ελληνική μουσική
  451 online   ·  210.930 μέλη
  Ένας από τους πρωτεργάτες τις Ελληνικής Jazz σκηνής και όχι μόνο. Δάσκαλος πολλών από τους σημαντικότερους πιανίστες της νέας γενιάς και ένας εξαιρετικά χαμηλών τόνων άνθρωπος...
  Γράφει το μέλος Aνδρέας N. (antreas_dr)
  3 άρθρα στο MusicHeaven
  Σάββατο 14 Οκτ 2006
  Ο Μάρκος Αλεξίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Άρχισε μαθήματα μουσικής στην ηλικία των τεσσάρων χρόνων με τον μαέστρο Κορτόνε και μόλις δεκαοκτώ ετών ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα περιοδεύοντας στον Λίβανο , τη Συρία , το Κάιρο , την Αλεξάνδρεια , την Κύπρο και την Ελλάδα .Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε γνωστά τζαζ κλαμπ στην Ιταλία, Ελβετία, Αγγλία, Η.Π.Α. και Αυστραλία ενώ παράλληλα συνέχισε τις σπουδές και τις μελέτες του στην τζαζ μουσική.

  Γίνεται μέλος του συγκροτήματος "SPHINX" και συμμετέχει στον πρώτο τους δίσκο "Επτά διαστάσεις" .Οι "SPHINX" έδωσαν πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στο περίφημο τζαζ κλαμπ του Γ. Μπαράκου όπου γίνονταν δωρεάν σεμινάρια μουσικής από τον Αλεξίου , τον Ζώη και τον Τρανταλίδη.Η μεγαλύτερη συναυλία τους έγινε στον Λυκαβηττό με τέσσερις χιλιάδες θεατές. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ο Μ. Αλεξίου κάνει έναν δίσκο με τίτλο "Flying To The Unknown" σε συνεργασία με τον Αχιλλέα και τον Στράτο Διαμαντή.  Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του έπαιξε και συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές όπως Τ. Βοσκόπουλο, Γιάννη Πάριο, Χάρις Αλεξίου, Κώστα Χατζή, Τάνια Τσανακλίδου, Βίκυ Μοσχολιού κ.α.. Επίσης το παίξιμο του μπορούμε να το απολαύσουμε σε πολλά είδη της ελληνικής δισκογραφίας

  Έχει διδάξει στα ωδεία Κ.Κλάβα, Φ.Νάκα, Ν.Σκαλκώτα και Athenaeum και έχει δώσει πολλά σεμινάρια. Βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπασωτηρίου - Νάκας με τίτλο Jazz σε συνεργασία με τον καθηγητή Σ.Ραυτόπουλο. Επίσης τα "Jazz Compositions" και "Jazz Combinations" από τις εκδόσεις Νάκας.

  Ο Μ. Αλεξίου έχει συμμετάσχει και σε άλλους δίσκους όπως το "ESOTERIC" του Λάκη Ζώη. Επίσης με τον Μιλτιάδη Παπαστάμου στον δίσκο"Dialogue Blue" duo violin and piano .

  Πρόσφατα κυκλοφόρησε το cd "EPIFOTICIC" μια συνεργασία του με τον επί σειρά ετών φίλο και συνεργάτη Λάκη Ζώη… Υπογράφουν μαζί συνθέσεις και ενορχηστρώσεις σε μια μουσική διαδρομή ώριμης και αφαιρετικής δεξιοτεχνίας.

  Δισκογραφία

  SPHINX 1979
  ΕΦΤΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (με τους Sphinx) 1981
  FLYING TO THE UNKNOWN (solo) 1998
  PLAYIN'IN THE AIR (solo) 1999
  DΙΑLOGUE BLUE (με τον Μιλτιάδη Παπαστάμου) 2000
  EPIFOTICIC (με τον Λάκη Ζώη) 2004

  Tags
  Μουσικά Είδη:JazzΚαλλιτέχνες:Βίκυ ΜοσχολιούΤάνια Τσανακλίδου  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

  #5858   /   14.10.2006, 14:08   /   Αναφορά
  Δεν γνωριζα για τον κ.Αλεξίου, όμως φαίνεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίαζαν κι άλλοι που δεν τους γνώριζα και τους έμαθα μέσα από τις παρουσιάσεις στο ΜΗ. Ευχαριστώ