ελληνική μουσική
  495 online   ·  210.845 μέλη

  Πως κλέβουμε μια μπεμόλ;

  absurdus_delirium
  19.09.2007, 01:49
  Παίζω ουκουλέλε (γιουκαλίλι, ελληνιστί) το οποίο κουρδιζεται από κάτω πρός τα πάνω Λα, Μι, Ντο, Σολ με όλες τις χορδές στην 4η οκτάβα (ή, τουλάχιστο, έτσι μου λέει το κουρδιστήρι μου). Ναι, η τέταρτη χορδή είναι πιο πρίμα από την τρίτη... και από τη δεύτερη! Αν θέλετε να το πάρουμε με τη σειρά -μπάσα προς πρίμα- είναι 3η, 2η, 1η, 4η. Δεν έχω παίξει μέχρι τώρα κανονική Μι συγχορδία καθώς ο δακτυλισμός μού είναι δύσκολος (σκεφτείτε ότι το ουκουλέλε έχει διαστάσεις κατά τι μεγαλύτερες του μπαγλαμά) και η Μι 7ης με την οποία την αντικαθιστώ γίνεται αντιληπτή από ελάχιστους. Οι συγχορδίες που βγάζει το ουκουλέλε είναι οι απλούστερες δυνατές (τρίηχα; τριάδες; triads; δε φταιω εγώ που όταν μαθαίνεις ιντερνετικώς δεν έχει και την ελληνική ορολογία).
  Δεν κάνω πρωταθλητισμό -παναπεί παίζω για την πάρτη μου και τους γενναίους που θα με ακούσουν- συνεπώς ότι μπορώ να κλέψω, κλέβω. Συνάντησα στο Σκρίπτο του Νέου Κιθαρωδού ένα μικρό κυκλάκι δίπλα από συγχορδίες. Φίλος -ταλαντούχος- κιθαρίστας με ενημέρωσε πως έιναι μπεμόλ (οπότε έμαθα τι τραγουδούσε κι ο Ρακιντζής τόσα χρόνια στο "Μωρό μου, Φάλτσο" ). Εφ'όσον δεν έχω πρόχειρο τον φίλο κιθαρίστα, το ζήτημα τώρα είναι: α) ποιες νότες περιέχει μια συγχορδία μπεμόλ; β) αν είναι ανάγκη πως την κλέβω;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
  absurdus
  dimko
  19.09.2007, 08:41
  Επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα ακριβώς το ερώτημά σου, μπορείς να δώσεις κατ΄αρχήν ένα παράδειγμα με ένα γνωστό τραγούδι που συνάντησες το στρογγυλό σημαδάκι;
  Το στρογγυλό σημαδάκι ξέρω ότι σημαίνει κάτι άλλο, αλλά εγώ είμαι μη ταλαντούχος...
  absurdus_delirium
  19.09.2007, 11:56
  Παράθεση:
  αλλά εγώ είμαι μη ταλαντούχος...

  Επί του προκείμενου μόνο οι γνώσεις σου πάνω στη θεωρία θα είναι απαραίτητες, οπότε μην ανησυχείς!

  Λοιπόν, πρόχειρο παράδειγμα από το Σκρίπτο:

  (Μι μινόρε)Τι θέλεις να κάνω, τι (Λα)θέλεις να (Ρε)κάνω
  πι(Σολ)στεύω σε (Μι μινόρε)σένα, σε (Φα δίεση)σενα που (Σι μινόρε)χάνω,
  (Μι μινόρε)απ' αύριο σκέψου που (Σολ)θα' σαι, που (Φα με το κυκλάκι σα βαθμοί κελσίου )θα 'μαι
  τι κι (Ντο δίεση)άντρας που (Φα δίεση)είμαι, φοβάμαι, φο(Σι μινόρε)βάμαι.
  yiannisyiannis
  19.09.2007, 13:47
  Με το κυκλάκι συμβολίζεται η ντιμινουέτα (5η ελαττωμένη). Μπεμόλ είναι η ύφεση και συμβολίζεται με "b". Είναι απαραίτητο να μελετήσεις λίγο θεωρία για να μπορέσεις να κατανοήσεις τα παραπάνω. Διότι είναι εύκολο στο Internet να βρεις ένα εγχειρίδιο με όλες τις συγχορδίες για κιθάρα πακέτο, αλλά για να τις προσαρμόσεις στο γιουκαλίλι πρέπει να ξέρεις τις νότες της κάθε μιας. Άρα η θεωρία, είναι απαραίτητη.
  dimko
  19.09.2007, 13:56
  Έχει διάφορες ονομασίες, πιθανώς να λέγεται και έτσι. Νομίζω ότι πιο γνωστή είναι με το όνομα ντιμινουίτα. Παίρνεις τη βασική και ανεβαίνεις τριημιτόνια, δλδ φα, λα ύφεση, σι και ρε.
  Ή αλλοιώς, για πιο σωστά θεωρητικά, παίρνεις ένα ματζόρε ακκόρντο με την έβδομή του (φα, λα, ντο, μι ύφεση) και ελαττώνεις ένα ημιτόνιο όλες τις νότες εκτός από την τονική

  φα = φα
  λα = λα ύφεση
  ντο = σι
  μι ύφεση = ρε

  absurdus_delirium
  19.09.2007, 16:40
  Ευχαριστώ αμφότερους για την πληροφόρηση και τις διορθώσεις.
  yiannisyiannis, ευτυχώς δεν παλεύω για να προσαρμόσω συγχορδίες κιθάρας στο ουκουλέλε και, μάλιστα, είναι διαθέσιμα αρκετά λεξικά για συγχορδίες σε διάφορα κουρδίσματα. Απλά ήθελα πρώτα να μάθω τι σημαίνει αυτό το σημαδάκι και μετά αν είναι κάτι το οποίο μπορώ να αντιπαρέλθω με κάτι πιο εύκολο. Εδώ και ενάμιση χρόνο έχω δει την ντιμινουέ σε όλη την ταστίερα αρκετές φορές οπότε μάλλον καιρός είναι να αρχίσω να εξασκούμαι και σε αυτήν! Πάντως η θεωρία είναι, εκτός από χρήσιμη, και ενδιαφέρουσα οπότε..

  dimko, τσέκαρα τα τραγούδια που έχεις ανεβάσει ( και σε διαβεβαιώ ότι, εκτός από τις θεωρητικές γνώσεις, είσαι σίγουρα ταλαντωδέστερος εμού! Οι συνθέσεις είναι εξ ολοκλήρου δικές σου, έτσι; Πολύ οικίες!