ελληνική μουσική
    597 online   ·  210.873 μέλη

    Ερχεται η Χρονομηχανή;

    musichell
    27.07.2010, 19:02

    Η δημιουργία χρονομηχανής που θα επιτρέπει το ταξίδι στο παρελθόν και συνεπώς την πρόκληση αλλαγών σε αυτό, δίχως ωστόσο να δημιουργούνται παράδοξα στο παρόν και το μέλλον, είναι εφικτή, όπως διατείνεται ομάδα κβαντικών φυσικών του πανεπιστημίου ΜΙΤ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

    Αξιοποιώντας το μυστηριώδες φαινόμενο του «κβαντικού εναγκαλισμού», οι κβαντομηχανικοί έχουν κατορθώσει έως σήμερα να ...
    τηλεμεταφέρουν κβαντικές καταστάσεις από το ένα μέρος στο άλλο και μάλιστα σε απόσταση χιλιομέτρων.

    Ο καθηγητής Σιθ Λόιντ και οι συνεργάτες του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), σύμφωνα με την Telegraph, ευελπιστούν, αξιοποιώντας τη “μετα-επιλογή”, ένα άλλο κβαντικό φαινόμενο, να ταξιδέψουν ανάποδα στο χρόνο.

    «Είναι δυνατό για τα σωματίδια (και, θεωρητικά, για τους ανθρώπους) να ταξιδέψουν στο τούνελ του χρόνου, από το μέλλον προς το παρελθόν», σημείωσε ο Σιθ Λόιντ στο περιοδικό “Technology Review” (Τεχνολογική Επιθεώρηση). Οι ερευνητές του ΜΙΤ εκτιμούν πως σε περίπτωση που συνδυαστούν τα φαινόμενα του «κβαντικού εναγκαλισμού» και της «κβαντικής μετα-επιλογής», η τηλεμεταφορά στο παρελθόν είναι η εφικτή.

    Σε αντίθεση με άλλες θεωρίες τηλεμεταφοράς στο χρόνο, η συγκεκριμένη κβαντική θεωρία αποφεύγει διλήμματα και παράδοξα που προκύπτουν από ένα τέτοιο ταξίδι στο χρόνο, όπως «αν φρόντισα ο μπαμπάς και η μαμά μου να μη συναντηθούν ποτέ στο παρελθόν, τότε εγώ πώς υπάρχω σήμερα;». Επίσης, σε αντίθεση με άλλες θεωρίες «επιστροφής στο μέλλον», η κβαντική χρονομηχανή δεν προϋποθέτει την κάμψη του χωροχρόνου.

    Η ομάδα του ΜΙΤ παρουσίασε τη θεωρία με τίτλο «Η κβαντομηχανική του ταξιδιού στον χρόνο μέσω μετα-επιλεγμένης τηλεμεταφοράς» στο arxiv.org – Quantum Physics.

    http://rokakias.blogspot.com/2010/07/blog-post_9377.html#more

     

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 28-07-2010 00:24 ]


    Hastaroth
    27.07.2010, 19:46

    Κατ'αρχήν,πώς είναι δυνατόν ένα φυσικό φαινόμενο να θεωρήται "μυστηριώδες" από τούς κβαντικούς φυσικούς αλλά να το έχουν αξιοποιήσει και μάλιστα να έχουν μεταφέρει "κβαντικές καταστάσεις" (άλλος μυστηριώδης και αόριστος όρος κι'αυτός) σε απόσταση χιλιομέτρων;

    Επειτα,η θερμοδυναμική μάς διδάσκει ότι ο χρόνος έχει μονόδρομη φορά,διαφορετικά θά ήταν δυνατόν π.χ.ένα καμμένο σώμα να "ξε-καή" και να επανέλθη στην πρότερη κατάσταση,ή ένα αυγό που έσπασε να ξανασυναρμολογηθή αυθόρμητα.

    Συνεπώς,ένα σωματίδιο που δημιουργήθηκε την χ χρονική στιγμή δέν μπορεί να μεταφερθή σε μιά χρονική στιγμή πρίν από αυτήν κατά την οποία δημιουργήθηκε.

    Αλλωστε,πώς είναι δυνατόν να μπορούμε να προκαλέσουμε αλλαγές στό παρελθόν χωρίς αυτές να επηρεάσουν το παρόν και το μέλλον;Αυτό θα σήμαινε πως ο χρόνος δέν είναι μιά συνεχής ροή,αφού κάποια τμήματά του θα μπορούσαν να επηρεαστούν από εξωγενείς παράγοντες αφήνοντας κάποια άλλα μεταγενέστερα τμήματά του ανέπαφα.... 


    ilias-nekt
    27.07.2010, 23:43

    Σωστος!!....{#emotions_dlg.beer}


    StavmanR
    27.07.2010, 23:58

    Ίσως βοηθήσει η υπενθύμιση ότι είναι άλλο πράγμα ο χρόνος ως διάσταση της καθημερινότητας του ανθρώπου κι άλλο ο χρόνος ως διάσταση της θεωρητικής επιστήμης. Το πρώτο αφορά το συσχετισμό κάποιων αλλαγών με μηχανικούς επαναλαμβανόμενους κύκλους και το άλλο είναι μία ακόμη χωρική διάσταση, πέρα από το μήκος, το επίπεδο και τον χώρο. Στη σύγχρονη φυσική δε νοείται χρόνος, αλλά χωρο-χρονος.

     

    Άλλοι τύποι χρόνου είναι ο φιλοσοφικός, ο ιστορικός, ο βιωματικός, ο κοσμολογικός κ.ο.κ.

     

    Όταν η σύγχρονη φυσική αναφέρεται σε χρονικό ταξίδι, εννοεί κάποιου τύπου υπερδιαστατική κίνηση που διασπά το χωροχρονικό συνεχές, με τον ίδιο τρόπο που ο χρόνος διασπάει το χωρικό συνεχές (χωρίς χρόνο δεν θα υπήρχε κίνηση, παρά μόνο χώρος). Έτσι, αν ξαφνικά εξαφανιστεί κάποιο σωματίδιο από ένα σημείο κι εμφανιστεί ταυτόχρονα σε ένα απομακρυσμένο διαταράσσεται η χωροχρονική συνεκτικότητα, καθώς μία τέτοια κίνηση δεν μπορεί να ερμηνευτεί με βάση την αιτιότητα του χωροχρόνου.

     

    Με απλά λόγια, οι επιστήμονες δεν μιλούν για ταξίδι στο χρόνο στο στυλ της κινηματογραφικής ταινίας 'Back to the future', αλλά για μία νέα δυνατότητα κίνησης που υπερβαίνει όσα θεωρούμε δεδομένα. Τα υπόλοιπα είναι μάλλον προς λαϊκή κατανάλωση, στο πλαίσιο των θεαμάτων και της αποθέωσης του επιστημονισμού.

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 29-07-2010 01:22 ]


    djmetronomos
    28.07.2010, 20:15

    Ωραίο θέμα... Το έχω συναντήσει ουκ ολίγες φορές, αφού είμαι φαν της επιστημονικής φαντασίας. Έχω λοιπόν ένα πολύ ωραίο βιβλίο να προτείνω, που καταπιάνεται με τα παράδοξα του time-travel. Τίτλος: "The Man Who Folded Himself" Συγγραφέας: David Gerrold. Κέρδισε το Hugo Award το 1974, βραβείο που απονέμεται σε συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Ένας τύπος κληρονομεί μια ζώνη από ένα θείο του που πέθανε. 'Οταν τη φοράει, διαπιστώνει ότι υπάρχουν κάποια κουμπιά που του δίνουν τη δυνατότητα να πηγαινοέρχεται στο χωρο-χρόνο. Το ενδιαφέρον είναι ότι όταν πηγαίνει πίσω, συναντά και έρχεται αντιμέτωπος με προηγούμενες εκδοχές του εαυτού του... Ένα πολύ έξυπνο βιβλίο με φιλοσοφικές, υπαρξιακές προεκτάσεις.


    ORFEASMIRSINIS
    30.07.2010, 01:09

    Παράθεση:

    Το μέλος Hastaroth στις 27-07-2010 στις 19:46 έγραψε...

    Κατ'αρχήν,πώς είναι δυνατόν ένα φυσικό φαινόμενο να θεωρήται "μυστηριώδες" από τούς κβαντικούς φυσικούς αλλά να το έχουν αξιοποιήσει


      Προφανώς,αγνοείς το περίφημο <<πείραμα των δύο οπών ή σχισμών>>.Τα αποτελέσματα  του πειράματος, αποτελούν Τό άλυτο μυστήριο,Τόν απόλυτο γρύφο,εδώ και εκατό χρόνια.Παρόλα αυτά ,ηαξιοποίηση των αποτελεσμάτων του πειράματος,που είναι Τό κβαντικό παράδοξο,μαζί με όλα τα άλλα κβαντικά  παράδοξα είναι που έχουν αλλάξει τον κόσμο μας σήμερα και θα συνεχίσουν να τον αλλάζουν με ασυλληπτους ρυθμούς