ελληνική μουσική
  530 online   ·  210.840 μέλη
  αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

  Πώς να σκληρύνετε τα δάχτυλά του αριστερού σας χεριού

  Οι κιθαρίστες δοκιμάζουν πολλά πράγματα, που ακούν ή διαβάζουν, για να τους βοηθήσουν να απαλύνουν τον πόνο από την πίεση των ακροδακτύλων στις χορδές, πριν τα δάκτυλα τους αποκτήσουν κάλους. Εδώ αναλύονται τα πιο σημαντικά.

  Πώς να σκληρύνετε τα δάχτυλά του αριστερού σας χεριού

  Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
  127 άρθρα στο MusicHeaven
  Κυριακή 25 Φεβ 2018

  Για κιθαρίστες, μπασίστες, μπουζουξήδες…

  Τις πρώτες μέρες (σχεδόν πριν 60 έτη), σαν αρχάριος κιθαρίστας δεν μπορούσα να κάνω ούτε μισή ώρα πρακτική στην κιθάρα χωρίς να χρειαστεί να "θηλάζω" τα τρυφερά, πληγωμένα άκρα των δακτύλων του αριστερού μου χεριού, επί των οποίων οι χορδές έκαναν χαρακιές.

  Γι' αυτό στην αρχή, οι υποψήφιοι κιθαρίστες θα πρέπει να ξέρουν ότι όχι μόνο είναι δύσκολο να μάθουν να παίζουν κιθάρα, αλλά επίσης πονάει. Αν πονάει πάρα πολύ, θα πρέπει να κάνετε διαλείμματα. Απαιτείται αρχικά μεγάλη υπομονή και επιμονή.

  Έκτοτε όμως δεν μου έχουν ξαναπονέσει καθώς έχω αποκτήσει μόνιμους κάλους που ανανεώνονται κάθε τόσο.

  Οι κιθαρίστες δοκιμάζουν πολλά πράγματα, που ακούν ή διαβάζουν, για να τους βοηθήσουν να απαλύνουν τον πόνο που έρχεται, πριν τα δάκτυλα τους αποκτήσουν κάλους.

  Πώς να σκληρύνετε τα δάχτυλά του αριστερού σας χεριού

  Κάλος ή τύλος: Είναι η σκλήρυνση της κεράτινης στιβάδας του δέρματος σε απόκριση της επαναλαμβανόμενης τριβής, πίεσης ή άλλου ερεθισμού.

  Ακριβώς όπως αναπτύσσονται κάλοι στα πόδια μας όταν τα παπούτσια μας δεν ταιριάζουν σωστά, το ίδιο συμβαίνει και με την τριβή των χορδών των εγχόρδων οργάνων με τα δάκτυλα.

  Το ακροδάκτυλο (fingertip) είναι το σημείο όπου δέχεται την περισσότερη πίεση, άρα φυσιολογικά ο οργανισμός αντιδρά, ώστε να αντέξει για να μην νοιώθουμε πόνο. Τώρα αν το παρακάνουμε δεν δημιουργείται  κάλος, αλλά φουσκάλες ή και αιματώματα!

  Οι κάλοι:

  • δημιουργούνται σταδιακά, γι’ αυτό απαιτείται υπομονή και καθημερινή εξάσκηση.
  • βοηθούν να ευχαριστιέστε το παίξιμο σας (όσον αφορά τον πόνο), αφού σας επιτρέπουν να παίζετε περισσότερο χρόνο αλλά και καλύτερα.
  • κάνουν τη διαφορά μεταξύ των έμπειρων και των υποψηφίων. Είναι το σήμα σας σαν κιθαρίστας.

  Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την δημιουργία κάλου είναι μέσω της ντεμοντέ πρακτικής. Όχι φυσικά να παίζετε για ώρες κατ 'ευθείαν και στη συνέχεια να μη παίζετε ξανά για μέρες ή μήνες.

  Εάν προσπαθήσετε να παίξετε για αρκετές ώρες την ημέρα όταν είστε αρχάριοι στην κιθάρα, ή επιστρέψετε στο όργανο σας μετά από μια μακρά απουσία, μπορεί να καταλήξετε με φουσκάλες αντί για κάλους.

  Οι φουσκάλες ή τα κοψίματα μπορούν να κάνουν σχεδόν αδύνατο το παίξιμο και μάλιστα αργούν να θεραπευτούν, γι 'αυτό μην το παρακάνετε!

  Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να παίζετε μικρές χρονικές περιόδους, πολλές φορές την ημέρα, πολλές φορές την εβδομάδα. Τα δάχτυλά σας θα πονέσουν στην αρχή, αλλά δεν πρέπει να αποφύγετε τον πόνο, αφού είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσετε κάλους και με το χρόνο, με σιγουριά, θα αναμένετε μείωση της ευαισθησίας του δακτύλου. Ακόμα κι αν πονάνε, συνεχίστε να παίζετε την κιθάρα σας καθημερινά, έστω και μόνο για λίγα λεπτά.

  Όσο συνεχίζετε να παίζετε έτσι, θα διατηρήσετε τους κάλους σας και ποτέ δεν θα ανησυχήσετε ξανά για πονεμένα δάχτυλα.

  Σημείωση: Στην περίπτωση μπασίστα ή Flamenco κιθαρίστα, ισχύει το ίδιο και για τα ακροδάκτυλα του δεξιού χεριού. Δηλαδή απαιτείται δημιουργία κάλων και στο δεξί χέρι.

  Building Calluses For Guitar

   Η ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΔΑΚΤΥΛΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΧΟΡΔΩΝ  ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

  Πιέζοντας τις χορδές σκληρά δεν θα μπορείτε να αποτραβήξετε τα δάχτυλά σας στο σωστό χρόνο, για να μετακινηθούν από τάστο σε τάστο με ταχύτητα. Πιέζοντας όμως σκληρά δημιουργείτε κάλους ευκολότερα. Δύο αντιφάσκουσες εκφράσεις που όμως ισχύουν μόνο για την αρχή της εκμάθησης εγχόρδου.

  Finger Pressure

   

  Ακολουθούν και  μερικές άλλες συμβουλές για να βοηθήσουν στην δημιουργία κάλων.

  • Κάντε πολλά bends σε μια ηλεκτρική κιθάρα. Το bending  κάνει σκληρότερες τις άκρες των δακτύλων σας και δημιουργεί τους κάλους σας γρηγορότερα.
  • Πιέζοντας σκληρά δημιουργείτε κάλους ευκολότερα (φωτογραφία 1).
  • Αφού τελειώσετε το παίξιμο της ημέρας, ερεθίστε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την επιφάνεια των άκρων των δακτύλων σας, πιέζοντας τις χορδές με διαφορετικά μέρη του άκρου του δακτύλου σας. Ο στόχος είναι να ερεθιστούν  τα άκρα των δακτύλων σας. Αυτός ο ερεθισμός είναι που προκαλεί την ανάπτυξη των κάλων. Σα να λέμε ‘’τραυματίστε’’ τις άκρες των δακτύλων σκοπίμως (φωτογραφία 2).
  • Callus Formula: This allows your fingers to build up a natural callus = Επιτρέπει στα δάχτυλά σας να δημιουργήσουν έναν φυσικό κάλο (φωτογραφία 3). (‘’Διαφημιστικό’’ – δεν έχω γνώμη αφού δεν το έχω χρησιμοποιήσει).
  • Artificial calluses = Τεχνητοί κάλοι (φωτογραφία 4). Κυκλοφορούν πολλά τέτοια προϊόντα (‘’Διαφημιστικό’’ – δεν έχω γνώμη αφού δεν το έχω χρησιμοποιήσει).
  • Κρατήστε τα νύχια σας κομμένα. Είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσετε κάλους με κομμένα νύχια. Τα μακρά νύχια του αριστερού χεριού (για τον δεξιόχειρα και αντίστροφα) όχι μόνο δυσκολεύουν την ανάπτυξη κάλων, αλλά δεν παράγουν ούτε καθαρό ήχο.
  • Αγοράστε τις σωστές χορδές. Οι χορδές μικρού διαμετρήματος (Light) είναι ευκολότερο να παιχτούν απ’ ότι οι μεσαίες (medium) ή οι χονδρές χορδές (heavy) και προκαλούν μικρότερο πόνο στα δάκτυλα. Όμως οι μεσαίες ή χονδρές χορδές αρχικά θα  πονούν περισσότερο, αλλά θα σας δημιουργήσουν χοντρούς κάλους πιο γρήγορα και φυσικά στις ακουστικές κιθάρες παράγουν δυνατότερο ήχο.
  • Action στην κιθάρα, μπάσο….: Είναι η απόσταση μεταξύ της ταστιέρας και της χορδής. Αυξήστε την ευκολία παιξίματος της κιθάρας σας με σωστό action. Οι χορδές σε μια κιθάρα με υψηλό Action είναι υψηλότερα στην ταστιέρα από ό, τι οι χορδές σε μια κιθάρα με χαμηλό Action. Όσο μεγαλύτερο είναι το Action, τόσο περισσότερη δύναμη απαιτείται για να πιέσετε τις χορδές. Ευτυχώς, το Action κάθε κιθάρας μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα. Θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολο είναι να παίζετε αν το Action είναι το σωστό. Δείτε το βίντεο μου: 
  • Πιέστε τις χορδές μόνο όσο χρειάζεται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από υπερβολική πίεση είναι και η ανάπτυξη τενοντίτιδας, γι αυτό χρειάζονται διαλλείματα και να σταματάτε για λίγη ώρα τουλάχιστον το παίξιμο με μπαρέ. Η τενοντίτιδα ίσως σας αναγκάσει να σταματήσετε να παίζετε εντελώς την κιθάρα μέχρι να ανακάμψετε πλήρως. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μήνες. (Καλόν είναι τραγούδια με πολλά μπαρέ να παίζονται με το capotasto).
  • Μάθετε απ’ την αρχή να αποφύγετε να σέρνετε τα δάκτυλα σας στις χορδές κατά την αλλαγή συγχορδίας.
  • Αποφύγετε οπωσδήποτε να παίζετε την κιθάρα σας αμέσως αν τα χέρια σας έχουν υγρανθεί  για ώρα….οι κάλοι θα μαλακώσουν όταν βυθιστούν στο νερό ….όπως πχ πλύσιμο πιάτων, κολύμβηση, εφαρμογή λοσιόν χειρός….
  • Ενώ δημιουργείτε τους κάλους σας, ορισμένα φυσικά προϊόντα μπορούν να απαλύνουν τον πόνο. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το μηλόξυδο. Απλά μουσκέψτε τα δάχτυλά σας στο ξύδι για περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά το παίξιμο.
  • Τοπικά αναισθητικά προϊόντα που περιέχουν βενζοκαΐνη - κρέμες πονόδοντου, για παράδειγμα, μπορούν επίσης να εφαρμοστούν πριν και μετά το παίξιμο.
  • Pocket gadgets: Μπορείτε να έχετε μαζί σας συσκευές τσέπης ειδικά σχεδιασμένες για να βοηθήσουν στην δημιουργία κάλων (φωτογραφία 5). (‘’Διαφημιστικό’’  - εδώ  έχω γνώμη αφού τα έχω χρησιμοποιήσει και συνεχίζω να τα χρησιμοποιώ)….. και μπαλάκι αντι-στρες!

  Επιμονή και υπομονή: Συνεχίστε να παίζετε τακτικά. Μάθετε στην αρχή με πόνο, γνωρίζοντας ότι θα περάσει. Μην αφήσετε τα πονεμένα δάκτυλα να σταθούν ανάμεσα σε εσάς και το όνειρό σας να παίξετε κιθάρα. Μην εγκαταλείψετε.

   


  Tags
  Μουσικά Είδη:FlamencoΜουσικά Όργανα:κιθάρα  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

  #29707   /   03.04.2018, 07:48   /   Αναφορά
  Προτείνω να ακολουθήσει ανάγνωση και του σχετικού άρθρου: ''Πως να σκληρύνετε τα δάκτυλα του αριστερού σας χεριού'': http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=4629
  #29713   /   13.04.2018, 15:54   /   Αναφορά
  Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον άρθρο, εάν έχετε την ευκαιρία, γράψτε περισσότερα! Ενδιαφέρομαι πάντα να σας διαβάσω 192.168.l.l
  #29716   /   13.04.2018, 16:00
  Νομίζω ότι θα βρεις πολλά περισσότερα στο άρθρο: '' Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος??''. Εδώ:http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=4055