ελληνική μουσική
    805 online   ·  210.833 μέλη

    Όταν οι γυναίκες άρχισαν να βρίσκονται στο επίκεντρο, ο κόσμος διαπίστωσε ότι μπορούν κι αυτές να διαπρέπουν και να το κάνουν μάλιστα με περισσότερο στυλ και χάρη.

    15 Σπουδαίες Frontwomen

    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 19 Μαΐ 2023

    Από τη Debbie Harry μέχρι την Janis Joplin, το να είσαι μπροστά σε ένα συγκρότημα απαιτεί τεράστια μουσική δεξιοτεχνία, ικανότητα να αιχμαλωτίζεις το κοινό και πολλά κότσια. Δεν είναι εύκολο επίτευγμα για κανέναν. Και για λίγο, η μουσική σκηνή φαινόταν να παρουσιάζει μόνο άνδρες που καλούνταν να αναλάβουν αυτά τα καθήκοντα. Αλλά όταν οι γυναίκες άρχισαν να βρίσκονται στο επίκεντρο, ο κόσμος διαπίστωσε ότι μπορούν κι αυτές να διαπρέπουν και να το κάνουν μάλιστα με περισσότερο στυλ και χάρη.

    Όπως στις περισσότερες ανδροκρατούμενες βιομηχανίες, έτσι και ο κόσμος της ροκ μουσικής, ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ένας δύσκολος χώρος για τις γυναίκες. Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι χωρίς αυτές γυναίκες που θα αναφέρω παρακάτω, η ροκ μουσική δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα. Ως μέρος λοιπόν της εστίασής μου στην γυναικεία εκπροσώπηση στις τέχνες, σας παρουσιάζω τις 15 καλύτερες frontwomen όλων των εποχών.

    Σημείωση: Σας προλαβαίνω, γράφοντας ότι δεν θα συμπεριλάβω στη λίστα αυτή κάποιες πολύ αξιόλογες γυναίκες, λόγω των πιο σημαντικών διακρίσεων που έχουν λάβει στην καριέρα τους. Έτσι κι αλλιώς, η προσφορά τους, διασφαλίζει ότι τα ονόματά τους είναι θεμέλια στα χρονικά της μουσικής ιστορίας, π.χ. (Billie Holiday, Aretha Franklin, Cher, Kate Bush — για να αναφέρω μερικές).

    15. Courtney Love (Hole)

    Δεν υπήρχε περίπτωση η frontwoman της μπάντας των Hole, Courtney Love, να μην είναι σε αυτή τη λίστα. Μια μαγευτική ερμηνεύτρια της οποίας το μυστικό ήταν να εκπλήξει όλους εκείνους που είχαν την τύχη να δουν τις Hole σε δράση, ήταν η Love, με τη γεροδεμένη φωνή και τους προκλητικούς της στίχους.

    Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Love χαιρετίζεται τόσο ως θρύλος της εναλλακτικής ροκ, όσο και ως μία από τις πιο σπουδαίες ερμηνεύτριες της μουσικής. Δεν υπάρχει καμία που να μοιάζει με την Courtney Love. Είναι μοναδική.

    14. Kathleen Hanna (Bikini Kill, Le Tigre)

    Παρόλο που η Kathleen Hanna είναι καλοδεχχούμενη στη λίστα, πρέπει να πω ότι δεν απολαμβάνει τόσους επαίνους όσους της αξίζουν. Η Hanna, είναι μία αδυσώπητη δημιουργική δύναμη πίσω από τις μπάντες των Bikini Kill και των Le Tigre, όπως οι πρωτοποριακές Poly Styrene και Siouxsie Sioux που άνοιξαν τις πύλες.

    13. Poly Styrene (X-Ray Spex)

    Αυτό που έκανε η Poly Styrene για τη μουσική, δεν μπορείς να το υποτιμήσεις. Στο πρώτο κύμα του βρετανικού πανκ, η frontwoman των X-Ray Spex ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες τραγουδίστριες.

    Ντυμένη συχνά με πολύχρωμα ρούχα, το ντεμπούτο single των Spex "Oh Bondage Up Yours!" είναι ένας από τους απόλυτους πολιτικοποιημένους ύμνους του πανκ.

    12. Hayley Williams (Paramore)

    Ας είμαστε ειλικρινείς: Μεγάλο μέρος της παγκόσμιας επιτυχίας των Paramore οφείλεται στην απίστευτη λαμπρότητα της Hayley Williams, που είναι μια κολασμένη φωνή και μια επιβλητική σκηνική παρουσία.

    Το εντυπωσιακό χρώμα των μαλλιών της και τα εντυπωσιακά της κοστούμια συνδυάζονται με τη μαγευτική ενέργειά της και δίνουν στην μπάντα των Paramore την ικανότητα να κερδίζουν θαυμαστές στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Από τις μέρες των emo, μέχρι τα δυναμικά ύψη της indie Pop των τελευταίων εποχών, η Williams είναι οι Paramore. Χωρίς αυτήν, δεν θα ήταν τίποτα.

    11. Ronnie Spector (Ronettes)

    Η Ronnie Spector ήταν μια από τις πρώτες σπουδαίες frontwomen. Μερικές φορές αναφέρεται ως το αυθεντικό "Bad Girl of Rock ‘n’ Roll". Συνίδρυσε και πρωτοστάτησε στη μπάντα των Ronettes, που παρέδωσαν κλασικές επιτυχίες της δεκαετίας του 1960 όπως τα "Be My Baby" και "Baby, I Love You".

    Η κακοποίηση που υπέστη από τα χέρια του συζύγου της, Phil Spector, στο στούντιο, αλλά και στις κοινωνικές τους εκδηλώσεις, την έκαναν παράδειγμα ανυπακοής και μπροστά στις μεγάλες αντιξοότητες, η Spector ήταν ανεπιφύλακτα δίκαιη. Από τα νεανικά της χρόνια μέχρι τα τελευταία της, οι ερμηνείες της ήταν πάντοτε αξιοσημείωτες.

    10. Dolores O’Riordan (Cranberries)

    Η Dolores O'Riordan, η Ιρλανδή τραγουδίστρια και στιχουργός του εναλλακτικού ροκ συγκροτήματος των Cranberries, ξεσήκωσε το κοινό με τις αντισυμβατικές τεχνικές του τραγουδίσματός της και γρήγορα καθιερώθηκε ως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες γυναικείες φωνές στη ροκ σκηνή της δεκαετίας του 1990.

    Η O'Riordan, η οποία δυστυχώς πέθανε το 2018, άφησε ένα αιώνιο σημάδι στον κόσμο και επαινέθηκε ακόμη και τον Ιρλανδό Πρόεδρο Michael D Higgins, ο οποίος σημείωσε την "τεράστια επιρροή των Cranberries στη ροκ και την ποπ μουσική στην Ιρλανδία και διεθνώς".

    Το πάθος της και οι αδιαμφισβήτητες φωνητικές της ερμηνείες, σημαίνουν ότι δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα.

    9. Siouxsie Sioux (Siouxsie and the Banshees)

    Η προσφορά τής Siouxsie Sioux στο post-Punk είναι αδιαμφισβήτητη. Μαζί με την απόμακρη συμπεριφορά και την εντυπωσιακή της μουσικότητα, μιμήθηκαν το χαρακτηριστικό της δραματικό μακιγιάζ, το κόκκινο κραγιόν, τα οδοντωτά μαλλιά και τα ολόμαυρα ρούχα της. Με απλά λόγια, άλλαξε τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε μια ολόκληρη γενιά.

    Με μια σειρά από 20 κορυφαία singles, η Sioux οδήγησε τους Banshees στην επιτυχία και αποδείχτηκε μια υπολογίσιμη δύναμη στην ικανότητά της να επανεφεύρει με επιτυχία τον ήχο του συγκροτήματος, από πανκ μέχρι goth και ψυχεδέλεια. Η φωνή της είναι, από μόνη της, το κοινό νήμα σε όλα αυτά. Δεν υπάρχει κανείς που να τραγουδάει έτσι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επηρεάστηκαν από αυτήν, αλλά ακόμα κι αν προσπαθήσεις να τραγουδήσεις όπως εκείνη, δεν μπορείς να το κάνεις.

    Η Siouxsie Sioux, που έκανε τα πιο δύσκολα πράγματα, παραμένει καλλιτεχνικά τολμηρή και εμπορικά επίκαιρη σε όλη την καριέρα της.

    8. Chrissie Hynde (Pretenders)

    Ως ιδρυτικό μέλος, κιθαρίστας, βασική τραγουδίστρια και τραγουδοποιός των Pretenders, η Chrissie Hynde έχει αποδείξει ότι είναι πάντα μία παρούσα δύναμη στη ροκ μουσική, συνεχίζοντας την κληρονομιά της μέχρι και τον εικοστό πρώτο αιώνα.

    Αφού πέρασε μεγάλο μέρος της δεκαετίας του '70 στην Ευρώπη κάνοντας περίεργες δουλειές με μερικές αποτυχημένες προσπάθειες να φτιάξει διάφορες μπάντες,  σχημάτισε τους Pretenders το 1978 και συνάντησε την επιτυχία.

    Με την πανκ ενδυμασία της και το απίστευτο ταλέντο της, φωνητικά και μουσικά, καθιερώθηκε ως μία από τις μεγαλύτερες frontwomen όλων των εποχών.

    7. Ann Wilson (Heart)

    Το να είσαι μέλος του πρώτου γυναικείου Hard Rock συγκροτήματος εγγυάται σίγουρα μια θέση σ’ αυτή τη λίστα. Αλλά αυτό από μόνο του, δεν είναι ίσως αρκετό. Η Ann Wilson καθιερώθηκε από τα απίστευτα φωνητικά της, από την προικισμένη μουσικότητα, τη νευρική της εμφάνιση και ευτυχώς που η επιρροή της δεν πέρασε απαρατήρητη. Το 2013, εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame ως μέλος των Heart. Ένα κατόρθωμα που της άξιζε.

    6. Janis Joplin (Big Brother and the Holding Company)

    Ένα κορίτσι από το Τέξας με την ψυχή ενός beat ποιητή και μια απίστευτα bluesy φωνή, η Janis Joplin είναι μια από τις πιο αξιομνημόνευτες καλλιτέχνιδες στην ιστορία του Rock 'n roll. Η Joplin κέρδισε το κοινό με την αντισυμβατική χίπικη εμφάνισή της, αλλά αυτή η φυσική λάμψη δεν ήρθε χωρίς δοκιμασίες.

    Μετά από μια αποτυχημένη θητεία στο Haight-Ashbury το 1963, επέστρεψε στο σπίτι της και συνέχισε να τραγουδάει, κάτι που τελικά τράβηξε την προσοχή των Big Brother and the Holding Company.

    Η Joplin μνημονεύεται σήμερα ως μια από τις πιο επιδραστικές frontwomen της ροκ μουσικής.

    5. Joan Jett (Runaways, Blackhearts)

    Το ιδρυτικό μέλος των Runaways, Joan Jett άνοιξε το δρόμο για όλους τους Punk Rockers και με την τολμηρή της κίνηση να βγει με τραγούδια όπως το "Cherry Bomb" μέσα στα τρελά ντίσκο της δεκαετίας του '70, εδραίωσε μια θέση στη συλλογική συνείδηση.

    Με τα ριψοκίνδυνα θέματά τους και την σκηνική τους παρουσία, που περιελάμβανε τα νεαρά κορίτσια με αθλητικά εσώρουχα και την Jett με την υπογραφή της κόκκινης φόρμας της, οι Runaways ήταν σίγουρα μπροστά από την εποχή τους.

    Σήμερα, εκτιμώνται περισσότερο από ποτέ, και η Jett διακρίνεται για την εξαιρετική της προσφορά στο είδος της πανκ ροκ. Παίρνοντας το σύνθημα από Rockers όπως ο Marc Bolan και με δικό της στυλ, η Jett είναι η επιτομή μιας επιτυχημένης αρχηγού μπάντας.

    4. Grace Slick (Jefferson Airplane)

    Μια βασική φιγούρα στο Haight Ashbury του Σαν Φρανσίσκο, στην ψυχεδέλεια του καλοκαιριού της αγάπης, η Grace Slick ήταν αναμφίβολα μια από τις πρωτοποριακές γυναίκες στο Rock 'n' roll.

    Τραγουδώντας για μπάντες όπως οι Great Society και οι Jefferson Airplane, πλοηγήθηκε εύκολα μέσα σε ένα σκληρό ανδροκρατούμενο μουσικό κλίμα και αυτή είναι μια θέση από την οποία η Slick δεν έχει κατέβει. Το απίστευτο φωνητικό της ταλέντο και η συναρπαστική της αύρα,  την καθιέρωσαν.

    3. Diana Ross (Supremes)

    Είναι αδύνατο να επισκιαστεί η Diana Ross. Ξεκινώντας την καριέρα της με την εμβληματική μπάντα των Supremes, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκτόξευσή τους στην επιτυχία.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ross αξίζει τη θέση της σ’ αυτή τη λίστα ως μία από τις βασίλισσες του κόσμου.

    2. Stevie Nicks (Fleetwood Mac)

    Η αναβίωση της δημοτικότητας της Stevie Nicks στις νεότερες γενιές, εδραιώνει ακόμη περισσότερο τη θέση της ως διαχρονικό είδωλο. Η Stevie έχει ισχυρή θέληση, αλλά ταυτόχρονα, είναι ευάλωτη, εύθραυστη και αυτός είναι ένας πραγματικά υπέροχος συνδυασμός. Με μια σκληρή αλλά ονειρική σειρά επιτυχιών, η Nicks απέδειξε ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι και ευάλωτες και θηλυκές και σοβαρές Rock 'n rollers. Όλα μαζί ταυτόχρονα.

    1. Debbie Harry (Blondie) 

    Με background σερβιτόρας, γραμματέως, χορεύτριας και κουνελάκι του Playboy, καμία frontwoman δεν έχει καταρρίψει εντελώς τις αντιλήψεις για το τι σημαίνει να είσαι Rock ‘n’ roll όπως η Debbie Harry.

    Την αποκάλεσαν, "Blondie", και η μπάντα χρησιμοποίησε αυτό το όνομα, μαγνητίζοντας το κοινό, οφείλοντας όμως τα πάντα στην Harry, με τα λευκά ξανθά μαλλιά.

    Το εντυπωσιακό φωνητικό της εύρος, το πρωτοποριακό της στυλ και η ατρόμητη στάση της στη σκηνή, που συχνά περιφέρεται σαν ζώο σε κλουβί, την κατέστησαν μια από τις πιο αξιοσημείωτες, συναρπαστικές και αγαπημένες frontwomen όλων των εποχών.

    Ευχαριστώ για την ανάγνωση...

     

     





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #30124   /   19.05.2023, 20:15   /   Αναφορά
    Ιδιαίτερη αδυναμία η O’Riordan... Ευχαριστούμε Orfeus για το αφιέρωμα.