ελληνική μουσική
    815 online   ·  210.851 μέλη

    Αναλυση:Ti ειναι μουσικη αξια και Χρονος!!!!

    Jackie7
    30.01.2009, 00:39

    Τι ειναι η μουσικη αξια.???Πως τις χωριζουμε??

    Τι ειναι ο χρονος στη μουσικη και πως τον μετραμε?

     

    Τι ειναι ο ρυθμος ενος κομματια??με βαση τις αξιεσ και τους χρονους.???

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Jackie7 στις 30-01-2009 00:44 ]


    marilloumajore
    30.01.2009, 09:10

    Κατ'αρχας για να αντιληφθεις το ρυθμικο στοιχειο στη μουσικη πρεπει να τη σκεφτεις ως χωρο. Θεση σε αυτο το χωρο εχουν τοσο οι νοτες, ο ηχος δηλαδη, οσο και η απουσια ηχου, οι παυσεις. Δεν υπαρχει κενο...

    Αξια λοιπον ειναι η διαρκεια της νοτας. 'Η της παυσης φυσικα...

    Η ρυθμικη αγωγη οπως λεγετε ακαδημαικα, "σε τι ειναι γραμμενο" το κομματι οπως λεμε μεταξυ μας, ειναι η  οργανωση αυτων των αξιων. Μπορει ενα κομματι με ιδιες νοτες, και ιση ακριβως διαρκεια να γινει κυριολεκτικα αγνωριστο αν ειναι γραμμενο σε 3μερες, ή σε 2μερες μετρο. Και αυτο γιατι αλλαζει (για να το πουμε χοντρικα) ποια ειναι η νοτα με τη μεγαλυτερη βαρυτητα. (αυτο ειναι ιδιαιτερα αντιληπτο στη χορευτικη μουσικη,σκεψου πχ το καλαματιανο σε σχεση με το τσαμικο, ή το βαλς με το ταγκο).

     

    Ο ρυθμος, το tempo ενος κομματιου ειναι η ταχυτητα του.

     

    Ολα αυτα δεν ειναι αμεταβλητα, καθως μπορει ενα κομματι (ιδιατερα τα συγχρονα εργα λογιας μουσικης) να μην εχει ρυθμικη αγωγη, ή να μην εχει σταθερο tempo.

     

    Αντιλαμβανεσαι βεβαια οτι αυτα που λεω ειναι πολυ γενικα (με τον κινδυνο μαλιστα να τα εχω υπεραπλουστευσει). Αρκει να σου πω οτι για πολλους μουσικους - μεταξυ αυτων και εγω- η σωστη κατανοηση του ρυθμου ειναι πολυ μεγαλυτερης σημασιας απο το να σου ξεφυγει καποια στιγμη μια νοτιτσα. Γιατι ο ρυθμος μεταβαλλει καθοριστηκα την αισθηση του κομματιου.

     

    Ελπιζω να βοηθησα


    Jackie7
    30.01.2009, 12:42

    H mousiki aksia mas dixni tin xroniki diarkia pou ixoi mia nota...

    I xroniki diarkia apotelite apo xronous???

    o enas xronos paromiazontas ton me ton 1/4 isodinami me ena xtipima??diladi me mia 8esi kai mia arsi???


    Bosey
    30.01.2009, 13:22

    Παραθέτω απλά, ένα σύνδεσμο για ένα άρθρο του μέλους vouliakis που αναφέρεται στο ρυθμό και μου φάνηκε ενδιαφέρον.Smile


    marilloumajore
    30.01.2009, 14:29

    Παράθεση:

    Το μέλος Jackie7 στις 30-01-2009 στις 12:42 έγραψε...

    H mousiki aksia mas dixni tin xroniki diarkia pou ixoi mia nota...

    I xroniki diarkia apotelite apo xronous???

    o enas xronos paromiazontas ton me ton 1/4 isodinami me ena xtipima??diladi me mia 8esi kai mia arsi???

     

    Γενικοτερα προσπαθησε να καταλαβεις τη κυριολεκτικη σημασια καθε ορου που χρησιμοποιησα.

    Η χρονικη διαρκεια προφανως εμπερικλειει την εννοια του χρονου.

    Σωστοτερα ομως, ενα χτυπημα αν το θες ετσι,δεν ειναι ενας χρονος,  ειναι μια κινηση του μετρου. Ενα μετρο σε 3/4 πχ, εχει 3 κινησεις (η ιδια η ενοια της κινησης περιλαμβανει χρονικο προσδιορισμο). Ο χρονος που καταλαμβανει η μια κινηση ισοδυναμει με τη χρονικη διαρκεια ενος τεταρτου.

    Για να ξεμπερδευτεις προσπαθησε να μη χρησιμποιεις τη λεξη "χρονος", και χρησιμοποιησε τις καταλληλοτερες για καθε περισταση γιατι η ανακριβεια αυτη δημιουργει το μπερδεμα. Υπαρχει η χρονικη διαρκεια μιας νοτας, η οποια καθοριζεται απο το Tempo και απο την αξια της,ογδοα, ολοκληρα, τεταρτα κοκ. Και υπαρχει και η ρυθμικη αγωγη του μετρου, η οποια εξαρταται απο το ποσες κινησεις συγκεκριμενης διαρκειας εμπερικλειει.


    mariam
    30.01.2009, 15:11

    Γεια σας,

              Εγω θα ηθελα να πω τι ειναι χρονος μεσα απο μια αλλη οπτικη γωνια.  Ο χρονος στην μουσικη ειναι ενα περιεργο ζητημα, καθως ο χρονος και οι αξιες επινοηθηκαν απο τους ανθρωπους για να βαλουν σε μια μαθηματιη λογικη βαση την μουσικη, για να την γαλουχησουν, να την ιεραρχησουν κατα καποιο τροπο. Ο χρονος λοιπον, ειναι σχετικος, δεν ειναι κατα τη γνωμη μου οπως και οι αξιες κατι που ειναι μετρησιμα. Με την εννοια του οτι για παραδειγμα παρτε ενα κομματι και παιζτε το στο πιανο, δεν θα το παιξετε στο τεμπο ακριβως δηλαδη θα εχει καθυστερησεις σε μια φραση, για πχ εκφραστικα στην ρομαντικη εποχη που εκει ερμηνευαν ενα κομματι και οταν καθυστερουσσαν χρονικα σε καποια μετρα μετα ο χρονος αναπληρωνοταν στα επομενα. Επισης, στη τζαζ οπου εκει ο χρονος ειναι κατι πολυ σχετικο, παρτε σαν παραδειγμα τον John Coltrane ο οποιος οχι μονο αυτος αλλα και αλλοι παιχτες της τζαζ εθεταν το δικο τους χρονο μεσα στο κομματι και τον αυτοσχεδιασμο και οσον αφορα τις αηιες κια αυτες παλι δεν ειναι οπως τις βλεπουμε οπως για πχ στη τζαζ οπου εκει ενα ενωμενο τογδοο με συζευξη διαρκειας με το επομενο στο επομενο μετρο, αυτο το προηγουμενο ογδοο τρωει αξια απο το επομενο. Ειναι θεμα μουσικου στυλ. Οσον αφορα τον ρυθμο, και αυτος ειναι κατι πολυ σχετικο, εξαρταται εκτος των αλλων απο τον εσωτερικο παλμο του καθε εκτελεστη και οπως ειπα παραπανω για την τζαζ και εκει συμβαινει παλι ο ρυθμος να ειναιμ σχετικος καθε φορα. ΔΕν ξερω αν εγινα κατανοητη αλλα αυτα εχω ψιλοκαταλαβει μεσα απο τη δικη μου εμπειρια και σπουδες.

    μαριαμ{#emotions_dlg.clap}

     


    delta66
    30.01.2009, 17:16

    Θα εξηγησω την πρακτικη εφαρμογη των χρονικων αξιων των μουσικων νοτων σε πραγματικο χρονο.

    Οταν θελεις να καθορισεις τη χρονικη διαρκεια μιας νοτας σε οποιοδηποτε κομματι αντι να γραφεις στην παρτιτουρα "παιξε μου την ταδε νοτα πχ για μισο δευτερολεπτο", κανεις το εξης:

    Α. Οριζεις το "μετρο" του κομματιου (ας πουμε 3/4) και οριζεις και την "ταχυτητα" του κομματιου (ας πουμε μετρονομος στο 120).

    Δεδομενο 1 : Αυτο το κλασμα  (3/4) μας λεει οτι ο παρονομαστης (το 4 = τεταρτο) ειναι το "κλικ" που ακουγεται στο μετρονομο και ο αριθμητης (το 3) ειναι το ποσα κλικ ακουγονται μεχρι να κλεισει το μετρο.

    Δεδομενο 2 : Μετρο ειναι η αποσταση μεταξυ δυο διαστολων στο πενταγραμμο οπου μεσα σ'αυτο περιεχονται οι νοτες και οι παυσεις και που το συνολο τους μαθηματικα ισουται με το μετρο του κομματιου (στην περιπτωση μας 3/4)

    Δεδομενο 3 : Οταν λεμε μετρονομος στο 120 σημαινει οτι θα ακουμε 120 "κλικ" το λεπτο, αν ηταν ο μετρονομος 80, θα ακουγαμε 80 κλικ το λεπτο και αν χτυπαγε στο 60 θα ακουγαμε 60, οσα ακριβως και ενα απλο ρολοι.)

    Δεδομενο 4 : Μετρονομος (ηλεκτρονικος ή μηχανικος) ειναι ενα ειδος χρονομετρου που μπορουμε να ρυθμιζουμε εμεις την ταχυτητα του των "δεικτων" του.

     

    Β. Οταν χτυπαει ο μετρονομος τωρα στο 120 στην πραγματικοτητα το καθε κλικ ισουται με μισο δευτερολεπτο

    Η μαθηματικη πραξη που μας δινει τον πραγματικο χρονο της νοτας σε σχεση με το μετρονομο ειναι : 60 (πραγματικος χρονος ρολογιου) δια 120 (ταχυτητα μετρονομου που εχει οριστει)

    60 : 120 = 0,5 οποτε το "τεταρτο" σε ενα μετρο 3/4 με ταχυτητα 120 θα ειναι 0,5 δευτερολεπτο.

     

    Γ. στη συνεχεια αν θελεις να ακουσει μια νοτα ενα ολοκληρο δευτερολεπτο το μονο που εχει να κανεις ειναι να "ενωσεις" (ηχητικα)  δυο νοτες του μισου δευτερολεπτου (ηταν τα τεταρτα πιο πανω).

    Αν ενωσεις δυο τεταρτα θα εχει ενα μισο (1/4 + 1/4 = 1/2).

    και αντι να γραψεις "νοτα ενος δευτερολεπτου", γραφεις "μισο" (1/2)

    Αυτο που κερδιζεις ειναι οτι εχεις να κανεις παντα με υποδιαιρεσεις του χρονου (μισα, τεταρτα, ογδοα, δεκαταεκτα κλπ).

    Και αντι να αλλαζεις την πραγματικη διαρκεια της νοτας αλλαζεις το ταχυτητα του ρολογιου.

     

    Ελπιζω να βοηθησα οσο μπορουσα με το γραπτο λογο.


    delta66
    30.01.2009, 18:02

    Ρυθμος ειναι η επαναλαμβανομενη σειρα αξιων πολλες φορες φαινεται και οπτικα στην παρτιτουρα.

    Και γενικοτερα η αυστηρη τηρηση του χρονου ή tempo του κομματιου.


    Jackie7
    03.02.2009, 19:13

    Ευχαριστω παιδια για ολα.πραγματικα καταλαβα ακριβως τι παιζει...

    Αυτο που καταλαβα ομως πιο πολυ ειναι οτι η μουσικη πρεπει να βγαινει απο μεσα μας.

    Ο ρυθμος,το feeling και ολα τα σχετικα ειναι μεσα μας..το 8εμα ειναι κατα ποσο μπορουμε να τα καλλιεργησουμε και να τα εξωτερικευσουμε!!!

    ευχαριστω και παλι.!!Smile


    darbukaboy
    04.02.2009, 01:59

    Καλησπερα και απο εμενα!Καταρχας χαιρομαι ως κρουστος που δημιουργηθηκε ενα τετοιο καιριο μουσικο θεμα.Θελω να συγχαρω τον delta66 για την συνοπτικη του παραθεση.Ειναι σημαντικο για εναν μουσικο ποσο μαλλον για εναν κρουστο να ξερει αυτα τα πραγματα ετσι ωστε να μπορει ανα πασα στιγμη να τα διδαξει.Πραγματικα ειχα πολυ καιρο να τα ακουσω αυτα τα πραγματα και παρ'ολο που τα χρησιμοποιω καθε μερα εντουτοις ερχομαι συχνα σε δυσκολη θεση οταν πρεπει να τα εξηγησω ακομα και σε καποιον φιλο σε ανυποπτο χρονο.Αυτο που θελω προσωπικα να προσθεσω ειναι οτι καθε ρυθμος αναλογα με τη διαρθρωση των αξιων μεσα στο μετρο και με το tempo μπορει να δημιουργησει την αναλογη διαθεση στον μουσικο ή στον χορευτη και να δωσει εναν μοναδικο χαρακτηρα ακομα και σε ρυθμους που εχουν στον ιδιο πυρηνα.Τρανο παραδειγμα το γνωστο μας τσιφτετελι με τις πολλες παραλλαγες του.Απο τη μια το αργο -καμπανταν- τσιφτετελι που συνοδευει κυριως αμανεδες και ταξιμια και απο την αλλη το λεγομενο maqsum.Στη μια περιπτωση εχουμε αργο tempo και κοφτες αξιες ενω στην αλλη περιπτωση ακριβως το αντιθετο, δηλαδη αρκετα ανελυμενες αξιες και γρηγορο tempo.Επομενως καταλαβαινουμε πως το πρωτο παραδειγμα δημιουργει μια αισθηση αναπαυσης και απολαυσης ενω το αλλο μια προδιαθεση για ενεργεια και χορο.Ειναι λοιπον ευδιακριτος ο ρολος της διαπλασης του ρυθμου μεσα στο μετρο οσο και της ταχυτητας.Συγνωμη για την ταλαιπωρια αλλα σε κατι τετοια θεματα πραγματικα χαιρομαι να συμμετεχω....Καλη σας νυχτα....


    freddieKrueger
    05.02.2009, 05:44

    Παράθεση:

    Το μέλος Jackie7 στις 30-01-2009 στις 00:39 έγραψε...

    Τι ειναι η μουσικη αξια.???Πως τις χωριζουμε??

    Τι ειναι ο χρονος στη μουσικη και πως τον μετραμε?

     

    Τι ειναι ο ρυθμος ενος κομματια??με βαση τις αξιεσ και τους χρονους.???

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Jackie7 στις 30-01-2009 00:44 ]



    Μουσικη αξια ειναι απλα η διαρκεια μιας νοτας η μιας παυσης(που σημαινει την απουσια ηχου)

    Χρονος στη μουσικη ειναι οτι ειναι ο χρονος και στη ζωη...ακουγοντας τους χτυπους ενος ρολογιου εχεις εναν προχειρο 'μετρητη' χρονου,η ενα μετρονομο αν θες...Αν ακουσεις το ξυπνητηρι σου να χτυπα και το μπιιιιιπ του ας πουμε κρατησει οσο 4 χτυποι του ρολογιου σου τοτε μολις ακουσες εναν ηχο που ειχε αξια 4/4 η ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ με βαση το μετρονομο του ρολογιου σου....Στο σημειο αυτο μπορει να ηθελες να κοιμηθεις λιγο ακομη οποτε πατωντας αποτομα το off στο ξυπνητηρι ΠΑΥΕΙΣ τον ηχο...αν η διαρκεια αυτης της παυσης κρατησει για 4 χτυπους του ρολογιου σου μολις ειχες μια παυση 4/4 η ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ...

    Αν μετρουσες 2 χτυπους στο ρολοι σου τοτε θα ειχες τις αντιστοιχες αξιες του ΜΙΣΟΥ,αν ηταν 1 ο χτυπος του ΤΕΤΑΡΤΟΥ....

    Ως χρονικη μοναδα στη μουσικη εχεις την πολυτελεια βα ορισεις ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ αρκει να τηρεις σωστα τις αξιες...Αυτο θα μπορουσε να μας δωσει και παραπερα υποδιαιρεσεις της αξιας του ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ...Αν αυθαιρετα εσυ οριζες ας πουμε ως χτυπο 1 τεταρτου 2 χτυπους του ρολογιου σου,τοτε καθε ηχος η παυση που θα ειχε διαρκεια ισα με ενα χτυπο θα αντιστοιχουσε σε αξια ιση με ΕΝΑ ΟΓΔΟΟ(1/8)

    Επισης στη μουσικη εχεις τη πολυτελεια να κανεις το χρονο σου να κυλα πιο γρηγορα(καλα αυτο το εχεις και στη ζωη,αλλα αυτο επιτυγχανεται οσο κοιτας λιγοτερο το ρολοι σου χαχα)ωστε οι χτυποι να μην εχουν διαρκεια οσο ενα δευτερολεπτο αλλα ας πουμε μισο δευτερολεπτο...κατι που σημαινει διπλασια ταχυτητα στο μετρονομο σου...οπως μια μισοκλειστη βρυση που σταζει σχετικα γρηγορα σε ενα μεταλλικο νεροχυτη...τοτε,ισχυουν ΟΙ ΙΔΙΕΣ ακριβως υποδιαιρεσεις,μονο που πλεον μιλαμε για αυξηση του τεμπο...Αυτο σημαινει πως το τεταρτο σου τωρα ισοδυναμει με ενα οδγοο με βαση τους χτυπους του ρολογιου ενω το ογδοο με 1/16...

    Ο χρονος στη μουσικη χωριζεται σε ακολουθιες απο νοτες και παυσεις των οποιων το αθροισμα ειναι σταθερο κι επαναλαμβανομενο...χωριζεται σε ΜΕΤΡΑ δηλαδη...ενα κομματι που λεμε οτι εχει γραφτε 'σε 4/4' σημαινει πως υποδιαιρειται σε πολλα ισοχρονα και επαναλαμβανομενα μερη το καθενα απο τα οποια ολοκληρωνεται σε 4 χτυπους....αν πχ ειχαμε κομματι σε μετρο 3/4 αυτο θα σημαινε αντισοιχα διαρκεια του μετρου ιση με 3 χτυπους...Το ΜΕΤΡΟ λοιπον ειναι κατι σαν ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ του χρονου σε ενα κομματι...

    Πρακτικα ας πουμε αν φανταστεις στη βρυση που σταζει πως οι χτυποι ακουγονται ως δυαδες επαλαμβανομενες τοτε σχηματιζεις μια πρωτη 'γευση' απο το ακουσμα ενος μετρου 2/4 ενω αν φανταστεις οτι οι χτυποι επαναλαμβανονται ανα τριαδες αντιστοιχα τη γευση ενος μετρου 3/4 κοκ

     


    axilleas23
    16.08.2009, 21:13

     

    Θα εξηγησω την πρακτικη εφαρμογη των χρονικων αξιων των μουσικων νοτων σε πραγματικο χρονο.

    Οταν θελεις να καθορισεις τη χρονικη διαρκεια μιας νοτας σε οποιοδηποτε κομματι αντι να γραφεις στην παρτιτουρα "παιξε μου την ταδε νοτα πχ για μισο δευτερολεπτο", κανεις το εξης:

    Α. Οριζεις το "μετρο" του κομματιου (ας πουμε 3/4) και οριζεις και την "ταχυτητα" του κομματιου (ας πουμε μετρονομος στο 120).

    Δεδομενο 1 : Αυτο το κλασμα  (3/4) μας λεει οτι ο παρονομαστης (το 4 = τεταρτο) ειναι το "κλικ" που ακουγεται στο μετρονομο και ο αριθμητης (το 3) ειναι το ποσα κλικ ακουγονται μεχρι να κλεισει το μετρο.

    Δεδομενο 2 : Μετρο ειναι η αποσταση μεταξυ δυο διαστολων στο πενταγραμμο οπου μεσα σ'αυτο περιεχονται οι νοτες και οι παυσεις και που το συνολο τους μαθηματικα ισουται με το μετρο του κομματιου (στην περιπτωση μας 3/4)

    Δεδομενο 3 : Οταν λεμε μετρονομος στο 120 σημαινει οτι θα ακουμε 120 "κλικ" το λεπτο, αν ηταν ο μετρονομος 80, θα ακουγαμε 80 κλικ το λεπτο και αν χτυπαγε στο 60 θα ακουγαμε 60, οσα ακριβως και ενα απλο ρολοι.)

    Δεδομενο 4 : Μετρονομος (ηλεκτρονικος ή μηχανικος) ειναι ενα ειδος χρονομετρου που μπορουμε να ρυθμιζουμε εμεις την ταχυτητα του των "δεικτων" του.

     

    Β. Οταν χτυπαει ο μετρονομος τωρα στο 120 στην πραγματικοτητα το καθε κλικ ισουται με μισο δευτερολεπτο

    Η μαθηματικη πραξη που μας δινει τον πραγματικο χρονο της νοτας σε σχεση με το μετρονομο ειναι : 60 (πραγματικος χρονος ρολογιου) δια 120 (ταχυτητα μετρονομου που εχει οριστει)

    60 : 120 = 0,5 οποτε το "τεταρτο" σε ενα μετρο 3/4 με ταχυτητα 120 θα ειναι 0,5 δευτερολεπτο.

     

    Γ. στη συνεχεια αν θελεις να ακουσει μια νοτα ενα ολοκληρο δευτερολεπτο το μονο που εχει να κανεις ειναι να "ενωσεις" (ηχητικα)  δυο νοτες του μισου δευτερολεπτου (ηταν τα τεταρτα πιο πανω).

    Αν ενωσεις δυο τεταρτα θα εχει ενα μισο (1/4 + 1/4 = 1/2).

    και αντι να γραψεις "νοτα ενος δευτερολεπτου", γραφεις "μισο" (1/2)

    Αυτο που κερδιζεις ειναι οτι εχεις να κανεις παντα με υποδιαιρεσεις του χρονου (μισα, τεταρτα, ογδοα, δεκαταεκτα κλπ).

    Και αντι να αλλαζεις την πραγματικη διαρκεια της νοτας αλλαζεις το ταχυτητα του ρολογιου.