λόγια για την ρεμπετοκιθάρα.


    Επειδή πήρα κάποιο Π.Μ για το C ακόρντο με διαφορετικό πιάσιμο .


    Όταν λέμε  ρεμπετοκιθάρα που ειδικά οι παλιές  είναι και κιθαρόνια -μικρες κιθάρες –εννοούμε ότι ο κιθαρίστας παίζει μπασοκίθαρο  που σημαίνει, παίζει με μπάσα (ειδικά με τις πάνω 2 μπάσες χορδές) ταυτόχρονα με την υπόλοιπη ρυθμική και όχι μόνο ακόρντα. Άρα με τη  λέξη μπασοκίθαρο εννοούμε την τεχνική που παίζεται μια ρεμπετοκιθάρα.


    Ο λόγος για το ανωτέρω διαφορετικό πιάσιμο είναι ότι με το νέο πιάσιμο η Ε μπάσο χτυπιέται στο G (άρα οι 2 πάνω χορδές απέχουν μια 5ηκαθαρή: C-G)


    Για το ακόρντο D αυτή η καθαρή 5ηείναι έτοιμη ( χορδές: D – A)


    Ομοίως για το ακόρντο Α αυτή η καθαρή 5η είναι επίσης έτοιμη (χορδές :A - Ε)


    #28030   /   24.10.2013, 16:59

    Δείτε το video μου που μόλις έκανα uploading και που δείχνει  όλα τα ακόρντα της Α (λα) για εκπαίδευση του αυτιού (Ear Training). Α –Α7 – Αmaj7 – Am – Am7 – Asus4 – Asus2


    http://www.youtube.com/watch?v=UudVLOO01YE



    Στο μέλλον ίσως ανεβάσω και για τις υπόλοιπες τονικότητες .


    #28092   /   09.11.2013, 18:59

    Bass Note Picking (Μπασαδούρες Κιθάρας) για αρχάριους


    Στις τρείς μπάσες χορδές (Ε-Α-D )τονίζονται με έμφαση τα ισχυρά μέρη του μέτρου και με τις μπάσες φτιάχνουμε σύντομες φράσεις (όπως τα licks/ Riffs στα Blues) που αναλαμβάνουν την μελωδική σύνδεση με τα κυριότερα ακόρντα (τις φράσεις αυτές στα ελληνικά τις συναντάμε με το όνομα ‘’Μπασαδούρες’’).


    Δηλαδή ανάμεσα στα ακόρντα γίνονται γεμίσματα – οι μπασαδούρες-  που είναι και η πλέον ουσιαστική συμβολή της κιθάρας στο λαϊκό συγκρότημα αν φυσικά  δεν υπάρχει το έγχορδο όργανο μπάσο.


    Δείτε το πρόσφατα ανέβασα με τίτλο: Bass Note Picking και ρυθμικά σχεδιαγράμματα που περιλαμβάνει και βαλσάκι για ‘’ζέσταμα’’


    http://www.youtube.com/watch?v=dKwmRb7zv2E



    #28096   /   11.11.2013, 22:04

    Δείτε μια Αλληλουχία Ακόρντων (Chords Progression) σε Ε blues


    http://www.youtube.com/watch?v=UtqWexaRtY4



    #28128   /   17.11.2013, 23:21

    ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟΥ


    Δείτε τις πληροφορίες για 3 βασικά κατασκευαστικά θέματα κιθάρας :


    1.      Μήκος Κλίμακας (scale length)


    Το μήκος μετριέται από τον καβαλάρη (γέφυρα) μέχρι τον πλαστικό ζυγό (nut) . Αν και δεν υπάρχει κανόνας για το μήκος της ταστιέρας συνήθως η κλασσική έχει μήκος 650 mm σε σχέση με το μήκος  644 mm της ακουστικής.


    Απλά οι σημερινές κλασσικές κιθάρες έχουν scale length γύρω στα  650 mm όπως και το  1850 . (  The modern full size classical guitar has a scale length of around 650 mm (25.6 inches) .The scale length has remained quite consistent since it was chosen by the originator of the instrument, Antonio de Torres) .


    Φτιάχνονται όμως και κλασσικές  κιθάρες με :



    • 650 mm (25.6 inches)          ,

    • 578 mm (22.75 inches), 

    • 522 mm (20.5 inches),

    • 484 mm (19 inches)


    που όσο μικρότερο το μήκος τόσο πιο κοντά τα τάστα κι αυτό για να διευκολύνονται κι αυτοί που έχουν κοντά χέρια…..


    Για δε ακουστικές: πχ


    Η Martin κυρίως 25.4 inches και η  Taylor 25.5 inches (περίπου  645mm και  648mm αντίστοιχα)


    Το βήμα όμως είναι το ίδιο και όχι μόνο στην κιθάρα αλλά και στα άλλα έγχορδα με τάστα.


    Δείτε την ενότητα του άρθρου: ‘’ Γιατί τα τάστα κιθάρας είναι ανόμοια σε μήκος; ‘’


    2.     Πλάτος στο ζυγό(Nut Width)


     


    Πλάτος στο ζυγό: και εδώ δεν υπάρχει κανόνας. Είναι συνήθως από 40 mm– 50 mm


    Δείτε ΕΔΩ :


    Έτσι  το πλάτος της κλασικής είναι συνήθως περίπου 50 mm στο ζυγό ( nut) ενώ της ακουστικής είναι περίπου 42 mm.  Αυτό γίνεται για να διευκολύνεται αντίστοιχα το παίξιμο με τα δάκτυλα στην κλασσική και το παίξιμο με πένα στην ακουστική .


    Βρείτε ΕΔΩ : όλων των διαστάσεων ζυγούς και γέφυρες (καβαλάρηδες)


    3.        Ένταση Χορδών (string tension)


    Ομοίως η ένταση που ασκούν οι χορδές στο σώμα της κιθάρας (string tension)  για μεν την κλασσική με τις ναϋλον χορδές είναι 75-90 pounds ενώ της ακουστικής με τις συρμάτινες χορδές είναι 150-200 pounds (γι αυτό και της κλασσικής ‘’πατιούνται’’ με μεγαλύτερη ευκολία)


    Σύμφωνα με τα αξιώματα φυσικής αν 2 κιθάρες έχουν διαφορετικά scale lengths (πχ οι  Fender και Gibson )έχουν τοποθετημένες χορδές ίδιας διατομής και κουρδιστούν με το ίδιο κουρδιστήρι τότε το κοντύτερο scale length (Gibson ) θα έχει μικρότερη ένταση (tension) άρα ο παίχτης θα την αισθάνεται πιο ''χαλαρά'' στο πάτημα της.


    #28215   /   11.12.2013, 18:09

    ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟΥ:


    Δείτε εδώ κι εδώ  ασυνήθιστα αξεσουάρ κιθάρας


    #28238   /   15.12.2013, 20:21

    ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟΥ


    Δείτε και άλλα ενδιαφέροντα ασυνήθιστα αξεσουάρ ΕΔΩ και ΕΔΩ :


    #28257   /   21.12.2013, 11:40

    ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟΥ:


    Ολοκληρώθηκε το uploading , με πολλές λεπτομέρειες στην ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ του Youtube ,των πιο δημοφιλών ελληνικών ρυθμών με ΜΕΤΡΙΚΟ ΜΟΤΙΒΟ 2/4 και 4/4 με κιθάρα. Συγκεκριμένα:


     ΧΑΣΑΠΙΚΟ: ΕΔΩ


    ΧΑΣΑΠΟΣΕΡΒΙΚΟ: ΕΔΩ


    ΜΠΑΛΟΣ – ΣΟΥΣΤΑ – ΚΟΤΣΑΡΙ : ΕΔΩ


    ΜΠΑΓΙΟ – ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ : ΕΔΩ


    ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ : ΕΔΩ


    Ελληνικοί Ρυθμοί σε  4/4 : ΕΔΩ


    ΧΑΜΠΑΝΕΡΑ: ΕΔΩ


    ORIENTAL – BOLERO : ΕΔΩ


     


    #28258   /   21.12.2013, 16:32

    ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟΥ


    Ο λόγος που γράφω αυτό το thread είναι ότι μόλις παρέλαβα σαν δώρο μαζί με κάποια άλλη παραγγελία μια  διπλή πένα (twin pick) που δεν γνώριζα την ύπαρξη της.



     Οι πένες (pick ή και plectrum στα αγγλικά ) για το παίξιμο εγχόρδων μουσικών οργάνων, συνήθως ακουστικής, ηλεκτρικής ή κλασσικής κιθάρας, μπουζουκιού, λαούτου, μαντολίνου… για λόγους οικονομικούς σήμερα φτιάχνονται  από πλαστικό ή σπανιότερα από καουτσούκ ,δέρμα,  μέταλλο , χαρτόνι, ξύλο , κόκκαλο , από το κέλυφος χελώνας,  ακόμα και πέτρινες  και από ειδικό άνθρακα  (οι 3 τελευταίες φτιαγμένες από ειδικούς τεχνίτες κατόπιν παραγγελίας ) …


    Οι πένες κιθάρας έρχονται συνήθως σε τρεις διαβαθμίσεις: Σκληρή (Hard), Μεσαία (Medium) και Λεπτή (Light).


    Προσωπικά (υποκειμενικά )θεωρώ ότι:




    • Οι λεπτές προορίζονται για γρήγορο ή απαλό strumming.




    • Οι πιο σκληρές πάντως παράγουν πιο λαμπερό ήχο και ελέγχουν περισσότερο κυρίως το τρέμολο αλλά και φθείρονται λιγότερο απ’ ότι οι λεπτές.




    Το ποια θα επιλέξουμε είναι προσωπική επιλογή και  καθαρά θέμα της αίσθησης που σου δίνει η κάθε πένα αλλά το σπουδαιότερο  κατά πόσο κάνει το παίξιμό σου ευκολότερο.


    Πάντως το ποια  πένα θα διαλέξουμε δεν είναι μόνο θέμα το πόσο  μας διευκολύνει στο παίξιμο αλλά να έχουμε υπ’ όψη ότι  είναι και κύριο συστατικό του ήχου που θα παράγουμε.


    Επομένως , μιας και είναι φτηνές , αγοράστε  πολλές όλων των ειδών και επιλέξτε αυτή που εσείς νομίζετε καλύτερη και ότι παράγει τον καλύτερο ήχο και σας διευκολύνει στο παίξιμο.


    Πώς να φτιάξεις μόνος σου πένες και από τι υλικά : ΕΔΩ : κι ΕΔΩ:


    #27878   /   26.09.2013, 22:49   /   Αναφορά

    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο Κε Στέφανε...Γενικά σας ευχαριστώ για όσα κατά καιρούς έχετε γράψει...


    Προυποθέτουν αληθινή αγάπη για τη μουσική,αλλά και εμπεριστατωμένη έρευνα.


    Αν κάτι έχω αρνητικό να επισημάνω-υποκειμενικό-πως θα προτιμούσα λιγότερη έκταση σε αναφορές σε άλλα λινκ και ίσως εκ νέου προσαρμογή της συμπληρωματικής θεωρίας στο παρων ποστ...


    Αυτό για δυό λόγους:1)΄Ώστε να μην ανοίγονται εκατό διαφορετικά παράθυρα κατά την μελέτη και 2)Ώστε η εποικοδομιτική αφομοίωση του περιεχομένου να γίνεται ενιαία και πιο γοργά


    ευχαριστώ

    #27892   /   03.10.2013, 13:57

    Επειδή το άρθρο είναι μακροσκελές, προτείνω να του ρίξετε μια ματιά για να δείτε τα θέματα που διαπραγματεύεται και κατόπιν με την ησυχία σας να μελετήσετε την κάθε ενότητα αλλά και τους πολλούς συνδέσμους (links) που παραπέμπουν σε σχετικά άρθρα , Videos και ηχητικά αποσπάσματα.


    Οι σύνδεσμοι, αν ακολουθηθούν στο μέλλον, δίνουν πολλαπλάσιες πληροφορίες για σχετικά θέματα με την κιθάρα. Έτσι οι πολλές παραπομπές με τη λέξη ‘’ΕΔΩ’’ μπορεί είναι βαρετοί, όμως μπορούν στην αρχή να παραληφθούν και να μελετηθούν μελλοντικά.


    Πχ οι ‘’Κλίμακες Μινόρε’’ ΕΔΩ είναι ένα πολυσέλιδο άρθρο όμως σχετικό με το παρών άρθρο που δίνει όμως πλήρεις πληροφορίες για όλες τις κλίμακες , ελληνικό ρεπερτόριο κλπ που αν γραφόταν στο παρών άρθρο θα ήταν βιβλίο.


    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και συγνώμη για την πολυήμερη καθυστέρηση απάντησης αλλά βρισκόμουν σε τόπο χωρίς υπολογιστή και Internet.


    #27879   /   26.09.2013, 23:00   /   Αναφορά

    Συμπλήρωση στο σχόλιο:


    Κιθαρα ξεκίνησα να μαθαίνω μόνος μου.Δεν πήγα ποτέ σε δάσκαλο.Έμαθα από παρτιτούρες με νότες και έφτασα μέχρι κάποιο επίπεδο.


    Η εξέλιξή μου πολύ αργή και η μελέτη μου άναρχη.


    Στο παρών μελετάω σε 3 άξονες:


    1)Από παρτιτόυρες κλασσικό ρεπερτόριο από την ύλη του Ε.Ασημακόπουλου  επίπεδο 2


    2)Από παρτιτούρες λαικής κιθάρας σχετικα απλουστευμενες


    3)Στα πλαίσια αυτοσχεδιασμού σε ήδη γνωστα κομμάτια ή πάνω σε δικά μου.


    Τώρα τελευταια έχω προσθέσει και ένα τλεταρτο άξονα στην μελέτη μου:Καθοδήγηση από Yotube videaκια


    Θα ήθελα σε ΠΜ αν έχετε κάποιες προτάσεις ώστε να απελευθερωθεί το παίξιμό μου στο μοντέρνο ρεπερότιο,όπως και σε blues κιθαρισμούς...


    Και πάλι ευχαριστώ και συγγνώμη για την μακρυγορία μου...

    #27883   /   28.09.2013, 09:56

    θα μπορούσε ένα κοριτσάκι 8 ετων να ακολουθησει τη μέθοδο σας χωρίς δάσκαλο; 


    #27893   /   03.10.2013, 14:06

    Ευχαριστώ για το σχόλιο.


    Στην εισαγωγή του άρθρου αναφέρω:


    ‘’ Ελπίζω τα παρακάτω πρακτικά σε συνδυασμό με τα θεωρητικά άρθρα και τα YouTube Videos μου να βοηθήσουν τον αρχάριο και ειδικά αυτόν που θέλει να μάθει και είναι σε γεωγραφική περιοχή που δεν έχει μουσικά σχολεία και δασκάλους (αναφέρομαι κυρίως στην νησιώτικη ‘’άγονη γραμμή’’ όπου για 33 έτη υπηρέτησα και σ’ αυτούς είναι αφιερωμένο το άρθρο αυτό)’’.


    Αν δεν έχετε την οικονομική άνεση ΝΑΙ. Αν όμως έχετε την οικονομική άνεση και κατοικείτε σε τόπο που υπάρχει ωδείο ή δάσκαλος κιθάρας τότε εφαρμόστε αυτό που λέω πάλι στην εισαγωγή του άρθρου:


    ‘’ Ιδανικό θα ήταν ,η καθοδήγηση από κάποιο δάσκαλο, σε μουσικό ωδείο ή από κάποιον επαγγελματία ή ερασιτέχνη που να παίζει καλά, για να σε βοηθήσει τουλάχιστον στα  βασικά. Εγώ προτρέπω τους αρχάριους μουσικούς φίλους – αν έχουν την οικονομική άνεση- να επιλέξουν , τουλάχιστον στην αρχή, την καθοδήγηση ενός δασκάλου. Ο δάσκαλος ξέρει το δρόμο που πρόκειται να ακολουθήσει ο μαθητής και έτσι ξέρει να τον οδηγήσει με την σωστή σειρά. Ο δάσκαλος βοηθάει και ενθαρρύνει τον μαθητή να ξεπεράσει τις δυσκολίες του, να του μάθει την σωστή στάση του σώματος, την σωστή δακτυλοθεσία και πώς να μην οδηγηθεί σε προβλήματα υγείας όπως π.χ. τενοντίτιδα.’’


    Συγνώμη για την πολυήμερη καθυστέρηση της απάντησης αλλά βρισκόμουν σε τόπο χωρίς computer/Internet


    #27896   /   03.10.2013, 15:27

    Εγώ freddieKrueger με την κιθάρα ασχολούμαι κυρίως με παραδοσιακό , δημοτικό , λαϊκό ελληνικό ρεπερτόριο και ελάχιστα με ξένα κομμάτια.


    Θα πρότεινα για αυτοσχεδιασμούς την κλίμακα hitzaz-ousak όπου το ελληνικό ρεπερτόριο στους δρόμους αυτούς είναι τεράστιο. Θα βρεις τέτοιο ρεπερτόριο ΕΔΩ :


    Για μουσική jazz /blues και μάλιστα για πρακτικά θέματα έχουμε το μέλος Jazz Guitar που μπορεί να σε βοηθήσει τα μέγιστα .


    Δείτε πληροφορίες στα άρθρα του ΕΔΩ:



     


    #27899   /   03.10.2013, 20:03

    Σας ευχαριστώ για την καθοδήγηση Κε Στέφανε και γενικά για όλη τη δουλειά που κάνετε μέσα απ τα εξαιρετικά επιμορφωτικά άρθρα σας!{#emotions_dlg.biggrin}


    #27901   /   03.10.2013, 21:05

    κι εγώ ευχαριστώ για τα σχόλια σου που δίνουν μια επιπλέον ανάταση γνώσης .


    #27897   /   03.10.2013, 15:36   /   Αναφορά

    Για να είμαι ειλικρινής δεν βρήκα χρόνο να διαβάσω το άρθρο ολόκληρο. Είναι πολύ μεγάλο. Ίσως θα ήταν καλύτερα εάν είχε χωριστεί σε ενότητες.


    Θα ήθελα να συμπληρώσω ένα πολύ καλό software φτιαγμένο από μουσικούς για μουσικούς: Το transcribe.


    Πρόκειται για πρόγραμμα με πολλές δυνατότητες για να βοηθά τον χρήστη να βγάζει κομμάτια με το αυτί. Μπορεί μεταξύ άλλων δυνατοτήτων, να επιβραδύνει την ταχύτητα σε ένα κομμάτι μέχρι και το 1/20 χωρίς να αλλάζει το pitch. Μπορεί να αλλάξει τονικότητα. Έχει πολύ καλό equalizer και απομονώνει συχνότητες για να "σβήσει" ή να δυναμόσει κάποιο όργανο μέσα στο κομμάτι και πολλά άλλα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, με τη βοήθειά του  μελετάω πολλά χρόνια.


    Στέφανε καλώς ήρθες πίσω στην παρέα μας

    #27898   /   03.10.2013, 19:27

    Ευχαριστώ Γιώργο για το σχόλιο.


    Η άποψη μου είναι ότι (επειδή έχω γράψει τα πρώτα μου άρθρα στο Musicheaven σε πολλές ενότητες) σε μια ενότητα με πολλές παραγράφους , ο αναγνώστης αποκτά μια σφαιρική γνώση για το τι διαπραγματεύεται και στο μέλλον μελετά την κάθε παράγραφο χωριστά.


    #27900   /   03.10.2013, 20:08   /   Αναφορά

    Πολύ καλές απαντήσεις και σχόλια. Θα ήθελα να ρωτήσω:


    Πως θα ξέρω ποια είναι τα επιπλέον ακόρντα εκτός από τα 3 βασικά (I IV V7 που δείχνονται στην παράγραφο με τίτλο  ‘’ Πίνακας με όλα τα ακόρντα για τις κλίμακες ματζόρε’’ σε κάθε τραγούδι;;

    #27902   /   03.10.2013, 21:20

    Είναι ,όπως γράφω στο άρθρο , θέμα εξάσκησης και εμπειρίας η χρήση περισσοτέρων ακόρντων {από τα 7 διαθέσιμα σε κάθε τονικότητα .Δηλαδή των 3 βασικών (I IV V7 ) και εμπλουτισμό με διάφορα σχήματα – που να συμπεριλαμβάνουν εκτός των 3 βασικών άλλο ένα ή δύο ακόμα- ανάλογα με το τραγούδι}.


     Σαν επιπλέον κυρίως το ii (Em για την κλίμακα D )


    Πχ για μελωδία σε D , στην αλληλουχία ακόρντων (chord progression) μπορεί να προστεθούν επιπλέον ακόρντα , κυρίως, όπως τα παρακάτω (ανάλογα με το τραγούδι):


    •D – G – A7 – D


    •D – Bm – Em – A7 – D


    •D –Em – A7 – D  (σε πολλά ελληνικά τραγούδια)


    •D – F#m – Em – A7 – D


    #27904   /   05.10.2013, 12:49

    Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί στην φωτογραφία ‘’Τα βασικά ακόρντα για όλες τις τονικότητες’’ δεν απεικονίζεται η 7η βαθμίδα , αλλά μόνο από την Ι μέχρι την vi ;


    Σίγουρα θα έγινε εσκεμμένα , όμως ποιος είναι ο λόγος;


    Ευχαριστώ και για τις προηγούμενες απαντήσεις.


    #27905   /   05.10.2013, 14:43

    Πολύ καλή ερώτηση αλλά δύσκολη και ίσως δυσνόητη για τους αρχάριους στους οποίους απευθύνεται αυτό το άρθρο. Βέβαια την απάντηση θα τη βρίσκατε  αν διαβάζατε τους συνδέσμους: Εδώ κι Εδώ:  Θα απαντήσω περιληπτικά ως εξής:


     


    Αυτό που ισχύει  σε μια κλίμακα  ματζόρε το ίδιο ισχύει και για την σχετική της μινόρε φυσική αλλά και μινόρε αρμονική .


    Δηλαδή  θα έχουν τις ίδιες συγχορδίες αλλά όμως σε διαφορετική  κατάταξη των βαθμίδων. Απλά στις μινόρε αρμονικό ο προσαγωγέας οδηγεί στην τονική με βήμα ημιτονίου και δημιουργεί την Αρμονία της Μινόρε Αρμονικής η οποία θα έχει τους οπλισμούς της ίδιας φυσικής μινόρε ή της αντίστοιχης ματζόρε σχετικής. Βλέπε εδώ τον κύκλο των 5ων.


     


    Πχ η κλίμακα G (G, A, B, C, D, E, F♯) έχει τα ακόρντα :


    G - Am - Bm - C - D - Em - F#mdim{F#m(-5)}


     


    Η σχετική κλίμακα μινόρε φυσικό της G είναι η Εm ( E, F♯, G, A, B, C,D) και έχει τα ακόρντα που φτιάχνονται από την βαθμίδα της ματζόρε. Δηλαδή:


    Em - F#mdim - G - Am - Bm - C – D


     


    Ομοίως η σχετική κλίμακα μινόρε αρμονικό της G είναι η Em ( E, F♯, G, A, B, C,D#) και έχει τα ακόρντα που φτιάχνονται από την βαθμίδα της ματζόρε όμως εδώ ο προσαγωγέας οδηγεί στην τονική με βήμα ημιτονίου και δημιουργεί την Αρμονία της Μινόρε Αρμονικής.


    Em - F#mdim - G - Am - Bm - C – D#


     


    {και μια παρένθεση για να πούμε ότι από την βαθμίδα της Εm αρμονικό (η Β)  φτιάχνεται η κλίμακα χιτζάζ Β ( Β, C , D# , Ε , F# , G , Α) }.


     


    Επομένως η απάντηση στο ερώτημα σου είναι:


     



    • Δείχνω μέχρι την 6ηβαθμίδα γιατί , σύμφωνα με τα ανωτέρω περιγραφέντα, απ’ την 6η της ματζόρε φτιάχνεται η σχετική μινόρε

    • Επειδή πχ για να μετατρέψουμε την Εm μινόρε φυσικό σε Em μινόρε Αρμονικό μετατρέπουμε την D σε D# θα υπήρχε δυσκολία κατανόησης.


     


    Το συμπέρασμα είναι:


    Αν γνωρίζουμε τον τρόπο (mode) ματζόρε {τις  12 κλίμακες, τους οπλισμούς και τις συγχορδίες – ή το ίδιο τον κύκλο των 5ων} τότε όταν χρειαστεί να μεταφερθούμε σε άλλο τρόπο (ματζόρε – μινόρε – δρόμους)  απλά  μεταφέρουμε την τονική στην κατάλληλη αντίστοιχη βαθμίδα.


    Γι αυτό ,αν και δεν είναι πανάκεια , όπως επανειλημμένα είπα, βγάζοντας έγχρωμη φωτοτυπία τον ‘’τροποποιημένο κύκλο των 5ων ‘’ θα σας λύνει πολλές απορίες και προβλήματα που θα αντιμετωπίζεται κατά την μελέτη σας.


     


    Ευχαριστώ πολύ για το εκπαιδευτικό σχόλιο


    #27906   /   05.10.2013, 21:41

    Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Μία τελευταία ερώτηση. Τελικά το ακόρντο V σ’ ένα chord progression είναι V ή V7 ; Το ρωτώ γιατί ενώ σ’ όλες τις φωτογραφίες των ανοικτών ακόρντων που μας παραθέτετε είναι 7ης ενώ απ’ τον κύκλο των 5ων βγαίνει πάντα 5ης.


    #27907   /   05.10.2013, 21:58

    Τα ακόρντα 7ης  φτιάχνονται προσθέτοντας μια 4η νότα σε μια τριάδα, σε διάστημα 3ης   πάνω από την 5η νότα του ακόρντου.


    Στο ακόρντο 7ης ,  η 7η  νότα είναι απ’ τις ισχυρότερες και καθορίζει τον ήχο του ακόρντου 7ης  .


    Τα ακόρντα 7ης προσθέτουν περισσότερο βάθος στις standard τριάδες


    Η επιστροφή από τη δεσπόζουσα στην τονική ενεργεί σαν αρμονικό τέλος που λέγεται πτώση = Cadenza ).


     Στον ‘’κύκλο των 5ων‘’  φαίνονται σαν ακόρντα V και όχι V7   αφού ένα ακόρντο 7ης μπορεί να είναι :


    Mατζόρε – Μινόρε – Αυξημένο (aug)  ή ελαττωμένο {ντιμινουίτα (dim )} .


     


    Ευχαριστώ  πάλι για την πολύ καλή ερώτηση


     


    #28098   /   12.11.2013, 09:18

    Καλημέρα,


    Κύριε Στέφανε, η ανάρτηση αυτή έχει δύο λάθη ...


    Το πρώτο αφορά το συμβολισμό : F#mdim <- Μια συγχορδία δεν γίνεται να είναι ΚΑΙ μινόρε ΚΑΙ ντιμινουίτα ... άρα το "m" μετά το F# είναι λάθος ... Η συγχορδία είναι F#dim (F#-A-C)


    Σωστό όμως ως συμβολισμός είναι το F#m(-5) (Φα δίεση μινόρε ύφεση 5ης) το οποίο είνα ίδιο με τη ντιμινουίτα :  F#m(-5) = F#dim (F#-A-C) (Αν και χρησιμοποιείται πιο σπάνια -κυρίως στη jazz)


    Το δεύτερο λάθος όμως είναι πιο σοβαρό ... οι συγχορδίες της Μι μινόρε αρμονικής ( E, F♯, G, A, B, C,D#) είναι λάθος ... Η Ρε δίεση δεν επηρεάζη μόνο την εβδόμη της κλίμακας (όπως ισχυρίζεστε : Em - F#mdim - G - Am - Bm - C – D# ) αλλά και τις υπόλοιπες βαθμίδες ... δηλαδή τα σωστά ακόρντα της κλίμακας είναι :

    Em - F#dim - Gaug - Am - B - C και Cm – D#aug και D#dim


    (όπου aug = αυξημένο


    ή Gaug = (G - B - D#)  , D#aug = (D# - F# - A)


    ... για κοιτάξτε το λίγο ...


    /Πέτροc Cool



    #28099   /   12.11.2013, 09:34

    #28101   /   12.11.2013, 11:21

    Πέτρο καλημέρα


    Ευχαριστώ για το σχόλιο



    1. ‘’………Το πρώτο αφορά το συμβολισμό : F#mdim’’


    Το έχω ξαναβρεί και έτσι. Πάντως το διευκρινίζω στο ποστ λέγοντας όπως δείχνω παρακάτω ότι εννοώ:  F#mdim{F#m(-5): Δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω ότι το πιο σωστό ή το μόνο σωστό είναι το δεύτερο.


    ‘’ Πχ η κλίμακα G (G, A, B, C, D, E, F♯) έχει τα ακόρντα :


    G - Am - Bm - C - D - Em - F#mdim{F#m(-5)}’’


         2. '’Το δεύτερο λάθος όμως είναι πιο σοβαρό ... οι συγχορδίες της Μι μινόρε αρμονικής ( E, F♯, G, A, B, C,D#) είναι λάθος ...’’


    Για καλύτερη ανάγνωση το δίνω και σε πινακάκι αλλά και σε κείμενο για παράθεση.


    Για να μη μπερδέψουμε τους συμμετάσχοντες ας πάρουμε για ευκολία , χρησιμοποιώντας το πινακάκι ,την C , την σχετική της Am φυσικό και την Am αρμονικό:



    Δηλαδή Πέτρο είναι λάθος η φράση μου :


    ‘’Αυτό που ισχύει  σε μια κλίμακα  ματζόρε το ίδιο ισχύει και για την σχετική της μινόρε φυσική αλλά και μινόρε αρμονική .


    Δηλαδή  θα έχουν τις ίδιες συγχορδίες αλλά όμως σε διαφορετική  κατάταξη των βαθμίδων. Απλά στις μινόρε αρμονικό ο προσαγωγέας οδηγεί στην τονική με βήμα ημιτονίου και δημιουργεί την Αρμονία της Μινόρε Αρμονικής η οποία θα έχει τους οπλισμούς της ίδιας φυσικής μινόρε ή της αντίστοιχης ματζόρε σχετικής. Βλέπε εδώ τον κύκλο των 5ων. ‘’??


    Πραγματικά θα επιθυμούσα μια εκτενέστερη ανάλυση (στις 2 εύκολες κλίμακες C και  Am), όταν έχεις χρόνο, για τη σχέση των ακόρντων ματζόρε και σχετικής μινόρε φυσικό και αρμονικό. Εγώ έχω μείνει σ’ αυτά που αναφέρει το συνημμένο πινακάκι θεωρώντας ότι η ντιμινουίτα δεν  χρησιμοποιείται συχνά .


    Τα ανωτέρω ήταν μια απάντηση σε μια ερώτηση για το γιατί στο πινακάκι δεν εμφανίζεται η VII.


    Αν την διευκρινήσεις περισσότερο τόσο το καλύτερο και για τον ερωτώντα και για όλους μας.


    #28102   /   12.11.2013, 13:32

    Θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση για τα ακόρντα μινόρε αρμονικό.


    Εννοώ ότι τα ακόρντα του μινόρε αρμονικό είναι τα ίδια με το μινόρε φυσικό ή το αντίστοιχο σχετικό ματζόρε αλλά είναι αυτονόητο ότι όπου υπάρχει σ’ αυτά η νότα του προσαγωγέα που δίνει την αρμονία στην κλίμακα αυτά αλλάζουν.


    Γι αυτή την αλλαγή λέω αν υπάρχει κάποιος πρακτικός τρόπος , φόρμουλα…



    #28103   /   12.11.2013, 13:58


    1. Αν μπορέσεις βρες κάποια αναφορά για το F#mdim για να το εξετάσω ...


    2. Ότι έχεις γράψει ισχύει μόνο για τη Μινόρε Φυσική. Δεν ισχύει για την Αρμονική Μινόρε.


    Για την Αρμονική Μινόρε ισχύει :


    Διαστήματα :   Τ - Η - Τ - Τ - Η - 3Η - Η


    Νότες (πχ από Α) :  Α - Β - C - D - E - F - G#


    Συγχορδίες κλίμακας :  Αmin - Βdim - Caug - Dm - E - F και Fmin - G#aug και G#dim


    (οι οποίες συγχορδίες προφανώς δεν είναι καθόλου ίδιες με τις αντίστοιχες της Φυσικής μινόρε)
    Χαρακτηριστικό της κλίμακας είναι η "ισχυρή" 5η της (Ματζόρε)... Το πιο γνωστό τραγούδι από Αρμονική μινόρε μπορεί να θεωρηθεί η Φραγκοσυριανή ...


    Τώρα, αυτά που λες :


    " Δηλαδή  θα έχουν τις ίδιες συγχορδίες αλλά όμως σε διαφορετική  κατάταξη των βαθμίδων... " -> ισχύει μόνο για τη Φυσική Μινόρε.


    "... Απλά στις μινόρε αρμονικό ο προσαγωγέας οδηγεί στην τονική με βήμα ημιτονίου ..." -> Σωστό, από την 7η βαθμίδα πάμε στην 1η με ημιτόνιο


    " ...και δημιουργεί την Αρμονία της Μινόρε Αρμονικής η οποία θα έχει τους οπλισμούς της ίδιας φυσικής μινόρε ή της αντίστοιχης ματζόρε σχετικής. Βλέπε εδώ τον κύκλο των 5ων. ‘’?? " -> Τον όρο "Αρμονία της Μινόρε Αρμονικής" δεν τον έχω ξαναακούσει ... εξήγησέ τον μας παρακαλώ ...


    Αυτά ...


    /Πέτροc Cool



    #28104   /   12.11.2013, 14:28

    ’Μια συγχορδία δεν γίνεται να είναι ΚΑΙ μινόρε ΚΑΙ ντιμινουίτα ... άρα το "m" μετά το F# είναι λάθος ... Η συγχορδία είναι F#dim (F#-A-C)


    Σωστό όμως ως συμβολισμός είναι το F#m(-5) (Φα δίεση μινόρε ύφεση 5ης) το οποίο είνα ίδιο με τη ντιμινουίτα :  F#m(-5) = F#dim (F#-A-C) (Αν και χρησιμοποιείται πιο σπάνια -κυρίως στη jazz).


    Το έψαξα πρόχειρα και συμφωνώ απόλυτα πάντως κυκλοφορεί σε μερικές ιστοσελίδες πχ ΕΔΩ : ΕΔΩ :….. κι έτσι ίσως παρασύρθηκα όταν ασχολήθηκα με τις ντιμινουίτες ψάχνοντας για πληροφορίες. Εξ άλλου τις συζητήσαμε κι εδώ γράφοντας τες σωστά.


    Ίσως ο λόγος είναι επειδή περιέχει 3η μικρή ( που αναφέρεται σαν μινόρε ενώ το σωστό είναι ότι το μινόρε καθορίζεται από 3η μικρή και 7η μικρή)  και επειδή έχει και b5 γι αυτό θεωρείται ελαττωμένη και όχι μινόρε και πολλοί μπορεί να παρασυρθούν. Πάντως η διευκρίνιση ήταν πράγματι απαραίτητη.


    Τον όρο ''αρμονία'' της μινόρε αρμονικής τον έχω συναντήσει θα ψάξω και θα σ’ ενημερώσω. Πιστεύω ότι εννοείται το άκουσμα της λόγω της όξυνσης του προσαγωγέα σε σχέση με το φυσικό μινόρε ότι είναι πιο ''αρμονικό''


    Βέβαια το συγκεκριμένο άρθρο προορίζεται για αρχάριους και αυτά είναι δύσκολα ή και ακατανόητα όμως πάρα πολύ ενδιαφέροντα.


    Θα πρότεινα να ανοιχτεί από σένα ένα thread με πρακτική εύρεση των ακόρντων ή να συνεχίσουμε τη συζήτηση στο άρθρο ‘’Κλίμακες Μινόρε’’ στο οποίο , έτσι κι αλλιώς , θα επισυνάψω όλες αυτές τις χρήσιμες παρατηρήσεις σου ώστε τυχόν ασάφειες να διευκρινιστούν.


    #28106   /   12.11.2013, 16:55

    Διαγράφτηκε  η φωτογραφία του post διότι περιείχε την ασάφεια :‘’ Ότι η κλίμακα μινόρε αρμονικό έχει τα ίδια ακόρντα με τη μινόρε φυσικό’’ αν και δινόταν η εξήγηση ότι αυτά επηρεάζονται από τη νότα του προσαγωγέα  σ’ όσα ακόρντα υπάρχει ο προσαγωγέας. Εξ  άλλου στο παράδειγμα αναφερόταν το πιο γνωστό σ’ όλους ακόρντο Am αρμονικό που τα βασικά του τουλάχιστον ακόρντα είναι τα Am – E7 – Dm – F.


    Επομένως η μινόρε αρμονική θα έχει τον ίδιο οπλισμό  με τη μινόρε φυσική αλλά με όξυνση προσαγωγέα , όμως η όξυνση του προσαγωγέα επηρεάζει και όσα ακόρντα περιλαμβάνουν τον προσαγωγέα .


    Πχ στην Am φυσικό η 7ηνότα είναι G


    Στη Am αρμονικό με την όξυνση κατά ένα ημιτόνιο η 7ηγίνεται G# που λέγεται προσαγωγέας.


    Έτσι πχ το ακόρντο C της μινόρε φυσικό επηρεάζεται  και γίνεται :



    • Διαστήματα: 1 - 3 - #5

    • Νότες :         C - E - G#

    • Όνομα: C aug - C Augmented


    Στη νέα φωτογραφία απλώς έχουν τεθεί τα σωστά ακόρντα :



    Συγνώμη για την ασάφεια και ευχαριστώ τον Πέτρο για την ανάδειξη του λάθους.


    #28107   /   12.11.2013, 17:33

    Μια χαρά μέχρι στιγμής ...


    Αλλά αφού το κάνεις το καλό, κάνε το ολόκληρο !!! Δες και λίγο και την Μινόρε Μελωδική Ανιούσα (γιατί η κατιούσα της είναι η Μινόρε φυσική όπως σωστά το λες)


    Για την Μινόρε Μελωδική Ανιούσα ισχύει :


    Διαστήματα :   Τ - Η - Τ - Τ - Τ - Τ - Η


    Νότες (πχ από Α) :  Α - Β - C - D - E - F# - G#


    Συγχορδίες κλίμακας :  Αmin - Βmin - Caug - D - E - F#dim - G#aug και G#dim


    Όπως σωστά έχεις αναφέρει, η κλίμακα σχηματίζεται με την αύξηση την 6ης και της 7ης βαθμίδας κατά 1 ημιτόνιο ... Χαρακτηριστικό της κλίμακας είναι η 2α της (Μινόρε) και οι 4η και 5η Ματζόρε ... ουσιαστικά "καταλήγει" όπως μια Ματζόρε ...


    /Πέτροc Cool



    #28108   /   12.11.2013, 17:56

    Μα γι αυτό είπα να συνεχίσουμε στο άρθρο : ‘’Κλίμακες Μινόρε’’ ΕΔΩ: όπου αναφέρεται αναλυτικά και η Κλασσική Μελωδική Μινόρε αλλά και η Μελωδική Jazz Μινόρε.


    Κι αυτό που λες :’’… Χαρακτηριστικό της κλίμακας είναι η 2α της (Μινόρε) και οι 4η και 5η Ματζόρε ... ουσιαστικά "καταλήγει" όπως μια Ματζόρε ...’’


    είναι αυτό που εγώ λέω ‘’Μινορο- Μάτζορο’’.


    Πιστεύω ότι έχεις να προσφέρεις πολλά στον εμπλουτισμό και στη διόρθωση τυχόν ασαφειών ή και λαθών στο άρθρο αυτό που να εξομολογηθώ ασχολήθηκα πάρα πολύ για την τότε κατανόηση του καθώς ό χρόνος που ασχολούμουν με την Αρμονία ήταν ελάχιστος.


    Πάντως ευχαριστώ για τα ΄΄πρώτα’’ καλά λόγια που άκουσα εκ μέρους σου και προπαντός για τα μεστά σχόλια σου.  


    #28109   /   12.11.2013, 18:34

    Να πούμε και δυο λόγια πρακτικά:


    Ενώ το ακόρντο Caug το έχω μάθει και το ‘’πιάνω’’ εύκολα (στα 3 πρώτα τάστα) , όμως σε εκατοντάδες ελληνικά τραγούδια σε Am αρμονικό (?) να πω την αλήθεια δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ (δεν μου ακούγεται σωστά σε σχέση με το C) . Ίσως βέβαια να είναι συνδυασμοί μινόρε αρμονικό και φυσικό – δεν διαθέτω παρτιτούρες να το διαπιστώσω. Θα εκτιμούσα μια ανάλυση σου επ’ αυτού. Αν έχεις ειδικά κάνα δυο τραγούδια ελληνικά (γιατί σε ξένα εντάξει το έχω ακούσει) για παράδειγμα.


    Ευχαριστώ


    #27908   /   06.10.2013, 13:20   /   Αναφορά

    Διαθέτω ένα καλό κουρδιστήρι Bass/Guitar το οποίο όμως δεν είναι χρωματικό. Απλά έχει μόνο τις νότες που έχουν οι χορδές της κιθάρας ή του μπάσου.


    Μπορώ μ’ αυτό να την κουρδίσω 1 ή 2 ημιτόνια κάτω ή πρέπει να αγοράσω χρωματικό ;

    #27909   /   06.10.2013, 15:17

    Ναι μπορείς ως εξής:



    #27910   /   06.10.2013, 17:58

    Σε συνέχεια του προηγούμενου post να σημειώσω κάτι για το γιατί κάνουμε κούρδισμα κατά 1 , 2, 3 , 4 ημιτόνια κάτω (δυνατότητα που δίνει το μη χρωματικό και φυσικά το χρωματικό tuner) που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους αρχάριους κιθαρίστες:



    1. Μικρότερη καταπόνηση του μπράτσου αφού η τάση των χορδών είναι μικρότερη από ότι στο standard κούρδισμα

    2. H διάρκεια ζωής των χορδών γίνεται πολλαπλάσια

    3. Οι χορδές πατιούνται ευκολότερα με αποτέλεσμα να μη πονούν τα δάκτυλα

    4. Παίζουμε σε τονικότητες που θα ήταν δύσκολες με το standard κούρδισμα ( πχ κατά κούρδισμα 1 ημιτονίου κάτω πχ το ακόρντο D γίνεται Db/C# το Α γίνεται Ab/G# κλπ )


    Επομένως συστήνω στους αρχάριους να κάνουν κούρδισμα τουλάχιστον 1 ημιτόνιο κάτω μέχρι να μάθουν να ακούγονται καθαρά τα ακόρντα τους.


    #27924   /   08.10.2013, 21:05

    Η συμβουλή μου στους αρχάριους σχετικά με τα κουρδιστήρια, είναι να μην τα χρησιμοποιούν σχεδόν καθόλου. Το κούρδισμα της κιθάρας με το αυτί είναι το ear training του αρχάριου.


    #27925   /   09.10.2013, 10:31

    Γιώργο έχεις δίκιο.


    Το αυτί είναι το καλύτερο κριτήριο και καλόν είναι οι αρχάριοι να χρησιμοποιούν τη μέθοδο που περιέγραψα στην ενότητα ‘’Κούρδισμα Κιθάρας’’ του άρθρου , χρησιμοποιώντας μόνο ένα διαπασών ΛΑ (Α = 440Hz) ή το κουρδιστήρι τους μόνο για τη νότα Α αλλιώς όταν κάποτε απαιτηθεί , πχ τελειώσει η μπαταρία του tuner ,δεν θα έχουν την εμπειρία κουρδίσματος.


    Κάπου το έχω ξαναγράψει ότι οι καλοί κιθαρίστες κουρδίζουν με το αυτί και για παράδειγμα έφερα μια σπουδαία κιθαρίστρια κλασσικής που έδινε ρεσιτάλ σε κάποιον καθεδρικό ναό της Γαλλίας και ο ναός ήταν γεμάτος κόσμο και η κιθαρίστρια ζήτησε να κάνουν πλήρη ησυχία να κουρδίσει με το αυτί.


    Εξ άλλου θα διαπιστώσετε ότι μετά από το ηλεκτρονικό κούρδισμα , ίσως να μη σας ικανοποιεί ακουστικά και να απαιτείται μια επιπλέον μικρομετρική (ολίγων cents) ρύθμιση με το αυτί


    Βέβαια υπάρχουν πολλά software με τα οποία μπορείτε να εκπαιδεύσετε το αυτί , όπως τα:


    Ear Master


    Ear Training


    Θα μου πείτε ότι για εκατοντάδες χρόνια οι κιθαρίστες κουρδίζανε χωρίς αυτά τα κουρδιστήρια (tuners) .


    Ναι αλλά σε μια θορυβώδη αίθουσα τα κουρδιστήρια είναι πλέον απαραίτητα.


     Ευχαριστώ για το καλό σχόλιο


    #27927   /   09.10.2013, 12:32   /   Αναφορά

    Γιώργο Καλημέρα


    Επί τη ευκαιρία αναφοράς του ‘’ear training’’ και επειδή διαπίστωσα σε κάποιο video μου ότι έχεις ‘καλό αφτί’ , ενώ πίστευα ότι το λάθος που εντόπισες αφορούσε την παρατηρητικότητα σου, θα ήθελα ή εδώ με λίγα λόγια ή σε κάποιο ξεχωριστό thread ή άρθρο να μας αναλύσεις αν το ‘καλό αφτί’ είναι μόνο θείο δώρο ή αν σίγουρα εκπαιδεύεται και σ' αυτούς που δεν έχουν το χάρισμα, σε ότι αφορά:



    • Ικανότητα να μπορείς να πεις ποιά είναι μια νότα που ακούς

    • Σε ποια τονικότητα είναι οι νότες που ακούμε

    • Αν ξεχωρίζουμε μια νότα είναι σε ύφεση ή δίεση από την φυσική της

    • Αν ξέροντας να διαβάζουμε παρτιτούρα , πριν την παίξουμε με κάποιο όργανο ή την ακούσουμε από κάποιο audio , μπορούμε να ‘’φανταστούμε’’ πως θα ηχεί.


    Ευχαριστώ

    #27928   /   09.10.2013, 13:37

    Δεν είμαι εξοικειωμένος με ελληνικούς όρους σε αυτά που γράψω παρακάτω, διότι η μελέτη μου τα τελευταία χρόνια είναι επικεντρωμένη σε ξένη βιβλιογραφία. Επομένως να με συμπαθάτε για τους όρους στα αγγλικά και τυχόν αστοχίες στις μεταφράσεις μου στα ελληνικά.


     



    • Ικανότητα να μπορείς να πεις ποιά είναι μια νότα που ακούς


                   


    Αυτό λέγεται "perfect pitch" (απόλυτο αυτί;) και το έχεις ή δεν το έχεις. Έχω ένα φίλο που το έχει. Του παίζω μια μελωδία χωρίς νότα ή ακόρντο αναφοράς και αμέσως μου λέει όλες τις νότες σωστά! Εντυπωσιακό!!! Παρ' όλα αυτά, είχα δει μια διαφήμιση στο περιοδικό "Downbeat" για ένα μαθητικό βιβλίο συνοδευόμενο με δεκάδες CD, που καυχιότανε πως διδάσκει την ικανότητα να αποκτήσει κάποιος "perfect pitch". Δεν το αγόρασα και δεν το έχω διαβάσει.


     


     



    • Σε ποια τονικότητα είναι οι νότες που ακούμε


     


    Δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς εδώ. Υποθέτω εννοείς ότι, αν ακούσουμε μια μελωδία να καταλάβουμε σε ποια τονικότητα ανήκει. Το να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε ποια νότα ή τονικότητα ακούσαμε χωρίς να έχουμε πάρει κάποια νότα ή ακόρντο αναφοράς, τότε έχουμε "perfect pitch". Εάν έχουμε όμως ακούσει πριν την άσκηση μια νότα ή ακόρντο αναφοράς (πχ τη νότα ντο ή ακόρντο ντο ματζόρε) τότε έχουμε "relative pitch".  Αν για παράδειγμα ακούσουμε την νότα ντο ως σημείο αναφοράς και μετά ακούσουμε μια άγνωστη νότα, είναι εφικτό μετά από εξάσκηση, να προσδιορίσουμε ποια είναι η άγνωστη νότα. Άλλη προσέγγιση του  "relative pitch" είναι να μας δώσουν να ακούσουμε δύο άγνωστες νότες και μετά να προσδιορίσουμε το διάστημα τους. Μετά από εξάσκηση είναι και αυτό εφικτό. Πχ ακούμε και δηλώνουμε ότι ακούσαμε ένα διάστημα 3ης μεγάλο. Έπειτα βλέπουμε εάν αυτό που είπαμε είναι σωστό. Εάν είναι λάθος καλό είναι να ακούσουμε πως ακούγεται η λανθασμένη απάντηση που δώσαμε για λόγους σύγκρισης.


     



    • Αν ξεχωρίζουμε μια νότα είναι σε ύφεση ή δίεση από την φυσική της


    Σε κάθε περίπτωση παίζει ρόλο αν ακούσουμε πρώτα μια νότα αναφοράς σχετικά με το αν "μαντέψουμε" την νότα με "perfect pitch" ή "relative pitch".


     



    • Αν ξέροντας να διαβάζουμε παρτιτούρα , πριν την παίξουμε με κάποιο όργανο ή την ακούσουμε από κάποιο audio , μπορούμε να ‘’φανταστούμε’’ πως θα ηχεί.


     


    Προσωπικά εγώ αυτό δεν μπορώ να το κάνω, άλλα όσοι κάνουν σολφέζ για αρκετά χρόνια μπορούν. Υποψιάζομαι πως το σολφέζ κάνει πολύ καλό ear training.


     


    #27929   /   09.10.2013, 13:48

    Ξέχασα να αναφέρω πως έχω ένα σχετικό άρθρο (Ear Training) για ear training, στο μπλογκ μου "Τhe Αrt Οf Jazz Guitar"



    Συμπληρωματικά, μερικά χρήσιμα άρθρα:


    Transcribe!



    Let's talk about practice!


    #27930   /   09.10.2013, 13:48

    Ας μου επιτραπέι να μπω κι εγω για λίγο στην τόσο ενδιαφέρουσα και με πολλές προεκτάσεις κουβέντα...


    Ας πούμε λοιπόν πως κάποιος διαθετει 'perfect pitch'  ή αλλοιώς απόλυτο αυτί...Ακούει λοιπόν μια μελωδία και γράφει κάτω τις νότες...Ντο ρε μι Φα# κτλ Αυτό εκτός από το ότι είναι σε θέση να ακουει και να αποτυπώνει μια μελωδία τι άλλες χρησιμότητες έχει?Τον βοηθάει στη σύνθεση ας πούμε?Γιατί δεν αρκεί απλά και μόνο να έχει κάποιος ένα πιάνο ή μια κιθάρα και ακουγοντας τη μελωδία να την εντοπίζει αμέσως στο κλαβιέ ή την ταστιέρα και κατόπιν να τη γράφει σε μια κόλα χαρτί?


    Ίσως να βοηθάει κάποιον που έχει σκοπό να ασχοληθεί με τη φωνή του ως μοναδικό μουσικό όργανο.Δεν ξέρω.


    Δεν διατυπώνω αυτη την απορία υπό την οπτικη γωνία της απαξίωσης της ικανότητας του ''απολυτου αυτιου''...Αντίθετα είμαι σε ένα στάδιο διαρκούς αναζήτησης και ανακάλυψης της αλήθειας γύρω απ ότι αφορά στην Τέχνη κι επιστήμη μαζί της μουσικής...


    Ευχαριστώ


    #27931   /   09.10.2013, 14:14

    Πολύ καλή απάντηση


    Εννοώ αν ακούγοντας μια μελωδία ή τραγούδι να μπορούμε να καταλαβαίνουμε και να ξεχωρίζουμε σε τι mode είναι (ματζόρε , μινόρε , δρόμοι πχ ουσάκ -χιτζάζ..) , τι τονικότητα έχει το mode και αν είναι μινορομάζορο , αν περιέχει μετατροπία....


    Εγώ το mode (τουλάχιστον στον μείζονα ή ελάσσονα τρόπο) το ξεχωρίζω απ' το πρώτο κι όλας στιχάκι , την τονικότητα όχι πάντα (πλησιάζω κατά 1 ή 2 ημιτόνια) , το μινορομάτζορο αμέσως μόλις γίνει αλλαγή τρόπου την δε μετατροπία όχι.


    Ευχαριστώ 


    #27932   /   09.10.2013, 14:31

    Στόχος κάθε επίδοξου μουσικού στον αυτοσχεδιασμό, είναι να ελαχιστοποιήσει την απόσταση που έχει η μουσική του σκέψη, με τα χέρια του. Δηλαδή, να είναι σε θέση άμεσα να παίξει τις μουσικές ιδέες, που ακούει στο εσωτερικό του αυτί. Το perfect pitch δίνει τρομερό πλεονέκτημα σ' αυτή τη περίπτωση. Όσο η απόσταση μικραίνει, τόσο πιο καλά είμαστε σε θέση να παίξουμε τις μουσικές ιδέες  που τυχών κρύβονται μέσα μας. Κατά συνέπεια εκφράζουμε καλύτερα την μουσικότητα που κρύβουμε μέσα μας (αρκεί βέβαια να μην μας "πηγαίνει πίσω" η τεχνική στο όργανο).


    Άλλη μία περίπτωση που το perfect pitch βοηθάει σημαντικά, είναι το transcribing. Δηλαδή η αποτύπωση μιας μελωδίας που ακούμε (συνήθως στην δισκογραφία) στο χαρτί ή στην μνήμη μας για να είμαστε σε θέση να την παίξουμε και να την μελετήσουμε.


    (transcribing = βγάζω κομμάτια με το αυτί)


    #27933   /   09.10.2013, 14:31

    Στόχος κάθε επίδοξου μουσικού στον αυτοσχεδιασμό, είναι να ελαχιστοποιήσει την απόσταση που έχει η μουσική του σκέψη, με τα χέρια του. Δηλαδή, να είναι σε θέση άμεσα να παίξει τις μουσικές ιδέες, που ακούει στο εσωτερικό του αυτί. Το perfect pitch δίνει τρομερό πλεονέκτημα σ' αυτή τη περίπτωση. Όσο η απόσταση μικραίνει, τόσο πιο καλά είμαστε σε θέση να παίξουμε τις μουσικές ιδέες  που τυχών κρύβονται μέσα μας. Κατά συνέπεια εκφράζουμε καλύτερα την μουσικότητα που κρύβουμε μέσα μας (αρκεί βέβαια να μην μας "πηγαίνει πίσω" η τεχνική στο όργανο).


    Άλλη μία περίπτωση που το perfect pitch βοηθάει σημαντικά, είναι το transcribing. Δηλαδή η αποτύπωση μιας μελωδίας που ακούμε (συνήθως στην δισκογραφία) στο χαρτί ή στην μνήμη μας για να είμαστε σε θέση να την παίξουμε και να την μελετήσουμε.


    (transcribing = βγάζω κομμάτια με το αυτί)


    #27935   /   09.10.2013, 15:01

    Transcribing: Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ μου με την έννοια που το περιγράφεις (τον όρο εγώ τον ήξερα σαν μεταφορά δεδομένων από ένα αποθηκευτικό μέσω πχ από CD σε σκληρό δίσκο) .


    Δεν ξέρω αν είναι εύκολο ή όχι πάντως πιστεύω ότι θα εννοείς ότι για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να επαναλάβεις αρκετές φορές  τη μελωδία μέχρι να αποτυπωθεί στο μυαλό σου ή υπάρχει κάποιος που με το άκουσμα της τη γράφει απ’ ευθείας;


    Πάντως έχω δει αλλά και έχω ένα τέτοιο software το midiNotate που έχει τη δυνατότητα μια μελωδία midi file να τη μετατρέψει σε παρτιτούρα.


    Όμως διαπίστωσα , παρά τη διαφήμιση του , ότι τα λάθη είναι πολλά και ως προς τα μέτρα και ως προς το ρυθμό. Ειδικά αν είναι ζεμπέκικο. Έτσι εγκατέλειψα αυτή τη δυνατότητα του αλλά το χρησιμοποιώ και βοηθά τα μέγιστα να τρανσπορτάρω  τη μελωδία σε οποιαδήποτε τονικότητα θέλω , να αυξομειώσω το tempo κατά βούληση , άρα να παίξω πάνω της.


     


    #27936   /   09.10.2013, 15:10

    Το να αποτυπωθεί στο μυαλό μια μελωδία δεν είναι μέρος του transcribing, άλλα τουλάχιστον όσοι μελετάνε τζαζ γι αυτό το σκοπό κάνουν transcribing. To transcribing θέλει και αυτό την μεθοδικότητα του. Ίσως κάποια στιγμή να γράψω κάποιο άρθρο σχετικά.


     


    Να υπενθυμίσω και το σχόλιο που έκανα πριν μέρες παραπάνω:


    "Θα ήθελα να συμπληρώσω ένα πολύ καλό software φτιαγμένο από μουσικούς για μουσικούς: Το transcribe.


    Πρόκειται για πρόγραμμα με πολλές δυνατότητες για να βοηθά τον χρήστη να βγάζει κομμάτια με το αυτί. Μπορεί μεταξύ άλλων δυνατοτήτων, να επιβραδύνει την ταχύτητα σε ένα κομμάτι μέχρι και το 1/20 χωρίς να αλλάζει το pitch. Μπορεί να αλλάξει τονικότητα. Έχει πολύ καλό equalizer και απομονώνει συχνότητες για να "σβήσει" ή να δυναμόσει κάποιο όργανο μέσα στο κομμάτι και πολλά άλλα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, με τη βοήθειά του  μελετάω πολλά χρόνια."




    #27937   /   09.10.2013, 16:36

    Γιώργο το transcribe που μόλις έκανα downloading σε λιγότερο από 2 λεπτά είναι τόσο εύκολο που δεν το περίμενα.


    Εγώ χρησιμοποιούσα το cyberlink wave editor και το audacity .


    #27938   /   09.10.2013, 18:47

    Το transcribe δεν κάνει ηχογραφήσεις όπως αυτά που αναφέρεις, άλλα για άλλες εργασίες όπου ανέφερα πριν και ως βοήθημα για μουσική μελέτη είναι άριστο. Είναι φτιαγμένο από μουσικούς για μουσικούς...


     


    Ελπίζω να σε βολέψει και να σου φανεί χρήσιμο.


    #27940   /   09.10.2013, 19:41

    Το ανέφερα και  στο άρθρο ‘’ Λογισμικά για όλα τα όργανα’’ εδώ αναφέροντας σε στη λέξη ‘’συνιστώ’’


    Ευχαριστούμε


    #27934   /   09.10.2013, 14:44

    Οπωσδήποτε παίζει ρόλο το ear training, προκειμένου να καταλάβουμε σε ποια κλίμακα ή δρόμο είναι γραμμένη κάποια μελωδία.


    Το "αστείο" της υπόθεσης είναι ότι ακόμα και αυτοί που έχουν perfect pitch χρειάζονται ear training! Ο φίλος που ανάφερα παραπάνω, έπρεπε να κάνει ear training για να αναπτύξει το relative pitch. Ναι μεν άκουγε πχ ντο - φα#/σολb και δήλωνε τις νότες. Άλλα έπρεπε να σκεφτεί ποιο διάστημα είναι. Με το relative pitch (το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι σπουδαιότερο του perfect pitch), δεν σκέφτεσαι "Α, έχω ντο - φα#/σολb άρα έχω διάστημα 4ης αυξημένης/ 5ης ελαττωμένης. Με το relative pitch νιώθεις το διάστημα. Έχεις αφομοιώσει τον ήχο του. Είναι κτήμα σου. Ακούς πχ το ελαττωμένο διάστημα και ακούς την χάρη του. Ξέρεις αυτόματα τι διάστημα είναι και ας μην ξέρεις από ποιες νότες αποτελείται.  


    #27942   /   09.10.2013, 23:04

    Να προτεινω ως εμπειρικό τρόπο μια μελωδια που βοηθα να διαισθανθούμε της καθαρη 5η?


    Το star wars theme song...ξεκιναει με καθαρή 5η...


    http://www.youtube.com/watch?v=EjMNNpIksaI


    Βb-F(5η καθαρή)-Εb-D-C( συνολικη ελατωση κατα μια 4η καθαρη σε σχεση με την F-δλδ η κορύφωση της μελωδίας είναι η τεταρτη της νοτας πριν την καταληξη σε)-Βb(8η)


     


    #27944   /   10.10.2013, 11:06

    Πραγματικά θαυμάσια επική μουσική.


    Παρατήρησα όμως στον σχολιασμό του ατόμου που το έκανε uploading ότι έχει απαγορευτεί από δεκάδες χώρες


    #27947   /   10.10.2013, 14:22

    Μια τόσο κλασσική και βαθειά εγχαραγμένη στο παιδικό μας υποσυνείδητο μελωδία γιατί άραγε να απαγορευτεί σε πολλές χώρες Κε Στέφανε??:-(


    Η ουσία παντως ειναι πως μας βοηθά να έχουμε αντίληψη των καθαρών διαστημάτων εκτός της 8ης που ειναι σχετικά εύκολο δλδ τα διαστήματα 4ης και 5ης...Περιμένω σχολιασμό σας πάνω στη μελωδία του κομματιού το οποίο είναι απ ότι φαίνεται γραμμένο σε Βb ματζόρε... 


    #27948   /   10.10.2013, 14:56

    Είναι πράγματι σε Bb κι αυτό (η γνώμη μου) γιατί έχει πολλά πνευστά ειδικά τρομπέτες /κορνέτες τονικότητας Bb.


    Το ότι αναφέρεται ότι απαγορεύτηκε σε τόσες χώρες μπορεί και να μην είναι έτσι . Πάντως στη Δ. Ευρώπη όχι. Εξ άλλου μια ωραιότατη μελωδία είναι. Είναι δε τόσο ωραία που αμέσως καρφώνεται στο μυαλό. Έπαιξα αμέσως ένα μεγάλο τμήμα του με τη φυσαρμόνικα μου !!


    Πιστεύω αν θέλεις περισσότερη ανάλυση , επειδή το συγκεκριμένο άρθρο αφορά την κιθάρα και μάλιστα αρχάριους, θα ήταν καλύτερα να το θέσεις σε ένα νέο θέμα στο forum όπου θα το δούν και άλλοι που δεν ενδιαφέρθηκαν για το άρθρο αυτό


    #27952   /   10.10.2013, 23:58

    Στη λίστα με τις χώρες όπου υποτίθεται έχει απαγορευτεί, είναι και η Ελλάδα.  Λες να με κλείσουν μέσα που έχω σε κασετίνα τις 3 πρώτες ταινίες; {#emotions_dlg.lol}


    #27953   /   11.10.2013, 00:10

    Το είδα αλλά δεν το πιστεύω. Ας μας το πει όμως σίγουρα ο FreddieKrueger


     


    #27955   /   11.10.2013, 00:14

    Παιδιά τι να σας πω...της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβεντες χαχαχαχα


    #27956   /   11.10.2013, 00:40

    Το έψαξα εδώ και δεν είναι απαγορευμένο , όπως λένε , έστω οι παρακάτω:


                     lovepeacemusicyeah says:


    I am from Estonia and it isn’t banned….


    May 16, 2012 at 12:26 am


    i az from Bulgaria and IT IS NOT BANNED HERE!!!!! delete that shit from the description


    Reply


                     MAD2CANS says:


    May 16, 2012 at 1:10 am


    it says on wiki that its february 8th but it may be wrong


    Reply


                     MegaKingofSparta says:


    May 16, 2012 at 1:29 am


    Im danish and it’s not banned here? -.-


    Reply


                     anden191 says:


    May 16, 2012 at 2:16 am


    Not banned in Sweden


     


    Μα αλήθεια Γιώργο που το είδες είναι τόσο τρομακτικό ;; Αυτόν τον λόγο αναφέρουν (Felt the force of the awesomeness and couldn’t handle it!)


    #27962   /   13.10.2013, 13:31

    To "Felt the force of the awesomeness and couldn’t handle it!" δεν εννοεί τρομαχτικό, άλλα δεινό και πάρα πολύ καλό.


    #27963   /   13.10.2013, 21:18

    Έχεις δίκιο. Τότε όμως γιατί ;











    Κύριες Μεταφράσεις
    awesomeinterj US slang (great) τέλεια, άψογα, φοβερά, τρομερά, καταπληκτικά επιφ.

    #27943   /   10.10.2013, 10:33   /   Αναφορά

    μπράβο σου. πολύ αναλυτικός. 

    #27945   /   10.10.2013, 12:09

    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια


    Για όποια απορία στη διάθεση σας


    #28259   /   21.12.2013, 17:38   /   Αναφορά

    Μπράβο.


    Αυτό με τη διπλή πένα , δεν φαίνεται απ' τη φωτογραφία πως είναι. Ρώτησα σε μαγαζί αλλά δεν το έχουν υπ' όψη τους. Κάποιο κατάστημα που να την έχουν στην Αθήνα;


    Ευχαριστώ

    #28260   /   21.12.2013, 18:14

    Με Googling σαν ‘’διπλή ή δίδυμη πένα’’ πράγματι δεν βρίσκω κανένα μουσικό κατάστημα να τη διαθέτει.


    Πληροφορίες για αγορά ΕΔΩ:


    Σύγκριση μιας κοινής πένας και μιας ‘’δίδυμης’’ (twin pick) στο καλό video:



    #28261   /   21.12.2013, 22:05

    ευχαριστώ


    #28269   /   24.12.2013, 09:09   /   Αναφορά

    Έλαβα το παρακάτω e-mail μαζί με τις ευχές:


    ''Τι εννοείτε με τη λέξη λαμπερός ήχος;''


    Πράγματι για τον ήχο υπάρχουν δεκάδες συνοδευτικά εοίθετα: (Οξύς, μουντός, λαμπερός....''. Όλα αυτά έχουν μια υποκειμενικότητα. Όσον αφορά τη λέξη ''λαμπερός ήχος'' τήν έχω ξαναχρησιμοποιήσεικι άλλες φορές με την εξής έννοια:


    Στην κιθάρα οι ίδιες νότες μπορούν να παιχτούν από περισσότερες της μίας χορδής, βέβαια σε διαφορετικό τάστο κάθε φορά.


    Για παράδειγμα, ο φθόγγος G της ανοιχτής 3ης  χορδής μπορεί να παιχτεί επίσης στο 5ο  τάστο της 4ης  χορδής, στο 10ο  τάστο της 5ης  χορδής και στο 15ο   τάστο της 6ης   χορδής .


    Παίζοντας τις νότες αυτές διαπιστώνεις ότι, αν και ίδιες, υπάρχει διαφορά στην χροιά τους.


    Τα ανοικτά ακόρντα  δίνουν περισσότερες αρμονικές , που σε αργά κομμάτια (πχ  μπαλάντες )όπου οι νότες είναι μεγάλης αξίας , είναι λαμπερές και τα ακόρντα ακούγονται υπέροχα , όμως στα ρυθμικά κομμάτια οι αρμονικές θα σου κατέστρεφαν τον ήχο και ειδικά στα metal/rock όπου οι ταχύτητες είναι τεράστιες δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε ανοιχτά ακόρντα ούτε σε ένα μέτρο. Τότε η λύση είναι τα barre.


    Ανέφερα λοιπόν για τις πένες (υποκειμενική άποψη) ότι:


    •Οι λεπτές προορίζονται για γρήγορο ή απαλό strumming.


    •Οι πιο σκληρές πάντως παράγουν πιο λαμπερό ήχο και ελέγχουν περισσότερο κυρίως το τρέμολο αλλά και φθείρονται λιγότερο απ’ ότι οι λεπτές.


    Προσωπικά λοιπόν,  επειδή παίζω κυρίως μπαλάντες με την ακουστική κιθάρα μου με ακόρντα κυρίως ανοιχτά και όχι barre, χρησιμοποιώ σκληρές πένες για τον παραπάνω λόγο.


    Στην κιθάρα οι ίδιες νότες μπορούν να παιχτούν από περισσότερες της μίας χορδής, βέβαια σε διαφορετικό τάστο κάθε φορά. Για παράδειγμα, ο φθόγγος G της ανοιχτής 3ης  χορδής μπορεί να παιχτεί επίσης στο 5ο  τάστο της 4ης  χορδής, στο 10ο  τάστο της 5ης  χορδής και στο 15ο   τάστο της 6ης   χορδής .


    Παίζοντας τις νότες αυτές διαπιστώνεις ότι, αν και ίδιες, υπάρχει διαφορά στην χροιά τους. Τα ανοικτά ακόρντα  δίνουν περισσότερες αρμονικές , που σε αργά κομμάτια (πχ  μπαλάντες )όπου οι νότες είναι μεγάλης αξίας , είναι λαμπερές και τα ακόρντα ακούγονται υπέροχα , όμως στα ρυθμικά κομμάτια οι αρμονικές θα σου κατέστρεφαν τον ήχο και ειδικά στα metal/rock όπου οι ταχύτητες είναι τεράστιες δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε ανοιχτά ακόρντα ούτε σε ένα μέτρο. Τότε η λύση είναι τα barre.


    Ανέφερα λοιπόν για τις πένες (υποκειμενική άποψη) ότι:


    •Οι λεπτές προορίζονται για γρήγορο ή απαλό strumming.


    •Οι πιο σκληρές πάντως παράγουν πιο λαμπερό ήχο και ελέγχουν περισσότερο κυρίως το τρέμολο αλλά και φθείρονται λιγότερο απ’ ότι οι λεπτές.


    Προσωπικά λοιπόν,  επειδή παίζω κυρίως μπαλάντες με την ακουστική κιθάρα μου με ακόρντα κυρίως ανοιχτά και όχι barre, χρησιμοποιώ σκληρές πένες για τον παραπάνω λόγο.

    #28277   /   25.12.2013, 18:11

     Οι διαφορές στον ήχο σχετικά με την πένα, ακούγονται καλύτερα στην ηλεκτρική κιθάρα.


    Από προσωπική εμπειρία ξέρω πως η μαλακιά (λεπτή) πένα βγάζει πρίμο ήχο, ενώ όσο σκληραίνει  (παχαίνει) η πένα τόσο πιο μπάσο ήχο βγάζει.


    #28405   /   29.01.2014, 20:33

    Έλαβα ΠΜ για το που είναι καλύτερα να χτυπούμε τις χορδές:


    Προς το κέντρο της οπής , προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά (γέφυρα) ;


    Απάντηση


    Υποκειμενικά μιλώντας αν παίζουμε αρπίζοντας με δύναμη τότε φυσικά οι χορδές ζορίζονται περισσότερο και σπάνε σε μικρότερο διάστημα και το αντίθετο αν παίζουμε χαλαρά.


    Αν το παίξιμο είναι κοντά στην οπή ή αριστερότερα το ηχόχρωμα είναι λίγο ‘’πλαδαρό’’ απ’ ότι προς τον καβαλάρη (γέφυρα) που εγώ προς τα κει παίζω αν δεν χρησιμοποιώ ενισχυτή και πιστεύω ακούγεται καλύτερα.


    #28854   /   27.08.2014, 12:51   /   Αναφορά

    Ένα αναλυτικό σκίτσο για εύκολη αντιστοίχιση των νοτών ταστιέρας κιθάρας στο πεντάγραμμο:


    #28855   /   27.08.2014, 16:20

    Δείτε την προηγούμενη  φωτογραφία ‘’αντιστοίχισης νοτών ταστιέρας με πεντάγραμμο’’ σε μεγέθυνση κατά βούληση:


    ΕΔΩ :


    #28931   /   26.10.2014, 14:13

    Πιο έυκολο να διαβάσω το χάρτη του Unbderground mnetr station του Λονδίνου χαχαχα


    #28930   /   25.10.2014, 19:39   /   Αναφορά

    Πιστεύω ένα από τα ωραιότερα sites για κιθάρα και μάλιστα διαδραστικά και εικονογραφημένα (Για ακόρντα , κλίμακες στην κιθάρα, αλληλουχία ακόρντων, αρπεζέ,Licks,όνομα συγχορδίας, μετρονόμος αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι τα αναφερόμενα τα δείχνει και για κιθάρες για αριστερόχειρες…) είναι ΕΔΩ

    #29411   /   26.02.2016, 09:24   /   Αναφορά
    Δεκάδες αξιόλογα tests Μουσικής Θεωρίας & Αρμονίας , Ear Training…. αλλά και για δασκάλους ‘’Customized Exercises’’ εδώ: http://www.musictheory.net/exercises
    #29624   /   30.06.2017, 05:19   /   Αναφορά
    gia sas! eimai kenourgio melos.....exo vrei ena site pou me exei voithisei na matho merika tragoudia, vevaia exei sindromi alla dinei ka kapoia mathimata dorean
    http://guitargreek.com/
    #29625   /   30.06.2017, 06:31
    Εγώ προτρέπω τους αρχάριους μουσικούς φίλους – αν έχουν την οικονομική άνεση- να επιλέξουν , τουλάχιστον στην αρχή, την καθοδήγηση ενός δασκάλου.Αυτή η μέθοδος on line με συνδρομή είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό κι αν διαθέτεις computer με ιντερνετ ταχύτητας είναι σαν να είσαι με δάσκαλο.
    Τα αναφέρω εξ' άλλου στην εισαγωγή του άρθρου.Αλλιώς - μη οικονομική άνεση - το άρθρο , όπως και πολλά σχετικά videos θα σε βοηθήσουν αρκετά

    #29792   /   10.08.2018, 21:20   /   Αναφορά
    Πολύ ωραίο κείμενο!!! ..μπορείτε να μου πείτε πως να διαβαζω ένα ακορντο γιατί δυσκολεύομαι ..είμαι αριστερόχειρας και στις φωτό δεν τα καταλαβαίνω είναι ανάποδα...επίσης να μου πείτε ποιες συγχορδιες εινάι οι βασικές ! Ευχαριστώ πολύ
    #29793   /   10.08.2018, 21:31
    Κιθάρα για αριστερόχειρα
    http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=4583

    Οι βασικές συγχορδίες είναι οι:
    Ι – IV – V (1η – 4η – 5η )
    http://www.musicheaven.gr/html/images/stories/2013/1379255841.jpg


    #30076   /   08.05.2022, 11:19   /   Αναφορά
    Ένα αξεσουάρ που ίσως αξίζει!
    Μικρόφωνο επαφής για την καταγραφή του οργάνου και ταυτόχρονα 2ο μικρόφωνο για καταγραφή της φωνής και ταυτόχρονη ανάλυση τους (ακόρντα που χρησιμοποιήθηκαν …..κλπ!)
    https://www.youtube.com/watch?v=IrLPounCUtY&t=90s