Βασικά, πρώτα θα έπρεπε να πούμε για ποιον λόγο χρειαζόμαστε τα νύχια. Ε λοιπόν, δεν τα χρειαζόμαστε καθόλου!
Εντάξει, πλάκα κάνω!
Εννοώ πως δεν είναι τόσο απαραίτητα. Μπορείς να παίξεις και χωρίς νύχια, μα ισχύει το εξής:
"Αν παίζεις χωρίς νύχια, πρέπει να ξέρεις πως θυσιάζεις κάποιες δυνατότητες χρωματισμού των μουσικών φράσεων, δηλαδή επηρεάζεται άμεσα η μουσική ερμηνεία σου."
(Δεν ξέρω ποιος το είπε!)
Εντάξει, σιγά τα αβγά δηλαδή!

Αν δεν θες να γίνεις ο νέος Segovia, μπορείς και να μην έχεις νύχια...! Ναι, όμως πέρα από αυτό, παίζοντας με νύχια σώζεις τα δάχτυλα σου από τον πόνο. Μπορεί να είναι από λίγο πόνο μέχρι την ακραια περίπτωση:
Ένας φίλος μου ξεκίνησε να παίζει κλασική χωρίς νύχια και δεν ξέρω τι έκανε και πόσο δυνατά έπαιζε, μα ήρθε σε δυο μέρες με σκισμένο δέρμα στον δεξί δείκτη. Τώρα παίζει ηλεκτρική, έχει πένα και είναι ευτυχισμένος!!!:)
Απ'την άλλη, να ξέρεις πως αν έχεις νύχια, πρέπει να μπαίνεις σε ένα σωρό μπελάδες, όπως:
1. Αν είσαι άντρας θα τρως καζούρα από τα μικρά σου ξαδερφάκια και ανιψάκια...
"Γιατί έχεις νύχια; Είσαι γυναίκα;" με ρώτησε ένα ανιψάκι μου μια μέρα! Τι να του πεις τώρα;;;
2. Πρέπει συνεχώς να φροντίζεις τα νύχια σου. Προς Θεού, μην ανοίγεις το αναψυκτικό με τον δεξί σου αντίχειρα!!! Θες να σου σπάσει κανένα νύχι και να κλαις;;; Άσε λίγο να μεγαλώσει και το αριστερό, για να κάνεις την δουλειά σου!
3. Ξέχνα τον νυχοκόπτη... Είναι καλός μόνο για το αριστερό χέρι. Πρέπει να αγοράσεις λίμες, από τίποτα Hondos και παρεμφερή. Εγώ έστειλα μια φίλη μου να μου αγοράσει.
4. Και βέβαια, αν σπάσει ένα χρήσιμο νύχι (από τα pima), μάλλον πρέπει να τα κόψεις όλα...
Όλα αυτά λοιπόν!

Ελπίζω πραγματικά να μην αποθάρρυνα κανέναν. Η κλασική κιθάρα είναι ένα πολύ όμορφο όργανο και πραγματικά everloving σου προτείνω να ξεκινήσεις να παίζεις. Με τον καιρό, βλέποντας πόσα μπορείς να κάνεις, δεν θα σκέφτεσαι καν να τα κόψεις.
Εξάλλου, είναι και ανθυγειινό να τρως τα νύχια σου!
Ελπίζω να μην σας κούρασα! :)
Φιλικά
Ευγένιος