ελληνική μουσική
174 online   ·  207.701 μέλη

Χάλασε πλήκτρο σε αρμόνιο

afroditi13
Περαστική Νότα
Chat
25.01.2013, 13:26

Καλησπέρα! Όπως γράφω και στον τίτλο έχει χαλάσει ένα πλήκτρο στο αρμόνιό μου. Συγκεκριμένα "πατιέται" κάποιες φορές σε διάφορα σημεία και ο ήχος χάνεται σχεδόν κατευθείαν. Είναι Yamaha σχεδόν 10 χρονών και δεν ξέρω ακριβές μοντέλο. 

Μπορώ να κάνω κάτι μόνη μου ή πρέπει να το πάω να το φτιάξουν;


#1   
noizreduction
Βετεράνος
Chat
25.01.2013, 20:43

Εαν δεν "πιανουν" τα χερια σου να ανοιξεις το "σασι" του αρμονιου και να βρεις εαν προκειται για δοκιμο προβλημα, καλυτερα να απευθυνθεις ειτε στο επισημο service της Yamaha ( Νακας ), ειτε σε καποιον ηλεκτρολογο/ηλεκτρονικο που μπορει να σου φτιαξει το προβλημα.

Γενικοτερα, τα PSR εχουν συνηθως ανα οκταβες τα πληκτρα, ενω ειναι fix ως διαστασεις και κατασκευη της βασης τους, αρα πιθανον να επιδιορθωνεται ευκολα ( φτηνα δεν μπορω ν πω ομως ).


#2   
reteos
Βετεράνος
Chat
25.01.2013, 21:21

Aφροδίτη καλησπέρα . Δεν το γνωρίζω το μοντέλο (κατασκευαστικά ενοώ) . Στα αρμόνια της τελευταίας τουλάχιστον 10ετίας ( τα παλαιότερα είχαν άλλο σύστημα επαφής πλήκτρων), κάτω από τα πλήκτρα υπάρχει μια λαστιιχένια μεβράνη η οποία  φθίρεται από τη χρήση και τον χρόνο και δεν κάνει πλέον επαφή. Αυτή αντικαθίσταται.  Υπολογίζω πως το πρόβλημα  θα έχει παρουσιαστεί σε πλήκτρο που χρησιμοποιείται πολύ (προφανώς κάποιο άσπρο  της μεσαίας οκτάβας ). ΄Εχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα (οχι βέβαια έντονο) .Έλυσα το αρμόνιο και διαπίστωσα αυτό που γράφω. Δεν είναι βέβαια ίδιο το μοντέλο ,αλλά υπολογίζω πως και το δικό σου κάτι ανάλογο θα είναι  . ΄Οπως λέει και ο φίλτατος noizreduction , θα πρέπει να το πάς  σε αρμόδιο τεχνικό. Κατά πάσα πιθανότητα  θα χρειαστείς ανταλλακτικό. 


#3   
panzou
Βασική Νότα
Chat
25.01.2013, 23:12

Κι εγώ με το ίδιο πρόβλημα,έλυσα το αρμόνιο και άλλαξα τις μεμβράνες, οι οποίες ήταν πολύ ακριβές. Δεν ξέρω αν είναι τόσο ακριβές και στα Yamaha


#4   
afroditi13
Περαστική Νότα
Chat
26.01.2013, 21:13
Ευχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις που μου δώσατε! Τα χέρια μου πιάνουν και έχω συγγενή ηλεκτρολόγο. Δεν είχα σκεφτεί να τον ρωτήσω. Πολύ πιθανόν όμως να μην μπορέσει. Είναι της μεσαίας οκτάβας και συγκεκριμένα η D#. η τιμή της μεμβράνης που κυμαίνεται; Ξέρετε που μπορώ να βρω;
#5   
panzou
Βασική Νότα
Chat
26.01.2013, 21:21

Πρέπει να ρωτήσεις στον Νάκα που είναι αντιπρόσωπος  στα Yamaha. Συνήθως η μεμβράνη είναι μονοκόματη για όλη την οκτάβα.Καλύτερα ρώτα στον Νάκα, γιατί αν σου πω πόσο πλήρωσα για τις μεμβράνες στο GEM θα απογοητευθείς


#6   
reteos
Βετεράνος
Chat
26.01.2013, 21:46

Συνήθως τα πλήκτρα της μεσαίας οκτάβας φθίρονται Αφροδίτη και αυτό  διότι αυτά χρησιμοποιούνται περισσότερο. Βλέπεις ότι το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται σαυτό της Φα# ή σολ# . Το πλήκτρο της ρε# χρησιμοποιείται πολύ,  διότι παίζεται σε αρκετές κλίμακες πχ. ντο μινόρε,σολ μινόρε , ρε χιτζάζ , ρε ουσάκ κ.α.   Ρώτησε καλύτερα πρώτα στο Νάκα

α) πόσο κοστίζει ένα σετ μεμβράνης (αγορά)

β) Πόσο κοστίζει να την αντικαστήσουν δηλ ανταλλακτικό (μεβράνη) και εργασία .

 Αν το κόστος της εργασίας είναι πολύ μεγάλο ή και ασύμφορο και μπορεί ο συγγενής σου, να την αντικαστήσει  τότε 

ας το επιχειρήσει . Δεν είναι δύσκολο πάντως αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή . 


#7   
afroditi13
Περαστική Νότα
Chat
28.01.2013, 18:03
Φίλε μου panzou, πες μου την τιμή. Αντέχω! Απλά για πληροφόρηση θέλω. Στον Νάκα δεν νομίζω να πάω γιατί είναι λίγο μακριά. Έχει ένα κατάστημα πιο κοντά και ίσως να το πάω εκεί. Θα το δει βέβαια πρώτα ο συγγενής για να ξέρουμε κι εμείς περί τίνος πρόκειται. Τον περιμένω από βδομάδα... Ευχαριστώ και πάλι!
#8   
panzou
Βασική Νότα
Chat
28.01.2013, 20:26

Φίλη afroditi13,  μόνο για αγορά τις μεμβράνες και για τις πέντε οκτάβες, πλήρωσα 120 ευρώ. Σου είπα όμως, ότι το δικό μου αρμόνιο είναι GEM, και κάτι περίεργο νομίζω ότι συμβαίνει με την αντιπροσωπεία.Ίσως να με χτυπήσανε, γιατί δεν ήθελα να το στείλω να τις αλλάξουν εκείνοι. Πάντως εγώ θα έλεγα να πάρεις τηλ. στον Νάκα, να πεις το μοντέλο  και να σου πουν πόσο κοστίζει σαν ανταλλακτικό. Ο συγγενής σου πιστεύω θα μπορέσει να τις αλλάξει, δεν είναι δύσκολο,θέλει μόνο λίγη προσοχή. Κι εγώ που τις άλλαξα, δεν είμαι ειδικός,και το έχω κάνει βίδες πολές φορές.


#9   
afroditi13
Περαστική Νότα
Chat
29.01.2013, 23:53
Ευχαρίστω πολύ για την απάντηση! Σήμερα κιόλας ήρθε ο συγγενής μου και ανοίξαμε μαζί το αρμόνιο. Έψαξε να βρει τι μπορεί να φταίει και τελικά είχε σκουριάσει ένα μέρος σε μια ηλεκτρονική πλάκα. Το καθάρισε και μπορώ να πω ότι το έφτιαξε (αν και τώρα σαν να χαλάει άλλο πλήκτρο :P ...μπορούμε πάντως να επαναλάβουμε το ίδιο). Πάντως για 10 χρονών αρμόνιο μπορώ να πω ότι καλά κρατιέται και είμαι πολύ τυχερή σε αυτό!
#10   
reteos
Βετεράνος
Chat
30.01.2013, 00:14

Μπράβο  Αφροδίτη. Χάρηκα που το φτιάξατε. Εγώ έχω ένα αρμόνιο (τεχνίξ) 20 και πλέον ετών και κρατιέται ακόμη μια χαρά. Τα όργανα αυτά (όπως και άλλα) είναι ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες και ειδικά στη ζέστη και στην υγρασία. Θέλουν καλή προφύλαξη. Καλό είναι να σκεπάζονται με τα καλύμματά τους όταν δεν χρησιμοποιούνται. 


#11   
nasiaser
Βασική Νότα
Chat
30.01.2013, 12:04

Έπαθα κι εγώ μια ζημιά στο αρμόνιό μου. Έχω ένα Yamaha Ε333 και το οποίο δούλευε μια χαρά. Κάποια στιγμή το μετακίνησα σε άλλο σπίτι, και ξαφνικά, όλα τα Μι έπαψαν να λειτουργούν. Αφού το πάλεψα για πολύ ώρα, παίζοντας και πατώντας τα πλήκτρα, ξεκόλλησαν τα μπάσα και το πιο ψηλό, ενώ το προτελευταίο έπαιζε με διακοπές. Μίλησα με το σέρβις, και μου είπαν για μεμβράνη (αλλά δε μου είπαν το κόστος). Αν το κόστος είναι της τάξης των 100-120 ευρώ, προφανώς δε με συμφέρει. Βάζω άλλα 50-60 ευρώ και παίρνω καινούργιο από τα Blow outs του Thomann. Εχετε καμιά ιδέα πόσο θα κάνει η ρημάδα μεμβράνη;

Οκ, ενημέρωση, μόλις τώρα από το σέρβις: 

Οι μεμβράνες για τα Yamaha κοστίζουν μαξιμουμ 50 ευρω + εργασία (20 ευρω μου είπε).

[ τροποποιήθηκε από τον/την nasiaser, 30-01-2013 12:16 ]


#12   
afroditi13
Περαστική Νότα
Chat
30.01.2013, 16:02
Φίλε reteo, εγώ να δεις πόσο χάρηκα! ήταν καιρό χαλασμένο αλλά δεν με ενοχλούσε γιατί πολύ απλά τύχαινε να μην το χρησιμοποιώ. η προφύλαξη είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις! Όσο για το άλλο στην περίπτωσή μου όλο και κάποιος θα παίζει αρμόνιο οπότε δεν χρησιμοποιούμε κάλυμμα! Καλή επιτυχία και στο δικό σου αρμόνιο! Ακούγεται καλή η προσφορά οπότε πήγαινέ το εκεί καλύτερα.
#13   


Αυτά τα διάβασες;