ελληνική μουσική
  437 online   ·  211.027 μέλη
  Στον μήνα Μάιο, δεσπόζει η γέννηση του πιο σπουδαίου τραγουδοποιού της Rock μουσικής. Του Bob Dylan (1941), αλλά και η απώλεια ενός άλλου Bob. Του Bob Marley (1981).
  Επίσης, ο Percy Sledge ανέβηκε στην κορυφή με το “When a Man Loves a Woman”, (1966), που θεωρείται το καλύτερο Soul τραγούδι όλων των εποχών, οι Beach Boys κυκλοφόρησαν το αριστουργηματικό άλμπουμ “Pet Sounds” (1966) και οι Beatles, τον Μάιο του 1967, τέλειωσαν τις ηχογραφήσεις του “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Του άλμπουμ που έμελλε να αλλάξει το Rock για πάντα...
  Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
  226 άρθρα στο MusicHeaven
  Κυριακή 15 Μαΐ 2005
  Ο Μάιος, ο πέμπτος μήνας του ημερολογίου μας με διάρκεια 31 ημέρες, ήταν ο τρίτος μήνας του δεκάμηνου Ρωμαϊκού ημερολογίου. Η ονομασία του προέρχεται από το όνομα της αρχαίας Ρωμαϊκής θεότητας Maja (Μάγια) που με τη σειρά του προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη Μαία, που σημαίνει τροφός, μητέρα. Συνεπώς ως θεότητα η Μαία, συμβόλιζε τη γονιμότητα της γης. Την Μάγια τιμούσαν οι Ρωμαίοι την Πρωτομαγιά, με ειδικές γιορτές και θυσίες χοιριδίων στο βωμό της. Αργότερα η θεά ταυτίστηκε με την Ελληνική Νύμφη Μαία, την ομορφότερη από τις Ατλαντίδες, μητέρα του Θεού Ερμή, στον οποίο κυρίως αφιερώθηκε αυτός ο μήνας, όπως μας πληροφορεί ο Πλούταρχος σύμφωνα με τον οποίο, επίσης, η ονομασία του Μαΐου ίσως προέρχεται από τη λέξη Major που είναι ο συγκριτικός βαθμός του επιθέτου Magnus (Magnus–Major-Maximus = Μέγας–Μείζων–Μέγιστος), ενώ ο Οβίδιος αναφέρει ότι η ονομασία παράγεται από το Majestas (= Μεγαλειότης). Οπωσδήποτε το Maja, είναι το θηλυκό του Majus, που θεωρείται αρχαιότερος τύπος του Magnus. Άλλοι τέλος, θεωρούν ότι ο Μάιος πήρε την ονομασία του από τους Majores, τους αρχαίους ένδοξους προγόνους, στους οποίους ήταν αφιερωμένος.

  Στην αρχαία Ρώμη, κατά την διάρκεια του Μαΐου ετελούντο ιερές γιορτές προς τιμήν της πηγαίας νύμφης Ηγερίας (Egeria), σε ανάμνηση των πολύτιμων συμβουλών της προς τον βασιλιά Νουμά Πομπίλιο για τις θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις που αυτός εισήγαγε στο ημερολόγιο. Ειδικά την 1η και την 2η ημέρα του Μαΐου συνεχίζονταν τα Φλοράλια που είχαν αρχίσει στις 28 Απριλίου.

  Επίσης την 1η Μαΐου οι Ρωμαίοι τιμούσαν την Bona Dea (Αγαθή Θεά) και στους πανηγυρισμούς της δεν έπρεπε να παρευρίσκεται κανένας άντρας.

  Στις 9,στις 11 και στις 13 του Μαΐου τελούνταν τα Lemuria προς εξευμενισμό των νεκρών. Θεσπίστηκαν μετά το φόνο του Ρώμου από τον Ρωμύλο, όταν η σκιά του νεκρού πλανιόνταν στα αγαπημένα του μέρη αρνούμενη να φύγει.

  Στους Ειδούς του Μαΐου στη Ρώμη, οι αδελφοί Αρουάλεις, ο σύλλογος των 12 ιερέων, τελούσαν τουλάχιστον μέχρι τον 4ο μ.Χ. αιώνα, λιτανείες και τραγούδια με χορούς στην ύπαιθρο υπέρ ευφορίας των καρπών της γης. Οι 12 ιερείς έφεραν σε αυτές τις λιτανείες στεφάνια από στάχυα με λευκές μάλλινες ταινίες. Οι μεγάλες ετήσιες αυτές γιορτές ονομάζονταν Αρουάλεια και κατά την διάρκειά τους οι ιερείς θυσίαζαν στους Θεούς έναν χοίρο, έναν ταύρο και μία προβατίνα νεαρής ηλικίας.
  Τον μήνα αυτόν, ετελείτο στην αρχαία Ρώμη, προς τιμήν της γονιμικής θεάς Μαίας, μια γενική γιορτή με την ονομασία Μαϊουμάς, κατάλοιπα της οποίας διατηρούνταν στην Ανατολή (Αντιόχεια κ.ά.), έως την πρωτοβυζαντινή εποχή.

  Ειδικά στη Συρία, ο Μαϊουμάς, ήταν γιορτή ανάλογη προς τις πάνδημες γιορτές του Διόνυσου και της Αφροδίτης.

  Επί Λέοντος Δ’ (775-790) γιορτάζονταν και στην Κων/πολη με την ονομασία Βρυτά.

  Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τον Σείριο, το λαμπρότερο άστρο του Μεγάλου Κυνός αλλά και του νυκτερινού ουρανού, ως υπαίτιο διαφόρων ασθενειών και υπεύθυνο για τα κυνικά καύματα (ιδιαίτερα θερμές ημέρες) του Αυγούστου.

  Γι’ αυτό το λόγο επεδίωκαν να τον εξευμενίζουν θυσιάζοντας προς τιμήν του, σκύλους διαλεγμένους να έχουν τρίχωμα ξανθωπό. Οι θυσίες αυτές γίνονταν κατά την διάρκεια τριών σημαντικών γιορτών, που είχαν καθιερωθεί στο εορτολόγιο γύρω στο 238 π.Χ. προς το τέλος του Απριλίου και τον Μάιο, όταν ο Ήλιος άρχιζε ήδη να πλησιάζει τον Σείριο. Η πρώτη ήταν τα Vinalia Priora στις 22 Απριλίου, η δεύτερη τα Floralia από τις 28 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου υπέρ της πλούσιας ανθοφορίας και της αίσιας ωρίμανσης των καρπών και η τρίτη ήταν τα Robigalia προς τιμήν της θεάς Robigo (Ερυσιβίη) για να προφυλάξει τα δημητριακά από το στάχτιασμα και άλλες ασθένειες.

  Επί Κλαυδίου, η Σύγκλητος πρότεινε την μετονομασία του Μαΐου σε Κλαύδιο (Claudius), κατά την προσφιλή συνήθειά της προς τους εκάστοτε ισχυρούς και ιδιαίτερα τους αυτοκράτορες. Όμως η ονομασία δεν επικράτησε.

  * * *

  Ο λαός μας συσχετίζοντας παρετυμολογικά το όνομα του Μαΐου με τα μάγια, τον θεωρεί μαγεμένο. Απ’ αυτό και οι προλήψεις ότι δεν πρέπει να γίνονται γάμοι ούτε και να επιχειρείται σοβαρή εργασία αυτόν τον μήνα. Οι ξαφνικές ραγδαίες βροχές του Μαΐου καταστρεπτικές για τα χλωρά ακόμα σιτηρά και το θερισμένο τριφύλλι, θεωρούνται κακός οιωνός. “Στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει”. Ωστόσο, ο λαός τον ονομάζει και Καλομηνά ή Πενταδείλινο, επειδή καθώς έχει μεγαλώσει η ημέρα και το δειλινό διαρκεί, οι άνθρωποι έκαναν ένα πέμπτο γεύμα μέσα στην ημέρα.

  Γενικά στον Μάιο, δίνονται ονομασίες προερχόμενες από την ανοιξιάτικη φύση: “Πράσινος”, “Κερασάρης”, “Τριανταφυλλάς”, “Λούλουδος” και είναι πανελλήνιο έθιμο την Πρωτομαγιά να πλέκουν με λουλούδια και στάχυα τους Μάηδες, στεφάνια για την ευφορία της γης. Τα κρεμούν πάνω από τις εξώπορτες των σπιτιών μέχρι τις 24 Ιουνίου, το θερινό ηλιοστάσιο, οπότε κατά το έθιμο, τα καίνε στις φωτιές του Άϊ-Γιάννη.

  ΓΕΓΟΝΟΤΑ

  *** 1 – 12 Μαίου

  * 1954:
  -Το “Such a Night” του Johnnie Ray, απαγορεύεται από το BBC ύστερα από τις διαμαρτυρίες των ακροατών για τους ….περίεργους στίχους.
  -Ο Bill Haley και οι Comets ηχογραφούν το περίφημο “Rock Around the Clock” το οποίο έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία με την ταινία “The Blackboard Jungle”, το 1955.

  * 1963:
  -Ο Del Shannon παίζει στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

  * 1968:
  -Ο Jim Morrison γίνεται ακόμα μία φορά προκλητικός στη συναυλία των Doors, στο Chicago.

  * 1969:
  -Ο Roger Miller ηχογραφεί το “Me and Bobby McGee” του Kris Kristofferson. Λίγο αργότερα όμως, η Janis Joplin (πρώην κοπέλα του Kristofferson) στέλνει το “Me and Bobby McGee” στο νούμερο 1 και αυτό, 5 μήνες μετά το θάνατό της.
  -Η Tricia Nixon, κόρη του Προέδρου των Η.Π.Α. Richard Nixon, προσκαλεί τους Turtles να παίξουν στο Λευκό Οίκο.

  * 1970:
  -Το “Let It Be” (παρ’ όλο που ηχογραφήθηκε πριν από το “Abbey Road”), κυκλοφορεί και είναι το κύκνειο άσμα των Beatles.
  -Κυκλοφορεί το soundtrack του φεστιβάλ Woodstock.
  -Οι Guess Who κάνουν το νούμερο 1 με το “American Woman”. Το τραγούδι “γεννήθηκε” καθώς ο κιθαρίστας Randy Bachman έπαιζε ένα riff στην κιθάρα του στο διάλειμμα μια συναυλίας. Οι υπόλοιποι ακολούθησαν στο jam και ο τραγουδιστής Burton Cummings, άρπαξε το μικρόφωνο και είπε το πρώτο πράγμα που του ήρθε στο μυαλό. “American woman, stay away from me……”.

  * 1972:
  -Οι Rolling Stones κάνουν το πρώτο τους διπλό άλμπουμ (και ένα από τα καλύτερά τους) με το “Exile On Main Street”.

  * 1973:
  -Ο Paul Simon, κάνει την πρώτη του solo περιοδεία.

  * 1976:
  -Ο John Sebastian ανεβαίνει στην κορυφή με το “Welcome Back”. Ο Sebastian προκειμένου να κάνει solo καριέρα, εγκατέλειψε το 1968 τους Lovin’ Spoonful, μία από τις καλύτερες Αμερικάνικες μπάντες των ‘60s.

  * 1977:
  -Οι Led Zeppelin παίζουν μπροστά σε 76.000 άτομα σπάζοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ τους που ήταν 57.000.
  -Οι Eagles, ανεβαίνουν στο νούμερο 1 με το “Hotel California”. Σε μία συναυλία, οι κιθαρίστες Joe Walsh και Don Felder, σολάρουν στο φινάλε για 6.30 λεπτά.

  * 1982:
  -Ο Vangelis ανεβαίνει στο νούμερο 1 με το “Chariots of Fire”.

  * 1991:
  -Γίνεται στο Wembley συναυλία για τους Κούρδους πρόσφυγες. Αρκετοί καλλιτέχνες έλαβαν μέρος “δορυφορικά”. Ανάμεσά τους, ο Peter Gabriel και ο Sting από την Ολλανδία και οι Hall and Oates από τη Florida.

  * 1997:
  -Οι Aerosmith ξεκινούν την “Nine Lives” Ευρωπαϊκή τους περιοδεία.

  *** 13 – 19 Μαίου

  * 1945:
  -Καθιερώνεται το albums chart.

  * 1959:
  -Ο Wilbert Harrison κάνει το νούμερο 1 με το “Kansas City”.

  * 1961:
  -Οι Everly Brothers ιδρύουν την δισκογραφική Calliope.

  * 1963:
  -Γίνεται το πρώτο Monterey Folk Festival με τους Bob Dylan, Joan Baez, Pete Seeger, Weavers & Peter, Paul and Mary.

  * 1966:
  -Κυκλοφορεί το αριστουργηματικό “Pet Sounds” από τους Beach Boys.
  Bob Dylan, παίζει “ηλεκτρικά” στο Manchester μπροστά σε ένα δυσαρεστημένο κοινό που τον περίμενε μόνο με κιθάρα και φυσαρμόνικα.

  * 1971:
  -Η Grace Slick τρακάρει με την Mercedes της στο San Francisco και ακυρώνονται όλες οι προγραμματισμένες ηχογραφήσεις που είχε με τους Jefferson Airplane.

  * 1977:
  - Κυκλοφορεί το “…..at the Hollywood Bowl” των Beatles.

  * 1978:
  -Οι Dire Straits κυκλοφορούν το ντεμπούτο album τους.

  * 1979:
  -Οι Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr, παίζουν για πρώτη φορά μαζί από τότε που χώρισαν οι Beatles, στο γάμο του Eric Clapton και της πρώην κυρίας Harrison, Patti Boyd. Στο jam, τους ακολουθούν και οι Eric Clapton, Mick Jagger και Ginger Baker.
  -Οι Rick Wakeman και Jon Anderson (Yes), αντικαθιστώνται από τους Geoff Downes και Trevor Horn. Με αυτή τη σύνθεση οι Yes, ηχογραφούν το “Drama”, που είναι το μοναδικό album των Yes χωρίς τον τραγουδιστή Jon Anderson.

  * 1985:
  -Οι Tears for Fears τελειώνουν την περιοδεία τους στη Βρετανία και ηχογραφούν το “Everybody Wants to Rule the World” που σύντομα θα τους ανεβάσει για πρώτη φορά στην κορυφή.

  * 1989:
  -Μετά από 3 χρόνια απουσίας, οι Queen επιστρέφουν στα charts με το “I Want it All”.
  -Οι Grateful Dead, οι Los Lobos και η Linda Ronstadt παίζουν σε συναυλία στο Oakland για τα θύματα του AIDS.

  * 1991:
  -Οι R.E.M. ανεβαίνουν στην κορυφή με το album “Out of Time”.

  * 2000:
  -Ο Wayne Cochran κερδίζει το βραβείο του τραγουδοποιού στο Los Angeles, επειδή το τραγούδι του “Last Kiss”, παίχτηκε 4.500.000 φορές, τον προηγούμενο χρόνο.

  * 2001:
  -Οι R.E.M. παίζουν δωρεάν στο Toronto μπροστά σε 25.000 θαυμαστές τους.

  *** 20 – 26 Μαίου

  * 1953:
  -Σε έναν διαγωνισμό ταλέντων προς τιμήν του Jimmie Rodgers, ο Elvis Presley (που πήγαινε ακόμα στο γυμνάσιο), παίρνει τη δεύτερη θέση.

  * 1955:
  -Οι αρχές ακυρώνουν μία συναυλία του Fats Domino, γιατί φοβούνται ότι θα καταλήξει σε χορό ………….Rock and roll.

  * 1958:
  -Ακυρώνονται στη Βρετανία οι 34 από τις 37 προγραμματισμένες συναυλίες του Jerry Lee Lewis, επειδή τον προηγούμενο μήνα μαθεύτηκε ότι είχε παντρευτεί την 14χρονη εξαδέλφη του.

  * 1960:
  -Οι Everly Brothers κάνουν το νούμερο 1 με το “Cathy’s Clown”.

  * 1962:
  -Οι Isley Brothers κυκλοφορούν το “Twist and Shout” που είχαν πρωτοπαρουσιάσει οι Top Notes ένα χρόνο πριν. Το τραγούδι ηχογρ΄λαφησαν επίσης οι Beatles, ο Elvin Bishop, οι Mamas & The Papas, ο Tom Jones, οι Kingsmen, οι Who και οι Van Halen.

  * 1963:
  Stevie Wonder κάνει την πρώτη του επιτυχία με το “Fingertips – Pt. 2”.

  * 1967:
  -Το “A Whiter Shade of Pale” των Procol Harum, εισέρχεται στα Βρετανικά charts και ο John Lennon δηλώνει ότι είναι το καλύτερο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ.
  Jimi Hendrix υπογράφει στην Reprise Records και κάνει μαζί της 3 albums (“Are You Experienced? ”, “Axis: Bold as Love” και “Electric Ladyland”). Το live, “Band of Gypsys”, κυκλοφόρησε από την Capitol Records λίγους μήνες πριν πεθάνει.
  -Οι Easybeats κάνουν τη μοναδική τους επιτυχία με το “Friday On My Mind”.

  * 1968:
  -Οι Simon & Garfunkel κατεβάζουν από το νούμερο 1 το δικό τους “The Graduate” και ανεβάζουν πάλι το δικό τους “Bookends”. Υπεύθυνο τραγούδι για το περίεργο αυτό γεγονός, είναι το “Mrs. Robinson”, που περιέχεται και στα δύο αυτά albums.

  * 1970:
  -Κανείς από τους Beatles δεν είναι παρών στην πρεμιέρα της ταινίας “Let It Be”.
  -Ο Peter Green αφήνει τους Fleetwood Mac. Ο Green έγραψε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια των Fleetwood Mac. Ανάμεσα σ’ αυτά και το πασίγνωστο “Black Magic Woman”.

  * 1971:
  -Ο Peter Cetera των Chicago, έχασε τέσσερα δόντια στο όνομα των ….μακριών μαλλιών, όταν μία ομάδα θαυμαστών του επιτέθηκε για να τον κουρέψει.

  * 1973:
  -Ο 19χρονος Mike Oldfield κυκλοφορεί το αριστουργηματικό “Tubular Bells”.

  * 1977:
  -Οι Jefferson Starship δεν κατάφεραν να παίξουν στο Golden Gate Park του San Francisco, γιατί στο συγκεκριμένο μέρος, απαγορεύονταν τα ηλεκτρικά όργανα. Το κατάφεραν μετά από δύο χρόνια.

  * 1979:
  -Η ταινία/βιογραφία των Who, “The Kids are Alright”, κάνει πρεμιέρα στις Η.Π.Α.
  -Ο Elton John, είναι ο πρώτος solo καλλιτέχνης του Rock που παίζει στη Σοβιετική Ένωση. Κάνει εκεί, 8 συναυλίες.

  * 1985:
  -Το “Brothers in Arms” των Dire Straits, ανεβαίνει στο νούμερο 1.

  * 1992:
  -Ο Ringo Starr κυκλοφορεί το album “Time Takes Time”.

  * 1995:
  -Οι Chicago κυκλοφορούν το album “Night and Day”.
  -Ο ….γυναικάς των Eagles Don Henley, παντρεύεται τελικά με την Sharon Summerall, στο Malibu. Παρόντες οι κολλητοί του (μέλη των Eagles), Glenn Frey, Joe Walsh & Timothy B. Schmit και οι David Crosby, Randy Newman, Jimmy Buffett, Jackson Browne, Billy Joel, Sting και η Sheryl Crow.

  *** 27 – 31 Μαίου

  * 1956:
  Doris Day υπογράφει στην Columbia Records και ένα μήνα αργότερα, το “Whatever Will Be, Will Be (Que Sera, Sera)” εισέρχεται στα charts.

  * 1964:
  -Οι Rolling Stones κάνουν την πρώτη τους επιτυχία στις Η.Π.Α.

  * 1966:
  -Ο Percy Sledge ανεβαίνει στην κορυφή με το “When a Man Loves a Woman”, που θεωρείται το καλύτερο Soul τραγούδι όλων των εποχών. Επίσης, πολύ καλά albums του Percy, είναι τα “I’ll Be Your Everything” (1974) και “Blue Nights” (1994), αν φυσικά μπορέσετε να τα βρείτε.

  * 1967:
  -Οι Beatles, τελειώνουν τις ηχογραφήσεις του “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” και αλλάζουν το Rock, για πάντα.
  David Bowie κυκλοφορεί το πρώτο του album “Love You ’Til Tuesday”.

  * 1969:
  John Lennon, ηχογραφεί με την Plastic Ono Band το “Give Peace a Chance”, σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου La Reine Elizabeth, στο Montreal.

  * 1972:
  Paul McCartney κυκλοφορεί το τραγούδι διαμαρτυρίας “Give Ireland Back to the Irish”, το οποίο απαγορεύεται από το BBC.

  * 1973:
  -Οι ELO κάνουν την πρώτη τους περιοδεία στις Η.Π.Α.

  * 1975:
  -Οι Rolling Stones, παίζουν για πρώτη φορά στις Η.Π.Α με τον καινούργιο τους κιθαρίστα Ron Wood.

  * 1976:
  -Οι Allman Brothers Band, διαλύονται προσωρινά.

  * 1977:
  -100.000 κόσμο μαζεύουν σε μία συναυλία στο Oakland οι Steve Miller, Heart, Eagles και Foreigner.
  Elvis Presley, δεν μπορεί να τελειώσει τη συναυλία του και εγκαταλείπει για άλλη μια φορά τη σκηνή νωρίτερα. Το τέλος, απέχει μόνο 3 μήνες.
  -Οι Sex Pistols κυκλοφορούν το “God Save the Queen”.

  * 1986:
  Peter Gabriel κυκλοφορεί το πρώτο του album, που όπως και τα επόμενα 4, ονομάζεται απλά, “Peter Gabriel”.

  * 1989:
  Cliff Richard (η Βρετανική απάντηση στον Elvis Presley), κυκλοφορεί το “The Best of Me”.

  * 1990:
  -Οι Midnight Oil παίζουν μπροστά σε 10.00 κόσμο στο Manhattan’s Exxon Building.

  * 1994:
  -Η Carly Simon εισέρχεται στο Songwriter’s Hall of Fame.

  * 1995:
  -Δέκα μήνες προσπάθειας χρειάστηκε ο Hootie με τους Blowfish, για να σκαρφαλώσει στην κορυφή με το album “Cracked Rear View”.

  * 1999:
  Kenny Rogers δεν έκλεισε την περιοδεία του στο Royal Albert Hall όπως είχε προγραμματίσει, εξ αιτίας ενός τηλεφωνήματος από τον Marvin Taylor, ότι θα εκραγεί μία βόμβα μέσα στο κτίριο. Στη συναυλία είχε πάει μία θαυμάστρια του Rogers, η Lisa Turner πρώην φίλη του Marvin Taylor, ο οποίος την τρομοκρατούσε επειδή τον άφησε.

  ΓΕΝΕΘΛΙΑ

  1:
  -Sonny James, (1929)
  -Judy Collins, (1939)
  -Rita Coolidge, (1944)
  -Ray Parker Jr. (1954)

  2:
  -Lesley Gore, (1946)
  -Lou Gramm (Foreigner, 1950)

  3:
  -Bing Crosby, (1903)
  -Pete Seeger, (1919)
  -James Brown, (1933)
  -Frankie Valli, (1937)
  -Christopher Cross, (1951)

  4:
  -Dick Dale, (1937)
  -Tyrone Davis, (1938)

  5:
  -Johnnie Taylor, (1938)
  -Tammy Wynette, (1942)

  6:
  -Bob Seger, (1945)
  -Mary MacGregor, (1946)

  7:
  -Jim Lowe, (1927)
  -Teresa Brewer, (1931)
  -Johnny Maestro (Crests / Brooklyn Bridge, 1939)
  -Jimmy Ruffin, (1939)
  -Pete Wingfield, (1948)
  -Keith, (1949)

  8:
  -Robert Johnson, (1911)
  -Gary Glitter, (1940)
  -Rick Nelson, (1940)
  -John Fred, (1941)
  -Paul Samwell-Smith (Yardbirds, 1943)
  -Toni Tennille, (1943)
  -Philip Bailey, (1951)
  -Billy Burnette (Fleetwood Mac, 1953)

  9:
  -Sonny Curtis (Crickets, 1937)
  -Dave Prater (Sam & Dave, 1937)
  -Tommy Roe, (1942)
  -Richie Furay (Buffalo Springfield / Poco, 1944)
  -Billy Joel, (1949)

  10:
  -Danny Rapp (Danny & The Juniors, 1941)
  -Donovan, (1946)
  -Graham Gouldman (10cc, 1946)
  -Dave Mason (Traffic / Delaney & Bonnie & Friends / Fleetwood Mac, 1946) -Jay Ferguson, (1947)
  -Bono (U2, 1960)

  11:
  -Eric Burdon, (1941)

  12:
  -Burt Bacharach, (1928)
  -Ian Dury, (1942)
  -Billy Swan, (1942)
  -Steve Winwood, (1948)

  13:
  -Ritchie Valens, (1941)
  -Mary Wells, (1943)
  -Danny Kirwan (Fleetwood Mac, 1950)
  -Stevie Wonder, (1950)
  -Tom Cochrane, (1953)
  -Darius Rucker (Hootie and The Blowfish, 1966)

  14:
  -Bobby Darin, (1936)
  -Jack Bruce (Cream, 1943)
  -David Byrne (Talking Heads, 1952)

  15:
  -Graham Goble (Little River Band, 1947)
  -Brian Eno (Roxy Music, 1948)
  -Mike Oldfield, (1953)

  16:
  -Liberace, (1919)
  -Robert Fripp (King Crimson, 1946)
  -Darrell Sweet (Nazareth, 1947)

  17:
  -Bill Bruford (Yes, 1948)
  -Enya, (1961)

  18:
  -Big Joe Turner, (1911)
  -Albert Hammond, (1942)
  -Rick Wakeman (Strawbs / Yes, 1949)

  19:
  -Pete Townshend (Who, 1945)
  -Dusty Hill (ZZ Top, 1949)
  -Grace Jones, (1952)
  -Joey Ramone (Ramones, 1952)

  20:
  -Joe Cocker, (1944)
  -Cher, (1946)
  -Dave Thomas (Bob & Doug McKenzie, 1948)

  21:
  -Tony Sheridan, (1940)
  -Ronald Isley, (1941)
  -Leo Sayer, (1948)

  22:
  -Bernie Taupin, (1950)

  23:
  -Artie Shaw, (1910)
  -Rosemary Clooney, (1928)

  24:
  -Tommy Chong (Bobby Taylor & The Vancouvers, 1938)
  -Bob Dylan, (1941)
  -Patti LaBelle, (1944)

  25:
  -Miles Davis, (1926)
  -Jessi Colter, (1943)
  -Klaus Meine (Scorpions, 1948)

  26:
  -Moondog (Louis Hardin, 1916)
  -Ray Ennis (Swinging Blue Jeans, 1942)
  -Levon Helm (Band, 1942)
  -Garry Peterson (Guess Who, 1945)
  -Mick Ronson (Mott the Hoople, 1946)
  -Stevie Nicks, (1948)
  -Lenny Kravitz, (1964)

  27:
  -Ramsey Lewis, (1935)
  -Cilla Black, (1943)
  -Bruce Cockburn, (1945)
  -Pete Sears (Jefferson Starship, 1948)
  -Neil Finn (Split Enz & Crowded House, 1958)

  28:
  -Papa John Creach (Jefferson Airplane, 1917)
  -Gladys Knight, (1944)
  -Billy Vera, (1944)
  -John Fogerty, (1945)

  29:
  -Gary Brooker (Procol Harum, 1945)
  -Melissa Etheridge, (1961)

  30:
  -Benny Goodman, (1909)

  31:
  -Peter Yarrow (Peter, Paul & Mary, 1938),
  -John Bonham, (Led Zeppelin, 1948)
  -Corey Hart, (1962)

  ΑΠΩΛΕΙΕΣ

  4:
  -Paul Butterfield, 1987

  6:
  -Otis Blackwell, 2002

  7:
  -Eddie Rabbitt, 1998
  -Rudi Maugeri (The Crew Cuts), 2004

  9:
  -Bobbi Martin, 2000

  10:
  -George Cates, 2002

  11:
  -Bob Marley, 1981
  -Noel Redding, 2003
  -John Whitehead, 2004

  12:
  -Perry Como, 2001

  13:
  -Chet Baker, 1988

  14:
  -Keith Relf (The Yardbirds), 1976
  -Frank Sinatra, 1998

  16:
  -Sammy Davis Jr., 1990

  17:
  -Bruce Fairbairn, 1999

  21:
  -Vaughn Monroe, 1973

  24:
  -Duke Ellington, 1974
  -Gene Clark (The Byrds), 1991

  26:
  -Little Willie John, 1968

  29:
  -Jeff Buckley, 1997

  30:
  -Carl Radle (Derek and The Dominos), 1980
  -Mickie Most, 2003

  31:
  -Johnnie Taylor, 2000
  -Tito Puente, 2000

  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

  #2203   /   15.05.2005, 13:59   /   Αναφορά
  Opws panta ena e3airetiko kai enhmerwtiko ar8ro...mpravo!!!  #2204   /   15.05.2005, 16:40   /   Αναφορά
  mprabo,fobero!
  #2205   /   15.05.2005, 19:13   /   Αναφορά
  Orfeus, ευχαριστούμε για τη μαγιάτικη (και όχι μπαγιάτικη) βόλτα.

  Μέχρι τον Ιούνιο, λοιπόν:

  ::bier:: (ΜΑΝΕΝΕ, ΜακΦάρλαντ, ότι θέλεις...)
  #2206   /   15.05.2005, 23:05   /   Αναφορά
  Ώστε δεν παντρεύεται κόσμος τον Μάϊο ε? Στην Κύπρο δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, μας έχουν τρελλάνει στους γάμους Μάϊο μήνα....

  #2207   /   16.05.2005, 21:42   /   Αναφορά
  THNX everybody.... :-)
  #2273   /   25.05.2005, 09:40   /   Αναφορά
  Άναυδη! Ο Papiros Larous!
  #2283   /   26.05.2005, 16:24
  Ο Λαρούς όχι.  Ο Ορφέας .......Ναι!!!!  Σ' ευχαριστώ!! :-)