ελληνική μουσική
    354 online   ·  210.876 μέλη

    Εξοστρακισμός και διαδίκτυο

    sirios
    06.01.2008, 23:14
    Εξοστρακισμός:. Η εξορία πολιτικού προσώπου, που επιβαλλόταν από τον λαό ύστερα από συνέλευση και ψηφοφορία τής Εκκλησίας τού Δήμου.
    Πως θα σας φαινόταν η εφαρμογή της αρχής του εξοστρακισμού στα sites ? Να υπάρχει δηλαδή topic όπου τα μέλη ενός site να ψηφίζουν την αποπομπή ενός μέλους ?....

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 06-01-2008 23:29 ]


    noizreduction
    06.01.2008, 23:51
    Εγω λεω το αλλο.

    Να υιοθετησουμε τις μονιμες διακοπες σε νησακια ( βλεπε Μακρονησος ) για οποιον τυχερο εξοστρακιστει.

    Ή ακομα καλυτερα, να οργανωσουμε "διακοπες σε γνωστα σαλε της Σιβηριας", οπου οι τυχεροι εξοστρακισμενοι θα περνανε 3 μηνες υποχρεωτικου χιονιου σε ομορφο περιβαλλον.

    Και βεβαια, η κορυφη θα ειναι ενα δωρεαν "χαμαμ" σε κατι μικρους χωρους στη Πολωνια, Αυστρια και Γερμανια...Εκει θα ειναι και το αποτελειωμα..


    Ελπιζω να καταλαβατε την αποψη μου.
    Τα μελη ενος forum, καθοριζουν με τη συμπεριφορα τους εαν θελουν να ειναι "εξοστρακισμενοι". Και οσον αφορα το διωγμο τους, μπορουν να το κανουν καλλιστα και οι admin/mod του καθε site..

    Εκτος εαν πιστευετε πως σε καθε site που υπαρχει forum, υπαρχει και η απολυτη εννοια της δημοκρατιας
    sirios
    07.01.2008, 00:05
    Μήπως...λέω μήπως ? όταν το κάνει ο admin/mod είναι φασισμός ? Μήπως όταν βγαίνει από τα μέλη είναι δημοκρατία ? Βέβαια όλα εξαρτώνται κι'από το πόσο σοβαρό θεωρούμε το μέσο...είναι η σύγχρονη αγορά του δήμου η είναι ο χαβαλές της ανωνυμίας ?
    Όσον αφορά τις Σιβηρίες και τα Μακρονήσια,καμμία σχέση δεν έχουν με το τρόπο που (θα ήθελα τουλάχιστον) έθεσα το θέμα. Εγώ το έθεσα με βάση τον τρόπο που λειτουργούσε στην αρχαία Ελλάδα. Την αρχαία Ελλάδα της αισθητικής και όχι την σύγχρονη της τάξης.....
    noizreduction
    07.01.2008, 00:10
    Μηπως ομως, οταν εγγραφεσαι σε ενα forum, δεχεσαι τους κανονες που εχει ορισει ο admin του forum?
    Μηπως σε forum, σαν το musicheaven, εισαι φιλοξενουμενος και μονο ως φιλοξενουμενος θα πρεπει να θεωρεισαι;

    Αρα, καμια "χουντα" ή κανενας "φασισμος" δεν νοειται και στο μετρο του δυνατου, οι κανονες φτιαχτηκαν για ολους.

    Μην ξεχνας επισης, πως η Δημοκρατια της Αθηνας ( και οχι ολης της Ελλαδας ), εφερε το ταμειο της Συνομοσπονδιας, απο τη Δηλο στην Αθηνα ( πως εγινε νομιζεις ο Παρθενωνας; ), πως με τον εξοστρακισμο, σημαινοντα προσωπα εκδιωχθηκαν απο την Αθηνα και καταντησαν υποτακτικοι ξενων αυλων; Ή να θυμισω πως για χαρη αυτης της δημοκρατιας, τρωγομασταν για χρονια;

    Αρα, και απο τις 2 αποψεις, ειναι παρακινδυνευμενο να αφηνεις σε ενα forum με 10-100-1000-100000 μελη να κινουνται δημοκρατικα..
    absurdus_delirium
    07.01.2008, 01:31
    Δηλαδη λέμε πως ο καννιβαλισμός είναι αρκετά μαζικός είναι δικαιολογημένος; Δεν νομίζω. Η δημοκρατία έχει χώρο για όλους. Αυτό είναι το κακό της!
    Από εκεί και πέρα
    1)Η κόπυ/πέηστ (antigrafh/εpikollhsh στα αρχαία) μεταφορά της αρχαίας Ελλάδας στα σύγχρονα μέσα δεν είναι σε καμια περίπτωση πανάκεια.
    2) "Παρακινδυνευμένο να αφήνεις να κινούνται δημοκρατικά" το δέχομαι στο βαθμό που βγαίνουν κάποια φράγκα στο φόρουμ και τον δύσμοιρο (αλήθεια ποιον;) θα τρέχουν στα δικαστήρια.
    3) Υπάρχουν φόρουμ που λειτουργούν εντελώς ελεύθερα.
    4) Το ζήτημα είναι εάν δοθεί αυτή η ευκαιρία είμαστε ικανόι να τη διαχειριστούμε;
    Bgre
    07.01.2008, 10:24
    Για να το πουμε πιο λιανά : Το site αυτό είναι το χωράφι κάποιου.Αν σε κάποιον δεν αρέσει κάτι , σηκώνεται και φεύγει. Αν πάλι θες να κάτσεις , πρέπει να συμφωνήσεις με όλους τους όρους και να τους τήρείς.

    Υ.Γ.: ΔΕΝ μπορεί να έρθει κάποιος στο σπίτι σου και να σου κάνει κουμάντο!
    StavmanR
    07.01.2008, 10:47
    Η έννοια του εξοστρακισμού είναι σαφώς διαφοροποιημένη από αυτήν που παραθέτεις εδώ στο ποστ. Στην αρχαία Ελλάδα ο εξοστρακισμός αφορούσε τα πρόσωπα της εξουσίας. Οι 'δημότες' συμμετείχαν σε συνελεύσεις ανά τακτά διαστήματα για να ψηφίσουν την αποπομπή του προσώπου που ζήμιωνε τον κοινό βίο. Ήταν μία διαδικασία προαγωγής της δημοκρατίας διά μέσου του ελέγχου της άρχουσας τάξεως, των στρατηγών και των πρωτοστατών στις τέχνες και επιστήμες. Όταν αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται μεταξύ 'ίσων' μελών, μάλλον αργά ή γρήγορα καταλήγει σε 'κλίκες', εσωτερικές διαμάχες και κάθε τύπου ρατσιστικές και περιθωριοποιητικές καταστάσεις.

    Αντιγράφω πρόχειρα από wikipedia:
    "Εξορία ονομάζεται η απομάκρυνση, εν είδει ποινής, κάποιου από την περιοχή ή το κράτος στο οποίο μένει, χωρίς να επιτρέπεται να επιστρέψει, η ζωή έξω από τα όρια της πατρίδας.

    Η πρακτική της εξορίας εφαρμόζεται από παλαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα σε περιπτώσεις όπου δεν είναι επιθυμητές άλλες, πιο δραστικές (φυλάκιση) ή εγκληματικές (δολοφονία) λύσεις απομάκρυνσης των ανθρώπων από ορισμένο μέρος. Για παράδειγμα, η εξορία προτιμάται σε περιπτώσεις επιφανών προσώπων, όπου η φυλάκιση δεν είναι επιθυμητή ή θεωρείται ότι δε θα γίνει αποδεκτή από το κοινό αίσθημα. Αντίστοιχα, σε περιπτώσεις επιθυμητής απομάκρυνσης μεγάλου αριθμού ατόμων, όπου η φυλάκιση είναι αντιοικονομική, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί η εξορία / εκτοπισμός ως αποδεκτή λύση.

    Στην αρχαία Αθήνα πολίτες με υπερβολικά μεγάλη επιρροή εξορίζονταν μετά από ψηφοφορία, η οποία ονομαζόταν εξοστρακισμός. Ο χρόνος για τον οποίο κρατούσε η εξορία τους ήταν 10 έτη.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εξορία γίνεται χωρίς τη θέληση του εξοριζόμενου. Όταν η εξορία είναι ενσυνείδητη απόφαση ενός ανθρώπου, λέγεται ότι αυτός είναι αυτοεξόριστος. Φωτεινό παράδειγμα αυτοεξόριστου ήταν ο Σόλων ο οποίος μετά τη θεσμοθέτηση των νόμων του, έφυγε από την Αθήνα, για να μην του ζητήσουν οι Αθηναίοι να τους αλλάξει.

    Σε αρκετές περιπτώσεις η εξορία ταυτίζεται με κακουχίες και ταλαιπωρία, αλλά σε άλλες περιπτώσεις, η εξορία μπορεί να είναι ζωή με πολύ καλές συνθήκες, αν και μακριά από την πατρίδα του εξορισμένου."


    Όπως διαβάζουμε και στο παραπάνω απόσπασμα, η εξορία δεν ήταν Μακρόνησσος, αλλά φυσική και κοινωνική απομάκρυνση από τη σφαίρα επιρροής του 'διάσημου' προσώπου, προκειμένου να επανέλθουν πάλι οι ισορροπίες τόσο στο κοινωνικό σύνολο, όσο και στον ίδιο. Δεν έχει καμία σχέση με 'τιμωρία', αλλά με την πραγματική έννοια του 'σοφρωνισμού'.
    Σε περίπτωση που μιλάμε για εξοστρακισμό στην εξουσία, ψηφίζω Jorge... .
    Αν πάλι θεωρούμε άτομα με μεγάλη επιρροή, αυτούς με μεγάλη κίνηση στο μπλογκ, ψηφίζω mnk... (Μαριώ τα λέμε σε 10 χρόνια ).
    Επόμενος...

    Υ.Γ. αστειεύομαι φυσικά...

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 07-01-2008 11:03 ]


    Stroumfita456
    07.01.2008, 16:03
    Παράθεση:

    Το μέλος Bgre στις 07-01-2008 στις 10:24 έγραψε...

    Για να το πουμε πιο λιανά : Το site αυτό είναι το χωράφι κάποιου.Αν σε κάποιον δεν αρέσει κάτι , σηκώνεται και φεύγει. Αν πάλι θες να κάτσεις , πρέπει να συμφωνήσεις με όλους τους όρους και να τους τήρείς.

    Υ.Γ.: ΔΕΝ μπορεί να έρθει κάποιος στο σπίτι σου και να σου κάνει κουμάντο!


    Σωστοςςςς!
    Liza32
    07.01.2008, 17:49
    Στην περίπτωση που το συγκεκριμένο μέλος δεν τηρούσε τους κανονισμούς του site, και με τις πράξεις αλλά και τα λόγια του έθιγε τα υπόλοιπα μέλη, θα το άφηνα να παραμείνει στο site, αλλά δεν θα έδινα σημασία στα λεγόμενα του, ούτε θα απαντούσα στα post του. Οπότε, κάποια στιγμή, θα αναγκαζόταν να φύγει από μόνος του, μια και η παραμονή του εκεί, δεν θα είχε κανένα νόημα για τον ίδιο. Το να τον εξορίσω, δεν θα έβγαζε πουθενά, διότι αφενώς μεν, ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα του λόγου και αυτό δεν μπορεί να του το στερήσει κανείς, αφετέρου, θα έχανα την ευκαιρία να δω την επίδραση του συγκεκριμένου ατόμου στο κοινό! Άλλωστε, με το να τον εξοστρακίσω, το πιο πιθανό θα ήταν να εξακολουθήσει να κάνει τα ίδια και σε άλλα site, οπότε, ποιό το νόημα; Αλλά άν τον είχα απο κοντά μου, θα επέβλεπα τις κινήσεις του, και θα έδινα και την ευκαιρία στους άλλους, να <δούν> απο κοντά με ποιόν έχουν να κάνουν, και θα τον άφηνα στην κρίση τους. Τώρα βέβαια, αν είχα να κάνω με αναίσθητο άτομο, και δεν καταλάβαινε απο λόγια, θα επιδίωκα να τον συναντήσω, για να κουβεντιάσω μαζί του, πρόσωπο με πρόσωπο που λέει και ο Πασχάλης!