ελληνική μουσική
  570 online   ·  210.930 μέλη

  Σχετικά με τον πόλεμο, πλήθος τραγουδιών ξεσηκώνονται ενάντια στις πολεμικές συγκρούσεις, από όπου και αν προέρχονται. 

  20 Αντιπολεμικά Τραγούδια

  Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
  224 άρθρα στο MusicHeaven
  Τρίτη 22 Μαρ 2022

  Από όλα γενικώς τα θέματα που εμπνέουν τους τραγουδοποιούς, η αγάπη και ο πόλεμος διεκδικούν τα πρωτεία. Σχετικά με τον πόλεμο, πλήθος τραγουδιών ξεσηκώνονται ενάντια στις πολεμικές συγκρούσεις, από όπου και αν προέρχονται. Συγκέντρωσα εδώ 20 από αυτά. Η σειρά είναι τυχαία.

  1: Black Sabbath – "War Pigs"

  Τι Αφορά: Βιετνάμ

  Στη βιογραφία της μπάντας, αναφέρεται ότι το "War Pigs" γράφτηκε για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο Ozzy Osbourne όμως, δήλωσε ότι πρόκειται γενικά για ένα αντιπολεμικό τραγούδι.

  Ενδεικτικός Στίχος"Politicians hide themselves away/They only started the war/Why should they go out to fight?/They leave that all to the poor, yeah!".


  2: Radiohead – "Harry Patch (In Memory Of)"

  Τι Αφορά: Α' Παγκόσμιος Πόλεμος

  Ο Thom Yorke έγραψε το τραγούδι αυτό, στη μνήμη του Harry Patch (1898-2009), που ήταν ο γηραιότερος πολίτης της Ευρώπης και ο τελευταίος επιζών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

  Ενδεικτικός Στίχος: "I’ve seen devils coming up from the ground/I’ve seen hell upon this earth/The next will be chemical/But they will never learn".

   
  3: Clash – "Spanish Bombs"

  Τι Αφορά: Ισπανικός Εμφύλιος

  Ο Joe Strummer συνέκρινε τα περιστατικά του Ισπανικού Εμφύλιου με τις ενέργειες της Euskadi Ta Askatasuna (ETA), μιας εθνικιστικής ομάδας από τη Χώρα των Βάσκων που βομβάρδιζε δημοφιλή παραθεριστικά θέρετρα.

  Ενδεικτικός Στίχος: "Spanish bombs Rock the province/I’m hearing music from another time/Spanish bombs on the Costa Brava/I’m flying in on a DC 10 tonight".


  4: Rolling Stones –
  "Gimme Shelter"

  Τι Αφορά: Βιετνάμ

  Ο πόλεμος του Βιετνάμ δεν ήταν ένας συμβατικός πόλεμος –είπε ο Mick Jagger. Δεν ήταν σαν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ούτε και σαν τον Δεύτερο. Ήταν ένας εφιάλτης. Το τραγούδι είναι αποκαλυπτικό.

  Ενδεικτικός Στίχος: "War children/It’s just a shot away, It’s just a shot away".


  5: Plastic Ono Band – "Give Peace A Chance"

  Τι Αφορά: Βιετνάμ

  Παρ’ όλο που γράφτηκε για το Βιετνάμ και διαρκούντως του πολέμου, έγινε γενικά ένα αντιπολεμικό τραγούδι, χάρη στο μήνυμά του για ειρήνη.

  Ενδεικτικός Στίχος: "All we are saying is give peace a chance".


  6: Elvis Costello – "Oliver’s Army"

  Τι Αφορά: Βόρειος Ιρλανδία

  "Πήγα για πρώτη φορά στο Μπέλφαστ το 1978 και είδα ανθρώπους να περπατούν με στολές μάχης και αυτόματα όπλα", είπε ο Costello το 2002. "Αυτό, δεν ήταν πλέον μόνο στις βραδινές ειδήσεις, αλλά ήταν ολοζώντανο μπροστά στα μάτια μου και έγραψα το τραγούδι με βάση την υπόθεση ότι "πάντα παίρνουν ανθρώπους από την εργατική τάξη για να κάνουν τις δολοφονίες. Δυστυχώς φαίνεται να είναι αλήθεια".

  Ενδεικτικός Στίχος: "There was a Checkpoint Charlie/He didn’t crack a smile/But it’s no laughing party/When you’ve been on the murder mile".


  7: Cranberries – "Zombie"

  Τι Αφορά: Βόρειος Ιρλανδία

  Η Dolores O'Riordan έγραψε το τραγούδι για δύο παιδιά που σκοτώθηκαν από βόμβα του IRA στο Warrington.

  Ενδεικτικός Στίχος"Another mother’s breaking heart is taking over/When the violence causes silence, we must be mistaken".


  8: Prince – "1999"

  Τι Αφορά: Ψυχρός Πόλεμος

  Ο Prince είπε στον Larry King το 1999, ότι εμπνεύστηκε το τραγούδι αυτό, σε μία περίοδο που περιτριγυριζόταν από ανθρώπους που φοβόντουσαν για το τέλος του κόσμου.

  Ενδεικτικός Στίχος: "Everybody’s got a bomb/We could all die any day/But before I’ll let that happen/I’ll Dance my life away".

   


  9: Pink Floyd – "Us And Them"

  Τι Αφορά: Βιετνάμ

  Το άλμπουμ "Dark Side Of The Moon", απεικονίζει με τους στίχους του, τη φρίκη του πολέμου. Το τραγούδι "Us And Them" τονίζει τις ομοιότητες μεταξύ των ανθρώπων ανεξάρτητα από το σε ποια πλευρά ανήκουν.

  Ενδεικτικός Στίχος: "Us and them/And after all, we’re only ordinary men/Me and you".


  10: George Harrison – "Bangla Desh"

  Τι Αφορά: Μπανγκλαντές

  Περιγράφει τα δεινά του λαού του Μπαγκλαντές, που αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία του από το Πακιστάν. Ο George Harrison έγραψε το τραγούδι για το Concert for Bangla Desh και το τραγούδησε ως encore και στις δύο παραστάσεις. Δεν τραγούδησε όμως ποτέ ξανά αυτό το τραγούδι.

  Ενδεικτικός Στίχος: "Bangla Desh, Bangla Desh/Where so many people are dying fast/And it sure looks like a mess/I've never seen such distress/Now won't you lend your hand/Try to understand/Relieve the people of Bangla Desh".


  11: Bob Dylan – "Masters Of War"

  Τι Αφορά: Ψυχρός Πόλεμος

  Το τραγούδι τελειώνει με τον Dylan να εύχεται τον θάνατο όλων όσοι είναι υπεύθυνοι για τον Ψυχρό Πόλεμο. "Δεν έχω γράψει ξανά κάτι τέτοιο. Δεν τραγουδάω τραγούδια που να εύχομαι τον θάνατο των ανθρώπων, αλλά εδώ έτσι μου βγήκε. Ίσως λόγω φόρτισης της εποχής. Υποτίθεται ότι αυτό το τραγούδι θα έπρεπε να είναι μάλλον "ειρηνιστικό" και όχι αντιπολεμικό".

  Ενδεικτικός Στίχος: "I’ll watch while you’re lowered/Down to your deathbed/And I’ll stand over your grave/Til I’m sure that you’re dead".


  12:  Band – "The Night They Drove Old Dixie Down"

  Τι Αφορά: Αμερικανικός Εμφύλιος

  Ο Robbie Robertson έγραψε για έναν φανταστικό χαρακτήρα των Νοτίων -καθώς πλησίαζαν προς την ήττα- να ελπίζει και να εύχεται ότι ο Νότος θα ξαναγίνει μεγάλος. 

  Ενδεικτικός Στίχος: "Like my father before me, I will work the land/And like my brother above me, who took a rebel stand/He was just 18, proud and brave/But a Yankee laid him in his grave"


  13: Kate Bush – "Army Dreamers"

  Τι Αφορά: Αντιπολεμικό

  Η Kate Bush δήλωσε ότι αυτό το τραγούδι δεν αναφέρεται σε κάποιον συγκεκριμένο πόλεμο και ότι ήθελε να απεικονίσει τον πόνο των μητέρων που χάνουν τους γιους τους στους πολέμους και την θλίψη που της προξενεί το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά που ονειρεύονται να γίνουν στρατιώτες, επειδή δεν έχουν να κάνουν τίποτα άλλο.

  Ενδεικτικός Στίχος: "But he never even made it to his twenties/What a waste, army dreamers"


  14: PJ Harvey – "On Battleship Hill"

  Τι Αφορά: Α' Παγκόσμιος Πόλεμος

  Η Μάχη της Καλλίπολης (Δαρδανέλλια) ήταν η αιτία για να γράψει η PJ Harvey το τραγουδι αυτό.

  Ενδεικτικός Στίχος: "On Battleship Hill I hear the wind/Say, ‘Cruel nature has won again".


  15: R.E.M. – "Orange Crush"

  Τι Αφορά: Βιετνάμ

  Το τραγούδι αναφέρεται στην χημική ουσία Agent Orange, που αφαιρούσε τα φύλλα των δέντρων και βοηθούσε με αυτόν τον τρόπο τους Αμερικανούς στρατιώτες να προχωρούν μέσα στη ζούγκλα του Βιετνάμ. 

  Ενδεικτικός Στίχος: "I’ve got my spine, I’ve got my orange crush/I’ve had my fun and now it’s time/To serve your conscience overseas".


  16: Patti Smith – "Radio Baghdad"

  Τι Αφορά: Ιράκ

  Πρόκειται για έναν 12λεπτο αυτοσχεδιασμό της Patti Smith που τραγουδάει για μια μητέρα που νανουρίζει τα παιδιά της, καθώς οι αμερικάνικες βόμβες πέφτουν γύρω τους.

  Ενδεικτικός Στίχος: "You sent your lights, your bombs/You sent them down on our city, shock and awe/Like some crazy TV show/They’re robbing the cradle of civilization".


  17: Doors – "The Unknown Soldier"

  Τι Αφορά: Βιετνάμ

  Ο "Άγνωστος Στρατιώτης" είναι εικόνες νεκρών στρατιωτών στον πόλεμο του Βιετνάμ, που έβλεπαν οι Αμερικανοί πολίτες στην τηλεόραση πίνοντας τον καφέ τους.

  Ενδεικτικός Στίχος: "Breakfast where the news is read/Television children fed/Unborn living, living dead".


  18: David Bowie – "How Does The Grass Grow?"

  Τι Αφορά: Αντιπολεμικό

  Τραγούδι που αφορά στον τρόπο που εκπαιδεύονται οι στρατιώτες να σκοτώνουν άλλους στρατιώτες.

  Ενδεικτικός Στίχος: "The girls would fill with blood and the grass will be green again/Remember the dead, they were so great, some of them".


  19: Donovan – "Universal Soldier"

  Τι Αφορά: Βιετνάμ/Αντιπολεμικό

  Η Buffy Sainte-Marie έγραψε αυτό το τραγούδι στο Purple Onion Coffee House στο Toronto το 1963, βλέποντας τραυματισμένους στρατιώτες να γυρίζουν από το Βιετνάμ, αλλά δεν είχε επιτυχία με την εκτέλεση της Buffy. Απέκτησε όμως αντιπολεμική γενικά χροιά και έγινε πασίγνωστο με την εκτέλεση του Donovan.

  Ενδεικτικός Στίχος: "And he's fighting for Canada, he's fighting for France/He's fighting for the USA/And he's fighting for the Russians and he's fighting for Japan/And he thinks we'll put an end to war this way".


  20: Country Joe & The Fish - "I Feel Like I’m Fixing To Die Rag"

  Τι Αφορά: Βιετνάμ

  Είναι μια σάτιρα της στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στον πόλεμο του Βιετνάμ. Αποδίδει ευθύνες για τον πόλεμο τόσο στους πολιτικούς και στους ηγέτες του αμερικανικού στρατού όσο και στη βιομηχανία που κερδίζει χρήματα από τον πόλεμο και εκφράζει τις σκέψεις ενός ατόμου που έχει παγιδευτεί στο στρατιωτικό σύστημα και αναγκάζεται να πάει στον πόλεμο λόγω επιστράτευσης, γιατί η μόνη άλλη επιλογή που έχει, είναι η φυλακή ή μια προσπάθεια «αποφυγής του στρατεύματος» για θρησκευτικούς, σωματικούς ή ψυχικούς λόγους. Ο Country Joe McDonald το κυκλοφόρησε στο απόγειο του πολέμου και αφού είχε απολυθεί από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

  Ενδεικτικός Στίχος: "And it's one, two, three/What are we fighting for?/Don't ask me, I don't give a damn/Next stop is Vietnam/And it's five, six, seven/Open up the pearly gates/Well there ain't no time to wonder why/Whoopee! we're all gonna die.

   
  Love & Peace

  Ευχαριστώ για την ανάγνωση... 
  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

  #30074   /   23.03.2022, 17:53   /   Αναφορά
  Πολύ όμορφο μουσικό ταξίδι, όπως πάντα, με οδηγό εσένα, Γιώργο!!!
  Συνέχισε να μας επιμορφώνεις και να μας ταξιδεύεις στο χρόνο και στον μαγικό
  κόσμο της μουσικής!!!