ελληνική μουσική
    617 online   ·  210.879 μέλη
    mnk
    05.03.2008, 10:06
    Ο βουλευτής ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι θέματα εξωτερικής πολιτικής δε θα πρέπει να τίθενται σε δημοψήφισμα, λέγοντας ότι :

    "χρέος μας είναι να διαμορφώνουμε την κοινή γνώμη και όχι να την ακολουθούμε".

    skai.gr


    Εσείς τι ρόλο νομίζετε ότι πρέπει να έχει η κοινή γνώμη στη Δημοκρατία ;
    Να διαμορφώνεται ή να διαμορφώνει τις κρατικές επιλογές ;
    Αιτιολογήστε το.


    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mnk στις 05-03-2008 10:10 ]


    tzouv
    05.03.2008, 13:47
    Η κοινη γνωμη κατα την αποψη μου οπως και η διαφορετικοτητα της γνωμης και της αποψης ειναι η βαση της δημοκρατιας.
    Η πολιτικη της καθε δημοκρατικης χωρας θα πρεπει να στηριζετε στην λαικη αποψη και γνωμη και οχι να κατευθυνει η να αποπροσανατολιζει την κοινη γνωμη γιατι τοτε θα ειναι χουντα οπου εκει με προπαγανδιστικες μεθοδους η τοτε κυβερνηση προσπαθουσε να κανει προβατα τον λαο και να τον εχει του χεριου της...
    StavmanR
    07.03.2008, 03:17
    Δυστυχώς, η σημερινή δημοκρατία είναι αδύνατο να είναι άμεση με την παρούσα μορφή της. Κι αυτό λόγω της μεγάλης απόστασης που χωρίζει τους ανθρώπους από τη μία μεριά της Ελλάδος μέχρι την άλλη. Τα δημοψηφίσματα, πέραν της αμφισβητήσεως της προθέσεως της ερωτήσεως στην οποία υποβάλλονται οι πολίτες, είναι πολυδάπανα, όπως και κάθε τύπου εκλογική διαδικασία.

    Για να κάνω τον κακό, αν δεχθούμε ότι πρέπει να γίνονται δημοψηφίσματα, σε ποια θέματα και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να διενεργούνται; Σίγουρα ο πολίτης θα αισθάνεται μονίμως αδικημένος, μιας και θα ήθελε να παίρνει μέρος σε όλες τις αποφάσεις. Ο Αριστοτέλης στην Πολιτεία θεωρούσε λειτουργική μία δημοκρατία σε πληθυσμό κοινότητας (δήμου) μέχρι 20.000-30.000 κατοίκους, οπότε και πληρούσε τον όρο 'Άστυ". Σε μεγαλύτερους πληθυσμούς έβρισκε την άμεση δημοκρατία δυσλειτουργική. Είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι σε μεγάλες σημερινές πόλεις η μία γειτονιά έχει τελείως διαφορετική παιδεία, κουλτούρα, προβλήματα, οικονομία από την διπλανή της.

    Υποτίθεται ότι σήμερα εκλέγουμε τεχνοκράτες της πολιτικής, όχι μόνο για να μας εκπροσωπήσουν, αλλά για να μας υπηρετήσουν με την εξειδικευμένη γνώση που διαθέτουν στον τομέα της πολιτικής (οικονομία, κοινωνιολογία, εκπαίδευση, στρατός κλπ). Υπό αυτό το πρίσμα, και με δεδομένη την επαγγελματική μορφή του σύγχρονου 'πολιτεύεσθαι', δυστυχώς ο Μητσοτάκης Τζούνιορ, έχει ένα Α' δίκιο.
    mnk
    07.03.2008, 05:08
    Σταύρο, δεν έχεις καθόλου άδικο σε ό,τι λες.
    Ομως η ερώτησή μου είναι περί "διαμορφώσεως της κοινής γνώμης".

    Οι "τεχνοκράτες της πολιτικής" έχουν την εξουσιοδότησή μας, να μας διαμορφώνουν τη γνώμη ;
    Ή θα έπρεπε οι ίδιοι να κινούνται βάση της γνώμης των εντολοδοτών τους ;

    Προσωπικά, βρήκα εξόχως προκλητική τη δήλωση του κύριου βολευτή περί "κοινής γνώμης".
    Παραδέχομαι όμως ότι είναι τουλάχιστον ειλικρινής, ως προς τις προθέσεις και τη νοοτροπία των πολιτικών.
    Liza32
    07.03.2008, 09:15
    Συνήθως ο λαός έχει τη δυνατότητα να κινεί τα νήματα της δημοκρατίας, έτσι ώστε, οι αποφάσεις που παίρνονται απο κοινού, να είναι και οι πιο σωστές. Όταν για παράδειγμα υπάρχει ενα σοβαρό πρόβλημα το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, το να αναλύσει κάποιος μαζί με άλλους την όλη κατάσταση, είναι δυνατό να καταλήξει και σε μια δημοκρατική απόφαση. Το κράτος, δεν έχει δικαίωμα να κατευθύνει το λαό, διότι τότε, δεν θα υπήρχε προσωπική επιλογή, ούτε καν δημοκρατία!
    GAGA
    07.03.2008, 09:50
    Παράθεση:

    Το μέλος mnk στις 07-03-2008 στις 05:08 έγραψε...

    Σταύρο, δεν έχεις καθόλου άδικο σε ό,τι λες.
    Ομως η ερώτησή μου είναι περί "διαμορφώσεως της κοινής γνώμης".

    Οι "τεχνοκράτες της πολιτικής" έχουν την εξουσιοδότησή μας, να μας διαμορφώνουν τη γνώμη ;
    Ή θα έπρεπε οι ίδιοι να κινούνται βάση της γνώμης των εντολοδοτών τους ;

    Προσωπικά, βρήκα εξόχως προκλητική τη δήλωση του κύριου βολευτή περί "κοινής γνώμης".
    Παραδέχομαι όμως ότι είναι τουλάχιστον ειλικρινής, ως προς τις προθέσεις και τη νοοτροπία των πολιτικών.





    mnk έχω αρχίσει να ανησυχώ ,είναι η πρώτη φορά που συμφωνούμε
    mnk
    07.03.2008, 10:49
    GAGA, φίλε μου.....

    Συνέχισε ν' ανησυχείς !!
    Σου έχω κι άλλες εκπλήξεις.


    absurdus_delirium
    07.03.2008, 11:46
    Manufacturing Consent λέγεται ένας κλάδος της πολιτικής που εφαρμόζται. Ελληνιστί Παρασκευάζοντας Συναίνεση.
    StavmanR
    07.03.2008, 12:05
    Η σχέση του πολιτικού με τον πολίτη (ή μάλλον του εκλεχθέντα από τον εκλέκτορα) είναι αμφίδρομη, όσον αφορά την διαμόρφωση αποφάσεων. Ο τεχνοκράτης πολιτικός οφείλει να σε προσανατολίζει σε θέματα τα οποία από πρακτικής απόψεως αδυνατείς να γνωρίζεις ως πολίτης, μέσα σε ένα σύνολο θεμάτων που αφορούν την πολιτική ζωή. Κάθε μέρα στο 'Κυνοβούλιο' ψηφίζονται δεκάδες διατάξεων, στις οποίες δεν έχουμε άμεση πρόσβαση, αλλά ακόμα και να είχαμε, δεν θα προλαβαίναμε να ασχοληθούμε, μιας και δεν είναι η αποκλειστική δουλεία μας, όπως συμβαίνει να είναι αυτών.

    Όταν καταθέτουν προγράμματα τα 'κώματα' μας έχουν ρωτήσει ποτέ τί επιθυμούμε εμείς; Υποτίθεται ότι ο εκπρόσωπος κάθε κοινωνικού συνόλου σε κάθε κώμα γνωρίζει και μας εκπροσωπεί στο ίδιο το κώμα, ώστε να προβάλει τα προβλήματα και τις προτάσεις μας.

    Προσωπικά, θα ήθελα έναν πολίτη σαφώς πιο ενεργό στα πολιτικά δρώμενα, μιας και θα έφερε πλέον άμεσα κομμάτι της ευθύνης της υπερασπίσεως της δημοκρατίας. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ένα σύνολο τηλεδικίων και καφεδικίων, που πόρρω απέχουν από τα πραγματικά γεγονότα και τις καταστάσεις (δεν αναφέρομαι στο τόπικ).

    Σαν πρόταση (μιας και συζήτηση δίχως πρόταση είναι απλώς φιλοσοφική ανησυχία), έχω να παραθέσω τη σύσταση οργάνων σε κάθε δήμο, τα οποία θα λαμβάνουν αποφάσεις τις οποίες θα μεταφέρει ο εκλεχθείς στη Βουλή. Έτσι, τοπικά, θα λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες θα προωθούνται μέσω των εκλεχθέντων στο κοινοβούλιο προς ανάλυση και επεξεργασία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο 'ανεξάρτητες' εξουσίες: η τοπική αυτοδιοίκηση και η πολιτειακή διοίκηση. Οι δύο αυτές αρχές δουλεύουν ανεξάρτητα προς την ίδια κατεύθυνση. Ο όρος "ανεξάρτητα" είναι μάλλον αποτυχημένος στην παρούσα φάση, καθώς η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη τους πόρους της διοίκησης. Άρα, έχουμε να κάνουμε με μία κατάσταση οικονομικά εξαρτημένης υπηρεσίας, κυρίως εξυπηρέτησης της κοινής γνώμης, που παρέχει μεν κάποιες δυνατότητες, αλλά δημιουργεί σαφώς μεγαλύτερα προβλήματα που αφορούν στον έλεγχο των ευθυνών και την κατανομή των αρμοδιοτήτων και των πόρων.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 07-03-2008 18:33 ]


    mnk
    07.03.2008, 18:00
    Αυτό που προτείνεις, Σταύρο, είναι μία μορφή "άμεσης δημοκρατίας" και μοιάζει με τον "κοινοτισμό", που είχε προταθεί σαν πολίτευμα της Ελλάδος, όταν έγινε η ίδρυσή του Ελληνικού κράτους.
    Ως γνωστόν η πρόταση δεν πέρασε (σιγά που θα πέρναγε ).

    Το θέμα είναι κατά πόσον είμαστε εμείς σε θέση να αποφασίζουμε και να απαιτούμε να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις μας, από τους έμμισθους υπαλλήλους μας (=πολιτικούς).

    Οταν πληρώνω τον αρχιτέκτονα ή τον μηχανικό για να μου χτίσουν το σπίτι, δε νομίζω ότι χρειάζεται να ξέρω από στατικές μελέτες, για να απαιτήσω να το χτίσουν μέσα στις προδιαγραφές που τους έδωσα.
    Αν ήξερα, θα το έχτιζα μόνη μου, δεν θα χρειαζόταν να πληρώσω αυτούς.

    Για μένα το πρόβλημα δεν είναι οι πολιτικοί.
    Το πρόβλημα είμαστε εμείς.
    Εχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να μας διατάζουν και να μας υποτιμούν, που έχουμε μπερδέψει ποιος είναι το αφεντικό και ποιος ο υπάλληλος.

    Γι' αυτό, νομίζω, πριν από τις προτάσεις, χρειάζεται μια θεωρητική διερεύνηση του θέματος, για να ξαναθυμηθούμε τα λησμονηθέντα αυτονόητα.

    Το πρώτο άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος, το οποίο και δεν υπόκειται σε αναθεώρηση, στις παραγράφους 2 και 3 αναφέρει :

    "2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.

    3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα."


    Και η "Ακροτελεύτια διάταξη" του, στις παραγράφους 3 και 4, αναφέρει :

    "3. Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται .....

    "4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει...


    Τα ξέρουμε, τα κατανοούμε αυτά ;
    (Είδα σε άλλο τόπικ να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για την αντιδημοκρατικότητα του ΛΑΟΣ, ακριβώς το ότι ....επικαλείται συχνά το Σύνταγμα !!)