ελληνική μουσική
    385 online   ·  210.860 μέλη

    Η δύναμη της μουσικής

    Sofia
    17.05.2005, 23:21
    ΑΠΟ ΤΟ …«ΒΙΕΤΝΑΜ» ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ
    Μία παρουσίαση των ρεπορτάζ του Νίκου Μόσχοβου



    Την ανεξάντλητη δύναμη της μουσικής επάνω στους ανθρώπους, στα ζώα και στα φυτά απέδειξε τριμελής Ελληνική ερευνητική ομάδα, που εργάστηκε 23 ολόκληρα χρόνια (1980-2003).Οι τρεις «σκαπανείς» της επιστήμης είναι ο Μουσικολόγος- μουσουργός Δημήτριος Ηλιάδης, ο καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπανίκανδρος και ο Ανώτατος Γενικός Αρχίατρος Νικόλαος Παπανίκανδρος.


    Εργάστηκαν μερόνυχτα ολόκληρα και σήμερα τα μέλη της ομάδας «μοιράζουν» δωρεάν το βιβλίο με τίτλο: «Η Επιρροή της Μουσικής- Στους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά».


    Ποια ήταν η πορεία των ερευνών τους; Αρχικά μελετούν 12 μέλλουσες μητέρες και ανακαλύπτουν πως όταν οι «λεχώνες» ακούν απαλή κλασσική μουσική τότε τα έμβρυα ηρεμούν περισσότερο και έχουν καλύτερη συμπεριφορά! Επίσης, βρίσκουν ότι τα νεογνά είχαν συνηθίσει να ηρεμούν με μουσικά κομμάτια, που «άκουγαν» όταν ήταν έμβρυα!


    Σχετικά με τους εργαζόμενους αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη και ποιοτικά καλύτερη ποιοτική παραγωγή όταν ακούν κατάλληλη απαλή μουσική κατά τη διάρκεια της εργασίας στο εργοστάσιο!


    « Πολλοί υπερήλικες παρέτειναν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους, επειδή άκουγαν καλή μουσική» τονίζουν οι ερευνητές. Ως πειστήριο της δεύτερης νιότης, που περνούν οι ηλικιωμένοι όταν ακούν μουσική παρουσιάζουν τον 96χρονο απόστρατο αξιωματικό της στρατιωτικής μουσικής Σοφοκλή Ανδρεάδη. Σύμφωνα με τους ίδιους ο κ. Ανδρεάδης συμμετείχε σε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις παίζοντας μαντολίνο και τραγουδώντας, ενθαρρύνοντας όλους να συνεχίσουν για μία καλύτερη ζωή επειδή άκουγε και «έπαιζε» μουσική!


    Η μουσική και τα ζώα.


    Μία μουσική υπόκρουση, όμως, βοηθά και τα ζώα να χορεύουν ή να πραγματοποιούν θεαματικές ασκήσεις ή ακροβασίες, που «κόβουν» την ανάσα! Ιδιαίτερα οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ασυνήθιστη συμπεριφορά των δελφινιών στα μουσικά ακούσματα. Τότε τα δελφίνια πραγματοποιούν τα παιχνιδιάρικα σκέρτσα επάνω από τα θαλάσσια νερά! Προτιμούν, δε, περισσότερο να παίζουν στο άκουσμα ενός βαλς! Για τις γάτες διευκρινίζουν ότι συγκινούνται όταν ακούν τους μελωδικούς ήχους μίας φυσαρμόνικας!


    Ακόμη περιγράφουν τον ζωολογικό κήπο, που βρίσκεται στη Βόρεια επαρχία Λάμπα της Ταϊλάνδης. Εκεί ειδικοί εκπαίδευσαν ελέφαντες για να γίνουν μέλη μίας ορχήστρας! Στη συγκεκριμένη ορχήστρα κάποιοι από τους ελέφαντες «παίζουν» πολλά μουσικά όργανα, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στο ξυλόφωνο, το μεταλλόφωνο, στα κρουστά και στη φυσαρμόνικα!


    Η μουσική και τα φυτά


    Στο πόρισμα συμπεριλαμβάνουν και το πείραμα που έγινε σε σιτοβολώνες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, όπου επιστήμονες τοποθέτησαν μεγάφωνα στερεοφωνικής απόδοσης.Τα μεγάφωνα τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία των χωραφιών και ακουγόταν από αυτά απαλή κλασική μουσική.


    Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί κατά 20% η παραγωγή σιταριού στους αγρούς, ενώ το επόμενο έτος παρήχθησαν ακόμη περισσότερα σιτηρά!



    Το ρεπορτάζ αυτό γράφτηκε την Παρασκευή 22 Απριλίου 2005 για τον «Τυπολόγο».

    Πηγή: www.typologos.gr




    vouliakis
    17.05.2005, 23:37
    Σοφία, μου θύμισες ένα άρθρο που δημοσίευσε εδώ, ο jorge
    Sofia
    17.05.2005, 23:54
    Quote:

    Το μέλος vouliakis στις 17-05-2005 στις 23:37 έγραψε:

    Σοφία, μου θύμισες ένα άρθρο που δημοσίευσε εδώ, ο jorge




    Άπαιχτο το άρθρο του jorge!!Πως μου είχε ξεφύγει..?!
    Να 'σαι καλα Παναγιώτη!!
    nefos
    18.05.2005, 16:10

    πολύ καλά άρθρα! και μιας και που σπουδάζω μουσικοθεραπεία αν
    θέλετε πληροφορίες πείτε μου

    vouliakis
    15.06.2005, 13:30
    Μουσική για βρέφη

    Ένα φιλόδοξο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν απο ένα μήνα στη Βρετανία περιλαμβάνει συναυλίες κλασικής μουσικής για παιδιά προσχολικής ηλικίας, νεογέννητα, ακόμη και έμβρυα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα (14.06.2005).

    Πρόκειται για πρωτοβουλία των Πίτερ και Τζούλιετ Κίντερσλι, ιδρυτών της εκδοτικής αυτοκρατορίας Dorling Kindersley. «Όπως ακριβώς είναι ζωτικής σημασίας να καταναλώνουμε τροφή καλής ποιότητας από την αρχή, έτσι επηρεαζόμαστε βαθιά από τη μουσική που ακούμε από την πολύ μικρή μας ηλικία, ακόμη και από τότε που βρισκόμαστε μέσα στη μήτρα», παρατηρεί ο κ. Κίντερλσι.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος τα παιδιά ακούν συνθέσεις των Μότσαρτ, Σούμαν και Ραβέλ, ενώ η όλη εκδήλωση έχει προσαρμοστεί ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν και έγκυες γυναίκες.

    «Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η μουσική που ακούμε σε πολύ μικρές ηλικίες επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο που σχηματίζονται οι νευρολογικές μας συνδέσεις κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης», τονίζει ο καθηγητής Πολ Ρόμπερτσον, που ειδικεύεται στο αντικείμενο.


    Πηγή: e-paideia.net
    jorge
    15.06.2005, 13:52
    Quote:

    Το μέλος Sofia στις 17-05-2005 στις 23:54 έγραψε:

    Άπαιχτο το άρθρο του jorge!!




    Για να μην υπάρχει παρανόηση, το άρθρο είναι από το esoterica.gr.
    zoyd
    27.06.2005, 06:43
    mipos exei kanei kai kiliakous?
    nefos
    28.06.2005, 04:26
    Quote:

    Το μέλος zoyd στις 27-06-2005 στις 06:43 έγραψε:

    mipos exei kanei kai kiliakous?





    συγνώμη αλλά πού κολλά η ερώτησή σου ; ;
    KRITIKOS
    28.06.2005, 04:46
    γιατι τα υπολοιπα που γραφει ο zoyd που κολανε ρε νεφελι???
    nefos
    28.06.2005, 04:51
    Quote:

    Το μέλος KRITIKOS στις 28-06-2005 στις 04:46 έγραψε:

    γιατι τα υπολοιπα που γραφει ο zoyd που κολανε ρε νεφελι???





    Η ερώτησή μου ήταν συγκεκριμμένη ως προς το παραπάνω σχόλιο του μέλους zoyd, ώστε να καταλάβω την απορία του και πιθανώς να καταφέρω να του την λύσω μιας και αυτό το τόπικ αναφέρεται σε κάτι που μου είναι οικείο.
    KRITIKOS
    28.06.2005, 04:56
    πιστεψε δεν μπορεις να την λυσεις