ελληνική μουσική
    302 online   ·  210.881 μέλη

    Αντικατέστησαν το Πάτερ ημών με ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, αλλά...

    Japan88gr
    02.09.2010, 01:36

    Παραθέτω ένα άρθρο της Ελευθεροτυπίας

    για ένα θέμα που είχε προκύψει πριν λίγο καιρό

    που αναδεικνύει τον σκοταδισμο που επικρατεί σε μεγάλο βαθμό

    στην σοβαροφανης κοινωνια που ζούμε.

     

     

     

     

    Αντικατέστησαν το Πάτερ ημών με ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, αλλά...

    Για το «πείραμα» στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στην Γκράβα, όπου η πρωινή προσευχή αντικαταστάθηκε με ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, ζητήσαμε έναν απολογισμό από τη Στέλλα Πρωτονοταρίου, διευθύντριά του έως τον Νοέμβριο του 2007:

    «Στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο, πολυπολιτισμικό πλέον, φοιτούν πολλοί μαθητές και μαθήτριες μη ορθόδοξοι. Ολα αυτά τα μη ορθόδοξα παιδιά (σύμφωνα με το Π.Δ. 201/98) "εφόσον προσέλθουν στο σχολείο πριν γίνει η πρωινή προσευχή, είναι υποχρεωμένα να παρευρίσκονται με το τμήμα τους στον χώρο της συγκέντρωσης, χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, σεβόμενοι τους συμμαθητές τους που προσεύχονται". Ομως αυτό δεν ακολουθείται, γιατί τα παιδιά θέλουν να είναι μέλη της ομάδας, όλα βρίσκονται στο σχολείο την ώρα της προσευχής και διεκδικούν να συμμετέχουν στην πρώτη συλλογική δραστηριότητα με την οποία ξεκινά το σχολείο. Τα παιδιά δεν θέλουν δηλαδή να ξεχωρίζουν και να αισθάνονται αποκλεισμένα, να τα κοιτάνε περίεργα, να τα σχολιάζουν, να τα περιθωριοποιούν.

    Πολλές φορές μαθητές μουσουλμάνοι έπαιρναν το μικρόφωνο και έλεγαν το Πάτερ ημών. "Γιατί να μην πω κι εγώ προσευχή; Εγώ δεν είμαι σαν τα άλλα παιδιά;", μας ρώτησε κάποια φορά ένας μαθητής της Γ' και μια μαθήτρια της Ε', καθολική, δήλωσε στο δάσκαλό της ότι την κοιτάνε περίεργα τα παιδιά και τη σχολιάζουν για τον τρόπο που κάνει το σταυρό της και ντρέπεται. Επίσης, πολλοί γονείς πολλών μη ορθόδοξων παιδιών ζητούσαν τα παιδιά τους να παρευρίσκονται στη προσευχή, χωρίς όμως να συμμετέχουν και χωρίς φυσικά να κάνουν τον σταυρό τους. Εβλεπαν όμως οι ίδιοι ότι τα παιδιά συμμετείχαν. Στο σπίτι, όπως μας έλεγαν, όσο και να το συζητούσαν, τα παιδιά αντιδρούσαν. Κάποιοι από αυτούς τους γονείς διαμαρτύρονταν επειδή θεωρούσαν ότι εμείς, οι εκπαιδευτικοί, κατά κάποιον τρόπο δεν σεβόμασταν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

    Είναι αναγκαίο λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να μη στερούμε από τα παιδιά το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή και φυσικά και σε κάθε άλλη δραστηριότητα του σχολείου. Δηλαδή ο αποκλεισμός τους, εκτός από σοβαρό παιδαγωγικό λάθος, θεωρώ ότι είναι και παραβίαση των δικαιωμάτων τους και έρχεται σε σύγκρουση με τη σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού, που διδάσκεται πλέον επίσημα και είναι μέρος του αναλυτικού προγράμματος του σχολείου.

    Στο 132ο Δημοτικό Σχολείο ύστερα από πολλή σκέψη και συζήτηση αντικαταστήσαμε το Πάτερ ημών με το παρακάτω ποίημα- προσευχή από το «Πρωινό Αστρο» του Γ. Ρίτσου:

     

    "Καλέ Θεούλη, εμείς είμαστε καλά.

    Κάνε, καλέ Θεούλη, να 'χουν όλα τα παιδάκια ένα ποταμάκι γάλα, μπόλικα αστεράκια, μπόλικα τραγούδια.

    Κάνε, καλέ Θεούλη, να 'ναι όλοι καλά,

    έτσι που κι εμείς να μην ντρεπόμαστε για τη χαρά μας".

     

    Οι στίχοι που επιλέξαμε δεν συγκρούονται "με τα γνήσια στοιχεία της Ορθοδοξίας", όπως απαιτεί ο νόμος, δεν προσβάλλουν καμιά θρησκεία, είναι απλοί και κατανοητοί από τα παιδιά και αφήνουν χώρο και στα παιδιά άλλων θρησκειών να προσεύχονται λέγοντάς τους κάθε πρωί.

    Τα παιδιά ήταν πολύ ευχαριστημένα. Ελάχιστοι ορθόδοξοι Ελληνες γονείς αντέδρασαν και αφού το συζητήσαμε, εκτός εξαιρέσεων, συμφώνησαν με την απόφαση του σχολείου. Βέβαια η τοπική ενορία αντέδρασε. Οταν ως διευθύντρια του συγκεκριμένου σχολείου τούς ζήτησα να βρούμε από κοινού μία λύση αρνήθηκαν».

    Η συνέχεια; Η κ. Πρωτονοταρίου δεν πέρασε τη διαδικασία επιλογής για το συγκεκριμένο σχολείο και ο αντικαταστάστης της επανέφερε το «Πάτερ ημών». Στον θόρυβο που προκλήθηκε (η «Ε» έχει ασχοληθεί με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του «Ιού») παρενέβη ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος, δηλώνοντας μεταξύ άλλων στη ΝΕΤ ότι εκείνος βρίσκεται στη θέση του «για να τηρούνται οι νόμοι της Πολιτείας» και «να προστατεύεται η ελληνορθόδοξη παράδοση». Ο Συνήγορος του Παιδιού ζήτησε εξηγήσεις, αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση από το υπουργείο Παιδείας. Πώς σχολιάζουν όμως το πείραμα του 132ού Δημοτικού Σχολείου τρεις από τους σημερινούς μας συνομιλητές;

    Η. Φραγκόπουλος: «Το ανακάτεμα των πίστεων των ανθρώπινων θρησκειών, ο θρησκευτικός συγκρητισμός, οδηγεί στην απομάκρυνση από κάθε θρησκεία. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για εισήγηση μιας τέτοιας πρακτικής από τον Γιάννη Ρίτσο, που ήταν μαρξιστής και κατά συνέπεια δεν απεδέχετο καμία από τις θρησκείες».

    Α. Καριώτογλου: «Ηταν υπέροχο αυτό που είχαν κάνει και μπράβο σε όσους είχαν την πρωτοβουλία».*

    Κ. Μπέης: «Τι ωραία... Οσο για την εξέλιξη του εγχειρήματος, μόνο στην Ελλάδα μπορούσε να συμβεί. Υπάρχουν σκοταδισμός και μισαλλοδοξία».

    * Εννοείται ότι με βάση τις τοποθετήσεις του κ. Καριώτογλου, του ζητήσαμε να διαβιβάσει σχετικά ερωτήματα και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, από τον οποίο όμως λάβαμε αρνητική απάντηση.

     

     

    Λίγα λόγια για το Ποίημα:

    Το "Πρωινό Άστρο" είναι το ποίημα που έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος για το κοριτσάκι του, όταν έγινε πατέρας. Είναι το ποίημα της πατρικής στοργής και της λυρικής φαντασίας. Είναι ένα ποίημα "που μόνο ένας παλμογράφος θα μπορούσε να "οπτικοποιήσει" και να καταγράψει τους παλμούς της εκπληκτικής ευαισθησίας του". Ο ίδιος ο Ρίτσος το χαρακτηρίζει "Μικρή εγκυκλοπαίδεια υποκοριστικών" για την κορούλα του.


    -----------------

    Πρέπει να νικήσουμε τις μικρές αρετές, την ευγένεια, τη λύπη, τη σκοπιμότητα.Τις μικρές αρετές φοβάμαι πιο πολύ από τις μεγάλες κακίες, γιατί έχουν ωραίο πρόσωπο και εύκολα ξεγελούν.

    Νίκος Καζαντζάκης

    https://www.youtube.com/user/japan88gr

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Japan88gr στις 02-09-2010 01:37 ]


    mariosnadege
    02.09.2010, 09:18

    Το υποχρεωτικό πάτερ ημών δεν έχει καμμιά αξία. Όποιος θέλει να προσευχηθεί, δεν έχει ανάγκη να του το επιβάλουν, το νιώθει σαν εσωτερική ανάγκη. Όποιος δεν είναι ορθόδοξος ή χριστιανός γενικότερα, θα θέλει να προσευχηθεί διαφορετικά και έχει το δικαίωμα αυτό. Όποιος πάλι δε θέλει, έχει κάθε δικαίωμα να μην προσευχηθεί. Κάθε πρωτοβουλία εναντίον της υποχρεωτικής πρωινής προσευχής, του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και των θρησκευτικών (που δεν είναι θρησκευτικά, δε μιλάνε γενικά δηλαδή περί θρησκείας, αλλά κατήχηση μιας συγκεκριμένης θρησκείας και ενός συγκεκριμένου δόγματος -  του ορθόδοξου χριστιανικού) είναι θετική.

    Όσο για το αν υπήρξε και υπάρχει ακόμα θρησκευτικός σκοταδισμός στην Ελλάδα, προτείνω να σκεφτούμε τα πεπραγμένα του Αυγουστίνου Καντιώτη, που πέθανε πριν λίγες μέρες, και των συνεχιστών του, και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.


    leonidasm
    02.09.2010, 17:02

     Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο που παράθεσες japan ...

    Προσωπικά πιστεύω (οξύμωρο το ρήμα) οτι πρέπει να βγουν απο τα σχολεία και προσευχές και θρησκευτικά... Και σας το λέω εγώ, που πήγαινα σε σχολείο με δασκάλες Γαλλίδες καλόγριες !

    Αν μιλάμε για θρησκειολογία σε μεγαλύτερες τάξεις, εκεί αλλάζει το θέμα...


    mariosnadege
    02.09.2010, 17:59

    Παράθεση:

    Το μέλος harmonizer στις 02-09-2010 στις 16:42 έγραψε...

    Ποιά είναι τα πεπραγμένα του Καντιώτη που σε πείραξαν;



     

    Η γενικότερη στάση του ήταν γεμάτη από μίσος και φανατισμό προς όσους αυτός θεωρούσε αντιπάλους του. Δεν είχε τίποτα το χριστιανικό.


    mariosnadege
    02.09.2010, 18:46

    Μίλησα για όλα τα πεπραγμένα του, που εκφράζουν μια στάση ζωής. Παρακαλώ να μην παίζουμε με τις λέξεις.


    Spirous
    02.09.2010, 22:51

    Ο Καντιώτης ήταν άλλος ένας καρνάβαλος της εκκλησίας. Αφόρισε τον μεγαλύτερο Έλληνα κινηματογραφιστή, Θεόδωρο Αγγελόπουλο, για "Το μετέωρο βήμα του Πελαργού". Επίσης προσπαθούσε να καταργήσει το θεσμό του καρναβαλιού. Τέλος κατά καιρούς είχε ταχθεί εναντίον ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού και γενικότερα εξέφραζε ακραίες συντηρητικές απόψεις.

     

    Στο θέμα μας τώρα. Η εκκλησία είναι πολιτική εξουσία και ψήφοι. Πολλοί ψήφοι. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε καλά για να κατανοήσουμε γιατί τόσα χρόνια καμία κυβέρνηση δεν είχε τα καρύδια να την ξεριζώσει από το δημόσιο. Κόντρα με την εκκλησία μπορεί να σήμαινει μέχρι  και ολοκληρωτική καταστροφή στις εκλογές, ειδικά για το κέντρο και την κεντροαριστερά. Επομένως προσευχή, όρκος, εικόνες και λοιπά σκοταδιστικά θα πάρουν χρόνο να εξαφανιστούν από την κρατική μηχανή.

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Spirous στις 02-09-2010 23:21 ]


    punkster
    02.09.2010, 23:08

    Παράθεση:

    Το μέλος harmonizer στις 02-09-2010 στις 02:37 έγραψε...

    Όποιος θέλει να δει σκοταδισμό, δεν έχει παρά να πάει σε μία μουσουλμανική χώρα κρατώντας το Ευαγγέλιο... το πιθανότερο είναι ότι η πρωτονοταρίου μοιράζεται έτσι κι αλλιώς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του ρίτσου, οπότε είναι ευνόητες οι κινήσεις της.

    Στη σοβαροφανή κοινωνία που ζούμε, και άλλοι διευθυντές σχολείων αποτυγχάνουν στη διαδικασία επιλογής αλλά δεν το κάνουν θέμα.



    Και επειδη τα κανουν αυτοι, πρεπει να τα κανουμε και εμεις??

    Δεν εχουμε πιο πολιτισμενα παραδειγματα να ακολουθησουμε? Αν φυσικα θελουμε να ζουμε σε μια χωρα πολιτισμενη...

    Το εγχειρημα της Πρωτονοταριου δεν ηταν καν ακραιο! Ισα ισα εκανε μια πολυ ανθρωπινη κινηση σεβασμου και ισοτητας προς ολους. Δεν κατηργησε την "κλασικη" προσευχη, απλως την αλλαξε με μια, κατα την γνωμη μου, καλυτερη.

    Ποιο το νοημα τα παιδακια να παπαγαλιζουν μια προσευχη που ουτε καν καλα καλα δεν καταλαβαινουν τι λεει? Δεν ειναι το νοημα απλως να απαγγελεις λεξεις, αλλα να μεταδιδεις αξιες.

    Το ποιημα του Ριτσου συνοψιζει με απλουστατο και κατανοητο τροπο τις αξιες τοσο της χριστιανικης πιστης οσο και των περισσοτερων θρησκειων (ουτως ή αλλως στο ζουμι ολες οι θρησκειες τα ιδια λενε). Ποιο το κακο λοιπον?

     


    Japan88gr
    02.09.2010, 23:28

    Ο Ιησους είπε και ολόκληρη η διδασκαλία του συνοψίζεται στο ''Αγάπησε τον έχθρό σου''

     

    Αυτο και μόνο φτάνει για να σκεφτεις πόσο μακρια απο τον λόγο του Χριστού

    είναι αυτοί οι ρασοφόροι που ορύονται για ομοφυλλοφιλους, μετανάστες, αθεους, αθρησκους,

    μαυρους, τουρκους.. είναι γνωστά σε όλους σας πιστεύω.

     

    Υπάρχουν βέβαια και διαμάντια μεσα της εκκλησίας αλλα είναι μετρημενα.

    Ένα τέτοια διαμάντι γνωρίζω εδώ στην Κρήτη. Ένας ρασοφόρος που αξίζει να λέγεται Χριστιανός.

    Ορίστε το blog του: π. Λίβυος

    δε θα το πιστέψετε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι παπας.

    Μπάμπης λέγετε.

     

    Τελειώνονταν να σας ενημερώσω ότι το ''πρωινό άστρο'' χρησιμοποιείται αντι για προσευχή σε πολλά νηπιαγωγεία εδώ στην Κρήτη, το γνωρίζω καλά αυτό.


    -----------------
    Πρέπει να νικήσουμε τις μικρές αρετές, την ευγένεια, τη λύπη, τη σκοπιμότητα. Τις μικρές αρετές φοβάμαι πιο πολύ από τις μεγάλες κακίες, γιατί έχουν ωραίο πρόσωπο και εύκολα ξεγελούν. Νίκος Καζαντζάκης https://www.youtube.com/user/japan88gr

     

     

     

     

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Japan88gr στις 02-09-2010 23:36 ]


    Japan88gr
    03.09.2010, 00:41

    Παράθεση:

    Το μέλος harmonizer στις 03-09-2010 στις 00:34 έγραψε...

     

    Όσο για το τι συνηθίζεται στην κρήτη, αποτελεί μέρος όπου η γραφικότητα ξεπερνά το μέσο όρο.



    Πέραν απο εξυπνάδες,  επί του θέματος έχεις να αναφέρεις κάτι;

    Tι γνώμη σου τέλος πάντων..διαφωνεις; συμφωνεις;

     

     


    ins2anity
    03.09.2010, 04:37

    εγω θελω να μεινω στην αξιεπαινη πραξη της εν λογω διευθυντριας γιατι ΠΡΕΠΕΙ καθε στοιχειο που μολυνει την ελευθερια σε ιδεολογικα θεματα να εξαλειφεται


    Depoula
    03.09.2010, 11:58

    Παράθεση:

    Το μέλος harmonizer στις 03-09-2010 στις 08:55 έγραψε...

    H ελευθερία της ιδεολογίας έχει νόημα όταν μιλάνε γι'αυτήν άτομα με στοιχειώδη ωριμότητα. Τα παιδιά του δημοτικού δεν υπόκεινται σε "ελευθερία σε ιδεολογικά θέματα", αλλά διαπαιδαγωγούνται σύμφωνα με τα επικρατούντα ήθη και όχι σύμφωνα με τα "ήθη" της εν λόγω διευθύντριας.




    Δε νομίζω να έχουμε τη στοιχειώδη ωριμότητα, όταν βαφτιζόμαστε χριστιανοί ενώ είμαστε ακόμη μωρα. Τότε δεν υποκείμεθα στα ήθη των γονιών μας? ΄Η μήπως έχουμε την ωριμότητα όταν είμαστε στο δημοτικό και κάνουμε θρησκευτικά, παπαγαλίζοντας έννοιες τισς οποίες δεν είμαστε ακόμη σε θέση να αντιληφθούμε? Δυστυχώς η θρησκεία έρχεται πακέτο με τη γέννηση μας και κανείς δε μας ρωτάει τι θέλουμε όταν είμαστε στην κούνια.

    Στο θέμα μας τώρα. Θεωρώ πολύ σωστή την απόφαση της διευθύντριας να αντικαταστήσει το ''πατερ ημών'' με το συγκεκριμένο ποίημα. Μ' αυτόν τον τρόπο θα μπορούν όλοι ανεξαρτήτως θρησκεύματος να συμμετέχουν στην προσευχή. Επίσης, αυτό το ποίημα έχει τόσο απλά και κατανοητά λόγια, μου βγάζει μια παιδική αγνότητα.¨Έτσι τα παιδιά θα καταλαβαίνουν σε ποιον προσεύχονται και τι του ζητάνε. Ή τουλάχιστον θα καταλαβαίνουν περισσότερα απ' όσα θα καταλάβαιναν λέγοντας ''τον άρτον ημών τον επιούσιον...''


    ins2anity
    03.09.2010, 14:22

    ηλπιζα το ποστ μ να μην δημιουργησει σχολια καθως νομιζα οτι μιλησα για κατι πολυ αυτονοητο...η ελλειψη ωριμοτητας δεν ειναι δικαιολογια για να βλεπουμε τα υποβασταζομενα ερειπια της θρησκειας(εννοω την αποδοχη της απο τους νεους) να ανασταινονται στα μυαλα τον ''ανωριμων'' 10χρονων. ειναι κατακριταιο (κατα την γνωμη μου) να προσπαθουμε να βαλουμε σε μικρα παιδια τον οποιοδηποτε σπορο της δικης μας θρησκευτικης, πολιτικης ιδεολογιας. τα παιδια οπως αναφερθηκε μπαινουν ολα στο ''τριπακι'' να ασπαζονται την προσευχη λογω κοινονικων στερεοτυπων , κοινωνικου αποκλεισμου.και κατι ακομα το οποιο πραγματικα με εκανε να γελασω...νομιζεις οτι τα ηθη της διευθυντριας μπορει κανεις να τα αντιληφθει απο την πραξη της αυτη? δηλ τι καταλαβες και δεν θα ηθελες καποιος να ασπαστει απο τις ιδεες της? οτι ειναι φιλελευθερη? οτι βρηκε εναν εξυπνο τροπο ωστε τα παιδια να μην γινονται ερμαια των θρησκοπληκτων γονιων τους η της κοινωνιας τους? οτι δεν τους εδωσε κανεναν ιδεολογικο προσανατολισμο περι θρησκειας?  δεν θελω να αναφερθω περισσοτερο στο θεμα αυτο γιατι δεν εχει και καποιο νοημα αφου ειμαστε ''ωριμοι'' ανθρωποι που εχουμε αναπτυξει καποιες ιδεες και σιγουρα δεν προκειται να τις διαβαλλουν αγνωστα ατομα μεσω των σχολιων τους.... οποτε ας μεινουμε εδω... οσο για αυτο που ειπες ας εμεναν στις χωρες τους θα προτιμουσα να μην το διαβαζα και αφου το διαβασα θα μου αρεσε το φορουμ αυτο να μην διεπονταν απο κανονες....


    Japan88gr
    03.09.2010, 15:33

     

    Παράθεση:

    Το μέλος harmonizer στις 03-09-2010 στις 08:55 έγραψε...

    Τα παιδιά του δημοτικού δεν υπόκεινται σε "ελευθερία σε ιδεολογικά θέματα", αλλά διαπαιδαγωγούνται σύμφωνα με τα επικρατούντα ήθη και όχι σύμφωνα με τα "ήθη" της εν λόγω διευθύντριας.

     

    Και ποιός σου είπε ότι τα επικρατούντα ήθη είναι ο καταλληλότερος τρόπος διαπαιδαγώγησης;

    Η μήπως δε σε απασχολεί με τη λογική ότι ''αυτά είναι αν μας αρέσουν''

     

    Τα ''ήθη'' που ειρηνευτικά λες εσύ, είναι πανανθρώπινες αξίες αδερφές μου,  πέρα από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

    Όσο για τον Ρίτσο που ανέφερες παραπάνω, επειδή τυγχάνει να γνωρίζω πάρα πολύ καλά το έργο του

    και την ζωή του σε πληροφορώ ότι ήταν άθρησκος.

     

    Παράθεση:

    Το μέλος harmonizer στις 03-09-2010 στις 08:55 έγραψε...

    Εάν οι μετανάστες ήθελαν τα παιδιά τους να διαπαιδαγωγούνται διαφορετικά (όπως αφήνει να φανεί το αρχικό κείμενο), τότε ας έμεναν στις χώρες τους, οι οποίες και φημίζονται άλλωστε για την ελευθερία σε ιδεολογικά θέματα.

     

    Βλέπω είσαι της σχολής Άνθιμου.. ''να πάνε από κει που ήρθαν αν δεν τους αρέσει''

     

    και δεν είναι μόνο οι μετανάστες το θέμα, υπάρχουν Έλληνες που

    δεν είναι Χριστιανοί, αυτοί τι να κάνουν; μήπως να κόψουν τον λαιμό τους με τη λογική σου;

     

     

    Τέλος φιλαράκο αν υπερηφανεύεται για το ότι είναι Χριστιανός σε πληροφορώ ότι

    η στάση σου κάθε άλλο Χριστιανική δεν είναι,

    στο ξαναλέω και ας ακούγεται γραφικό:

    O Χριστός είπε ''Αγάπησε τον εχθρό σου'' και ''όλοι μπροστά στη βασιλεία του θεού είναι ισοι''.

     

     

     

     

     

    - Να πηγαίνεις σύμφωνα με τον καιρό που ζεις, αυτό είναι το χρέος του ζωντανού ανθρώπου.

    - Να πηγαίνεις ενάντια στον  καιρό που ζεις! αυτό είναι το χρέος του Ελεύθερου ανθρώπου!


    Νίκος Καζαντζάκης, Ο φτωχούλης του θεού

     

     

     


    punkster
    03.09.2010, 19:01

    Παράθεση:

    Το μέλος harmonizer στις 03-09-2010 στις 18:46 έγραψε...
    Η αθεία αποτελεί και αυτή έναν ιδεολογικό προσανατολισμό που προφανώς επιβάλλεται από την κάθε διευθύντρια που κάνει κατάχρηση της εξουσίας της για να την επιβάλλει.


    Καλα, εσυ αυτο καταλαβες???????? {#emotions_dlg.huh}

    Πραγματικα, ειναι λιγο οξυμορες οι προσπαθειες την διευθυντριας να επιβαλει την αθεεια με το να ΔΙΑΤΗΡΕΙ τον θεσμο της πρωινης προσευχης.....

    Υποβιβαζει με καποιον τροπο την χριστιανοσυνη ή τον χριστιανικο θεο η προσευχη του Ριτσου?? Ας μην εμπλεξουμε το "ποιόν" του ποιητη, το οποιο με κανεναν τροπο δεν προβαλεται μεσα απο το συγκεκριμενο ποιημα.

     


    Japan88gr
    03.09.2010, 22:56

     

    Το θέμα τραβήχτηκε από τα μαλλιά, δε σηκώνει περαιτέρω ανάλυση πιστεύω,

    ο καθένας ας έχει τα πιστεύω του.

     

    Όσο αφορά το θέμα τις αθεΐας, που κατά τη γνώμη μου λάθος αναφέρθηκε.

    Ο όρος ''Άθεος'' είναι τελείως αδόκιμος,

    με την λογική ότι εφόσον δεν μπορείς να ορίσεις το ''τι είναι θεός''

    είναι αστείο να αρνείσαι κάτι που ουσιαστικά δεν έχει οριστεί.

     

    Άλλο αθεΐα και άλλο αθρησκεία

     

     

     


    -----------------
    Πρέπει να νικήσουμε τις μικρές αρετές, την ευγένεια, τη λύπη, τη σκοπιμότητα. Τις μικρές αρετές φοβάμαι πιο πολύ από τις μεγάλες κακίες, γιατί έχουν ωραίο πρόσωπο και εύκολα ξεγελούν.

    Νίκος Καζαντζάκης

     

    https://www.youtube.com/user/japan88gr

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Japan88gr στις 03-09-2010 22:57 ]