ελληνική μουσική
  672 online   ·  210.985 μέλη

  Τί είναι καλή μουσική για σας;

  Hastaroth
  16.11.2011, 09:03

  Ενα τραγούδι που η μελωδία του περιέχει μιά ομαλή διαδοχή φθόγγων,πολλά σύμφωνα διαστήματα και λίγα διάφωνα μπορεί μέν να είναι εύηχο,αλλά άν ο στίχος του πρεσβεύει την αναγκαιότητα τής σφαγής τών νηπίων,τότε το τραγούδι δέν είναι ωραίο,διότι προκαλεί στον ακροατή συναισθήματα αρνητικά (μίσους,οργής κλπ).Αφού λοιπόν δέν είναι ωραίο,δέν είναι και καλό ("ωφέλιμο" δηλαδή,με την έννοια ότι κινητοποιεί τον καλό ευατό στόν άνθρωπο που το ακούει).

  Από την άλλη,ένα τραγούδι που η μελωδία του περιέχει ασυνήθιστες διαδοχές φθόγγων και όχι τόσο πολλά σύμφωνα διαστήματα μπορεί μέν να μήν θεωρηθή "εύηχο",αλλά άν ο στίχος του πρεσβεύει την αναγκαιότητα όλοι οι άνθρωποι να ζούν μονιασμένοι,να χαμογελούν ο ένας στον άλλον κλπ,τότε επειδή προκαλεί θετικά συναισθήματα σ'αυτόν που το ακούει,είναι καλό-άρα και ωραίο.


  pollales3
  18.11.2011, 18:43

  [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : pollales3 στις 18-11-2011 18:44 ]


  pollales3
  18.11.2011, 18:45

  Παράθεση:

  Το μέλος Orfeus στις 29-10-2011 στις 00:04 έγραψε...

  Ανεξάρτητα από το αν μας αρέσει κάποιο είδος ή δεν μας αρέσει, όλες οι μουσικές είναι καλές, γιατί όλες γράφονται και παίζονται στις ίδιες 7 νότες. Τι ψάχνουμε όμως τελικά; Την καλή μουσική ή το καλό τραγούδι;

   

   

  Συμφωνώ απόλυτα. Αυτή είναι για μένα η πιο σωστή απάντηση.  dimarasjim
  21.11.2011, 13:08

  Όταν ακούμε ένα τραγούδι (ανεξάρτητα απο το είδος που ανήκει) έχουμε κάποιες αντιδράσεις. Αν οι αντιδράσεις μας είναι καλές, τότε και η μουσική θα είναι καλή. Αν πάλι, οι αντιδράσεις μας είναι άσχημες τότε η μουσική δεν θα είναι τόσο καλή. Μη ψάχνετε πιο συγκεκριμένους κανόνες για το θέμα γιατί μάλλον δε θα βρείτε. Κανεις δεν μπορεί να καταλάβει με ακρίβεια γιατί του αρέσει μια μελωδία. Μερικά πράγματα όπως οι μουσικές μας προτιμήσεις, ο σύντροφος μας κ.α είναι επιλογές που δεν ξέρουμε γιατί τις κάνουμε αλλά είμαστε 100% σίγουροι γι' αυτές.


  StavmanR
  21.11.2011, 14:42

  Η παρανόηση βρίσκεται στην ταύτιση της 'καλής μουσικής' με το 'εύηχο'. Το εύηχο είναι απλά η ηδονή μίας αίσθησης, όπως το εύγευστο, το εύοσμο και το απαλό. Το νόστιμο ή το μυρωδικό δεν σημαίνει απαραίτητα και καλό ή υγειινό. Η 'καλή μουσική' είναι ζήτημα βαθύτατα ηθικό.

   

  Η συζήτηση για το κατά πόσο το ηδονικό (σε οποιαδήποτε αίσθηση) είναι και 'καλό', γίνεται εδώ και πολλές χιλιετίες και είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

   

  Τέλος, όπως με τα ίδια υλικά φτιάχνει κανείς βόμβα, δηλητήριο και φάρμακο, έτσι και στην μουσική οι επτά νότες δεν σημαίνουν και παραγωγή ίδιου αποτελέσματος.

  [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 21-11-2011 15:44 ]


  Cthulhu
  22.11.2011, 18:16

  Καταρχήν να πω ένα μεγάλο μπράβο για τον τίτλο που έχει μπει το "για σας", κάτι το οποίο δείχνει ότι η μουσική είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα, και το αν είναι ή δεν είναι καλή είναι πάνω στο γούστο και τα ακούσματα καθενός. Με λίγα λόγια κανείς δε μπορεί να ακυρώνει κάποιες μουσικές και να είναι απόλυτος γιατί ειδικά εδώ υπάρχουν πάντα δύο όψεις.

  Καλή μουσική για μένα, είναι αυτή η οποία μπορεί να σε χαλαρώνει, να σε εξιτάρει, να σου δημιουργεί συναισθήματα, να σε κάνει να σκέφτεσαι με διαφορετικό -πιο ελεύθερο- τρόπο απ' ότι τώρα, να σε πάει εν ολίγοις στον δικό της μαγικό κόσμο. Καλή είναι η μουσική η οποία καταφέρνει με άλλοτε πιο λυτό και άλλοτε πιο σύνθετο τρόπο να σε παρασύρει στην αλήθεια που κάθε φορά αυτή περιέχει.

  Κάπου εκεί όμως υπάρχει το πρόβλημα των ειδών "ταμπελών" της μουσικής, και αρχίζουν όλες αυτές οι συζητήσεις σχετικά με το ποια μουσική είναι καλύτερη. Η μουσική λοιπόν εγώ πιστεύω πως είναι μία. Και καλή, δημιουργική και χρήσιμη όταν αντιπροσωπεύεται από μουσικούς που έχουν μια διάρκεια και αποφεύγουν να είναι με ημερομηνία λήξης, φαινόμενο το οποίο πάντα υπήρχε -δε το συζητώ- αλλά τα τελευταία χρόνια όπως ξέρουμε όλοι έχει γίνει ακόμα πιο σύνηθες.

  Καλή μουσική είναι αυτή που σε κάνει να αφήνεσαι, να εκδηλώνεσαι, να λειτουργείς πιο πολύ με τη φαντασία και όχι τόσο με τη λογική, να ξεσπάς, να εκτονώνεσαι, να διαμορφώνει στοιχεία του χαρακτήρα σου, να, να, να...


  elftheriazn
  23.11.2011, 11:46
  Το σημαντικότερο πάντως είναι να κατανοήσουμε οτι δεν υπάρχει "καλή" & "κακή" μουσική. Όλα τα είδη μουσικής, όλα τα έργα κ όλοι οι καλλιτέχνες απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων που τα/ους θεωρουν αξιόλογα/ους. Απο εκεί κ έπειτα άν εμείς δεν συμφωνούμε με το οτιδήποτε διαφορετικό απο αυτά που ακούμε καλύτερα να αδιαφορήσουμε κ όχι να μπούμε στο τρυπάκι του να κρίνουμε αν είναι "καλό" ή "κακό". Γιατί αυτό που εμείς θεωρούμε "καλό" δεν σημαίνει οτι είναι κ για τους γύρω μας κ αντίστροφα.
  elftheriazn
  23.11.2011, 11:49
  Το σημαντικότερο πάντως είναι να κατανοήσουμε οτι δεν υπάρχει "καλή" & "κακή" μουσική. Όλα τα είδη μουσικής, όλα τα έργα κ όλοι οι καλλιτέχνες απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων που τα/ους θεωρουν αξιόλογα/ους. Απο εκεί κ έπειτα άν εμείς δεν συμφωνούμε με το οτιδήποτε διαφορετικό απο αυτά που ακούμε καλύτερα να αδιαφορήσουμε κ όχι να μπούμε στο τρυπάκι του να κρίνουμε αν είναι "καλό" ή "κακό". Γιατί αυτό που εμείς θεωρούμε "καλό" δεν σημαίνει οτι είναι κ για τους γύρω μας κ αντίστροφα.
  Suzie
  24.11.2011, 14:40
  Χμ...νομίζω πως πλέον ζούμε σε μία εποχή που η μουσική ''πεθαίνει''!Παρόλα αυτά...καλή μουσική πιστεύω πως μπορούμε να βρούμε κυρίως στο έντεχνο και το ελαφρολαικο!:)
  dozerz
  09.12.2011, 19:44
  Αδιαμφισβητητα η εποχη των 70' για μενα!Ηταν η εποχη που ξεραν τι παιζαν και γιατι το παιζαν.η εποχη της μουσικης και φυσικα η εποχη τησ δημιουργιασ που σχεδον τιποτα δεν ειχε παιχτει.που δεν ηταν παιδια των ωδειων οι περισσοτεροι αλλα απλα περναν μια κιθαρα και παιζαν με τισ ωρες και τελος φυσικα ειχαν τις απαραιτητες και ποιοτικες επιρροες που μπορει ν εχει ενας που παιζει καποιο οργανο!Τα μπλουζ!!