ελληνική μουσική
    580 online   ·  210.866 μέλη

    Η πυρηνική ενέργεια και τα ελληνικά στερεότυπα

    GEORB
    17.05.2008, 20:56

    Η πυρηνική ενέργεια είναι συνδεδεμένη με ισχυρότατους συμβολισμούς ολέθρου και κινδύνου. Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Τσερνόμπιλ. Είναι δύσκολη η έναρξη μιας συζήτησης ότι είναι δυνατόν, όταν βρίσκεται υπό έλεγχο, να γίνει χρήσιμη και ωφέλιμη. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα των αφορισμών και των στερεoτύπων.

    Καταλήξαμε λοιπόν στην «καθολική άρνηση στα πυρηνικά εργοστάσια». Τι γνωρίζουμε περισσότερο από μεγάλες χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία, από «πράσινες», οργανωμένες και κοινωνικά ευαίσθητες χώρες όπως η Σουηδία και η Ελβετία που στήριξαν την ανάπτυξή τους στην πυρηνική τεχνολογία; Η απάντηση είναι «εκεί δεν έχουν σεισμούς». Στην Ιαπωνία, που έχει σεισμούς και επιπλέον θρήνησαν χιλιάδες θύματα από τον πυρηνικό όλεθρο, κάνουν ακριβώς το ίδιο.

    Οι χώρες αυτές γνωρίζουν ότι από τις διαθέσιμες μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πυρηνική εμφανίζει την καλύτερη σχέση στην αναλογία κόστους, ωφέλειας. Στην ωφέλεια περιλαμβάνεται η απόδοση και η προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι πράσινη με την έννοια της ανανεώσιμης, αλλά είναι πιο καθαρή σε σύγκριση με τον λιγνίτη, τον λιθάνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

    Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις άλλες πηγές ενέργειας είναι δεδομένες και διαρκείς, από τα πυρηνικά εργοστάσια δυνητικές. Αν συμβεί ατύχημα; Μεγάλης έκτασης ατύχημα δεν μπορεί να συμβεί με τη σύγχρονη τεχνολογία και τις προδιαγραφές ασφάλειας.

    Τα απόβλητα δημιουργούνται μια φορά, μετά 30-40 χρόνια. Εχουν όγκο, από ένα εργοστάσιο, όσο ένα μικρό αυτοκίνητο. Δεν απορρίπτονται σε κάποια χωματερή, αλλά εξάγονται και θάβονται εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη σε στέπες, ερήμους ή περιοχές παγετώνων. Αύριο θα εκτοξεύονται στο Διάστημα.

    Υπάρχουν πολλά ακόμη επιχειρήματα υπέρ της αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας, θα σταθώ μόνο στο κύριο: Η Ελλάδα είναι μια μεσαία ευρωπαϊκή χώρα, η πιο αναπτυγμένη οικονομικά και τεχνολογικά στην περιοχή. Δεν μπορεί να μείνει τελευταία στην ανάπτυξη της ειρηνικής πυρηνικής τεχνολογίας και των άλλων παράπλευρων τεχνολογιών. Είναι θέμα ασφάλειας, ισχύος και εθνικής ανεξαρτησίας.

    ΥΓ.1: Δεν έχω καμία άμεση ή έμμεση σχέση με κανένα από τα συμφέροντα που ετοιμάζονται για το ενεργειακό πάρτι στην Ελλάδα. Καλό είναι όσοι εκφράζουμε δημόσια θέση υπέρ ή κατά μιας ενεργειακής τεχνολογίας να δηλώνουμε και να μπορούμε να αποδείξουμε την ανεξαρτησία μας.

    ΥΓ.2: Να αναρωτηθούμε. Τι είναι πιο βλαπτικό για τη δημόσια Υγεία και το περιβάλλον: ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής 500 MW, ακόμη και το πιο ρυπογόνο, ή μια καπνοβιομηχανία που προμηθεύει 500.000 καπνιστές;


    StavmanR
    17.05.2008, 21:13

    Τις προάλλες είχε στην τηλεόραση (νομίζω κρατική) ένα βίντεο από συνέντευξη με έναν έγκριτο πυρηνικό επιστήμονα ο οποίος είπε κάτι πολύ σημαντικό (αν και μη συμφέρον για τον εγωϊσμό του Έλληνα):

    " Πιο επικίνδυνος από την ίδια την πυρηνική ενέργεια και τα πιθανά ατυχήματα είναι ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται ο σύγχρονος Έλληνας. Ακόμα και αν φτιάξουμε ένα πυρηνικό εργοστάσιο με τις καλύτερες υποδομές ασφαλείας, το ατύχημα θεωρείται στην χώρα μας περισσότερο από βέβαιο καθώς είναι πλέον δεδομένη η κακή ποιότητα ζωής των εργαζομένων που τους οδηγεί να κάνουν δεύτερες και τρίτες εργασίες, αλλά και η ίδια η νοοτροπία της ζωής σύμφωνα με την οποία θεωρούν φυσιολογικό να εργαστούν μετά από ολονυκτία οινοποσίας και γλεντιού. Σε κάθε εργασία ένα "λαθάκι" στο πάτημα ενός κουμπιού ή ενός τυπογραφικού λάθους είναι δυνατό να διορθωθεί ή υπάρχει πιθανότητα επαναφοράς... στις περιπτώσεις πυρηνικής ενέργειας η αμέλεια είναι δεδομένα εγκληματική. Κάτω από αυτές τις κοινωνικές συνθήκες, δεν θα συνιστούσα την εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας, εφόσον στη χώρα μας υπάρχουν και λιγότερο επικίνδυνες, αλλά εξίσου αποδοτικές πηγές ενέργειας."

    (περίπου τα λόγια του επιστήμονα, τα μεταφέρω όπως τα θυμάμαι).

     

    Αντιθέτως σε μία περιοχή όπως η Ελλάδα με ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα και μορφολογία, περισσότερο στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες μας προσφέρονται από την ίδια τη φύση χωρίς δαπανηρές τεχνολογικές παρεμβάσεις, οικο-φιλικές και με χαμηλή επικινδυνότητα. Στην παρακάτω σελίδα μπορεί κανείς να βρεί τεράστιο υλικό σε σχέση με επιστημονικές, νομικές και διεθνείς απόψεις για το θέμα.

    http://www.dsm.org.cy/nqcontent.cfm?a_id=904&tt=graphic&lang=l1


    StavmanR
    17.05.2008, 21:26

    Η αναφορά στη συνέντευξη του επιστήμονα παρατέθηκε στον E-tipos:

    "

    Αντίθετοι στην πυρηνική ενέργεια οι επιστήμονες Πέμπτη, 08.05.08

    Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι «πράσινη», είναι πανάκριβη ενώ παραμονεύει πάντοτε ο εφιάλτης του Τσερνομπίλ, τονίζει σε συνέντευξη του στον City99,5 o Καθηγητής Πυρηνικής Ενέργειας στο Δημόκριτο Ανδρέας Θεοφίλου.

    Αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο «Δημόκριτος» έχει κάνει δύο μελέτες για πυρηνικό αντιδραστήρα, οι οποίες κατέληξαν σε αρνητική εισήγηση. Η πρώτη το 1966 και η δεύτερη το 1977 –έπειτα από παραγγελία του ΤΕΕ. Μια τέτοια επένδυση αναφέρει ό κ. Θεοφίλου θα ήταν επιβαρυντική για το περιβάλλον αλλά και οικονομικά ήταν ασύμφορη ενώ υπάρχει βέβαια και πολύ μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος.

    «Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι καθόλου πράσινη. Τη λένε πράσινη επειδή δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα αλλά ξέρουμε ότι υπάρχει έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον και ο κίνδυνος μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος», εξηγεί ο κ. Θεοφίλου και προσθέτει:.

    «Ξέρουμε επίσης ότι η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έγινε από άνθρωπο, έγινε στο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ. Κάθε χώρα πρέπει να αξιοποιεί ό,τι έχει. Εδώ έχουμε ήλιο και ανέμους και αέρα. Οπότε μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Έχουμε εναλλακτικές λύσεις πολύ πιο καλές. Και επειδή κοίταξα τις σχετικές εκθέσεις για την πυρηνική ενέργεια για τις ΗΠΑ, που είναι χώρα, που παράγει πυρηνικούς αντιδραστήρες, είναι και πάρα πολύ υψηλή η τιμή της. Βέβαια, την παρουσιάζουν χαμηλή. Αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί λογιστικά κρύβουν πολλά πράγματα. Ένα από αυτά που κρύβουν είναι το ξήλωμα του πυρηνικού αντιδραστήρα και το θάψιμό του σε ασφαλές μέρος, το οποίο έχει τεράστιο κόστος»

    Στο ερώτημα δε, αν θα μπορούσε να εμπιστευτεί ένα πολύ ασφαλή αντιδραστήρα απαντά: Όχι δε θα τον εμπιστευτώ. Για τον απλούστατο λόγο ότι όταν έχω ανθρώπους μέσα οι οποίοι εργάζονται και παίρνουν χαμηλό μισθό και αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά και είναι νυσταγμένοι, τότε θα έχουμε σίγουρα ένα Τσερνομπίλ.

    Αντίθετος με την τοποθέτηση του Γ. Σουφλιά δήλωσε μιλώντας μιλώντας την Τετάρτη, στον City99,5 και ο αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Αθανάσιος Γεράνιος, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα πυρηνικά εργοστάσια μπορεί να μην απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα αλλά συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επίσης από το βήμα του συνέδριο για το περιβάλλον που γίνεται στην Αθήνα, όπου και παρουσιάστηκε τη θέση του Γ. Σουφλιά, την διαφωνία του κατέθεσε ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον Στ. Δήμας ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Φώλιας, ξεκαθάρισε οτι η πυρηνική ενέργεια δεν περιλαμβάνεται στην ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας. Διαβάστε περισσότερα...."


    vouliakis
    17.05.2008, 22:27

    StavmanR, συμφωνώ: "Κάθε χώρα πρέπει να αξιοποιεί ό,τι έχει. Εδώ έχουμε ήλιο και ανέμους και αέρα. Οπότε μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες."

     


    Spirous
    17.05.2008, 23:37

    Ένα ατύχημα σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας δεν είναι αναπόφευκτο. Τίποτα δεν είναι αναπόφευκτό. Γιατί; Για οτιδήποτε. Σεισμός, πλημμύρα, πόλεμος, οτιδήποτε. Γι' αυτό ΟΧΙ στα πυρηνικά εργοστάσια. Τόσο απλά.


    -----------------
    Ζεις για να αγαπάς

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Spirous στις 17-05-2008 23:37 ]


    vero
    18.05.2008, 00:03

    γιατι να λέμε οχι στα πυρηνικά εργοστάσια?????... τα επομενα αεροπλανα ετσι θα λειτουργουν.... δηλαδη ηδη υπαρχουν αεροπλανα με πυρηνικη ενεργεια.... αλλα στην Ελλαδα με τιποτα δεν μπορει να δημιουργηθει πυρηνικο εργοστασιο οπως καλα ειπε και ο επιστημονας λογο της κοινωνικης καταστασης που βρισκομαστε και των σεισμων.

    Αλλα οπως ειπα και αλλα παιδια οτι εμεις εχουμε ηλιο και αερα... ας αξιοποιησουμε αυτα.


    jethroomi
    18.05.2008, 01:11

    Αν αυτοι που υποστηριζουν την πυρηνικη ενεργεια απαιτησουν οι αντιδραστηρες να κατασκευασθουν κοντα στα σπιτια τους τοτε θα την δεχτω και εγω.


    renabill
    19.05.2008, 11:38

    Νομίζω ότι στη χώρα μας η εφαρμογή της πυρηνικής ενέργειας είναι ουτοπική.Όχι μόνο γιατί είναι επικίνδυνη κι εμείς ακόμα πιο βλάκες με τους κανόνες ασφαλείας, αλλά και γιατί δεν έχουμε πρώτη ύλη και ορυκτά για τη λειτουργία τέτοιων εργοστασίων. Η μόνη λύση για πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας είναι η ηλιακή και αιολική ενέργεια.Και Δόξα το ΘΕΟ υπάρχει, άφθονη, ανεξάντλητη, και δεν κοστίζει στη χώρα χρήμα και υποδούλωση!!!