ελληνική μουσική
    536 online   ·  210.844 μέλη

    Η δημιουργία ενός τραγουδιού αγάπης, είναι μια πρόκληση με την οποία καταγίνονται όλοι οι τραγουδοποιοί του πλανήτη από τότε που ο πρώτος σπηλαιο-τραγουδοποιός έκανε την πρώτη σπηλαιο-καντάδα στην σπηλαιο-αγαπημένη του.

    Ο Μ’ αγαπάς κι η Σ’ αγαπώ!

    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 07 Ιούλ 2021

    Λοιπόν… τα πουλιά ερωτεύονται, οι μέλισσες ερωτεύονται, και πού ‘σαι… ακόμη και οι ψύλλοι ερωτεύονται, και δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε πως το να ερωτευτείς, είναι πάρα πολύ εύκολο πράγμα. Όμως, όσον αφορά στη δημιουργία ενός τραγουδιού αγάπης, αυτό είναι μια πρόκληση με την οποία καταγίνονται όλοι οι τραγουδοποιοί του πλανήτη από τότε που ο πρώτος σπηλαιο-τραγουδοποιός έκανε την πρώτη σπηλαιο-καντάδα στην σπηλαιο-αγαπημένη του.

    Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των τραγουδιών που έχουν γραφτεί ή που εξακολουθούν να γράφονται, είναι ερωτικά. Έχω συγκεντρώσει λοιπόν εδώ διάφορα ερωτικά, αλλά είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιος θα ανακαλύψει πως λείπει κάποιο κομμάτι που αγαπάει και το έχει ξεχωρίσει. Καταλαβαίνετε όμως,  πως είναι αδύνατον να ικανοποιήσω όλα τα γούστα, ή να γράψω ένα άρθρο και να συμπεριλάβω όλα τα ερωτικά τραγούδια. Πάντα κάποιο και κάτι θα λείπει, και αυτό το θεωρώ νορμάλ. Η σειρά είναι βέβαια τυχαία, αλλά θα σας πληροφορήσω, ότι αυτό που έβαλα τελευταίο, είναι αυτό που θεωρώ κορυφαίο, κι αυτό, επειδή είναι όντως ένα κορυφαίο τραγούδι, αλλά και από την υπερβολική μου αγάπη προς τον καλλιτέχνη. Όχι πάντως επειδή υποτιμώ τα υπόλοιπα, γιατί δεν τα υποτιμώ καθόλου. Τώρα εσείς, όταν φτάσετε στο τελευταίο, βάλτε το δικό σας κομμάτι να παίξει, κι αφήστε ένα χαμόγελο να απλωθεί στο πρόσωπό σας. Πάμε…

    Visions of Johanna (Bob Dylan)



    Από τα ωραιότερα τραγούδια που έγραψε ποτέ ο Δάσκαλος. Αριστούργημα. Έχει χωρίσει από την Joan Baez, αλλά τα οράματά της τον ταλαιπωρούν Δεν έμαθα ποτέ ποια είναι η Louise, αλλά δεν πειράζει. Δάσκαλος είναι, δικαιούται να έχει και τα μυστικά του. Άσε δηλαδή που πολύ πρόσφατα (24/5) ογδοντάρισε! (Ο πόνος τραγουδιέται, και ευτυχώς που οι τραγουδοποιοί καταφέρνουμε να εκτονώνουμε κάπως την κατάσταση με ένα-δυο τραγούδια, διαφορετικά θα πηγαίναμε για …φούντο!).  

    Diamonds And Rust (Joan Baez)



    Τι μπορεί να προκαλέσει ένα τηλεφώνημα… Της τηλεφώνησε για να της προτείνει να λάβει μέρος στην περιοδεία του, εκείνη δέχτηκε, αλλά έγραψε και αυτό το τραγούδι για τη σχέση τους. Η "Ramona" και ο "Unwashed Phenomenon", η "Johanna" και ο "Original Vagabond". Με άλλα λόγια, η Joan και ο Bob.    

    Oh My Love  (John Lennon)



    Γραμμένο από τους John Lennon & Yoko Ono, απλώνει τα μελωδικά του αυλάκια μέσα στο βινύλιο του Imagine. Στην κιθάρα, ο George Harrison.  

    Honey (Bobby Goldsboro)



    Μια γυναίκα φυτεύει ένα δέντρο μπροστά στο σπίτι της, αλλά λίγα χρόνια αργότερα πεθαίνει μπροστά σ’ αυτό. Την ιστορία την αφηγείται ο σύζυγος, ο οποίος κάθε φορά που κοιτάζει το δέντρο τη θυμάται. Το τραγούδι έγινε αιτία να δημιουργηθούν διάφορες λίστες "worst song ever", καθώς οι επικριτές του το βρίσκουν υπερβολικά συναισθηματικό και ενοχλητικό. Υπάρχουν όμως και πολλοί υπερασπιστές του, οι οποίοι το βρίσκουν συγκινητικό. Για τον Goldsboro, ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία που όμως δεν την επανέλαβε ποτέ. 

    Purple Rain (Prince)



    8’:40" λεπτά πάθους, για να αφηγηθείς ότι θέλεις να είσαι μαζί με τον/την αγαπημένο/η σου την ώρα που συντελείται η καταστροφή του κόσμου.

    Eternal Flame (Bangles)



    Οι Bangles ήταν ένα ταλαντούχο γυναικείο σύνολο, που όμως δεν διακρίθηκαν ποτέ για τραγούδια με συναισθηματικό βάθος. Εξαίρεση αποτελεί το Eternal Flame από το album, Everything, του 1988, και το τρέμουλο των φωνητικών της Susanna Hoffs,  ενσωματώνει ευδιάκριτα τη λαχτάρα αυτού του ερωτικού τραγουδιού για ασφάλεια. Λογικό το βρίσκω να νοιώθει η Susanna ανασφαλής και να λαχταράει ασφάλεια, αφού ο παραγωγός Davitt Sigerson την έβαζε στις ηχογραφήσεις να τραγουδάει γυμνή "για να έχει καλύτερη απόδοση".  Έτσι της έλεγε για να την πείσει. Της είπε μάλιστα ότι: "Και η Olivia Newton John ηχογραφούσε γυμνή τις μεγαλύτερες επιτυχίες της και έγινε star πρώτου μεγέθους". Το τραγούδισμα της Hoffs είναι πράγματι πολύ όμορφο. Δεν ξέρω όμως αν αργότερα με το κίνημα Me Too, έγιναν καταγγελίες σε βάρος αυτού του κυρίου.

    Yellow (Coldplay)



    Το χρυσό singlάκι των Coldplay που μετράει ήδη 20 χρόνια στην πλάτη του.   

    Cherish (Madonna)




    Ο απόλυτος χαμαιλέοντας της ποπ, η Madonna, μας προσέφερε αυτό το απροσδόκητα χαρωπό κομμάτι το 1989, ομολογώντας έναν γλυκό ρομαντισμό που θα έκανε τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα να κοκκινίσουν από ντροπή. Έχουμε δει/ακούσει πολλά όμορφα από την Madonna μέσα στην πάροδο του χρόνου. Την προτιμάμε όμως όπως είναι εδώ: Ζαλισμένη, και ερωτευμένη.

    Harvest Moon (Neil Young)



    Το φεγγάρι είναι μεγάλη υπόθεση για τον Neil. Μιλάει για αυτό σε 28 τραγούδια του, και όπως λέει ο ίδιος: "Η πίστη στο φεγγάρι υπήρχε πιο πριν από την οργανωμένη θρησκεία, και οι Ινδιάνοι το ξέρουν πολύ καλά αυτό".  Το ομώνυμο άλμπουμ, θεωρείται ανεπίσημα ως συνακόλουθο του άλμπουμ Harvest  που έκανε το 1972.

    Hello (Lionel Richie)



    Ξεχάστε το μελό βίντεο του 1984 που ανέβασε τον Lionel Richie στο No. 1, με τον καθηγητή που ερωτεύεται την τυφλή μαθήτρια και που στο τέλος ανακαλύπτει ότι τον "βλέπει", και του φτιάχνει μάλιστα και την προτομή του από πηλό, και ακούστε το αλλιώς. Ακούστε την απαλή εκδοχή του ίδιου του τραγουδιού, το αργό χτίσιμο της προσδοκίας, το τρυφερό τραγούδισμα του Richie, και φανταστείτε πόσο καλύτερα θα ήταν έτσι, παρά με την άτυχη εισαγωγή και το μελό θέμα του βίντεο.  Λέμε τώρα…

    Unchained Melody (Righteous Brothers)



    Δεν νομίζω να υπάρχει έστω και μία διαφωνία: Ανάμεσα στις εκατοντάδες ηχογραφήσεις του Unchained Melody, η ερμηνεία του από τους Righteous Brothers παραμένει η πιο δημοφιλής και αγαπημένη από όλο τον κόσμο.

     Right Down the Line (Gerry Rafferty)



    Η συνέχεια της επιτυχίας του Baker Street για τον Gerry. Αφηγείται το πώς κόλλησε με τη γυναίκα του, ή το πώς κόλλησε αυτή μαζί του. 

    By Your Side (Sade)



    Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι άλλο πιο αισθησιακό από τα ευαίσθητα φωνητικά της Sade Adu. Υπάρχει; Απολαύστε την!

    Suite: Judy Blue Eyes (C, S, N & Y)



    Τραγούδι που έγραψε ο Stephen Stills για την τότε φίλη του, Judy Collins. Ξεκίνησε σαν ένα ποίημα που κατέληξε σε 2 - 3 διαφορετικά ποιήματα γύρω από το ίδιο θέμα, που του πήρε όμως πολύ χρόνο για να τα μιξάρει όλα μαζί σε ένα τραγούδι.  Ο τίτλος "Suite" είναι λογοπαίγνιο του Stills με τη λέξη "Sweet". (Sweet Judy Blue Eyes).

    Friday Im In Love (Cure)



    Λίγοι άνθρωποι είναι προβλέψιμοι όσο είναι ο Smith και δεν χρειάζεται να πάρουμε την πλευρά του μονότονου, του αυτοκτονικού και του απελπισμένου Robert Smith, αλλά ούτε και την πλευρά του πλούσιου Rock star. Ο Robert μπορεί εύκολα να παγιδευτεί σε μία φόρμουλα, αλλά το ίδιο εύκολα μπορεί να ξεφύγει απ’ αυτήν. Σπάνια υπερβαίνει τα "σκοτεινά" κλισέ του, αλλά όπως όλοι, έτσι κι αυτός έχει τα "up" του και τα "down" του. Φωνητικά ίσως να σε ενοχλεί δείχνοντάς σου ότι είναι ένας βασανισμένος και μοναχικός άνθρωπος που ζητάει συγγνώμη ακόμα και για το γεγονός ότι αναπνέει, αλλά στο φινάλε, μπορεί να αναρωτιέσαι πώς γίνεται να δείχνει δυστυχισμένος και να είναι τόσο πλούσιος. Πώς έγινε δηλαδή πλούσιος; Μέσα από τη δυστυχία του; Μα… το θέμα δεν είναι να δείχνεις δυστυχισμένος ακόμα και αν προσποιείσαι ότι είσαι. Το θέμα είναι να κάνεις τη δυστυχία να φαίνεται όχι μόνο πειστική, αλλά να είναι και ενδιαφέρουσα. Και ο Robert το κατάφερε. Ένας δυστυχισμένος που μας έχει συνηθίσει σε "σκοτεινές" ατμόσφαιρες,  βγαίνει εδώ  με χαρούμενη διάθεση, να δηλώσει πως "είναι Παρασκευή και είμαι ερωτευμένος". Στο πίσω μέρος όμως του μυαλού του μπορεί να είχε τη σκέψη: "Κάπου θα τους τσακώσω, δεν γίνεται. Ακόμα και ερωτευμένοι να μην είναι, θα γουστάρουν την Παρασκευή, γιατί όπως και να το κάνουμε, είναι μία δημοφιλής μέρα. Ποιος δεν γουστάρει δηλαδή την Παρασκευή; Ε;". 

    Tupelo Honey (Van Morrison)



    "You can take all the tea in China
    Put it in a big brown bag for me
    Sail right around the seven oceans
    Drop it straight into the deep blue sea
    She's as sweet as tupelo honey
    She's an angel of the first degree
    She's as sweet as tupelo honey
    Just like honey from the bee"

    Γλυκύτατοι οι στίχοι του Van για την τότε γυναίκα του, Janet. Υπέροχο τραγούδι.
    "Tupelo Honey", είναι το μέλι που συλλέγεται από τα λουλούδια του δέντρου Tupelo, που φυτρώνει κυρίως στη βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ.

    How Can I Tell You (Cat Stevens)



    Έτσι είναι αυτά. Δεν βρίσκεις λόγια για να της πεις το "Σ’ αγαπώ", αλλά ένα τραγουδάκι θα της το γράψεις! Εύγε Στέφανε!

    I’m Your Man (Leonard Cohen)



    Μπορεί κάποιοι τραγουδοποιοί να γράφουν τα τραγούδια τους στο φτερό, όταν η έμπνευση χτυπήσει την πόρτα τους. Για τον Lenny όμως δεν συνέβαινε έτσι. Χτένιζε πάντοτε την κάθε λέξη και την κάθε πρόταση πριν την ενσωματώσει στον στίχο. Έτσι, του έπαιρνε χρόνια για να φτάσει στο σημείο να θεωρήσει ότι το στιχουργικό  του αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Αυτό συνέβη και με το I’m Your Man που γέμισε ένα μπαούλο με σημειώσεις μέχρι να το τελειώσει. Το έγραψε για την φωτογράφο φίλη του, Dominique Issermann.

    That’s How Strong My Love Is (Otis Redding)



    Στίχοι παρηγορητικοί και καθησυχαστικοί. Και ένας λόγος παραπάνω για να θέλεις να τους ακούσεις, είναι όχι η φωνή, αλλά η ψυχή του Otis που τους τραγουδάει και μας σφάζει στην κυριολεξία.

    Never Tear Us Apart (INXS)



    Έχει συμβεί σε όλους μας. Είσαι κάπου, σε μια πλατεία, σε ένα café (εγώ έπαιζα σε ένα Rock bar όταν συνέβη), και ξαφνικά το αντικείμενο της αγάπης σου μπαίνει μέσα στο πλαίσιο, ο χρόνος σταματάει, όλοι οι θόρυβοι εξασθενούν, ανταλλάσσετε ματιές, η καρδιά σου κυματίζει, το στομάχι σου κλωτσάει, ιδρώνεις, κεραυνοβολείσαι, και όλα γίνονται Εκείνη.  Ο Michael Hutchence (η απάντηση της Αυστραλίας στον Jim Morrison) τραγουδάει: “I was standing.… You were there.… Two worlds collided.… And they could never, ever, tear us apart”.

    I Will Always Love You (Dolly Parton)



    Ο αποχαιρετισμός της Dolly Parton στον μακροχρόνιο σύντροφο και μέντορά της, θρύλο της country Porter Wagoner. Σκεφτόμουν να το αφαιρέσω από τη λίστα, επειδή είναι το μοναδικό που έχει μελό …κατεύθυνση.

    Hallelujah I Love Her So (Ray Charles)



    Είχατε ποτέ μια γειτόνισσα την οποία δεν μπορούσατε να σταματήσετε να τη φλερτάρετε; Ο Ray Charles το γνωρίζει αυτό πολύ καλά αφού όταν ντεμπουτάρισε με αυτό το single, οι γειτόνισσές του, έγιναν κάτι παραπάνω από ευγενικές και φιλικές. Το δε τηλέφωνο δεν σταματούσε να κουδουνίζει.
         "Μισό λεπτό να φτιάξω έναν καφέ ρε κορίτσια".
         "Όχι Ray μωρό μου, άστο. Θα φτιάξω εγώ και θα σου φέρω να τον πιούμε μαζί".

    When A Man Loves A Woman (Percy Sledge)



    Ίσως ένα από τα πιο ρομαντικά τραγούδια όλων των εποχών. Δεν άντεξα να το αφήσω απ’ έξω.

    Dark-Eyed Blue Jean Angel (Donovan)



    Από τότε που το ανακάλυψα, δεν λέω να το αποχωριστώ! Γλυκύτατο!
    Γραμμένο από τον Donovan για τη γυναίκα του, την Linda Lawrence!  

    Wonderful World (Sam Cooke)



    Αν υπάρχει κάποιος του οποίου η καρδιά δεν λιώνει έστω και λίγο όταν ακούει το τύμπανο που ανοίγει αυτό το τραγούδι, ε τότε… τι να πω… θα φάω τα καπέλα μου.
    (Εξακολουθώ πάντως να μην ξέρω πού χρησιμεύει αυτός ο …slide rule).

    God Only Knows (Beach Boys)



    Τρυφερό τραγούδι λαχτάρας, αφοσίωσης και πίστης. Από τα πιο όμορφα που έγραψε ποτέ ο Brian Wilson. Το αγαπημένο του Paul McCartney.

    At Last (Etta James)



    Το πιο ρομαντικό τραγούδι αργού χορού-γάμου-ερωτικής σκηνής στην ιστορία. Την έκπληξη  όμως του “At Last” θα τη βρείτε στο παρακάτω βίντεο όπου το  “At Last” το τραγουδάει η Beyoncé και χορεύει το ζεύγος… ποιο ζεύγος; Δείτε το!



    Stand By Me (Ben E. King)



    Το κορυφαίο επίτευγμα του Ben E. King, που ανέβηκε στα charts των ΗΠΑ δύο φορές. Πρώτα με την κυκλοφορία του, το 1961, και στη συνέχεια 25 χρόνια αργότερα με την ομώνυμη ταινία.

    Layla (Eric Clapton)



    Αυτό το τραγούδι αφορά τη σύζυγο του George Harrison, Pattie. Εκείνη και ο Clapton άρχισαν να ζουν μαζί το 1974 και παντρεύτηκαν το 1979. Όμως ο Clapton και ο Harrison παρέμειναν καλοί φίλοι, και μάλιστα ο George έπαιξε στο γάμο τους μαζί με τον Paul και τον Ringo.

    Οι στίχοι βασίζονται στο ποίημα Layla & Majnun του Πέρση ποιητή Nizami, που μιλάει για έναν άντρα ερωτευμένο με μια γυναίκα που δεν μπορεί να την έχει επειδή οι γονείς της δεν συμφωνούν. Η κατάσταση του Clapton με την Pattie ήταν βέβαια διαφορετική, αλλά το θέμα εδώ, είναι η απρόσιτη αγάπη.

    Something (Beatles)



    Κι αυτό για την Pattie είναι, και …δεν έχω λόγια! Το “Something” ήταν το πρώτο τραγούδι του George Harrison που μπήκε στην A-Side σε single των Beatles (αν και τη μοιράστηκε με το “Come Together”, αφού η Apple το λανσάρισε ως double A-Side single). Το “Something” έγινε το δεύτερο περισσότερο διασκευασμένο τραγούδι των Beatles, μετά από το “Yesterday”. Περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες προσπάθησαν να αποτυπώσουν το μέγεθος και την ονειρική ατμόσφαιρα του τραγουδιού. Ανάμεσά τους οι: James Brown, Elvis Presley, Phish, Isaac Hayes και Frank Sinatra, ο οποίος έκανε και την περίφημη δήλωση/καρφί: “Είναι το καλύτερο ερωτικό τραγούδι που έγραψαν ποτέ, οι Lennon-McCartney”.

    Εμένα πάντως, αυτή η δήλωση τού Sinatra με κάλυψε πλήρως, όχι μόνο επειδή ήμουν/είμαι Harrison-ικός, αλλά και  επειδή θεωρώ ότι είναι όντως το καλύτερο ερωτικό τραγούδι που γράφτηκε ποτέ.

    Ευχαριστώ για την ανάγνωση…    





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #30045   /   07.07.2021, 16:51   /   Αναφορά
    Καλησπέρα, Orfeus-Γιώργο. Ευχαριστώ για το άρθρο σου, αλλά θα προτιμούσα αντί να γράφεις: "Ευχαριστώ για την ανάγνωση.", να γράψεις: "Ευχαριστώ για την ακρόαση". Τόσα πολλά τραγούδια για την αγάπη και τον έρωτα που να χωρέσουν σε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο. Κάθε τραγούδι και μια μικρή ιστορία, που υμνεί την αγάπη, την έλξη και τον έρωτα. Να είσαι πάντα καλά και να γράφεις τόσο ενδιαφέροντα πράγματα.
    #30046   /   07.07.2021, 17:58   /   Αναφορά
    Πάντα περιμένω με λαχτάρα αυτού του είδους τις αναρτήσεις σου, Γιώργο. Με ταξιδεύουν, με εκπαιδεύουν, με διασυνδέουν με το παρελθόν, καταδεικνύοντας την αξία του στην εξέλιξη πραγμάτων, ατόμων, μουσικής, δημιουργίας κ.τ.λ.
    Ευχαριστούμε πολύ!!!

    ΥΓ. Μήπως έχεις υπόψη σου πόσο διάστημα ήταν ο Μπ. Ντύλαν με την Τζόαν Μπαέζ και το λόγο που χώρισαν;!
    #30047   /   07.07.2021, 18:53
    Σάββα,
    γνωρίστηκαν το 1961 και χώρισαν όχι μόνο ρομαντικά, αλλά και φιλοσοφικά/ιδεολογικά, γύρω στο 1965. Η Baez δεν έφυγε ποτέ από την πολιτικά συνειδητή και στρατευμένη folk μουσική σκηνή, ενώ ο Dylan αποχώρησε εντελώς από αυτήν. Η Baez πίστευε ότι η πολιτική θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο και ο Dylan πίστευε ότι δεν μπορούσε. Αυτή ήταν η διαφωνία τους.

    #30048   /   07.07.2021, 18:58
    Ευχαριστώ!
    Ιδεολογικό διαζύγιο, δηλαδή....

    CHE
    #30050   /   17.07.2021, 07:53   /   Αναφορά
    Γιώργο, για άλλη μια φορά συγχαρητήρια για το άρθρο σου. Πάντα απολαμβάνω να σε διαβάζω/ακούω!