ελληνική μουσική
    391 online   ·  210.874 μέλη

    Τι είναι Διαχρονικό στη Μουσική???

    MaelvisJohnson
    26.07.2009, 02:21

    οσον αφορα τη λεξη "διαχρονικοτητα" οι αποψεις στη μουσικη συγκρουονται... τι λετε? τι ειναι αραγε το διαχρονικο??? ποιοι καλλιτεχνες ή τραγουδια ειναι διαχρονικοι/α??

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Orfeus στις 26-07-2009 08:48 ]


    margot
    26.07.2009, 11:08

    Δεν πιστεύω ότι η διαχρονικότητα έχει να κάνει με τραγούδι ή καλλιτέχνη. Έχει να κάνει με το συναίσθημα. Διαχρονική είναι η μουσική που σε κάνει να αισθάνεσαι τα ίδια συναισθήματα κάθε φορά που την ακούς - ανεξάρτητα από το είδος ή τον τραγουδιστή - είτε όταν είσαι 15 είτε 85. Ποια μουσική είναι αυτή είναι καθαρά θέμα υποκειμενικό. Θα μου πεις βέβαια τώρα ότι υπάρχουν τραγούδια εισκοσαετίας και περισσότερο που ακούγονται μέχρι σήμερα, αυτά δεν τα ορίζουμε ως διαχρονικά; Εξαρτάται γιατί πιθανόν αυτά τα τραγούδια να τα ακούω εγώ κι εσύ αλλά κάποιος άλλος να μην τα έχει ακούσει ποτέ του και όταν τα ακούσει να μην του προκαλέσουν τίποτα


    notina
    26.07.2009, 14:33

    Διαχρονικά είναι τα τραγούδια τα οποία όπου και όποτε κι αν τα ακούσεις(ακόμη και μετά από 10 χρόνια λ.χ.)θα σε αγγίξουν και θα σε συγκινήσουν το ίδιο! Το ίδιο ισχύει και για τους καλλιτέχνες...!{#emotions_dlg.rolleyes}


    renabill
    27.07.2009, 10:53

    Πιστεύω διαχρονικά είναι τα τραγούδια που όσα χρόνια να περάσουν εξακολουθούν να μας συγκινούν το ίδιο... Αυτά που δεν βαριόμαστε ποτέ να τα ακούμε. Και δε λέω για ενα δυο ατομα, αλλά αναφέρομαι σε πολύ κόσμο, που απαιτεί και αγκαλιάχζει τιε επανεκτελέσεις των τραγουδιών.{#emotions_dlg.clap}


    nevitelle
    28.07.2009, 23:16

    Για τον καθένα ξεχωριστά, διαχρονικά είναι νομίζω τα τραγούδια που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές της ψυχής μας, μας συγκινούν, μας ξυπνούν αναμνήσεις και τα σιγοτραγουδάμε όσα χρόνια κι αν περάσουν.

     


    nicos00
    31.07.2009, 01:32

    -

    [ τροποποιήθηκε από τον/την nicos00, 14-09-2014 20:33 ]


    emmanouelairakleio
    31.07.2009, 09:40

    sumfwnw me ton nicos00 diaxronikotita apoktoun ta tragoudia me poiotita..... Diaxronikotita gia mena einai i usterofimia pou apokta ka8e tragoudi akoma kai otan fugei as poume apo ti ''moda''!!! kai einai polu simantiko ati tragoudia tis dekaetias tou '60 px tragoudiountai akoma xoreuontai kai isws 3esikwnoun polu perissotero apo ta nea...... Ara loipon autou tou eidous tragoudia einai diaxronika..... Diladi a8anata........


    margot
    31.07.2009, 10:04

    Νίκο, να θέσω ένα ερώτημα πώς ορίζεται το ποιοτικό; Για παράδειγμα κάποιοι θεωρούν ποιοτικό τον Νταλάρα κάποιοι άλλοι δε θέλουν να τον ακούν - ελπίζω να μην αρχίσει κουβέντα για το αν ο Νταλάρας είναι καλός και ποιοτικός, δεν είναι αυτός ο σκοπός. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ποιοτικά τα ροκ τραγούδια άλλοι όχι κλπ.

    Επίσης πάνω σε αυτό που είπες:" Υπάρχει περίπτωση να ακούς σε μερικά χρόνια τραγούδια των πιτσιρικάδων που βγαίνουν απο το fame story, ή τραγούδια που παίζουν στα κλαμπάκια, και να σε αγγίζουν, και να τα θεωρείς διαχρονικά? Όχι βέβαια, αυτά κάθε χρόνο θεωρούνται ξεπερασμένα και απο τους ίδιους τους fan." ΄Δε θα διαφωνήσω κατ ουσίαν μαζί σου, αλλά μήπως τελικά αυτά τα τραγούδια δεν μας αγγίζουν  τόσο στο βάθος της ψυχής μας και ειναι απλά ήχοι οι οποίοι συνοδεύουν τη διασκέδασή  μας?


    emmanouelairakleio
    31.07.2009, 10:11

    Margot, αν και εθεσες στο Νικο το ερωτημα λεω να απαντησω και εγω οσον αφορα στο τι ειναι τουλαχιστον για μενα ποιοτικο.Η Ποιοτικη μουσικη πιστευω οτι δεν εχει να κανει με τον τραγουδιστη οπως ανεφερες για παραδειγμα τον Νταλαρα, νομιζω οτι ποιοτικη μουσικη για τον καθενα μας ειναι αυτη που τον αγγιζει, τον συγκινει και τον κανει να ταυτιζεται με τους στιχους του τραγουδιου!!!! 

    Ακομα και εκτος την επιλογη και την προτιμιση του καθενα μας στη μουσικη θεωρω οτι η μουσικη κρινεται συνεχως και το αν ειναι ποιοτικη θα κριθει μετα απο χρονια!!!!! {#emotions_dlg.thumbup}

     

     


    StavmanR
    31.07.2009, 14:43

    Διαχρονικό είναι εκείνο που αντέχει στο χρόνο. Εφόσον όμως η ζωή του ανθρώπου είναι πεπερασμένη στη βιολογική της μορφή, το διαχρονικο εκτείνεται πέρα από τα όρια της βιολογικής ζωής. Επομένως μιλάμε για μόνιμη πνευματική κατάσταση, και καθόλου για εφήμερη, στιγμιαία.

     

    Στις εφήμερες ανάγκες (τροφή, στέγαση κλπ.) η διαχρονικότητα λειτουργεί αντίστροφα. Κάθε ημέρα που περνά ένα μαγειρεμένο φαγητό χάνει την αξία του, υφίσταται αποσύνθεση και αυξάνει σε τοξικότητα και μικροοργανισμούς. Το ίδιο με το σπίτι μας που κάθε χρόνος που περνά το βρίσκει παλαιότερο και ελαφρώς αποδυναμωμένο/φθαρμένο. Στην υλική μας φύση επικρατεί το εφήμερο, το σύντομο, το νέο. Κι εδώ μπορεί κανείς να σταθεί στις ημέρες μας. Όλα είναι εφήμερα, αναλώσιμα, φρεσκοδίαιτα.

     

    Στην πνευματική μας φύση, που είναι άχρονη, η διαχρονικότητα τείνει προς την υπερχρονικότητα. Το πνεύμα του ανθρώπου αντιστέκεται στην ιδέα της πλανητικής περιοδικότητας. Θέλει να διαφύγει από τη λογική του χρόνου προς το άχρονο, από το σπίτι της λογικής στους αγρούς του βιώματος, από τον πλανήτη της ανάγκης στους ουρανούς της γαλήνης. Σε όλους τους τομείς του πνεύματος υπάρχει η αυξανόμενη ζήτηση αποδέσμευσης, καθόλη την ιστορία των τεχνών και της επιστήμης: οι φυσικοί τείνουν στην χαοτική αστροφυσική, οι μαθηματικοί στον αφοριστικό απειρισμό, οι φιλόσοφοι στο αιώνιο βίωμα της στιγμής, οι εικαστικοί στο πραγματιστικό σουρεαλισμό, οι μουσικοί στον εσωστρεφή αυθορμητισμό κλπ.

     

    Ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες και την εκάστοτε παιδεία που δεχόμαστε, ρέπουμε περισσότερο προς το εφήμερο ή το υπέρχρονο. Η φυσική μας τάση είναι η συμβίωση των δύο, του ζωικού και του θεϊκού σε εννιαία ψυχοσωματική ένωση που λέγεται άνθρωπος (homo).

     

    Η διαχρονικότητα είναι ένα κοινωνικό παιχνίδισμα της ιστορίας του ανθρώπου. Σε εποχές εφημέρειας, όταν δηλαδή επιβάλλεται το ζωικό μας μέρος (υλισμός), το διαχρονικό γίνεται σαν το φαγητό της δεύτερης παραγράφου. Μετατρέπεται σε χρηστικό μέσο για την εκπλήρωση βραχυπρόθεσμου ή μεσοπρόθεσμου σκοπού. Ονομάζουμε διαχρονικό κάθε τί που θα μας προσδώσει πνευματικό βάθος ώστε να ισορροπήσουμε της εσωτερική μας κλίση που ρέπει προς τη ζωική φύση. Αντίθετα, σε εποχές πνευματικότητας, η διαχρονικότητα είναι το αποτέλεσμα της χρήσεως εφήμερων δημιουργιών. Διαχρονικές συνταγές μαγειρικής, διαχρονικά συγγράματα, διαχρονικά πολιτεύματα, διαχρονικές αλήθειες, διαχρονικοί κανόνες κλπ. Στοιχεία της στιγμής που μετατρέπονται σε αιώνιες αλήθειες, με κοινή καταγωγή και συγκεκριμένο σκοπό.

     

    Έτσι και στη μουσική. Σε εποχές πνευματικότητας η μουσική της στιγμής μεταφράζεται ως θεία έμπνευση, που πηγάζει από τα βάθη των αιώνων. Η στιγμή υπερνικά την εφημέρεια και το βίωμα υπερνικά τις κοινωνικές σκοπιμότητες και τις ατομικές ωφέλειες, τα τέκνα της έγχρονης σκέψης. Σε υλιστικές εποχές, η τέχνη λειτουργεί αντίστροφα: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Όλα μεταφράζονται σε έγχρονες καταστάσεις. Πηγαίνουμε σε μουσική συναυλία για να μπορούμε να καυχηθούμε αύριο στην παρέα ότι ήμασταν κι εμείς παρόντες σε αυτό το "πνευματικό" γεγονός. Χορεύουμε στον καθρέφτη για να ομοιάσουμε κοινωνικά επιτυχημένους και λικνιζόμαστε στα κέντρα για να προκαλέσουμε. Αγοράζουμε δίσκους για να δηλώσουμε ότι συμμετέχουμε στο πνευματικό δημιούργημα, ως χορηγοί τρόπω τίνα.

     

    Στις υλιστικές εποχές, όπως η σημερινή και η κλασική (αρχαία ελλάδα) κυριαρχούν οι έντονοι ρυθμοί και τα κρουστικά όργανα. Ο χρόνος. Πρέπει να δηλώνεται η περιοδικότητα στα δημιουργήματα, οι βρόγχοι (λούπες) και η αυστηρή επανάληψη των μουσικών φράσεων. Με τον ίδιο τρόπο που δηλώνονταν οι γεωμετρικές αναλογίες στα εικαστικά (πχ. Ντα βίντσι, Πραξιτέλης κλπ.). Η χωρικότητα και η χρονικότητα είναι άρρηκτα δεμένες άλλωστε. Το αρχαίο θέατρο, όπως και ο σύγχρονος κινηματογράφος ακολουθούν αυστηρά μοτίβα εξέλιξης, ως και συγκεκριμένη διάρκεια. Τα πάντα συμπυκνώνονται στην αναγκαιότητα και την περιοδική οργάνωση.

     

    Με απλά λόγια, διαχρονικότητα είναι ο δικός μας τρόπος να προσεγγίζουμε την πνευματική μας ύπαρξη. Ανάγουμε σε διαχρονικό κάθε τί που μας υπενθυμίζει ότι είμαστε κάτι περισσότερο από αυστηρά καθορισμένες βιολογικές οντότητες. Κι ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να θεωρεί τον χρόνο κι επομένως και το διαχρονικό. Απλά σε εποχές ορθο-λογισμού (κοινώς παραδεκτού μα και επιβεβλημένου τρόπου σκέψης) οι θεωρήσεις συγκλίνουν. Κι όλα ομοιάζουν μεταξύ τους ακριβώς επειδή μάθαμε να τα παράγουμε μα και να τα ερμηνεύουμε με κοινό τρόπο. Σήμερα, αδυνατούμε να δημιουργήσουμε ο,τιδήποτε διαχρονικό (με την υπέρχρονη ερμηνεία) γιατί ζούμε σε εποχές επιστημονικές εφημέρειας, η οποία όπως και τα επιστημονικά θεωρήματα καταρρίπτεται από την αναγκαιότητα της επόμενης ημέρας. Στην πραγματικότητα αδυνατούμε να κατανοήσουμε το πνευματικά διαχρονικό που διαφεύγει της καθημερινής αναγκαιότητας. Ό,τι δεν έχει βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο σκοπό δεν έχει λόγο ύπαρξης ("The matrix/Revolutions" - ο τελικός διάλογος Neo-Smith).


    MikeGnR
    02.08.2009, 00:12

    Καλά... Με αυτό που είπε ο StavmanR στο τέλος με το matrix είναι όλα τα λεφτά!!! Εννοείται πως ισχύει!