Η κοινωνική φοβία και η ατολμία προέρχονται από έλλειψη αυτοεκτίμησης.Η χαμηλή αυτοεκτίμηση οφείλεται κυρίως σε διάφορες γονεϊκές συμπεριφορές κατά την παιδική ηλικία και γενικά είναι θέμα παιδείας.Πολύ εύκολα ένα παιδί μπορεί να σχηματίσει αρνητική εικόνα του εαυτού του και της αξίας του όταν "εκπαιδεύεται"γι αυτό από γονείς,συγγενείς,δασκάλους,από πολύ νωρίς..Και την εικόνα αυτή την "κουβαλάει"μια ζωή,πολλές φορές και μετά το θάνατο των γονέων..
Επίσης όταν τα πρότυπά του έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και άτολμη συμπεριφορά,και δίνουν πολύ μεγάλη αξία στο "τι θα πουν οι άλλοι".
Φράσεις που ακούμε συχνά από γονείς και δασκάλους γι αυτό θεωρούνται αθώες, κατά βάθος υπονομεύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού και του έφηβου και οδηγούν σε τέτοιου τύπου διαταραχές στην ενήλικη ζωή.
Να μερικές..
"ρεζίλι μας έκανες..πάλι!"
"πάψε πια να κάνεις τον καραγκιόζη..τι βλακείες είναι αυτές..?"
"τι βαθμοί είναι αυτοί?..δεν μπορούσες να μοιάσεις στον αδερφό σου ,που είναι καλός μαθητής?"
"Πες καλησπέρα στη κυρία-πες ευχαριστώ"
"Δεν ξέρεις να διαλέγεις,είσαι πολύ μικρός..θα σου πω εγώ τι θα φορέσεις στο πάρτυ"
"Μην κάνεις παρέα με ΤΕΤΟΙΑ παιδιά..!!θα σε παρασύρουν"
"Πες μου ποιός σε πείραξε -θα του δείξω εγώ!!"
'Να μη μιλάς ποτέ σε ξένους!Είναι κακοί."
"Πρόσεχε τους φίλους ,μπορεί να σου τη φέρουν"
"Τι τρέλες είναι αυτές?..δεν μπορείς να φέρεσαι όπως όλοι..?"
"Να κοίτα το κοριτσάκι τι ήσυχα κάθεται.."
+++++........
ή ωραιότατα παρατσούκλια"χαϊδευτικά"..
"γυαλάκια"
"χοντρέ"
"πατάτα"
"σκράπα"
"κουμπούρα"
+++...........
+άτιμη κοινωνία ,που άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους ρίχνεις στο βούρκο..
+το life style και οι χλιδάτοι
+η έλλειψη αξιοκρατίας και οι ανισότητες,κατηγοριοποιήσεις κλπ(της άτιμης κενωνίας πάλι)
=ισοπέδωση της αυτοεκτίμησης κάποιου που ήδη έχει δεχτεί πολλή κριτική,Εύκολα θα νιώσει κακομοίρης και ανάξιος μπροστά στους άλλους.Παύεις να ακούς την εσωτερική σου φωνή και παραδίδεσαι στην οχλαγωγία της φαντασίας σου για τη γνώμη των άλλων..
Κι εγώ "πάσχω"από αυτήν,μόνο περιστασιακά ευτυχώς..

Συνήθως αν τύχει να βρεθώ ,παρά τη θέλησή μου,σε ένα χώρο με πολύ κόσμο κι έχω την εντύπωση ότι όλοι με σχολιάζουν

λες και το ξέρουν ότι δεν ήθελα να είμαι εκεί ..