ελληνική μουσική
    511 online   ·  210.826 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του Breaking The Law των Judas Priest

    Ένα από τα πιο προκλητικά τραγούδια στη Βρετανία της Θάτσερ...

    Η ιστορία του Breaking The Law των Judas Priest

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 24 Σεπ 2019

    Το «Breaking The Law» περιλαμβάνεται στον δίσκο των Judas Priest «British Steel», που κυκλοφόρησε το 1980.

    Αυτό το τραγούδι, με το εξαιρετικά απλό αλλά διάσημο riff και ρεφρέν, είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Judas Priest και ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια της Hard Rock/heavy Metal μουσικής. Δημιουργοί του τραγουδιού είναι οι Rob Halford, K.K. Downing και Glenn Tipton, όλοι τους μέλη του συγκροτήματος.

    Ο κιθαρίστας Glenn Tipton σε μία συνέντευξή του στο περιοδικό Billboard είπε για το τραγούδι:
    - Μαζευόμασταν σε διάφορα σπίτια για να γράψουμε τραγούδια και μία μέρα βγάλαμε αυτό το riff κι από κει και πέρα το τραγούδι γράφτηκε μόνο του. Νομίζω ότι το γράψαμε μέσα σε μία ώρα. Ο Rob Halford άρχισε απλά να τραγουδάει «Breaking the law, breaking the law» και πριν ακόμα το καταλάβουμε είχαμε ήδη ένα κλασικό τραγούδι των Judas Priest.  

    Το «Breaking The Law» αποδείχθηκε ένα από τα πιο ευχάριστα και συνάμα απείθαρχα και προκλητικά τραγούδια στη Μεγάλη Βρετανία της Θάτσερ. Οι στίχοι μιλάνε για κάποιον άνεργο αλλά και ποταπό τύπο, που έχει βαρεθεί όλα όσα συνάδουν με μία συνηθισμένη ζωή και αποφασίζει, ως πράξη διαμαρτυρίας, να γίνει εγκληματίας και να σπάσει το νόμο ξεκινώντας μία ζωή με κινδύνους. Ο τραγουδιστής των Judas Priest, Rob Halford, είπε σχετικά:
    - Ήταν μια εποχή στη Μεγάλη Βρετανία με έντονες πολιτικές διαμάχες και κυβερνητικούς αλληλοσπαραγμούς. Οι ανθρακωρύχοι και οι ενώσεις αυτοκινητιστών ήταν σε απεργία και στους δρόμους γινόντουσαν ταραχές. Ήταν μια απαίσια εποχή. Αυτό ήταν το κίνητρο για μένα να γράψω ένα στίχο που να συνδέεται μ’ αυτό που ένιωθα για όσα συνέβαιναν έξω. Ποτέ δεν μπήκαμε σ’ ένα δωμάτιο και είπαμε ότι πρέπει να βάλουμε αυτή την αναρχική συμπεριφορά στη μουσική μας. Αλλά φάνηκε βεβαίως ότι συλλάβαμε στη μουσική μας λίγη από την αναρχία.    

    Η ηχογράφηση του «Breaking The Law» έγινε τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 1980 στα Startling Studios, στο Ascot της Αγγλίας, με παραγωγό τον Tom Allom (γνωστός από τις συνεργασίες του με τους Black Sabbath, Def Leppard κ.α.). Στο τραγούδι έπαιξαν οι Rob Halford (φωνητικά), K. K. Downing (βασική κιθάρα), Glenn Tipton (ρυθμική κιθάρα), Ian Hill (μπάσο) και Dave Holland (drums).

    Πριν την κυκλοφορία του δίσκου «British Steel», οι Judas Priest είχαν κάνει κάποιες κινήσεις προς τον εξορθολογισμό της μουσικής τους σ' έναν απλούστερο και λιγότερο επεξεργασμένο ήχο. Αυτή η προσέγγιση ήρθε σε πλήρη ευόδωση με το δίσκο «British Steel». Το «Breaking The Law» συνδυάζει ένα αναγνωρίσιμο εναρκτήριο riff κι ένα ρυθμικό ρεφρέν ως τα κύρια χαρακτηριστικά του.

    Το διάσημο riff του «Breaking The Law» αποτελεί τυπικό παράδειγμα Αιολικής κλίμακας. Το τραγούδι περιλαμβάνει και κάποια ηχητικά εφέ, όπως ο ήχος ενός γυαλιού που σπάει και μίας σειρήνας της αστυνομίας. Επειδή εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η τεχνολογία του sampling, για το σπασμένο γυαλί το συγκρότημα χρησιμοποίησε μπουκάλια μπύρας, αλλά και τα μπουκάλια με το γάλα που τους έφερνε κάθε πρωί ο γαλατάς (τα οποία έσπασε ο Tom Allom), ενώ τον ήχο της σειρήνας τον έκανε ο K.K. Downing με την Stratocaster κιθάρα του. Υπάρχει μία αλλαγή στην κυρίως ορχηστρική γέφυρα, με μία νέα πρόοδο συγχορδιών να εμφανίζεται ενώ ο Halford φωνάζει “You don't know what it's like!”, πριν το ηχητικό εφέ της σειρήνας ενός αστυνομικού περιπολικού οδηγήσει πίσω στο κύριο riff. Στο φινάλε του τραγουδιού ακούγεται επανειλημμένα το βασικό riff με τον Halford να τραγουδάει το ρεφρέν και τον Downing να παίζει τις δυναμικές συγχορδίες.

    Μπορεί οι στίχοι να έχουν μία πλανερή λογική, όμως η μουσική υποστήριξη των ακατάβλητων Judas Priest δίνει μία αληθοφανή προοπτική στο τραγούδι. Το ρεφρέν τραγουδιέται χαμηλά σε σχέση με τη φωνητική γκάμα του Halford κι έτσι δεν έχουμε εκείνες τις στριγκλιές που τον έκαναν διάσημο. Αυτό μπορεί για κάποιους να είναι και το μόνο απογοητευτικό στοιχείο του τραγουδιού. Σίγουρα, όμως, θα τους αποζημίωσε το φανταστικό video clip! 



    Το βίντεο του «Breaking The Law» έχει γίνει ένα από τα κλασικά του είδους και απεικονίζει το συγκρότημα ως ληστές τράπεζας. Ο Rob Halford τραγουδάει το πρώτο κουπλέ καθισμένος στο πίσω μέρος μίας Cadillac, ενώ διασχίζει την Α406 (North Circular Road) στο Βόρειο Λονδίνο. Το αυτοκίνητο σταματάει έξω από μία απροσδιόριστη τράπεζα κοντά στην Oxford Street (πάντως το ντεκόρ θυμίζει υποκατάστημα της Barclays Bank). Εκεί ο Halford συναντά δύο ιερείς που κουβαλάνε θήκες κιθάρας, και όλοι μαζί μπαίνουν στην τράπεζα. Στο ρεφρέν του «Breaking The Law», οι δύο ιερείς βγάζουν τις μεταμφιέσεις τους και αποκαλύπτεται ότι είναι οι κιθαρίστες K.K. Downing και Glenn Tipton, ενώ εμφανίζονται και ο μπασίστας Ian Hill με τον drummer Dave Holland. Οι Judas Priest με τα μουσικά τους όργανα να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα πολυβόλα, κάνουν το προσωπικό της τράπεζας και τους πελάτες να πέσουν στα γόνατα κρατώντας τα αυτιά τους από την υπερβολική ένταση. Το συγκρότημα ροκάρει τόσο σκληρά ώστε σπάνε τα γυαλιά του διευθυντή της τράπεζας. Εν τω μεταξύ ο φύλακας, τον οποίο είχε πάρει ο ύπνος στο δωμάτιό του, ξυπνάει και αντί να αντιδράσει στέκεται με δέος μπροστά στην οθόνη του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας. Το συγκρότημα παραβιάζει το χρηματοκιβώτιο (με τον Halford να... επιδεικνύει εκπληκτική δύναμη τραβώντας τις σιδερένιες μπάρες) και κλέβει ένα χρυσό δίσκο του «British Steel» (βέβαια, όσο σουρεαλιστική είναι η χρήση μουσικών οργάνων για τη ληστεία μίας τράπεζας άλλο τόσο σουρεαλιστικό είναι ότι στο χρηματοκιβώτιο δεν υπήρχαν χρήματα αλλά ένας χρυσός δίσκος, υπονοώντας προφανώς ότι ο δίσκος των Judas Priest είναι «όλα τα λεφτά»!). Αμέσως οι Judas Priest μπαίνουν γρήγορα στο αυτοκίνητο και φεύγουν, με τον Halford να δείχνει το μεσαίο του δάχτυλο, ενώ ο φύλακας παίρνει μία ψεύτικη κιθάρα κι αρχίζει να ροκάρει. Το βίντεο τελειώνει με την Cadillac να βρίσκεται και πάλι επί της A406 και το συγκρότημα να επαναλαμβάνει το ρεφρέν μέχρι να τελειώσει το τραγούδι. 

    Η σκηνοθεσία του βίντεο είναι του Julien Temple, ο οποίος έχει γυρίσει μερικά από τα πιο δημοφιλή video-clip: «I’m Your Baby Tonight» (Whitney Houston), «(Everything I Do) I Do It For You» (Bryan Adams), «Do You Really Want To Hurt Me» (Culture Club), «Absolute Beginners» (David Bowie), «See You» (Depeche Mode), «Come On Eileen» (Dexys Midnight Runners), «Come Undone» (Duran Duran), «Return To Innocence» (Enigma), «Alright» (Janet Jackson), «Magnetic Fields part 2» (Jean Michel Jarre), «Smooth Operator» (Sade), «Undercover Of The Night» (Rolling Stones), «Free Fallin’» (Tom Petty) καθώς και άλλα για τους ABC, Billy Idol, Gary Numan, Paul McCartney, Kinks κ.α.

    Η χαρτονένια κιθάρα που χρησιμοποιεί ο φύλακας έχει γίνει πλέον από τις σταθερές αξίες των ζωντανών εμφανίσεων των Judas Priest. Πάντως, ο K.K. Downing ήταν απογοητευμένος από το σχέδιο της χαρτονένιας κιθάρας. Ο σχεδιαστής υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε ένα χάρτινο αντίγραφο κιθάρας σε σχήμα Flying V αλλά τοποθέτησε το σώμα της κιθάρας ανάποδα. Αργότερα ο Downing ονόμασε το αντίγραφο «Flying W». 


    Το «Breaking The Law» έφτασε στο Νο 12 της Μεγάλης Βρετανίας και έγινε από τα πιο δημοφιλή κομμάτια των ζωντανών εμφανίσεων των Judas Priest.

    Από το 1980 μέχρι σήμερα η ζωντανή απόδοση του τραγουδιού έχει εξελιχθεί. Στην αρχή το συγκρότημα το έπαιζε όπως είχε ηχογραφηθεί στο studio. Αργότερα, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της περιοδείας Angel Of Retribution (2005), το συγκρότημα έπαιζε το εναρκτήριο riff με τον Halford να επιλέγει τον Downing, ο Downing τον Tipton, και ο Tipton τον Hill, με τους τέσσερις μουσικούς να παίρνουν τις αντίστοιχες συνηθισμένες θέσεις τους στη σκηνή για να ξεκινήσουν το κουπλέ. Με τον καιρό το τραγούδι έγινε λίγο πιο γρήγορο ενώ απέκτησε και ένα σόλο από τον Downing μεταξύ του δεύτερου ρεφρέν και του τελικού riff. Το τραγούδι ολοκληρώνεται συνήθως με τον Halford να φωνάζει “Breaking The Law”.

    Μία από τις πιο αξιοσημείωτες ζωντανές αποδόσεις του τραγουδιού έλαβε χώρα το Μάιο του 2006 στο πλαίσιο του VH1 Rock Honors. Οι Judas Priest έπαιξαν το «Breaking The Law» και στις συναυλίες που έδωσαν στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 2001 στο βοηθητικό γήπεδο του Ο.Α.Κ.Α. και τον Ιούλιο του 2008 στο Terra Vibe (Μαλακάσα), βάζοντας φωτιά τόσο πάνω στη σκηνή όσο και κάτω από αυτήν, σε έναν κόσμο που εκδήλωνε το φλεγόμενο πάθος του τραγουδώντας από την αρχή μέχρι το τέλος. Το 2011, μετά την αποχώρηση του Downing από τους Judas Priest, ο αντικαταστάτης του, Richie Faulkner, συνέθεσε ένα νέο σόλο για τις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος.

    Το «Breaking The Law» κυκλοφόρησε σε τέσσερις ζωντανές ηχογραφήσεις. Η πρώτη ηχογραφήθηκε στο Σικάγο το 1981 και περιλαμβάνεται στο ανεπίσημο bootleg «Breaking The Law». Η δεύτερη ηχογραφήθηκε τον Ιούνιο του 1986 και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Priest… Live!» (1987) καθώς και στο «The Best Of Judas Priest: Living After Midnight» (1997). Η τρίτη ηχογραφήθηκε το 1998 με τραγουδιστή τον Tim “Ripper” Owens και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «’98 Live Meltdown». Η τέταρτη, και πάλι με τον Tim “Ripper” Owens, ηχογραφήθηκε το Δεκέμβριο του 2001 και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Live In London» (2003).  

    Άλλες εκτελέσεις 

    • Mortifier (1993, στο άλμπουμ «Euthanasia»).
    • Unleashed (1993, στο άλμπουμ «Across The Open Sea»).
    • Elakelaiset (1994, με τίτλο «Humppalaki» στο άλμπουμ «Humppakarajat»).
    • Therapy? (1994, στο single «Nowhere»).
    • Arakain (1995, με τίτλο «Chameleon» στο άλμπουμ «Legendy»).
    • Manolo Kabezabolo (1995, με τίτλο «Vendemelo» ως extra track στο άλμπουμ «Ya Hera Ora»).
    • Cooters (1996, στο άλμπουμ «Invasion Of The Cooters»).
    • Pansy Division (1997, στο άλμπουμ «More Lovin’ From Our Oven»).
    • Barcode (1999, στο άλμπουμ «Beerserk»).
    • Divit (Αύγουστος 2000, Punk εκτέλεση στη συλλογή «Punk Goes Metal»).
    • Berri Txarrak (2000, στη συλλογή «Tributo A Judas Priest»).
    • Ceremonial Castings (2001, στο άλμπουμ «The Garden Of Dark Delights»).
    • Ensiferum (2001, στη digipak έκδοση του άλμπουμ «Ensiferum»).
    • Hammerfall (2001, στο EP «Always Will Be»).
    • Kristallnacht (2002, στο άλμπουμ «Creation Through Destruction»).
    • Xnme (2002, στο άλμπουμ «Metal Madness 1980-1989»).
    • AniMetal (Ιούνιος 2003, ως sample στο τραγούδι «Choujuu Sentai Liveman»).
    • Supersuckers (2003, στη συλλογή «Great Metal Covers 22»).
    • Victims Of Madness (2003, στο φεστιβάλ Wacken Open Air).
    • Meteors (Νοέμβριος 2004, στο άλμπουμ «These Evil Things»).
    • Doro Pesch (2004, στο άλμπουμ «Classic Diamonds». Τον Ιούνιο του 2008 το ερμήνευσε ζωντανά μαζί με τους Judas Priest, ενώ το 2010 κυκλοφόρησε και μία ακουστική εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται ως bonus track στην επανέκδοση του άλμπουμ «Fight»).
    • Metal Project (Ιούλιος 2006, στη συλλογή «Tributo A Judas Priest – Acero Argentino»).
    • Hellsongs (2006, στο EP «Lounge»).
    • Los Mox (2006, με τίτλο «Rompiendo La Ley» στο άλμπουμ «Con Cover»).
    • Skafari (2006, στο άλμπουμ «Still Wild And Thirsty»).
    • Tleskac (2006, διασκευή με τίτλο «Doktorka Prav» στο άλμπουμ «Na Predmesti Bory»).
    • Hayseed Dixie (Απρίλιος 2007, στο άλμπουμ «Weapons Of Grass Destruction»).
    • Sturm Und Drang (Μάιος 2007, στο άλμπουμ «Learning To Rock». Πρωτύτερα, οι Sturm Und Drang είχαν παίξει το «Breaking The Law» σε πολλές από τις συναυλίες τους ενώ τον Αύγουστο του 2007 εμφανίστηκε μαζί τους στη σκηνή ο κιθαρίστας των Judas Priest, K. K. Downing, με τον οποίο έπαιξαν μαζί το τραγούδι).
    • Fightstar (Ιούνιος 2007, στη συλλογή «Higher Voltage – Another Brief History Of Rock»).
    • Fightstar (2007, πολύ καλή εκτέλεση στη συλλογή «Kerrang Higher Voltage» ενώ αργότερα συμπεριλήφθηκε και στο άλμπουμ «Alternate Endings» που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2008).
    • All Shall Perish (2008, σε συναυλίες. Το έπαιξαν και στη συναυλία που έδωσαν στην Αθήνα τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς).
    • Motorhead (2008, στη συλλογή «Hell Bent Forever: A Tribute To Judas Priest»).
    • Seventh Plague (2008).
    • Iron Hell (2009).
    • Big John Bates & Voodoo Dollz (2009, στο άλμπουμ «Bangtown»).
    • Swami Lushbeard (2009, έξοχη ακουστική εκτέλεση στο άλμπουμ «Who You Were? (Acoustic Sessions)»).
    • Firewind (Μάιος 2010, σε ένα CD-αφιέρωμα στο «British Steel» που κυκλοφόρησε το βρετανικό περιοδικό Metal Hammer. Την ίδια χρονιά συμπεριλήφθηκε και ως bonus track στο άλμπουμ των Firewind «Days Of Defiance»).
    • Stryper (Φεβρουάριος 2011, στο άλμπουμ «The Covering»).
    • Arch Enemy (Ιούνιος 2014, στην ιαπωνική έκδοση του άλμπουμ «War Eternal»).
    • Hellfire (2014, σε ζωντανές εμφανίσεις).
    • BabyMetal (2016, σε συναυλίες. Στα Alternative Press Music Awards εκείνης της χρονιάς το έπαιξαν μαζί με τον Rob Halford, ενώ στην περιοδεία The Getaway World Tour, όπου άνοιγαν τις συναυλίες των Red Hot Chili Peppers, το έπαιξαν με τον Chad Smith).
    • Litvintroll (2018).

    Το «Breaking The Law» ακούστηκε στις τηλεοπτικές σειρές «Beavis And Butt-Head» (1993, ως παρωδία με τίτλο «Washing The Dog», ενώ σ’ ένα άλλο επεισόδιο, βλέποντας το βίντεο του «Breaking The Law» ο Butthead λέει «I like Priest and everything, but this sucks!»), «The Mighty Boosh» (2004, σε μία glam/folk Rock εκτέλεση) και «Simpsons» (2006, όπου το τραγουδάει ο Otto Mann. Σ’ ένα άλλο επεισόδιο, που προβλήθηκε το 2014, ο Homer βρίσκει άσυλο σ’ ένα σουηδικό κτήριο καθώς τον αναζητά το FBI. Το FBI προσπαθεί να τον κάνει να βγει έξω, βάζοντας μέσα τους Judas Priest για να τραγουδήσουν το… «Respecting The Law»!).

    Στο βρετανικό τηλεοπτικό μουσικό-κωμικό show «Never Mind The Buzzcocks» (2013), ο κωμικός Noel Fielding έκανε πως τραγουδούσε το «Breaking The Law» ως νανούρισμα στο πρόσωπο ενός μωρού.

    Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στα video games «Scarface: The World Is Yours» και «Guitar Hero Live». Επίσης, στο παιχνίδι «Strong Bad’s Cool Game For Attractive People – Baddest Of The Bands» όταν το ποντίκι τοποθετείται πάνω από την επιλογή Save/Load τότε ακούγεται το τραγούδι «Saving The Load, Saving The Load» στον ίδιο ρυθμό με το ρεφρέν του «Breaking The Law».

    Το τηλεοπτικό κανάλι VH1 κατέταξε το «Breaking The Law» στο Νο 40 των καλύτερων Metal τραγουδιών ενώ το 2009 το κατέταξε στο Νο 12 των καλύτερων Hard Rock τραγουδιών όλων των εποχών.

    BREAKING THE LAW – Judas Priest

    There I was completely wasting, out of work and down
    all inside it's so frustrating as I drift from town to town
    feel as though nobody cares if I live or die
    so I might as well begin to put some action in my life

    Breaking the law, breaking the law (x4)

    So much for the golden future, I can't even start
    I've had every promise broken, there's anger in my heart
    you don't know what it's like, you don't have a clue
    if you did you'd find yourselves doing the same thing too

    Breaking the law, breaking the law (x4)

    You don't know what it's like.....

    Breaking the law, breaking the law…

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης


    Tags
    Μουσικά Είδη:Hard RockMetalPunkRockΚαλλιτέχνες:FieldsPaul McCartneyBillboardBlack SabbathDef LeppardRed Hot Chili PeppersΜουσικά Όργανα:κιθάραΜουσική Εκπαίδευση:συγχορδίεςφωνητικήΜουσική Γενικά:συνέντευξηΕταιρίες:Stratocaster



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε