ελληνική μουσική
    521 online   ·  210.826 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    ΔΡΟΜΟΣ: Συγκρότημα Μπουζουκιών

    Σε μια εποχή που ο ρόλος του μπουζουκιού, αλλά και του ρεπερτορίου που το ακολουθεί, δεν βρίσκονται και στην καλλίτερη τους φάση, συγκροτήματα σαν κι αυτό υπερασπίζονται μία ισχυρή παράδοση που « …μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει…»...
    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 08 Νοέ 2004


    Τα μέλη του συγκροτήματος ΔΡΟΜΟΣ ένωσαν τις δυνάμεις τους πριν από 3 χρόνια και ξεκίνησαν να εμφανίζονται σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Όλοι τους είχαν παρουσία στο πάλκο και σε ορχήστρες και παίζουν και τραγουδούν μοναδικά. Νέοι σε ηλικία αλλά πολύ ξεχωριστοί και αξιόλογοι με γνώση και άποψη για αυτό που κάνουν παρουσιάζουν το ρεπερτόριό τους με ρεμπέτικα, λαϊκά και νεότερα τραγούδια με πρωταγωνιστές τα μπουζούκια.
    Σε αυτό το πρώτο τους CD περιέχονται επανεκτελέσεις από τραγούδια και οργανικά που πρωτοκυκλοφόρησαν από το ’50 ως τις αρχές του ’70 που τα παρουσιάσουν με τον δικό τους τρόπο.

    Το συγκρότημα ΔΡΟΜΟΣ αποτελούν οι

    Γρηγόρης Βασίλας μπουζούκι και τραγούδι
    Γιάννης Παπαβασιλείου μπουζούκι και τραγούδι
    Νώε Ζαφειρίδης μπουζούκι κλασική κιθάρα και και τραγούδι
    Χρήστος Μανιφάβας κιθάρα και τραγούδι
    Γιάννης Ζερβίδης πιάνο
    Τάκης Φραγκούς μπάσο
    Δήμητρα Κωστάκη τραγούδι στα

    Τελειώνουμε αυτή την πρώτη παρουσίαση με ένα κείμενο του μουσικού και δημοσιογράφου Γιώργου Κοντογιάννη (εκδότη του περιoδικού “Λαϊκό τραγούδι”) φίλου του συγκροτήματος που συνοδεύει την έκδοση του CD.



    ΜΙΑ ΥΓΙΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ


    Αποτελεί μια περίεργη αντίφαση το ότι στις μέρες μας, ενώ υπάρχουν οι περισσότεροι από κάθε άλλη εποχή σολίστες του μπουζουκιού, ο ρόλος του οργάνου αυτού υποβαθμίζεται, τόσο στη δισκογραφία όσο και στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα.

    Το γεγονός αυτό είναι βέβαιο ότι - αργά ή γρήγορα - θα οδηγούσε σε μια αντίδραση από την πλευρά των μπουζουξήδων, ιδίως εκείνων που διαθέτουν και μια μουσική μόρφωση, ευρύτερη καλλιέργεια και επαγγελματική αναγνώριση. Και προπαντός αγαπούν το μπουζούκι και το μοναδικό ήχο του, που κυριάρχησε στην ελληνική μουσική περισσότερα από 70 χρόνια.

    Μια αναμενόμενη και φυσιολογική αντίδραση στην υποτίμηση του μπουζουκιού είναι η απόφαση των μελών του συγκροτήματος «Δρόμος» να συγκροτήσουν τη δική τους μουσική ομάδα και να παίζουν τα κομμάτια που αγαπούν, αρνούμενοι να σπαταλήσουν το ταλέντο τους εξυπηρετώντας τις ανάγκες της μουσικής βιομηχανίας και τις φιλοδοξίες των διάσημων τραγουδιστών.
    Οι νέοι και εξαιρετικοί μουσικοί του «Δρόμου» στις ηχογραφήσεις του πρώτου τους δίσκου, δείχνουν όχι μόνο την αγάπη, τη γνώση και την απόφασή τους να συνδεθούν με την ουσιαστική μουσική μας παράδοση, αλλά και την διάθεσή τους να συμβάλουν στην διεκδίκηση ζωτικού χώρου για το λαϊκό τραγούδι και την συνέχισή του.
    Γιώργος Ι. Κοντογιάννης

    Υ.Γ. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το μπουζούκι δεν είναι απλώς ένα από τα πολλά όργανα της λαϊκής ορχήστρας. Ο ρόλος του υπήρξε ηγεμονικός και καθοριστικός στην δημιουργία όλου του νεότερου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Σχεδόν το σύνολο των συνθετών ήταν και σημαντικοί μπουζουξήδες. Με το μπουζούκι έγραψαν τα τραγούδια τους, έπαιξαν τα θαυμάσια ταξίμια και τις περίτεχνες εισαγωγές, με αποτέλεσμα να ταυτισθεί η έννοια του λαϊκού τραγουδιού με το συγκεκριμένο αυτό όργανο.


    Αραχώβης 15 τηλ 2103616897 φαξ 2103615827 email info@musicmirror.gr


    Tags
    Μουσικά Είδη:ελληνική μουσικήΜουσικά Όργανα:κιθάρα



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #1021   /   08.11.2004, 09:39   /   Αναφορά
    πάντα καλοδεχούμενοι τέτοιοι δίσκοι.

    να ρωτήσω εάν παίζουν και τρίχορδο μπουζούκι?
    #1022   /   08.11.2004, 10:19   /   Αναφορά
    Πέρυσι ο Πάνος Γεραμάνης είχε παρουσιάσει στην εκπομπή του ένα συγκρότημα που αποτελούταν από 4 τρίχορδα κι έκαναν το ίδιο, επανεκτελέσεις δηλαδή. Δεν θυμάμαι το όνομά τους δυστυχώς. Μήπως είναι οι ίδιοι, αν κι εδώ βλέπω 3 μπουζούκια....
    Administrator
    #1023   /   08.11.2004, 13:00
    Γιάννη μήπως λες τους ΡΑΣΤ;

    #1024   /   08.11.2004, 14:38
    Ναι Γιώργο έχεις δίκιο, τώρα που το λες το θυμήθηκα, Ραστ ήταν το όνομα εκείνου του συγκροτήματος.

    #1025   /   08.11.2004, 19:07
    Οι "Ραστ" είναι τετράχορδοι, αλλά πολύ καλοί... Και ο δίσκος τους επίσης πολύ καλός. Ο δίσκος που λέμε τώρα ("Δρόμος") είναι ευχάριστη έκπληξη στη δισκογραφία και τα δεδομένα της. Αρκετά από τα μέλη είναι γνωστά ήδη σε όσους αρέσει το είδος και ασχολούνται. Δόση οξυγόνου για όσους χαιρόμαστε τον ήχο του μπουζουκιού και τον ακούμε πολύ σπάνια σε νέους δίσκους, γιατί - παρά την εντύπωση που γενικώς μπορεί να υπάρχει - σπανίζει... Περιμένουμε λ.χ. με το ντουφέκι κάνα Κορακάκη ή κανένα δίσκο σαν αυτούς να ξεμυτίσει .... Συγχαρητήρια λοιπόν και στους "Δρόμος". και εις άλλα με υγεία!