ελληνική μουσική
    503 online   ·  210.867 μέλη

    Eπιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις που σχετίζονται με τη μουσική

    Lorelei
    31.12.2010, 16:58

    Σ' αυτή την ενότητα μπορούμε να γράφουμε επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις που σχετίζονται με τη μουσική

    Ψηφιακό αναλόγιο για μουσικούς

    Ενα ψηφιακό «βιβλίο» που μπορεί εύκολα να μεταμορφωθεί σε αναλόγιο δημιούργησε ο αυστραλός σχεδιαστής Αλεξ Λανκούμπα, το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις εκατοντάδες σελίδες από παρτιτούρες που χρησιμοποιούσαν ως σήμερα οι μουσικοί.

    Το Smartstand, όπως ονομάζεται, είναι ουσιαστικά ένας λεπτός ηλεκτρονικός υπολογιστής με διπλή οθόνη πολλαπλής αφής σχεδιασμένος ώστε να χρησιμοποιείται τόσο ως συσκευή αποθήκευσης, ανάγνωσης και τροποποίησης παρτιτούρων, μουσικών συνθέσεων και αρχείων όσο και ως υπερσύγχρονο αναλόγιο όταν αυτός τοποθετείται επάνω στη ρυθμιζόμενη βάση του.

    Στην οθόνη αφής εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, εφαρμογές που αφορούν τη σύνθεση μουσικών κομματιών, το «κατέβασμα» μουσικών αρχείων μέσω Διαδικτύου και την καταχώρισή τους σε μια βιβλιοθήκη, οι οποίες δεν απαιτούν ιδιαίτερες μουσικές γνώσεις και θα μπορούσαν, κατά τον επινοητή τους, να χρησιμοποιηθούν ακόμη και από ερασιτέχνες μουσικούς.

    Επιπλέον, με τη βοήθεια ενός πεντάλ που συνδέεται με τη συσκευή μέσω τεχνολογίας Βluetooth, ο χρήστης μπορεί να αλλάζει αβίαστα τις εικονικές σελίδες του βιβλίου ενόσω παίζει το μουσικό του όργανο πατώντας με το πόδι το ειδικό κουμπί.

    Μέχρι στιγμής ο ευρηματικός σχεδιαστής δεν έχει ανακοινώσει τα μελλοντικά του σχέδια. Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη εφεύρεση θα μπορούσε να λύσει τα χέρια κυρίως των επαγγελματιών μουσικών, οι οποίοι θα μπορούσαν να χωρέσουν σε αυτήν το προσωπικό τους στούντιο.

    Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=375761&ct=49&tid=514&dt=31/12/2010

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 23-01-2011 14:17 ]


    Lorelei
    12.01.2011, 15:27

    Για τον εγκέφαλο, η μουσική είναι απολαυστική σαν ναρκωτικό Innocent

    Είτε πρόκειται για Βάγκνερ είτε για βαριά λαϊκά, ο εγκέφαλος απολαμβάνει τη μουσική με τον ίδιο τρόπο που απολαμβάνει το φαγητό, το σεξ, τα ναρκωτικά ή το χρήμα: απελευθερώνει ντοπαμίνη, τον χημικό αγγελιαφόρο της ευφορίας. Ο ρόλος της ντοπαμίνης είναι γνωστός στην περίπτωση ερεθισμάτων όπως το φαγητό και τα ναρκωτικά. Η νέα μελέτη, όμως. είναι η πρώτη που διερευνά το ρόλο της ουσίας σε αφηρημένα ερεθίσματα που εξαρτώνται από τα προσωπικά γούστα.

    Εγκεφαλικές τομογραφίες εθελοντών δείχνουν ότι η ντοπαμίνη αρχίζει να εκκρίνεται σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου όταν κανείς περιμένει να ακούσει ένα αγαπημένο μουσικό κομμάτι. Όταν η στιγμή αυτή φτάσει, το αίσθημα ευφορίας απογειώνεται λόγω έκκρισης ντοπαμίνης σε μια διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου. Η διαφορά από άλλα ερεθίσματα που προκαλούν ευχαρίστηση, όπως τα ναρκωτικά και το χρήμα είναι ότι «η εμπειρία της απόλαυσης από αυτά τα αφηρημένα [μουσικά] ερεθίσματα εξαρτώνται απόλυτα από πολιτισμικές και προσωπικές διαφορές, οι οποίες μπορούν να διαφέρουν πάρα πολύ μεταξύ των ανθρώπων» αναφέρουν οι ερευνητές στο Nature Neuroscience.

    Σε πρώτη φάση, ο Ρόμπερτ Ζατόρε και η Βάλορι Σάλιμπουρ του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά δημοσίευσαν αγγελίες ζητώντας εθελοντές που «ανατρίχιαζαν» από ευχαρίστηση όταν άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική. Οι οκτώ εθελοντές που επελέγησαν εξετάστηκαν με PET (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων), μια εξέταση που εντοπίζει μια σκιαγραφική ουσία η οποία συνδέεται στους υποδοχείς ντοπαμίνης. Πριν καν ακούσουν το αγαπημένο τους σημείο σε ένα μουσικό κομμάτι, οι εθελοντές απελευθέρωσαν ντοπαμίνη σε μια περιοχή του ραβδωτού σώματος που ονομάζεται κερκοφόρος πυρήνας.
    Σε αυτή την περίπτωση, η απελευθέρωση ντοπαμίνης προκαλεί την ευφορία της προσμονής. Όταν αντίθετα οι εθελοντές άκουγαν αδιάφορα μουσικά κομμάτια, ο εγκέφαλός τους δεν απελευθέρωνε ντοπαμίνη.
    Οι εθελοντές υποβλήθηκαν στη συνέχεια σε λειτουργικό μαγνητικό συντονισμό, μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας που παρακολουθεί ζωντανά τη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

    Η εξέταση επιβεβαίωσε το ρόλο του κερκοφόρου πυρήνα και επιπλέον έδειξε ότι τη στιγμή που ο εθελοντής ακούει το αγαπημένο του σημείο σε ένα τραγούδι -τη στιγμή της συναισθηματικής κορύφωσης- η ντοπαμίνη εκκρίνεται σε ένα άλλο σημείο του ραβδωτού σώματος, τον επικλινή πυρήνα. Η διαφορά αυτή έχει νόημα, επισημαίνουν οι ερευνητές: η περιοχή που σχετίζεται με την προσμονή συνδέεται με άλλες περιοχές οι οποίες κάνουν προβλέψεις και αντιδρούν στο περιβάλλον. Αντίθετα, η περιοχή που ενεργοποιείται τη στιγμή της κορύφωσης συνδέεται με το λεγόμενο μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο σχετίζεται με τα συναισθήματα. «Εντυπωσιακή» χαρακτήρισε τη μελέτη ο ανεξάρτητος νευροεπιστήμονας Δρ Γκόντφριντ, ο ειδικεύεται στη μελέτη της μουσικής και του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Όπως εξήγησε, η νέα μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει οριστικά τις υποψίες που είχαν διατυπωθεί παλαιότερα για τη σχέση της μουσικής με την έκκριση ντοπαμίνης.

    Όπως επισήμανε, όμως, η μουσική δεν είναι η μόνη πολιτιστική εμπειρία που διεγείρει το κύκλωμα της απόλαυσης στον εγκέφαλο. Μια άλλη πρόσφατη έρευνα έδειχνε ότι ο εγκέφαλος εκκρίνει ντοπαμίνη όταν μελετά έργα τέχνης.

    Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231073846


    PosTusIpame
    22.01.2011, 14:29

    Μια χρήσιμη μελέτη για την συμπεριφορά και τον τρόπο που βιώνουν την μουσική οι νέοι (14-24 χρονών) φέρνει στην επιφάνεια ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το μέλλον της μουσικής "κατανάλωσης". Συνοπτικά κάποια συμπεράσματα των ερευνών που έγιναν το 2008 και το 2009:

    α. Από ότι φαίνεται η μουσική κάθε άλλο παρά έχει χάσει την αξία της ανάμεσα στους νέους αφού το θεωρούν ως ένα ζωτικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Θεωρείτε η πιο δημοφιλείς πηγή ψυχαγωγίας, παρόλα αυτά υπάρχει ένα σημαντικό "value gap" ιδίως σε σχέση με άλλες μορφές ψυχαγωγίας. Η μέση ψηφιακή συλλογή μουσικής έχει αυξηθεί κατά 8.000 κομμάτια και οι νέοι έχουν πάντα στην τσέπη τους περί τα 1.800 κομμάτια, κυρίως μέσω mp3.

    β. 61% θα συνεχίσουν να μοιράζουν (share) μουσική μέσω p2p δικτύων παρόλο που είναι παράνομο γιατί είναι δωρεάν και θεωρούν ότι δεν θα τους "πιάσουν".

    γ. Το συναίσθημα να τους ανήκει η μουσική είναι ακόμα δυνατό. Εξακολουθούν να αξιολογούν το φυσικό CD ή βινύλιο πιο ψηλά από ότι το Mp3. Η έρευνα του 2008 έδειξε πως οι νέοι ενδιαφέρονται πολύ για νέες υπηρεσίες μουσικής και ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για κάτι αξιόλογο. Μάλιστα το 85% αυτών που κατεβάζουν μουσική από p2p θα ενδιαφέρονταν να πληρώσουν για μια all-you-can-eat mp3 download subs c r i p tion υπηρεσία. Από αυτούς, το 57% δήλωσε πως θα σταματούσε την χρήση παράνομων p2p δικτύων και το 77% πως θα συνέχιζαν να αγοράζουν CD παρόλο που θα υπήρχε αυτή η νέα υπηρεσία . Τέλος, οι streaming υπηρεσίες αξιολογούνται θετικά αλλά όχι ως αντικατάσταση την ιδιοκτησίας κάποιας μουσικής συλλογής. Το 78% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν θα πλήρωνε για μια streaming υπηρεσία.

    δ. Το ποσοστό του filesharing έχει μείνει ίδιο από το 2008, 61%. Ο κύριος λόγος είναι το κόστος, είναι δωρεάν. Άλλοι σημαντικοί λόγοι είναι η εύρεση μουσικής που δεν είναι πολύ εμπορική και ο πειραματισμός πριν την αγορά κάποιου δίσκου (try-before-they-buy).

    ε. Οι νέοι φαίνεται πως έχουν επίγνωση του τι είναι το copyright αλλά επιλέγουν να το αγνοήσουν.

     

    Η έρευνα θα επαναληφθεί την άνοιξη του 2011, όπου θα γίνουν προσπάθειες να διαχωριστούν και οι συμπεριφορές των ακροατών σε σχέση με τις μουσικές τους προτιμήσεις (pop, hip-hop, rock κ.α.)

    Τα links με τα reports από τις έρευνες μπορείτε να τα βρείτε:

    Music Experience and Behavior in Young People, Survey results 2008

    Music Experience and Behavior in Young People, Survey results 2009

    Presentation of the 2008 and 2009 results

    πηγή: http://musicbusinessresearch.wordpress.com/>

    Lorelei
    25.06.2011, 20:41

    Το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου βελτιώνει την μνήμη και καθυστερεί τη γήρανση

    Μέχρι τώρα οι έρευνες είχαν δείξει ότι η μουσική βοηθά πολλαπλά τους μαθητές και τους ίδιους τους μουσικούς, μεταξύ άλλων αναπτύσσοντας καλύτερα τον εγκέφαλό τους και διευκολύνοντας τη διαδικασία της μάθησης.

    Τώρα, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να δείξει ότι η μουσική εκπαίδευση κάνει καλό επίσης...στη γιαγιά και τον παππού, που συνεχίζει να παίζει μουσική, αντισταθμίζοντας έτσι σε ένα βαθμό τις συνέπειες της γήρανσης.

    Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ακουστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευροβιολογίας και φυσιολογίας Νίνα Κράους, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «PLoS ONE», σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εφόρου ζωής μουσική εκπαίδευση και το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου παρέχει πλεονεκτήματα διαρκείας σε τουλάχιστον δύο λειτουργίες, στην μνήμη και στην ακοή, που και οι δύο τείνουν να αμβλύνονται με το πέρασμα του χρόνου.

    Τα σχετικά πειράματα έδειξαν ότι τα άτομα 45 έως 65 ετών -μουσικοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες που είχαν αρχίσει να παίζουν μουσική στην ηλικία των εννέα ετών ή και νωρίτερα- υπερτερούσαν σαφώς στη μνήμη και στην ακοή (δυνατότητα να ξεχωρίσουν μια ομιλία μέσα σε πολύ θόρυβο), σε σχέση με όσους δεν έπαιζαν ποτέ κάποιο μουσικό όργανο.

    Η μουσική εξάσκηση εκπαιδεύει κατάλληλα το νευρικό σύστημα και το κάνει πιο προσαρμοστικό, σύμφωνα με την Κράους, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζει εν μέρει τις συνέπειες της γήρανσης.

    http://www.cretalive.gr/new/34753/science/To_paiximo_enos_mousikou_organou_beltionei_tin_mnimi

     


    -----------------
    Expose yourself to your deepest fear; after that, fear has no power, and the fear of freedom shrinks and vanishes. You are free - Jim Morrison

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Lorelei στις 25-06-2011 20:42 ]