ελληνική μουσική
  176 online   ·  211.039 μέλη
  αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

  Site του Μήνα: Μελωδία FM

  Δευτέρα πρωί, βαρύ όπως κάθε πρώτο πρωινό της εβδομάδας… Φτάνω και πάλι στο γραφείο αργοπορημένη. Έξω φυσάει ένας παλιονοτιάς… η υγρασία έχει ενσταλάξει παντού, ακόμα και μέσα μας. "Κοντεύουμε να μουχλιάσουμε", σκέφτομαι...
  Δευτέρα πρωί. Στο λιμάνι ένα καράβι λύνει …

  Να μας πάρεις μακριά, να μας πας στα πέρα μέρη

  Εδώ στο Αιγαίο σε συγκλονίζει η υπόνοια της μοναξιάς, της απόστασης από τα τεκταινόμενα, της εξόδου από το χωρόχρονο ή τουλάχιστον της ένταξης σε έναν χωροχρόνο που ακολουθεί ρυθμό ατομικό, χωρίς συντονισμό με τον «έξω κόσμο». Κι όταν η υπόνοια αυτή γίνεται βεβαιότητα, ωθείς το μέσα σου σε υποχρεωτικό αυτοβασανισμό. Τυλίγεις ένα κουκούλι σα μεταξοσκώληκας, χώνεσαι εκεί μέσα, κρύβεσαι κι άλλο, μη σε δει κανείς, μην καταλάβει πως σε ταλανίζει η ανάγκη της φυγής. Σε τούτη εδώ την κώχη τη μικρή πρέπει να κοπιάζεις για τα αλλού αλλιώτικα και δεδομένα… ακόμα και για το ραδιόφωνο...
  Γράφει το μέλος tsuku_elf
  1 άρθρα στο MusicHeaven
  Δευτέρα 01 Νοέ 2004
  Δευτέρα πρωί…Οι τοπικοί σταθμοί στο γραφείο μας κατακλύζουν με «σκυλολογικού περιεχομένου βρυχηθμούς». Φτιάχνω ταχύτατα το κουκούλι μου και τρυπώνω. Πληκτρολογώ www.melodia.gr και με κλειστά τα μάτια κάνω κλικ στην επιλογή Ακούστε live που πηγαινοέρχεται στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας. Περιμένω λίγο, ανοίγει το media player, buffering 0%...99% …Φύσα θάλασσα πλατιά, φύσα αγέρι φύσα αγέρι… στα ηχεία μου ο Σαββόπουλος, απ΄το «παράθυρο» του υπολογιστή μου φεύγει ο νοτιάς και φυσάει σιγά σιγά ένα γλυκό ανοιξιάτικο αεράκι. Δυναμώνω τον δικτυακό ήχο του ΜΕΛΩΔΙΑ FM, ανεβαίνω στη σχεδία του, φεύγω και αφήνω στο γραφείο το ολόγραμμά μου. Η καταχνιά μου ως διά μαγείας γίνεται λευκό συννεφάκι σε καταγάλανο ουρανό. Στην οθόνη μου χρώματα ροδαλά, γαλήνια σαν τη χαραυγή.
  Πάνω απ’ την πόλη κόκκινες, γαλάζιες, πορτοκαλί νότες χορεύουν, ανθρωπάκια αναρωτιούνται, ερωτεύονται, ταξιδεύουν, παίζουν μουσική: Μια εικόνα απλωμένη λίγο πάνω απ’ το μέσον της σελίδας. Πιο κάτω τέσσερις νησίδες στο δικτυακό ραδιοφωνικό πέλαγος: Μελωδικά νέα, Ο Μελωδία σας προτείνει, Κυκλοφορίες, Αναδρομή, Συνεντεύξεις. Μέσα από την Ατζέντα του site προσπαθώ να ενταχθώ στο χωροχρόνο της πόλης: Ποιος τραγουδάει ζωντανά, πότε, πού… Στον Πολιτισμό ενδιαφέρουσες προτάσεις για Βιβλία, για Θεατρικές Παραστάσεις για καλό Κινηματογράφο. Στις Κυκλοφορίες γίνεται λόγος για νέες μουσικές δουλειές που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

  Το αεράκι που φυσούσε πριν γίνεται τώρα «ούριος άνεμος», κι εγώ σηκώνω πανιά, ταξιδεύω, δένομαι στο μεσιανό κατάρτι ως άλλος Οδυσσέας. Ρίχνω για λίγο άγκυρα στην Αναδρομή, ένα λιμανάκι στα Δυτικά του site: Παραλειπόμενα από κυκλοφορίες δίσκων και καλλιτεχνικές συνεργασίες, εσωτερικές διαδρομές και αναζητήσεις, διηγήσεις δημιουργών και τραγουδιστών. Δίσκοι που αγαπήσαμε: Η ιστορία τους πριν γράψουν οι ίδιοι ιστορία. Στα Μελωδικά Νέα συγκεντρώνονται διάφορες πληροφορίες για καλλιτεχνικά δρώμενα και νέες δραστηριότητες του σταθμού. Όλα πλασμένα όμορφα, με απλότητα, ηρεμία και σαφήνεια, χωρίς υπερβολές μα και χωρίς ελλείψεις

  Λύνω ξανά την άγκυρα, ανοίγω πανιά, πιάνω λιμάνι στα links. Συνέντευξη ο νέος προορισμός στα δυτικά. Διαβάζω λόγια ανθρώπων που κατά καιρούς πέρασαν από τα studio του σταθμού, βρίσκω κοινά σημεία, διαφωνώ, εκφράζω τις αντιρρήσεις μου, μέσα μου παίζουν οι διάλογοι, φτάνουν στ’ αυτιά μου δυνατά, υπερκαλύπτουν τους άλλους ήχους. Τελευταίοι σταθμοί το Πρόγραμμα του ΜΕΛΩΔΙΑ FM, και η Επικοινωνία.

  Οδεύοντας προς την επιστροφή, το Ακούστε live με προδίδει, οι διακοπές στον ήχο πυκνώνουν, μέχρι την οριστική τελική σιωπή κι εμένα να μένω πάλι ακούγοντας μόνο να βράζει το μέσα μου θυμό… Η εσωτερική φουρτούνα κάνει τη σχεδία μου να αναποδογυρίσει…Ένα έγγραφο μπροστά μου με μια κίνηση matrix διαλύει το ολόγραμμά μου κι εγώ υποχρεώνομαι βίαια να επιστρέψω στο γραφείο… Κλείνω τη σελίδα του ΜΕΛΩΔΙΑ FM, η γλύκα της χαραυγής διαλύεται και απ’ το παράθυρο του υπολογιστή μου ξαναμπαίνει ο παλιονοτιάς. Η υγρασία λίγο λίγο ενσταλάζει παντού, ακόμα και μέσα μας. Κοντεύουμε να μουχλιάσουμε σκέφτομαι…

  Ένας γέρος του νησιού ρώτησε κάποτε ένα συγχωριανό του όταν το ράδιο έκανε την εμφάνισή του εδώ:
  -Μα καλά παιδί μου, αυτό το… το ράδγιο πώς παίζει?
  -Ε με τα κύματα βρε μπάρμπα!
  -Ε και καλά μωρέ τα κύματα φτάνουν μέχρι κάτω στην παραλία, απάν στο βουνό πώς ανεβαίνουν; !!!!

  Λοιπόν…Απλά δεν ανεβαίνουν, δεν ανεβαίνουν…

  Για όσους αγαπάμε τη μουσική και το καλό ραδιόφωνο –όπου και αν ζούμε- το δικτυακό πρόσωπο του ΜΕΛΩΔΙΑ FM και άλλων σταθμών προβάλλει ως μόνη λύση, ως επιτακτική ανάγκη.

  Για τους υπόλοιπους που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, απομένει δυστυχώς η υποχρεωτική επιλογή των τοπικών σταθμών με το σκυλολόι τους…

  Tags
  Μουσική Γενικά:ραδιόφωνο  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

  Administrator
  #989   /   01.11.2004, 12:24   /   Αναφορά
  Tsuku_elf μας έκανες να καταλάβουμε πολύ καλά τη σημασία που έχει το ραδιόφωνο για όλους εσάς, τους κατοίκους των ...ακριτικών περιοχών.  Χωρίς Μελωδία δεν μπορούν να λειτουργήσουν πολλοί και εδώ, στο άστυ. Πόσο μάλλον στη Λήμνο και στα άλλα νησιά, όπου οι μισοί σταθμοί είναι τουρκικοί, ενώ οι άλλοι παίζουν νταχτιρντί και διαφημίσεις τοπικού ενδιαφέροντος.  Μπράβο στον Μελωδία, μπράβο στους αξιόλογους ανθρώπους που βρίσκονται από πίσω. Μπράβο και σε εσένα tsuku_elf που μοίρασες τις σκέψεις σου μαζί μας μέσα από το ταξιδιάρικο κείμενό σου :)
  #990   /   01.11.2004, 13:13
  Μπράβο Σοφία... μπράβο Σοφίαα...μπράβο Σοφίααα...μπράβο Σοφίαααα!!!!

  #991   /   01.11.2004, 13:26   /   Αναφορά
  Είδα το Site του μήνα λίγο μετά τη δημοσίευσή του. Δε θέλησα να το διαβάσω αμέσως για να μη το κάνω βιαστικά...και πολύ καλά έκανα!Τέτοια κείμενα πρέπει να διαβάζονται αργά , να τα απολαμβάνει κανείς , να χάνεται στη μαγεία του ταξιδιού . Μακάρι να είχα τη δυνατότητα να κλείσω τα μάτια και να μου διαβάσει κάποιος το μαγευτικό σου κείμενο. Δεν ξέρω αν μου γεννήθηκε η επιθυμία να δω το site του Μελωδία ...σίγουρα όμως τελειώνοντας την ανάγνωση ήθελα να το ξαναδιαβάσω!

  Μπράβο Σοφία :)
  #992   /   01.11.2004, 13:30   /   Αναφορά
  Πολύ όμορφο Σοφία και όντως πολύ ταξιδιάρικο! Μπράβο! Ταυτίζομαι σε πολλά κυρίως στα ταξίδια μέσω σελίδων ,όπως κι αυτή του musicheaven, φυγή σε μικρές δόσεις από τις έγνοιες του γραφείου και της ρουτίνας!΄  Καλή συνέχεια!
  #993   /   01.11.2004, 13:38   /   Αναφορά
  !!! :))
  #996   /   01.11.2004, 18:21
  Για μένα που είμαι στη ξενιτιά ( ε περίπου....σπουδάζω δεν είμαι μετανάστης :) ) ο Μελωδία είναι το Α και το Ω. Με αυτόν ξυπνώ, με αυτόν διαβάζω, και με αυτόν πάω για ύπνο. Οταν είσαι μόνος, ο Μελωδία είναι η καλύτερη συντροφιά...  ΥΓ..Μόνος βραχνάς το ότι δεν μπορείς να στείλεις SMS από το εξωτερικό...

  #997   /   01.11.2004, 18:39   /   Αναφορά
  ax tsuku_elf se katalavainw apolita. kai egw pou eimai agglia o melwdia einai monadiki sintrofia.parolauta ektos apo ton melwdia exw na sou protinw allous 2 stathmous sto idio mikos kimatos. An pas www.e-radio.gr tha vreis ton DIESI. akoma an pas www.radio.gr kai epilekseis RADIOFWNIKOI STATHMOI-ATTIKI tha vreis k ton POLIS.eimai sigouri oti tha tous apolauseis to idio!!!!!have fun!!!!!!
  Administrator
  #998   /   01.11.2004, 18:51
  Έχουμε και στο MusicHeaven ενότητα αφιερωμένη στους ραδιοφωνικούς σταθμούς: http://radio.musicheaven.gr

  Επίσης στην πρώτη σελίδα, δεξιά, υπάρχει λίστα για να ακούμε LIVE ραδιόφωνο. Latreia1 καλωσόρισες στο MusicHeaven.

  :)

  #1000   /   01.11.2004, 21:53   /   Αναφορά
  Αυτή σου η παρουσίαση του www.melodia. gr, είναι κατά την ταπεινή μου άποψη ίσως η πιο ποιητική παρουσίαση μουσικού site σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και περιποιεί τιμή για τον μουσικό μας παράδεισο, γι αυτό σε συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου.

  Επίτρεψε μου όμως να επισημάνω

  ότι ψιλοϋπερβολές του τύπου «υπόνοια μοναξιάς» που όταν γίνεται βεβαιότητα σε ωθεί «σε υποχρεωτικό αυτοβασανισμό», μάλλον σε μαζοχιστικές τάσεις παραπέμπουν και αδικούν κατάφωρα χώρους γεωγραφικούς και κοινωνίες που θέτουν τον πολιτισμό σε πρώτη τους προτεραιότητα και που έτσι κι αλλιώς εμείς επιλέξαμε να υπηρετούμε.

  και να σου υπενθυμίσω

  για τις ώρες που είσαι μακριά απ’ τον υπολογιστή και κοντά στο ραδιοφωνάκι σου, ότι στη Λήμνο πέρα απ τα «ραδιόφωνα» που μας κατακλύζουν με «σκυλολογικού περιεχομένου βρυχηθμούς», φαινόμενο άλλωστε πανελλήνιας εμβέλειας, εκπέμπουν :

  το «Ράδιο Λήμνος», το ραδιόφωνο του Πολιτιστικού συλλόγου, που μεταδίδει κατά βάση «έντεχνο» αλλά και με αφιερώματα στη τζαζ και ροκ μουσική, πολιτιστικό και παραδοσιακό πρόγραμμα,

  το « Ράδιο Άλφα» με έντεχνο, καλό λαϊκό και ρεμπέτικο,

  η «ΕΡΑ Αιγαίου» με καλό ποικίλο πρόγραμμα

  και φορές- φορές «ακούγεται» ο «Ράδιο Αίολος» από τη Μυτιλήνη, ένα ραδιόφωνο πραγματικά αξιώσεων, που ως πριν λίγο αναμετάδιδε και τον ΜΕΛΩΔΙΑ κάποιες ώρες.

  Αλλά πέρα απ’ αυτά, μουσική και μουσικότητα σ΄ αυτό τον τόπο αναβλύζει μέσα απ’ τις καθημερινές εικόνες κι ανάσες, απ’ τα ελάφια του κάστρου ως τη σπηλιά του Φιλοκτήτη και τα παιδάκια του λυράρη στα Τσιμάντρια.

  #1003   /   02.11.2004, 08:53
  Αγαπητέ istoxastis σε ευχαριστώ από καρδιάς για τις παρατηρήσεις σου. Η προσωπική μου ωστόσο θέση είναι ότι τον τόπο που μας φιλοξενεί δεν τον ανταμείβουμε με κολακείες, δεν του ανταποδίδουμε τη φιλοξενία με διθυράμβους. Αντίθετα πιστεύω πως μόνο αν βγούμε από τη γλυκιά νιρβάνα στην οποία εύκολα μας ρίχνει η ομορφιά του τοπίου μπορούμε να ωφελήσουμε τις ψυχές που ζουν και αναπνέουν κάθε μέρα εδώ. Με "ψιλοϋπερβολές" και ενίοτε με επιθέσεις και όχι με σχόλια αυτάρεσκα και τοπικιστικές εμμονές γίνεται το αύριο καλύτερο απ΄το χθες μας. Αν ήρθες στον τόπο αυτόν σαν επισκέπτης για λίγες μέρες, εβδομάδες, μήνες σε καλώ να έρθεις ξανά και αυτή τη φορά εκτός από τη -δεδομένη-μουσικότητα του τόπου να αφουγκραστείς και τις ανάγκες των κατοίκων του, να αφουγκραστείς και αυτή τη μοναξιά που την προηγούμενη φορά δεν αντιλήφθηκες. Θα είμαι εδώ, δε θα ΄χω φύγει ελπίζω, όπως τόσοι άλλοι από μέρη σαν αυτό, θα είμαι εδώ κι αν θες θα σου "δείξω" στιγμές που δε χωράνε σε καρτ ποστάλ -όπως τα ελαφάκια και η σπηλιά του Φιλοκτήτη.  Η καλημέρα και οι χαιρετισμοί μου ταξιδεύουν μέχρι τη Μυτιλήνη, ελπίζω να συναντηθείτε.
  #1005   /   02.11.2004, 18:31
  Σίγουρα, η πρωτοπαρέα των παιδιών που στήνανε τον MusicHeaven θα νοιώθουν σήμερα άφατη χαρά και περηφάνεια καθώς βλέπουν ότι το απλά μουσικό site τους, εξελήχθηκε γρήγορα σε ένα γόνιμο βήμα διαλόγου. Αξίζουν τα χίλια μπράβο μας.

  Η αλήθεια είναι πως στο προηγούμενο σχόλιο μου ήμουν σκληρά υπερβολικός, άσχετο αν τελικά συμφωνούμε ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των μύριων όσων προβλημάτων της Ελληνικής περιφέρειας, μόνο που tsuku elf μου,

  ανάμεσα σε Σαββοπουλικά ταξίδια, μούχλα, μεταξοσκώληκες, κρυμμένες ανάγκες φυγής και τάσεις αυτοβασανισμού,

  μέσα στο εξαίσιο, στο ξαναλέω άρθρο σου, δυσκολεύτηκα να ξεδιαλύνω την πρόθεση σου να βγεις απ’ τον νιρβάνα και με την ενεργή σου συμμετοχή να βοηθήσεις τις ψυχές που ζουν και αναπνέουν κάθε μέρα εκεί. Ας είναι... τα ξεδιάλυνες όλα με το σχόλιο σου…

  Το καθημερινό αεράκι της περιοχής μας θα σου φέρνει ευχές και χαιρετίσματά μου κάθε μέρα, μαζί με τον καημό του Αιγαίου.

  Α! δεν σου είπα, για τη Λήμνο, λένε, κλαις δυο φορές στη ζωή σου, μια όταν φτάνεις και μια όταν φεύγεις. Να είσαι πάντα καλά!


  Administrator
  #1006   /   02.11.2004, 20:35
  Χρυσόστομε σε ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για τα καλά λόγια. Όμως πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εμείς φτιάξαμε έναν όμορφο καφενέ. Άδειο. Τι αξία έχει ένας άδειος καφενές; Καμία.  Την αξία τη δίνετε εσείς και κυρίως όσοι συμμετέχετε ενεργά. Εσείς που γεμίζετε τον καφενέ.

  #1001   /   01.11.2004, 22:00   /   Αναφορά
  τα παϊδάκια του λυράρη στα Τσιμάντρια, ήθελα να πω!
  #1009   /   03.11.2004, 01:44
  Εξαιρετικός σταθμός ο Μελωδία FM.

  Καλό το site.

  Κακό το άρθρο.

  Από τα κουκούλια κάποιοι εδώ στο Αιγαίο φτιάχνουν μετάξι...


  #1010   /   03.11.2004, 09:37
  Δεν κατάλαβα γιατί κράτησες τα σημαντικότερα για το προσωπικό μήνυμα που μου έστειλες...Παρ'ότι θα επιθυμούσα να σου απαντήσω στο σημείο αυτό, σέβοαμαι την επιθυμία σου και σου έχω ήδη παραθέσει τις απόψεις μου κι εγώ σε προσωπικό μήνυμα.

  ΥΣ:Απ 'όσα λίγα γνωρίζω, το αληθινό μετάξι μόνο από τα κουκούλια που υφαίνουν οι μεταξοσκώληκες φτιάχνεται. Υπάρχει βέβαια και το συνθετικό μετάξι, αλλά προσωπικά δεν το προτιμώ γιατί είναι ψεύτικο...