ελληνική μουσική
    443 online   ·  210.817 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του ''Crying In The Rain'' των Everly Brothers

    Το τραγούδι που προέκυψε από ένα καπρίτσιο της στιγμής...

    Η ιστορία του

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 01 Ιούν 2016

    Το «Crying In The Rain» κυκλοφόρησε το 1962 και είναι η πρώτη επιτυχία των Everly Brothers που έγραψαν ο Howard Greenfield και η Carole King, οι οποίοι εκείνη την περίοδο δουλεύανε για την Aldon Music και αμφότεροι ήταν από τους σταθερούς τραγουδοποιούς του Brill Building στο Manhattan αλλά, παραδόξως, αυτή ήταν η μοναδική φορά που συνεργάστηκαν.

    Ο Howard Greenfield είναι γνωστός από τη συνεργασία του με τον Neil Sedaka, γράφοντας μαζί του μεγάλες επιτυχίες όπως το «Breaking Up Is Hard To Do» και το «Oh! Carol». Από την άλλη, η Carole King μαζί με το συνεργάτη της και σύζυγό της, Gerry Goffin, έγραψε επιτυχίες όπως το «The Loco-Motion», που ερμήνευσε η Little Eva, και το «(You Make Me Feel Like) A Natural Woman», που ερμήνευσε η Aretha Franklin. Ωστόσο κανένα από αυτά τα τραγούδια δεν είχε κυκλοφορήσει πριν το «Crying In The Rain».
    Από μία ξαφνική επιθυμία της στιγμής, ένα καπρίτσιο θα έλεγε κανείς, τα δίδυμα των τραγουδοποιών της Aldon Music αποφάσισαν ν' ανταλλάξουν τους συνεργάτες τους για μία μέρα μπαίνοντας σε ξεχωριστά δωμάτια. Ο Gerry Goffin (ο οποίος κανονικά δούλευε με την Carole King) συνεργάστηκε με τον Jack Keller, συχνό συνεργάτη του Howard Greenfield, αφήνοντας την Carole King να δουλέψει μαζί με τον Howard Greenfield. Από αυτή τη μία και μοναδική συνεργασία των δύο τελευταίων προέκυψε το «Crying In The Rain».  
    Την προηγούμενη χρονιά, το 1961, η Carole King είχε δύο κορυφαίες επιτυχίες: το «Take Good Care Of My Baby» και το «Run To Him», τα οποία ερμήνευσε ο Bobby Vee. Ο Don Kirshner, συμπαραγωγός της Aldon Music, είχε αρχικά την πρόθεση να δώσει το «Run To Him» στους Everly Brothers, αλλά ο παραγωγός του Bobby Vee το… άρπαξε το τραγούδι, το οποίο και έφτασε στο Νο 2 των Η.Π.Α. Ωστόσο, ο Kirshner δεν εγκατέλειψε το όνειρό του να κάνει την παραγωγή σε μία επιτυχία των Everly Brothers, όνειρο που το είχε από την πρώτη του μέρα στη μουσική βιομηχανία. Έτσι, όταν άκουσε το «Crying In The Rain» έδωσε το τραγούδι στους Everly Brothers.

    Το «Crying In The Rain» ηχογραφήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1961, λίγες μέρες πριν ο Don και ο Phil Everly καταταγούν στο αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών (25 Νοεμβρίου 1961). Από το Σώμα έφυγαν μετά από 6 μήνες θητείας, δηλαδή στις 24 Μαΐου του 1962, κι έτσι το «Crying In The Rain» είναι το μοναδικό τους τραγούδι που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.
    Αμέσως μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, έλαβε χώρα η απονομή των ετήσιων βραβείων του οργανισμού Broadcast Music Inc για τα πιο πολυπαιγμένα τραγούδια της χρονιάς. Από τα 90 βραβεία που απονεμήθηκαν εκείνη τη βραδιά, η Aldon Music έλαβε 12 βραβεία, τέσσερις φορές περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του κλάδου. Το «Crying In The Rain», λοιπόν, προέρχεται από τη χρυσή εποχή του Brill Building.

    Στις 18 Φεβρουαρίου του 1962, οι Everly Brothers με στρατιωτική στολή και κομμένα μαλλιά ερμήνευσαν το τραγούδι στο The Ed Sullivan Show και στις 3 Μαρτίου το τραγούδι έφτασε στο Νο 6 των Η.Π.Α., το πρώτο των Everly Brothers που μπήκε στο αμερικάνικο Top 10, πραγματοποιώντας και το όνειρο του Don Kirshner να κάνει την παραγωγή σε μία επιτυχία τους. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης τα δύο αδέλφια, αφού ανακάλυψαν ότι το αγαπημένο σνακ του παραγωγού τους ήταν τα φιστίκια, του έστειλαν ένα σάκο γεμάτο φιστίκια συνολικού βάρους 23 κιλών! Το «Crying In The Rain» έφτασε επίσης στο Νο 6 της Μεγάλης Βρετανίας και έγινε Νο 7 στην Αυστραλία, Νο 9 στην Ολλανδία και Νο 25 στον Καναδά. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1966, έφτασε και στο Νο 8 της Νορβηγίας.
    Το 1983 οι Everly Brothers κυκλοφόρησαν μία ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού, η οποία περιλαμβάνεται στο δίσκο «Reunion Concert». Η ηχογράφηση προέρχεται από τη συναυλία που έδωσαν στις 23 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς στο Royal Albert Hall (κυκλοφορεί και σε video/DVD).

    Ο Don και ο Phil Everly κατάφεραν να γίνουν ένα από τα δημοφιλέστερα ντουέτα όλων των εποχών χάρη σε μερικά τραγούδια σαν το «Crying In The Rain» που μεταμόρφωσαν μαγικά τον λυγμό σε μελωδία. Το συγκεκριμένο τραγούδι έχει την αίσθηση πολλών από τα κομμάτια που έγραψαν οι Felice και Boudleaux Bryant την εποχή που οι Everly Brothers δισκογραφούσαν στην Cadence κι ίσως να είναι αυτό το ελκυστικό στοιχείο του τραγουδιού. Μιλάει απευθείας στην εφηβική καρδιά και δεν πρέπει να μας καταπλήσσει που οι Everly Brothers θεωρούνται συχνά ως το soundtrack της ζωής πολλών εφήβων. Όσον αφορά τους δημιουργούς του τραγουδιού, παρά την εμπορική επιτυχία της συνεργασίας τους, η Carole King και ο Howard Greenfield ποτέ δεν έγραψαν άλλο τραγούδι μαζί.

    Άλλες εκτελέσεις

    • Richard Anthony (1962, γαλλική εκτέλεση με τίτλο «J' Irai Pleurer Sous La Pluie», στο δίσκο «J' Irai Twister Le Blues»).
    • Gerd Böttcher & Detlef Engel (1962, γερμανική εκτέλεση με τίτλο «Denn Mein Zuhause, Das Bist Du», σε single). 
    • Peter and Gordon (Οκτώβριος 1965, στη β’ πλευρά του single «Don’t Pity Me»).
    • Jan and Dean (1966, στο δίσκο «Save For A Rainy Day»).
    • Penny DeHaven & Del Reeves (1972, country εκτέλεση σε single).
    • Marty Kristian (1973, σε single).
    • Felicia Wong (1974, στο δίσκο «Felicia's Folk Album 2»).
    • Tracy Huang (1976, στο δίσκο «Feelings»).
    • Tammy Wynette (1981, σε single και στο δίσκο «You Brought Me Back». Η εκτέλεση της Wynette έφτασε στο Νο 18 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών της κατηγορίας country και στο Νο 11 του καναδέζικου πίνακα επιτυχιών στην ίδια κατηγορία).
    • Crystal Gayle (1981, σε single και στο δίσκο «Hollywood Tennessee»).
    • Carole King (1983, στο δίσκο «Speeding Time»).
    • Johnny Logan (1985, στο δίσκο «Straight From The Heart»).
    • Blessings In Disguise (1989, σε single, σε παραγωγή του Bob Lamb και του Dave Hill, αμφότεροι μέλη του συγκροτήματος).

    • A-ha (Σεπτέμβριος 1990, υπέροχη εκτέλεση σε single και στο άλμπουμ «East Of The Sun, West Of The Moon»). Την παραγωγή την έκανε ο Βρετανός παραγωγός και τραγουδοποιός Christopher Neil, γνωστός από τις συνεργασίες του με τη Sheena Easton («For Your Eyes Only»), τον Shakin' Stevens («Cry Just A Little Bit»), Mike + The Mechanics («The Living Years»), Celine Dion («Where Does My Heart Beat Now») κ.α. Το τραγούδι έγινε Νο 1 στην Αργεντινή και Νορβηγία, Νο 2 στην Πολωνία, Νο 6 στη Γερμανία, Νο 8 στο Βέλγιο, Γιουγκοσλαβία και Ιρλανδία, Νο 11 στη Γαλλία και Ολλανδία, Νο 13 στη Μεγάλη Βρετανία, Νο 14 στην Ιταλία, Νο 17 στην Αυστρία, Νο 21 στην Ελβετία, Νο 34 στον Καναδά και Νο 131 στην Αυστραλία. Το «Crying In The Rain» είναι ένα από τα λίγα εμπορικώς διαθέσιμα τραγούδια που διασκεύασαν οι A-ha. Μετά την επιτυχία τους, ήρθαν κοντά με τους Everly Brothers, οι οποίοι και τους έδωσαν ένα σετ από κιθάρες, τις οποίες συνέχισαν να χρησιμοποιούν οι A-ha.

             Τη σκηνοθεσία του μουσικού βίντεο ανέλαβε ο Ιρλανδός σκηνοθέτης Steve Barron. Ο Steve Barron σκηνοθέτησε αρκετά γνωστά βίντεο των A-ha, μεταξύ          των οποίων τα «Take On Me», «The Sun Always Shines On T.V.», «Hunting High And Low», «Cry Wolf» και «The Living Daylights», καθώς και άλλων                καλλιτεχνών, όπως των Culture Club, Bryan Adams («Heaven», «Summer Of '69», «Run To You»), David Bowie, Def Leppard, Dire Straits («Money For              Nothing»), Dolly Parton, Eddy Grant («Electric Avenue»), Fleetwood Mac («Hold Me»), Heaven 17 («Let Me Go»), The Human League («Don't You Want            Me», «Love Action»), Joe Jackson («Steppin' Out»), Madonna («Burning Up»), Michael Jackson («Billie Jean»), Orchestral Manoeuvres In The Dark, Paul            McCartney, Sheena Easton («For Your Eyes Only»),  Tears for Fears («Pale Shelter»), Toto («Africa», «Rosanna»), ZZ Top, Natalie Cole                                («Unforgettable») κ.α.
             Στην περίπτωση του «Crying In The Rain», το θέμα του βίντεο είναι μία ληστεία που πάει στραβά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη δεύτερη εκδοχή            του βίντεο, αφού στην πρώτη εκδοχή δεν υπήρχε καμία σκηνή με τον Morten Harket να τραγουδάει μόνος του. Το βίντεο γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με μία          συγκεκριμένη τεχνική από κινητές κάμερες και η κινηματογράφηση έγινε στο Big Timber της Montana (Η.Π.Α.).

    • Art Garfunkel (Οκτώβριος 1993, στο άλμπουμ «Up ‘Til Now». Στην εκτέλεση αυτή συμμετέχει και ο Αμερικανός τραγουδοποιός James Taylor, ο οποίος έκανε και την παραγωγή).
    • Gregorian (Σεπτέμβριος 2007, στο άλμπουμ «Masters Of Chant Chapter VI»).
    • Spirit Spine (2009, ως sample στο τραγούδι «Trickledown»).
    • Urban Symphony (2009).
    • Micky Dolenz (2010, στο άλμπουμ «King For A Day»).
    • Danzig (Νοέμβριος 2015, στο άλμπουμ «Skeletons»).


    CRYING IN THE RAIN – The Everly Brothers

    I'll never let you see 
    The way my broken heart is hurting me 
    I've got my pride and I know how to hide 
    All my sorrow and pain 
    I'll do my crying in the rain

    If I wait for cloudy skies 
    You won't know the rain from the tears in my eyes 
    You'll never know that I still love you so 
    Though the heartaches remain 
    I'll do my crying in the rain

    Rain drops falling from heaven 
    Could never wash away my misery 
    But since we're not together 
    I look for stormy weather 
    To hide these tears I hope you'll never see

    Some day when my crying's done 
    I'm gonna wear a smile and walk in the sun 
    I may be a fool but till then darling you'll 
    Never see me complain 
    I'll do my crying in the rain

    I'll do my crying in the rain (x2)





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #29465   /   01.06.2016, 10:45   /   Αναφορά
    Όμορφη ιστορία!