ελληνική μουσική
230 online   ·  209.543 μέλη

Στο φως το μυστικό των Στραντιβάριους

GEORB
Συγχορδία Μινόρε
Chat
03.07.2008, 21:26

Επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν το λόγο που τα βιολιά Στραντιβάριους έχουν τόσο απαράμιλλης αξίας ήχο, με τη χρήση ειδικών ιατρικών μηχανημάτων. Ο λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η πυκνότητα του ξύλου.

Εδώ και τριακόσια χρόνια, μουσικοί και επιστήμονες έχουν έντονα προβληματιστεί με την απαράμιλλη ηχητική ποιότητα των διάσημων βιολιών. Σήμερα, ένας Ολλανδός γιατρός και κατασκευαστής βιολιών από το Αρκάνσας πιστεύει ότι έλυσε επιτέλους το μυστήριο, συγκρίνοντας πέντε κλασικά και οκτώ μοντέρνα βιολιά χρησιμοποιώντας τομογραφία που συνήθως εφαρμόζεται στην εξέταση ασθενών.

Αυτό που διαπίστωσαν στις συγκριτικές εξετάσεις, είναι η εντυπωσιακά διαφορετική πυκνότητα του ξύλου που χρησιμοποιείται για τα συγκεκριμένα βιολιά. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στην κλιματική διαφορά της περιοχής που μεγαλώνουν τα δέντρα που χρησιμοποιούνται στα Στραντιβάριους, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η μετέπειτα επεξεργασία του ξύλου αλλά και η διαδικασία γήρανσης του.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί ποιος από τους παραπάνω είναι ο ακριβής λόγος που κάνει τα Στραντιβάριους να διαθέτουν τον χαρακτηριστικό τους ήχο, αλλά επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να βοηθήσει τους σύγχρονους κατασκευαστές μουσικών οργάνων να παράγουν μουσικά όργανα παρεμφερούς ηχητικής ποιότητας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters


#1   
NoQuarter
Βασική Νότα
Chat
04.07.2008, 20:01

Καλή φαση. Μπορούν παρακαλώ να κάνουν κάτι αντίστοιχο και σε μερικές Gibson Les Paul του 1959?


#2