ελληνική μουσική
396 online   ·  209.855 μέλη

Δαμιανός Πάντας - Της ημέρας τα σκοτάδια - Ερμηνεύει ο Βασίλης Γισδάκης

elechrista
20.12.2014, 17:52

Καινούρια δισκογραφική δουλειά

Εκδόσεις «Μετρονόμος»

Ο μαέστρος και συνθέτης Δαμιανός Πάντας μας παρουσιάζει την πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με τίτλο «Της ημέρας τα σκοτάδια», έχοντας συνοδοιπόρο τον σπουδαίο ερμηνευτή Βασίλη Γισδάκη.

Μια μουσική συνάντηση ιδιαίτερης σημασίας,αν αναλογιστούμε ότι ο Βασίλης Γισδάκης, ο τελευταίος ερμηνευτής τουΜάνου Χατζιδάκι , συναντιέται  με τον πρωτοεμφανιζόμενο δισκογραφικά συνθέτη Δαμιανό Πάντα σ’ ένα κύκλο τραγουδιών, που έχει έντονα τα στοιχεία του προσωπικού ύφους του συνθέτη, αλλά και της Ελληνικής μουσικής μας κληρονομιάς.

Το album “Της ημέρας τα σκοτάδια” περιλαμβάνει 12 κομμάτια, («Μεγάλη Νύχτα», «Βίκυ του Λάθους», «Ανυπότακτος»,«Το τραγούδι του Τοξότη», «Οργή», «Παιδικό», «Ο βραχνάς», «Μαύρα Σύννεφα», «Κραυγή», «Κλεισμένη Νυχτερίδα», «Νύχτα», «Ο προφήτης») σε στίχους  του Αντώνη Παπακωνσταντινίδη, της Βασιλικής Β. και του Δαμιανού Πάντα, ενώ συμμετέχει στην «Κραυγή» η Ρίτα Αντωνοπούλου.

Τραγούδια με έντεχνο πυρήνα, όπου συναντώνται κομμάτια ηλεκτρικού ήχου και ροκ διάθεσης, με μελωδικές μπαλάντες και λαϊκότροπα ακούσματα, ηχογραφημένα όλα με φυσικά όργανα. Τραγούδια επίκαιρα,με το κοινωνικό και πολιτικό στίγμα του σήμερα, και άλλα πιο εσωτερικά, με πρωταγωνιστή τον έρωτα.

Όπως αναφέρει ο συνθέτης «Ο κύκλος τραγουδιών «Της ημέρας τα σκοτάδια»  είναι  μια νυχτερινή λιτανεία. Μια επίκληση που κάνουμε όλοι μας, όχι σε κάποιον άγνωστο Θεό, αλλά στον  ίδιο τον άνθρωπο, προσμένονταςτο πρώτο μετά από καιρό ξημέρωμα, αλλά κι αναζητώντας  αέναα  το φως εντός μας... ... Με τραγούδια άλλοτε  επιθετικά κι άλλοτε λυρικά, ετούτη η λιτανεία πάλλεται  σαν μια ανθρώπινη καρδιά  που χτυπά παθιασμένα από έρωτα κι από θυμό ή γαλήνια από στοχασμό και  προσμονή».

Ο Βασίλης Γισδάκης, με τη βαθιά αισθαντική φωνή του, με λυρισμό, ευαισθησία, αλλά και εκρηκτικότητα, αποδίδει ερμηνευτικάόλα αυτά τα συναισθήματα, που ο Δαμιανός Πάντας προβάλλει μέσα από τις ξεχωριστές μελωδίες του, αγγίζοντας τις πιο ευαίσθητες χορδές μας.

Στo album “Της ημέρας τα σκοτάδια», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μετρονόμος», συμμετείχαν οι μουσικοί:

Θοδωρής Σιώρης: κρουστά - ντραμς

Δημήτρης Πάντος: ακουστική κιθάρα

Δημήτρης Παπαλάμπρου: ηλεκτρική κιθάρα

Θανάσης Σοφράς: κοντραμπάσο, ηλ. μπάσο

Νικόλας Τριήρης: μπουζούκι

Μίλτος Παπαστάμου: βιολί, βιόλα

Σταύρος Παργινός / Τατιάνα Θεολόγου: τσέλο

Δαμιανός Πάντας: πιάνο

Άννα Σαράντη: φωνητικά

Λίγα λόγια για τονΔαμιανό Πάντα

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Από 5 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική και το κλασικό πιάνο, όπου και πήρε το Δίπλωμα Πιάνου με Αριστείο και Πρώτο Βραβείο Εξαιρετικής Επίδοσης  από το Εθνικό Ωδείο, με καθηγήτρια την ΜυρτώΜαυρίκου.

Παράλληλα, τελειώνει τα ΑνώτεραΘεωρητικά μαθήματα και παίρνειτα Πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας με Άριστα και ειδική μνεία, για να συνεχίσει μαθήματα Σύνθεσης κι Ενορχήστρωσης στο Royal College of Music του Λονδίνου. Ο κύκλος των σπουδών του ολοκληρώνεται με το Δίπλωμα Σύνθεσης στις τάξεις των Θεόδωρου Αντωνίου, Μπάμπη Κανά και Νίκου Παναγιωτάκη και το Δίπλωμα Διεύθυνσης Ορχήστρας DipLCM από το London College of Music.

Έχει γράψει πλήθος έργων, όπως σονάτες για πιάνο, μουσική δωματίου, συμφωνικά ποιήματα, μουσική για πολλά ensemble, χορικά τραγωδιών, χορωδιακά με ορχήστρα, μία συμφωνία, Soundtracks για κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους, μουσικήγια θέατρο, καθώς και πολλά τραγούδια.

[ τροποποιήθηκε από τον/την elechrista, 21-12-2014 16:02 ]


επισυναπτόμενα: pantas_2.jpg Pantas-Gisdakis-3.jpg gisdakhs2.jpg gisdakhs2.jpg pantas_2.jpg gisdakhs2-1.jpg