Μάχη ζωής του Αντ. Τουρκογιώργη και τιμητικές συντάξεις πρώην αστέρων

Hastaroth
25.03.2012, 07:57

Προφανώς το κράτος δέν δίνει τιμητικές συντάξεις δεξιά κι'αριστερά και όπου λάχη.Οι αρμόδιοι κάνουν κάποια έρευνα ώστε να εξακριβώσουν και να διασφαλίσουν ότι πράγματι ο αιτών την τιμητική σύνταξη δέν είναι κάποιος που,όπως λέει και ο προηγούμενος σχολιαστής,"έκανε καριέρα με μαύρο χρήμα" και δέν το διαχειρίστηκε σωστά,αλλά κάποιος που ατύχησε λόγω συνθηκών ανωτέρας βίας αλλά και που,παρ'όλη την σημαντική του καριέρα,δέν αναγνωρίστηκε όσο έπρεπε.

Ο Τουρκογιώργης έκανε σημαντική καριέρα στην μουσική,όμως το είδος που υπηρέτησε δέν είναι από αυτά τα εύκολα,που φέρνουν πολύ (και ενίοτε "μαύρο") χρήμα.

Η Βάνου επίσης έκανε σημαντική καριέρα στην μουσική,όμως η ιδιότητά της ώς τραγουδίστρια δέν τής δίνει την δυνατότητα να εισπράττη πνευματικά δικαιώματα από τα τραγούδια που ερμήνευσε,αφού δέν υπήρξε συνθέτις ή στιχουργός τους,τα δέ "συγγενικά" λεγόμενα δικαιώματα δέν είναι και τόσο σεβαστό ποσό (εδώ ούτε κάν τα πνευματικά δικαιώματα είναι πολλές φορές τόσο υψηλά ώστε να εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση τού δημιουργού).

Τέλος,δέν νομίζω ότι το ποσοστό τών ανθρώπων που παίρνουν τιμητικές συντάξεις είναι τόσο μεγάλο ώστε να επιβαρύνη σημαντικά τον προϋπολογισμό τής χώρας,όταν άλλοι πολύ περισσότεροι έχουν "φάει" (μετά ή άνευ Παγκάλου) ολόκληρους χρηματικούς "άμπακους".

ΥΓ.Με εντυπωσιάζει πάντως το γεγονός ότι κάποιοι συν-σχολιαστές καταλήγουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα (π.χ. "κακές επιχειρηματικές κινήσεις","πολύ και μαύρο χρήμα" που αφορούν καλλιτέχνες γιά τους οποίους οι εν λόγω συν-σχολιαστές δέν γνωρίζουν λεπτομέρειες που να δικαιολογούν αυτά τά συμπεράσματα).

 


noe13
25.03.2012, 14:26

Παράθεση:

Το μέλος Hastaroth στις 25-03-2012 στις 07:57 έγραψε...

ΥΓ.Με εντυπωσιάζει πάντως το γεγονός ότι κάποιοι συν-σχολιαστές καταλήγουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα (π.χ. "κακές επιχειρηματικές κινήσεις","πολύ και μαύρο χρήμα" που αφορούν καλλιτέχνες γιά τους οποίους οι εν λόγω συν-σχολιαστές δέν γνωρίζουν λεπτομέρειες που να δικαιολογούν αυτά τά συμπεράσματα).

 Η δική σου άποψη μού θυμίζει το ανέκδοτο με τον χωρικό που ήθελε να ψοφήση η κατσίκα τού γείτονα και όχι να αποκτήση κατσίκα ο ίδιος....

Αυτο το συμπερασμα που ισως κατι να σου θυμιζει το θεωρεις αυθαιρετο ή οχι?


Hastaroth
25.03.2012, 21:58

Οχι δέν το θεωρώ αυθαίρετο,διότι εγείρεις θέμα κατά πόσον πρέπει να δίνωνται τιμητικές συντάξεις σε κάποιους καλλιτέχνες,με βάση αυθαίρετα συμπεράσματα που βγάζεις γιά την αιτία τής ένδειας που τους αναγκάζει να ζητήσουν την τιμητική αυτή σύνταξη.Ενώ θα έπρεπε να χαίρεσαι διότι η πολιτεία δείχνει,έστω και με τον τρόπο αυτό,την αναγνώρισή της γιά την προσφορά τών εν λόγω καλλιτεχνών.


noe13
25.03.2012, 22:12

Παράθεση:

Το μέλος Hastaroth στις 25-03-2012 στις 21:58 έγραψε...

Οχι δέν το θεωρώ αυθαίρετο,διότι εγείρεις θέμα κατά πόσον πρέπει να δίνωνται τιμητικές συντάξεις σε κάποιους καλλιτέχνες,με βάση αυθαίρετα συμπεράσματα που βγάζεις γιά την αιτία τής ένδειας που τους αναγκάζει να ζητήσουν την τιμητική αυτή σύνταξη.Ενώ θα έπρεπε να χαίρεσαι διότι η πολιτεία δείχνει,έστω και με τον τρόπο αυτό,την αναγνώρισή της γιά την προσφορά τών εν λόγω καλλιτεχνών.και με εμενα τι σχεση εχει αυτο?εγω τι κερδος εχω?μαλλον πρεπει να δωσουμε κ τον ορισμο του αυθαιρετου!


nikoskalp
26.03.2012, 23:38
Δεν είναι πάντα κακή διαχείριση των αμοιβών που παίρνουν οι καλλιτέχνης. Ένας καλλιτέχνης πληρώνει συνεργάτες, πληρώνει διαφημίσεις, πληρώνει άδειες για να τραγουδήσει στα γήπεδα, θέατρα κλπ, πληρώνει ναύλα όταν χειμώνα-καλοκαίρι οργώνει Ελλάδα ή/και εξωτερικό... πληρώνει για να βγει στην τηλεόραση.... οπότε μεγάλο μέρος από τα κέρδη χρησιμοποιούνται σε κόστος μελλοντικών εργασιών... Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχουν νεότερα για τον Τουρκογιώργη... Θα 'πρεπε πιστεύω να υπήρχε ταμείο για τους καλλιτέχνες και να βγαίνουν στη σύνταξη. Θα μπορούσαν να 'χαν σαν ένσημα την οποιαδήποτε εμφάνιση στη δισκογραφία ερμηνεία, σύνθεση, στιχουργία, παραγωγή, διεύθυνση, ενορχήστρωση, ... όπως θα 'πρεπε να υπήρχε ταμείο για ανέργους ή για ανθρώπους που εργάστηκαν αλλά χωρίς ένσημα... το γνωστό... μαύρα... αυτή είναι η γνώμη μου
AR-ON
13.12.2012, 00:09

Δύσκολα τα πράγματα για όλους, πόσο μάλλον για τον Αντώνη...

Αν δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε 30 Δεκέμβρη...


freak
13.12.2012, 03:29

Θελω να ειμαι ειλικρινης.

Τον Τουρκογιωργη προσωπικα δεν τον θεωρω ουτε καλλιτεχη ουτε σημαντικο αλλά δεν ειναι η στιγμη καταλληλη για να επιχειρηματολογησω περι αυτου. Οταν ενας ανθρωπος περνα τοσο δυσκολες στιγμες, το μονο που μπορω να κανω ειναι να ευχηθω να ξεπερασει ολα τα εμποδια και να ξανασταθει ορθιος.

Σχετικα με το θεμα των τιμητικων συνταξεων δεν χρειαζεται να αναλυσω την αποψη μου. Δεν γινεται να υπαρχουν δυο μετρα και δυο σταθμα. Για κανεναν. Θα μου πεις τι καθομαι και λεω τωρα, στην χωρα της μπανανιας που παντα υπηρχαν, υπαρχουν και θα υπαρχουν δυο μετρα και δυο σταθμα.

Ποιος κρινει ποια ειναι η προσφορα του καθενος? Παμε καλα?

Οσο για την ΑΕΠΙ και την καθε ΑΕΠΙ τα εχουμε ξαναπει τι ρολο βαραει. Εχω εκφρασει τις αποψεις μου κατα καιρους και μακαρι να μας δωθει μια καλυτερη αφορμη για να ανταλλαξουμε γνωμες πανω στο θεμα αυτο

Και οπως ειπα πριν, μπορει ιδεοκοινωνικοπολιτικα να βρισκομαι στην αντιπερα οχθη αλλά ευχομαι ολοψυχα περαστικα μεσα απο την καρδια μου.


Konstantinosoa
13.12.2012, 23:30

Διαφωνώ με το σχόλιο που λέει ότι οι περισσότεροι γνωστοί λίγο έως πολύ έβγαλαν χρήματα κ.τ.λ. Οι περισσότεροι σημαντικοί Έλληνες συνθέτες και στιχουργοί αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα στη ζωή τους ήδη τον καιρό της δόξας τους (π.χ. Λοΐζος, Κουγιουμτζής, Ρασούλης και οι εν γένει στιχουργοί). Οι τραγουδιστές αποτελούν άλλα καπέλο, καθώς είχαν εκτός απο τα μικρά ποσοστά των αιμοσταγών δισκογραφικών εταιριών και τις συναυλίες.

Το θέμα είναι μεγάλο, αφού σχετικά πρόσφατα ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είχε ειρωνευτεί δημόσια το γεγονός πως ο Κόκοτας έλαβε τέτοια σύνταξη αν και πέρασαν ένας σκασμός χρημάτων απο τα χέρια του και παρά το γεγονός της αξίας τους αλλά και το ότι υπήρξαν συνεργάτες σε μεγάλες επιτυχίες.

Ωστόσο και για τους τραγουδιστές τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Αν εξαιρέσουμε 5-10 μεγάλους της κατηγορίας που λόγω ταλέντου αλλά και συγκυριών επέζησαν 30-40 χρόνια στην πρώτη γραμμή, όλοι οι άλλοι ξέπεσαν οικονομικά και ψάχονται για μια θέση σε κάποιο ο Θεός να το κάνει σχήμα ή απο μια περίοδο και ύστερα μείναν στα αζήτητα ή και πεθάναν σε κάποιο υπόγειο ξεχασμένοι.

Καταλαβαίνω επίσης όσους εναντιώνονται τελείως στο θεσμό, διάβασα ένα τέτοιο άρθρο που έχει αρκετά βάσιμα επιχειρήματα  αλλά πρέπει να αναλογιστούμε πως και η Ελλάδα με κάποιο τρόπο δεν πρέπει να αφήνει ανθρώπους δοσμένους στην τέχνη που δημιούργησαν πολιτισμό να πεθαίνουν στην πείνα...