ελληνική μουσική
162 online   ·  208.724 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

Ελληνικοί ρυθμοί (Μεικτά μέτρα)

Οι ελληνικοί ρυθμοί διαφοροποιούνται αισθητά από τους ρυθμούς του δυτικού κόσμου. Ενώ η δυτική μουσική έχει «τετραγωνισμένα» τέμπο (2/4, 3/4, 4/4 κ.λπ) οι ελληνικοί ρυθμοί δίνουν μια ιδιαίτερη αίσθηση ροής στα τραγούδια καθώς οι παλμοί στα μέτρα είναι άνισοι (μεικτά μέτρα)

Ελληνικοί ρυθμοί (Μεικτά μέτρα)

Γράφει η Χρύσα Οικονομάκη (XrysaOikonomaki)56 άρθρα στο MusicHeaven
Σπούδασα κλασσική μουσική και πήρα 4 πτυχία και ένα δίπλωμα: Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας και Πιάνου και το Δίπλωμα Σύνθεσης. Το 1991 παράλληλα με την κλασσική το γύρισα στη ροκ μουσική. Για 4 χρόνια έπαιζα πλήκτρα και τραγουδούσα σε ροκ...
Τρίτη 29 Σεπ 2015

Οι ρυθμοί αυτοί υιοθετήθηκαν τελικά από μουσικούς σε όλο τον κόσμο. Η μίνιμαλ μουσική είναι πολλές φορές βασισμένη σε ελληνικούς ρυθμούς. Αν και ήταν η βάση για τα παραδοσιακά μας τραγούδια, τελικά με τη χρήση των δυτικών ηχοχρωμάτων, δημιουργήθηκαν πολλά τραγούδια έντεχνα, κλασικά και σύγχρονα που αγαπήθηκαν από το ευρύτερο κοινό.

Στην Ελλάδα, ο Θάνος Μικρούτσικος αλλά και πολλοί άλλοι έλληνες συνθέτες χρησιμοποιούν αυτούς τους ρυθμούς κι έτσι έχουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Οι Ελληνικοί ρυθμοί βασίζονται στα μεικτά μέτρα. Μεικτά ονομάζονται τα μέτρα που περιέχουν απλούς και σύνθετους παλμούς (απλούς παλμούς που μπορούν να μοιραστούν σε 2 ίσες μικρότερες αξίες και παλμούς παρεστιγμένης αξίας που μοιράζονται σε 3 ίσες μικρότερες αξίες)

Ρυθμός 5/8 (2 παλμοί Χ.Χ)

Ελληνικοί ρυθμοί (Μεικτά μέτρα)

Στο πιάνο τονίζουμε πάντοτε την πρώτη νότα του κάθε παλμού. Στα ενορχηστρωμένα τραγούδια, μπορούμε να διακρίνουμε το τέμπο συνήθως από τα κρουστά που τονίζουν τη βασική νότα των παλμών. Μπορούμε να συναντήσουμε και τραγούδια σε 5/4, ενώ ο παρεστιγμένος παλμός μπορεί να εμφανίζεται ως 2οςπαλμός του μέτρου, καθώς με την εξέλιξη της μουσικής και μιας και δεν μιλάμε πια για παραδοσιακή μουσική αλλά για σύγχρονες συνθέσεις, οι συνθέτες χρησιμοποιούν τους ρυθμούς αυτούς σύμφωνα με τις μουσικές τους αναζητήσεις.

Γνωστά τραγούδια που υπάρχουν στο διαδίκτυο για πιάνο, φωνή και κιθάρα σε ρυθμό 5/8:

Τα παιδιά της γειτονιάς σου (Γιώργος Νταλάρας)

Τριανταφυλλένη (Αλκίνοος Ιωαννίδης)

Ρυθμός 7/8 (καλαματιανός 3 παλμοί Χ.ΧΧ)

Ελληνικοί ρυθμοί (Μεικτά μέτρα)

Προτεινόμενα τραγούδια για μελέτη:

Ο αργαλειός (Ξυλούρης)

Μάνα μου τα κλεφτόπουλα

Ας κρατήσουν οι χοροί (Διονύσης Σαββόπουλος)

Ρυθμός 8/8 (3 παλμοί Χ.ΧΧ)

Ελληνικοί ρυθμοί (Μεικτά μέτρα)

Προτεινόμενα τραγούδια για μελέτη:

Θαλασσογραφία (Διονύσης Σαββόπουλος)

Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου (Ξυλούρης)

Ρυθμός 9/8 (4 παλμοί Χ.ΧΧΧ)

Ελληνικοί ρυθμοί (Μεικτά μέτρα)

Προτεινόμενα τραγούδια:

Μη μιλάς άλλο για αγάπη (Διονύσης Σαββόπουλος)

Αλητάκι μπατηράκι (Αλίκη Βουγιουκλάκη)

Σε τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και του Ξυλούρη μπορούμε να δούμε μια εναλλαγή ρυθμού από μέτρο σε μέτρο, όπως επίσης μέτρα που περιέχουν παραπάνω από 4 παλμούς!

Ο πειραματισμός επάνω στους ρυθμούς αυτούς έχει δημιουργήσει τραγούδια και συνθέσεις σε 10, 11, 12 μέχρι και 15/8 χωρίς να αποκλείεται να συναντήσουμε τραγούδια με ακόμα περισσότερους παλμούς μέσα σε ένα μόλις μουσικό μέτρο!

Μπορείτε να μελετήσετε αντίστοιχες παρτιτούρες και να ανακαλύψετε το υπέροχο αποτέλεσμα που δίνει αυτό το πάντρεμα ρυθμών:

Ζαβαρακατρανέμια (Ξυλούρης)

7 νάνοι (Θάνος Μικρούτσικος)

StreetSong (Μάνος Χατζιδάκις)

Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!